Македонска берза

Член од
12 март 2009
Мислења
20.764
Поени од реакции
16.984
@ Grim: Znaci po zakon kako akcioner ne ti pripagja nisto. Ako mnozinskiot resi da gi proneveri parite mozes da se slikas. Pa pola stopanstvo taka otide jabana, zaedno so akcionerite! Den denes po brokeraite doagjaat lugje prasuvaat za firmi koi otisle vo stecaj davno davnim, i ne ostanala ni banka za niv.

Taka da ne znam kade e problemot da bilo koj se bori za svojot sopstven imot???

Okolu PPIV...si gi najdov postovite od novac i istoto me macelo uste pred 5 godini. Ispagja deka genijalcive od PPIV vo revidiraniot prikazuvaat edna zbirna suma od amortizacijata i kapitalnite investicii, i zatoa gi nema ni ednite ni drugite...vsusnost, koga amortizacijata e pogolema, kapeksot im e vo pozitiva!

Za operativniot paricen tek, nizok e posto imaat zgolemen opeks, pred se' zaradi enormno namalenite pobaruvanja od dobavuvaci.

Taka da toj del e OK. Samo mene pak me macat nekoi nesta. Prvo i osnovno, zosto ne podelija dividenda, koga imaat cash & ekvivalenti 843M dens? Vtoro zosto kupuvaat hartii od vrednost? Pa zarem poveke veruvaat vo tugj biznis otkolku vo svoj? Treto sto vo narednite godini? Ke ima li dividenda? Ili mislat da se zamajavaat so prici za investicii? Tie investicii im se proektirani na 2,5-3M evra godisno, sto e na ili pod nivoto na amortizacija, znaci ne e nesto ekstraordinarno.

@ Zagrepcanec, nisto licno, ama se nerviram koga ne razbiram nekoi raboti. Akcijata ti e OK, samo dobro e da se doznae odgovor na gornive prasanja. Jas tamu ne bi vlegol ispod 50% diskont, posto mi se mnogu nepredvidlivi. A ako produzat so vakvi potezi, ne e cudo da se vidime i na takvi ceni
не е само стечај, една фирмичка тргнаа од берза зошто НЕ направила финансов извештај за 2016 !!!
ја избришале од Регистар
Нема поголем лоповлук од нашиот закон кој дозволува со 51% ГЛАСОВИ менаџерот да праи
што сака...
акциите на малцинските акционери се позитивна НУЛА...

Член од
19 декември 2018
Мислења
43
Поени од реакции
49
@ Buba

Ja se slazem da bi PPIV trebao isplacivati redovitu dividendu i napraviti dugoročni plan za njezinu isplatu u ovisnosti o investicijama, Capex-u, Dugu i operativnoj profitabilnosti (Ebitda). Da svatko može izračunati ovisno o kretanju tih pokazatelja kolika bi trebala biti dividenda. Meni se cini da je nakon manje “avanture” ulaganja u druge kompanije shvaćeno (i dokazano) da je najbolje ulagati u vlastitu, jer ona daje najveći povrat.

A ako nešto najprije daš, pa onda uzmeš (ili ne isplatiš - mislim na dividendu), imaš instrument kako da barem pokušaš “otresti trule jabuke sa stabla”. Ne znam, možda spremaju i neku vecu investiciju. A možda bas suprotno zele okrupniti vlasnistvo i prodati firmu. Možda se i ništa ne dogodi. Uglavnom, vrijeme će pokazati. Al ne bih radio pretjeranu dramu oko svega. Mislim da su do sada dobro upravljali pivovarom i da nisu radili protiv akcionara među kojima udjel imaju i lokalni mirovinski fondovi. Nadam se da će tako biti i ubuduće.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Не се борат тие за својот имот, туку за туѓ. Не знам како воопшто возрасни свесни луѓе можат да очекуваат некој тукутака да им подари 10 милиони евра :popce:

Инаку, менаџментот на компаниите не работи во корист на сопствениците, туку на компанијата! Нивна грижа е компанијата да расте, да станува поефикасна и попрофитабилна, т.е. да ја зголемуваат нејзината вредност, а што ќе прават сопствениците со своите акции - тоа воопшто не смее менаџментот да му е грижа.

Овдека и ден-денес нема поимање на фидуцијарна одговорност: дека некој нешто ти доверил и ти треба да го извршиш у негов најдобар интерес. Тоа е случај и со менаџерите, и со адвокатите, и со политичарите и со регулаторите. Затоа сме ваква сиромашна вукојебина без капитал што без враќање на одговорност и доверба нема никогаш да мрдне ни педа напред!
Sega vaka, pasos po pasos:

Prvo, prioritetnite akcii se AKCII, ene ti gi vo BS vo delot na OBVRSKI. Kakov vrazji tugj imot? Tie se pozajmeni pari za firmata da raboti, a za vozvrat treba da vrati nekoj povrat. Tie nemaat pravo na glas, ama imaat prvenstvo pred obicnite vo dve raboti: pravo na isplata od stecajna masa, ako ev firmata otide, i pravo na dividenda. Za vtorovo, tie imaat pravo na dividenda i koga obicnite nemaat. Da prioritetni dobivaat dividenda pomala od obicnite e svetski kuriozitet i unikat kaj STB. Segasniot nacin na presmetka na dividenda funkcionirase koga obicnite ne zemaa dividenda, ama vo segasni uslovi e pogresen i mora da se promeni.

Vtoro, pa dali ti kaza deka interesot na sopstvenicite e razlicen od interesot na kompanijata? Kakva logika! I koj go postavuva glavniot menadzer? Kaj se videlo i culo menadzer da ne im odgovara na sopstvenicite. Tuka epten si izmesal lonci.

I treto, okolu kapitalot...prva i osnovna zadaca na sekoj CEO e da ja zgolemi vrednosta na akciite. Bidejki so toa go pravi pristapot kon kapital polesen i poeftin. So vakvi maniri kako sto demonstriraat mnogu firmi na MSE, megju koi i STB so prioritetnite, pa i so obicnite (dolgo vreme se trguvaa na 200 den), nisto cudno sto kapitalot ke bega sto podaleku.

Za STBP konkretno, gledam tri opcii: ili konverzija, kako sto e predlozeno, ili direkten otkup, ili promena na dividendnata politika. Za koe ke se resat Grcite nivna rabota. Oti bez da gi resat prodazbata na bankata ke im odi mnogu tesko

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Сопствениците на СТБП со стекнување на акциите ги прифатиле условите од проспектот за таа емисија и не им следува ништо повеќе од тоа. Надежта дека НБГ ќе им подари 10 милиони евра е еднакво бесмислена колку и надеж дека Орце Камчев или Џеф Бесос ќе им подарат 10 милиони.

А што се однесува до тоа дека банката на можела да се продаде со приоритетни. Прво, Грците чим за десет години криза до гуша у долгови услеаја да не ја продадат златнава кокошка, биди сигурен дека нема никогаш. И второ, не да не им пречат приоритетните, туку да можат они би нашле уште десетпати повеќе такви дебили што ќе гарантираат со имот за работењето на банката на неограничен рок за цена од едногодишен депозит +1% :pos:

Член од
12 март 2009
Мислења
20.764
Поени од реакции
16.984
... да можат они би нашле уште десетпати повеќе такви дебили што ќе гарантираат со имот за работењето на банката на неограничен рок за цена од едногодишен депозит +1% :pos:
1% ама и на тоа има данок ?? :cool:
Проблемот е друг, владее некоја општа инфлација и печатење на пари, иако навидум не се приметува..
Инаку татко ми беше пред 60 години службено во Италија 6 месеци, кажуваше дека тогаш, во времето на мафиата( кога парите вредеа) за да ти ги чува банката парите се плаќаше, не ти да земеш камата :cool:
... сега нема таква класична мафија, ама има државна мафија, плус предизборни пљачки на банки и не се наоѓаат парите...

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Сопствениците на СТБП со стекнување на акциите ги прифатиле условите од проспектот за таа емисија и не им следува ништо повеќе од тоа. Надежта дека НБГ ќе им подари 10 милиони евра е еднакво бесмислена колку и надеж дека Орце Камчев или Џеф Бесос ќе им подарат 10 милиони.

А што се однесува до тоа дека банката на можела да се продаде со приоритетни. Прво, Грците чим за десет години криза до гуша у долгови услеаја да не ја продадат златнава кокошка, биди сигурен дека нема никогаш. И второ, не да не им пречат приоритетните, туку да можат они би нашле уште десетпати повеќе такви дебили што ќе гарантираат со имот за работењето на банката на неограничен рок за цена од едногодишен депозит +1% :pos:
Znaci, da gi narekuvas debili site sopstvenici na STBP, megju koi sum i jas, i nekoi drugi ucesnici na forumov, e krajno nevkusno, da ne recam nevospitano.

I sto e tolku tragicno ako se zema 1% plus od denarski deposit orocen na 1 godina? Pa toa e duplo pogolem prinos od momentalniot za oroceni depoziti! Kako da gi nareceme togas onie koi imaat orocen deposit vo STB, ili bilo koja banka vo RSM? A takvi se 90% od opstoto naselenie.

Patem receno, toj prinos e neograniceno pogolem od onoj na sopstvenicite na obicni akcii, megju koi si i ti samiot. Posto za obicnite dividendata e 0 (nula). Ne drzi opravdanieto deka veke podelile avansna dividenda, posto podelija i za prioritetnite, pa eve sega pak ke im podelat.

I sto da kazeme za lugjeto koi zaglavija vo stecajni firmi, kako pr. TPLF? Ama jas sigurno nema da navreduvam nekoj koj se odvazil da izvadi pari i da vleze vo pazarot na kapital. Za takvi lugje imam samo POCIT.

Za tebe pocit nemam.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Znaci, da gi narekuvas debili site sopstvenici na STBP, megju koi sum i jas, i nekoi drugi ucesnici na forumov, e krajno nevkusno, da ne recam nevospitano.

I sto e tolku tragicno ako se zema 1% plus od denarski deposit orocen na 1 godina? Pa toa e duplo pogolem prinos od momentalniot za oroceni depoziti! Kako da gi nareceme togas onie koi imaat orocen deposit vo STB, ili bilo koja banka vo RSM? A takvi se 90% od opstoto naselenie.

Patem receno, toj prinos e neograniceno pogolem od onoj na sopstvenicite na obicni akcii, megju koi si i ti samiot. Posto za obicnite dividendata e 0 (nula). Ne drzi opravdanieto deka veke podelile avansna dividenda, posto podelija i za prioritetnite, pa eve sega pak ke im podelat.

I sto da kazeme za lugjeto koi zaglavija vo stecajni firmi, kako pr. TPLF? Ama jas sigurno nema da navreduvam nekoj koj se odvazil da izvadi pari i da vleze vo pazarot na kapital. Za takvi lugje imam samo POCIT.

Za tebe pocit nemam.
Јас на моите акции од СТБ од моментот на купување до моментот на продавање за отприлика седум години иам заработено ОСУМКРАТНО. Се надевам дека на твоите од СТБП од купување до продавање ќе заработиш барем 8%, под услов да му ги утрапиш некому при следниот шпекулативен скок што ќе уследи пред следното собрание.

Колку можам да забележам, отприлика истата екипа што заглавила у ТПЛФ ја тера и оваа прикаска со „конверзијата“ на СТБП. Сите се многу поискусни во инвестирање од мене, па пошто изгледа не можам да им пренесам никакво знаење, можам само да им посакам среќа.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Гледам тројца ми пишале приватни пораки затоа што сум имал негативен став за СТБП, па можам да кажам дека е типично шпекулантско однесување да се грижиш што другите мислат за твоето портфолио. Вакво нешто се забележува и кај луѓето што инвестираат и трејдаат крипто-валути што очи ќе ти извадат доколку кажеш нешто против нивната позиција или технологија.

Можеби вам акцијата ви значи многу, ама вие на акцијата не и' значите ништо. Акцијата ја боли к*р колку сте ја платиле. Акцијата не ни знае дека постоите! :brlav:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.184
Поени од реакции
3.430
Сопствениците на СТБП силно веруваат дека конверзијата ќе се случи ако не оваа собрание следното сигурно,
во ПППВ да ги инвестираш тие пари ќе заработиш повеќе него во СТБП, па и Пекабеско, Витаминка, Европа, Фершпед, Скопски пазар, Адинг, Оилко.............. во било која акција (добро де некоја може да се утне) ќе заработиш повеќе одколку во СТБП, моментално зимаат 1% од добивката или околу 10 денари, па шо ако се редовни тие 10 денари кога ти се 1% од моменталната вредност или за да ја исплатиш ти треба 100 години (не сметајки ја инфлацијата).

убаво ви викам неколку години, ако има будала со сака да купи шитни му ја.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Очекував пад ама не во оваа мера, можеби и поради движењето на акцијата последната недела.

Ептен слаб квартал за НЛБ, дури и ако ги тргнеме парите од продажбата на фондот пак има намалување на добивката од 20 проценти во однос на истиот период лани.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Сопствениците на СТБП силно веруваат дека конверзијата ќе се случи ако не оваа собрание следното сигурно,
во ПППВ да ги инвестираш тие пари ќе заработиш повеќе него во СТБП, па и Пекабеско, Витаминка, Европа, Фершпед, Скопски пазар, Адинг, Оилко.............. во било која акција (добро де некоја може да се утне) ќе заработиш повеќе одколку во СТБП, моментално зимаат 1% од добивката или околу 10 денари, па шо ако се редовни тие 10 денари кога ти се 1% од моменталната вредност или за да ја исплатиш ти треба 100 години (не сметајки ја инфлацијата).

убаво ви викам неколку години, ако има будала со сака да купи шитни му ја.
Можеби некој знае нешто повеќе

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Aman be lugje pa do koga ke se lazete so tie STBP, denes gledam pak rast of 10%.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
СТБ се тргуваше по 450 пред инсајдерите да дознаат дека ќе се исплати првата дивиденда, за потоа да скокне докај 1.000. Сега е интересно што не стигнаа да продадат и на газ им остануваат акциите на коишто многу заработија да ги чуваат додека паѓаат.

Инаку, СТБП лани се истргувала за скоро милион евра, такашто сум фасциниран колкава количина пари се спремни да вложат лесноверни и лакоми луѓе у државава навлечени на прикаска за лесна заработка.

Kajgana Shop

На врв Bottom