Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Има два типа на Амбер, една до -15 што спушта до 150 но не грее доволно и друга што грее како термо печка до -30 или нордик, но не спушта под 450

Тоа што овде си играат со графици во дадент момент како што му одговара и не ви кажуваат точно е друга прикаска!
Druze jas ne pisuvam grafici drn/drn ....kaj mene e amber nordik -30 proizvedena 02.2019god.
e sega kolku ke trosi vo zimo(kaj mene se alumin prozori ama ne do tolku jaki/planiram da menuvam zabravuvajne i gumici za niv letovo*) jas ne znam ke pokaze vremeto, do zimo ima vreme* da sme zivi zdravi ....za skoro vreme ke nabavam wat metar, sporo odi od ali....pa ke vidime*
disete malce se izedovte ...[DOUBLEPOST=1561312002][/DOUBLEPOST]
Prostorot e toj sto trosi a ne klimite.
Прегледај го приврзокот 211365
120w ni ovoj sto pisal za 120w nikogas ne gi izmeri pod 350w so 1000evra klima.
Amberot Nordik 3,5 kaj @ts01 e montiran vo kukja vo Prilep vo 41m2 so slabi Alu prozori i barase 5,5ka za greenje, i bas takva i si kupi.
Bez problem ke go zgree toj prostor i na -15 i najvazno, nema da treba da dogreva so kaloriferi.
Sega na ladenje mu trosi prosek 250w i sekako neraboti kako Tundrata On/Off, preku nokj i na 150w raboti i negasi.
Jas sum samo realen* klimava e top so site mozni ekstra funkcii*
posebno mi pravi kef toj mod sto e quiet (znakce so slusalki ima) znaci vnatresnata edinica ne se slusa a ladi mrzni *e toa mie vrv ...

Последно уредено:
Slobodno povleci, ne se plashi. Deluva deka ke se skrshi, ama nema. Ima klimi malku poteshko se mrda toa. I na Haier 3,5kata poteshko se mrdaat, mi beshe mene strav da gi pomestam kaj babata na klimata ama gi pomestiv. Ne se plashi.
Srediv. :)
Malce trebalo poveke sila (mada pak treba pazenje).
A se podesuvalo so toa so drzis tuka i vleces kon levo ili desno:
20190623_124211 (1).jpg

Fala na site.

Odlicno e toa sto ti e otvoren prostor ( bez pregradi prepreki )
Mnogu polesno e i za greenje i za ladenje.
Taka e druze taka padna odlukata* so site sto se konsultirav(poznavaci na ovie raboti,monteri itn..) vikaat ti treba jaka 12ka, a so standardna 18ka,sto e za 55/60 kvadrati ,ke ti raboti povejke kako on/off klima otkolku inverter i tuka si ja utnal rabotata .....
taka da smetam deka ne pogresiv vremeto ke pokaze se .. !

Taka e druze taka padna odlukata* so site sto se konsultirav(poznavaci na ovie raboti,monteri itn..) vikaat ti treba jaka 12ka, a so standardna 18ka,sto e za 55/60 kvadrati ,ke ti raboti povejke kako on/off klima otkolku inverter i tuka si ja utnal rabotata .....
taka da smetam deka ne pogresiv vremeto ke pokaze se .. !
Kolku ti se toplotni gubitoci na -7, ti presmetaa? Ne za neshto, ama jas imam spalna soba 21m2, imam vo nea klima koja dava 2,4kw na -10 stepeni, i imav maka pei greenje na istata, a ke recis 21m2 e. Ti so 40,6m2, ako ti se standardni nekoi toplotni gubitoci od 100w/m2 toa znaci deka na -7 ke ti trebaat 4kw toplina, a ne veruvam deka amberot dava tolku na -7, a i da dava ke si knap. Ne vikam deka nema da si stoplen, poentata e deka na hartija e edno, praksa e drugo. Moite Tundrata 5,5ka ja stavija vo 36m2, ama prostorot ne e dobro izoliran. Pa sega i da se sluchi da raboti kako on/off vo dadeni periodi, toa e toa, ama podobro e da inas rezerva na toplina nekoj kilovat, otkolku da si manjak kako jas shto bev vo ladnite denkvi vo spalnata.

Kolku ti se toplotni gubitoci na -7, ti presmetaa? Ne za neshto, ama jas imam spalna soba 21m2, imam vo nea klima koja dava 2,4kw na -10 stepeni, i imav maka pei greenje na istata, a ke recis 21m2 e. Ti so 40,6m2, ako ti se standardni nekoi toplotni gubitoci od 100w/m2 toa znaci deka na -7 ke ti trebaat 4kw toplina, a ne veruvam deka amberot dava tolku na -7, a i da dava ke si knap. Ne vikam deka nema da si stoplen, poentata e deka na hartija e edno, praksa e drugo. Moite Tundrata 5,5ka ja stavija vo 36m2, ama prostorot ne e dobro izoliran. Pa sega i da se sluchi da raboti kako on/off vo dadeni periodi, toa e toa, ama podobro e da inas rezerva na toplina nekoj kilovat, otkolku da si manjak kako jas shto bev vo ladnite denkvi vo spalnata.
Kolku dava amberot na -7/10/-15 ne znam neka kazat poupatenite,kolku imam gubitoci mozebi nekoi standardni,kolku sto pisa ti,ne znam... kujkata e zidana so Itong,toa e poln zid nema suplini,isto taka ako ne stignam.ovaa god.do godina ke odi 5ka.stirodur i fasada...

Дали некој може да ми каже дали DAIKIN FTXF35A со Тbiv на -7 од 2,48kW e послаба или појака клима од PANASONIC CS/CU-FZ35UKE со Tbiv na -10 oд 2,4kW и 2,14kW на -7? (според еуровент) Зошто на Дајкин-от му треба дополнително греење после -7 а има повеќе снага?

Она кога не знаеш ни пдизајн, ни -30 ни нордици ни лоби ни ништо.

upload_2019-6-24_23-52-8.png

@HEKOJ ..toa sto nesto si slusnal ili potocno nacul za Pdesign neznaci i deka nesto pojse razbiras od tetkicive, vremeto si go gubis za agitacija po zenski forumi kako ke naucis nesto :D...koja si ti ovde od ovie Maja ili Silve :)
A da razbirase ke mu odgovrese pogore na гринго za Daikinot i Panasonikot mesto sto trosis vreme na pisuvannje prazni postovi

Ако чекаш на мамичкиве да те советуваат тешко тебе :))))

Ако не ја сфативте поентата на мојот пост, не можам никако да помогнам

Back
На врв Bottom