Најекономично греење и ладење

Член од
15 јануари 2015
Мислења
452
Поени од реакции
424
Каде може да се купи и за која цена?
Порано мислам дека се продаваа во Сетек ( од брендот Atlantic ) , имаше од 1 kw, 500 w, 300 w. Кога решив да купам повеќе ги немаше. Мислам дека и сега во Сетек ги нема. Бев заинтересиран за модел од 300 w, евентуално од 500 w.
Електроелемент

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Малку ме збунивте, дали конечен одговор е Gree Hansol-20 GWH12TBS3DNA2D, дали е подобар избор?
Vo koj smisol dali e podobar izbor ? Ako greenjeto ti e ona sto e bitno, garancijata i modulacijata Hansolot e daleku podobar izbor.
Inaku so toj drugiot model sto si go izbral eden imase problem so elektronikata cela zima, mu ja menuvaa nekolku pati i pak problemi.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.963
Поени од реакции
8.173
Малку ме збунивте, дали конечен одговор е Gree Hansol-20 GWH12TBS3DNA2D, дали е подобар избор?
Па тука е проблемот, што климата на +2 влече по 1,1KW, да не разговараме колку би влечела на -2, -3. Токму и заради тоа има повикано сервис. Е сега кој е проблемот зошто повлекува толку многу е друго прашање, кое би требало да го среди сервисот. Дали причината е некој расипан сензор, со тоа што работеше како on-off клима, или пак можеби софтверот е баговит па како што имам пишано предходно климата продолжувала да грее дури и кога температурата ќе се постигнела.

Сега му важно да најде некој начин колку толку ако можно да се намали потрошувачката додека да дојде сервисот.

Инаку колку за потсетување потрошувачката на Hansol-от (иако на постариот 3,5KW модел) на +2, кога треба да оддаде околку 2,1KW треба да e нешто под 500W, како што може да се види од тестовите кои предходно беа постирани овдека.
Прегледај го приврзокот 161828
Прегледај го приврзокот 161829
Доколку купуваш Хансол обавезно да си набавиш мерач да не ти дадат расипана со ЦОП 2 па да ти потроши еден куп пари

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Доколку купуваш Хансол обавезно да си набавиш мерач да не ти дадат расипана со ЦОП 2 па да ти потроши еден куп пари
Сигурно помалку ке троши и без мерач од твојата Hint: нити ке дува у дефрост како твојата ниту има имитација изменувач како твојата :)

Член од
9 април 2019
Мислења
10
Поени од реакции
4
Decki da ve zamolam eve ako nekoj znae da mi pise zosto vrska nemam od klimive,vaka sega imam kuka no ne sum vselena uste ima pvc no nemam nadvoresna izolacija t.e kukata ne e maltarena ,prostorot sto sakam da go zatopluvam e 50 m2 i toa imam kotel za parno na drva od onie kako sporeti sto se no sakam da si kupam i klima za ovie preodni meseci koga ne e bas tolku ladno,mi ja preporacuvaat gree hansol i isto gree e ama nemozam da ja najdam na internet ni so slika ni so nistos isto gree e ima nesto A +++ i imala greac vgraden vnatre dopolnitelen i so dva kompresori . Izvinete sto neznam da vi objasnam ,sto mislite koja treba da ja zemam znam deka treba da e 5.5 no neznam dali ke mi ja zatopluva taa povrsina inaku cenava e na hansol 65.000 a drugata 70.000 ...ke ve molam nekoj ako znae da me sovetuva ,vi blagodaram i izvinete na dolgiov post.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
@Morenna
Prvo Hansol18 nema nigde, ke stigne mozda nekad (ako stigne)....taka da neznam koj ti nudi nesto sto realno go nema.
A za tvoite potrebi meguperiod dogrevanje na nebas dobro izolirani 50m2 dovolen ti e i Amber 3,5ka so dvoen kompresor, ja gream so takva Amber3,5 80m2 kako vo preoden period taka i cela zima samo e stan ne e kukja, ali klimava e mrcina 7Kw vadi na -8°C taka da dovolna ti e a kosta samo 49.990.
Ako veke mora da bide 5,5ka pocekaj malce, za brzo ke ima i nesto podobro i pojako od Hansol18...Kralot doagja :cuc:

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Decki da ve zamolam eve ako nekoj znae da mi pise zosto vrska nemam od klimive,vaka sega imam kuka no ne sum vselena uste ima pvc no nemam nadvoresna izolacija t.e kukata ne e maltarena ,prostorot sto sakam da go zatopluvam e 50 m2 i toa imam kotel za parno na drva od onie kako sporeti sto se no sakam da si kupam i klima za ovie preodni meseci koga ne e bas tolku ladno,mi ja preporacuvaat gree hansol i isto gree e ama nemozam da ja najdam na internet ni so slika ni so nistos isto gree e ima nesto A +++ i imala greac vgraden vnatre dopolnitelen i so dva kompresori . Izvinete sto neznam da vi objasnam ,sto mislite koja treba da ja zemam znam deka treba da e 5.5 no neznam dali ke mi ja zatopluva taa povrsina inaku cenava e na hansol 65.000 a drugata 70.000 ...ke ve molam nekoj ako znae da me sovetuva ,vi blagodaram i izvinete na dolgiov post.
Ако веќе фрлаш толку пари за клима земи си
Daikin FTXF50A/RXF50B. Можеш да го најдеш и по цена од 58230денари, а редовна е 64700.
Немалтарена куќа и 50м2 не е зафрканција.[DOUBLEPOST=1554845844][/DOUBLEPOST]
@Morenna
Prvo Hansol18 nema nigde, ke stigne mozda nekad (ako stigne)....taka da neznam koj ti nudi nesto sto realno go nema.
A za tvoite potrebi meguperiod dogrevanje na nebas dobro izolirani 50m2 dovolen ti e i Amber 3,5ka so dvoen kompresor, ja gream so takva Amber3,5 80m2 kako vo preoden period taka i cela zima samo e stan ne e kukja, ali klimava e mrcina 7Kw vadi na -8°C taka da dovolna ti e a kosta samo 49.990.
Ako veke mora da bide 5,5ka pocekaj malce, za brzo ke ima i nesto podobro i pojako od Hansol18...Kralot doagja :cuc:
Стрелчо не се НЕ БАШ ДОБРО ИЗОЛИРАНИ туку објектот појма нема од изолација и плус не е малтарен однадвор. Има да фучи зимно време, не заебавај со 3.5ка дека ќе стопли па макар и за догревање на надворешна +5с. Догревање кога се вели јас мислам дека е од 0 па нагоре. Поарно нека купи две 3.5ки обични зошто да дава пари за инвертери

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Стрелчо не се НЕ БАШ ДОБРО ИЗОЛИРАНИ туку објектот појма нема од изолација и плус не е малтарен однадвор. Има да фучи зимно време, не заебавај со 3.5ка дека ќе стопли па макар и за догревање на надворешна +5с. Догревање кога се вели јас мислам дека е од 0 па нагоре. Поарно нека купи две 3.5ки обични зошто да дава пари за инвертери
Ok ama bara za prigrevennje u megjuperiod ne za cela sezona.
Amberot kako i site drugi klimi nosi edna oznaka 3,5 za Ladenje(nemoze da gi ima i dvete 3,5 i 4,2).
Na Greenje Amber12 e 4,2kw a toa ima razlika, na greenje kapaciteto i e 4200(880~7200)W
Amber12.jpg
Moze da povlece Rated 2,6kw (izmereni i 2,8kw) i da duva so 58C na -7C.....toa se 7Kw toplinska energija so 800m3 a ne 3,5kw. Ili potocno gree barem kako 5,5ka.
Najgolemiot broj 3,5ki kaj nas edvaj do 1,6Kw maximum 2kw moze da povlecat na ladno.
Procitaj go i postot ispod.
http://www.elitemadzone.org/p3820157

Последно уредено:
Член од
9 април 2019
Мислења
10
Поени од реакции
4
Ако веќе фрлаш толку пари за клима земи си
Daikin FTXF50A/RXF50B. Можеш да го најдеш и по цена од 58230денари, а редовна е 64700.
Немалтарена куќа и 50м2 не е зафрканција.[DOUBLEPOST=1554845844][/DOUBLEPOST]

Martarena e od vnatre ,samo od nadvor ne ,inace navistina ne mozam da ja najdam ovaa drugata ni so slika bas ke go prasam deckovo so katara e ovaa gree sto mi ja dava ,sega toj vika koja i da ja zememe epten ke topli ,pojma nemam help :) isto kaza deka daikin se mn dobri ama neznam kaj da pobaram i so model oti ovde vo prilep mislam deka i nema daikin ...

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Martarena e od vnatre ,samo od nadvor ne ,inace navistina ne mozam da ja najdam ovaa drugata ni so slika bas ke go prasam deckovo so katara e ovaa gree sto mi ja dava ,sega toj vika koja i da ja zememe epten ke topli ,pojma nemam help :) isto kaza deka daikin se mn dobri ama neznam kaj da pobaram i so model oti ovde vo prilep mislam deka i nema daikin ...
Kralot t.e drugata e ova
https://www.youtube.com/watch?v=3-DQslXM3PI
mnogu poubava srebrena i pojse topli so garancija, dobro ti kazale. Gree i Daikin se zaedno...
JV Gree-Daikin.jpg
taka da nema da zgresis ni so ednite ni so drugite, no Kralot pojse gree na poladno, posebno pod -7 a posto ti e za Prilep samo Kralot e za tamu :)
Od Fukncii i vakvi setiranja nema ni za najskapite klimi od 100.000den ;)
User Manual
Prlagoduvanje na uredot spored Dimenziite na sobata
CrownWiFi1.jpg
Pa spored postavenosta na sedenjeto...dali da gi izbegnuva lugeto ili ne
CrownWiFi2.jpg
Definiranje na nivoto na bucava kako i 8tocki setiranja za Temperaturi i vreme (FH imase edvaj 4 mislam ;) )
CrownWiFi3.jpg CrownWiFi4.jpg
Vakva masina ne e eftina....no moze da ima i prijatno 6?.990 iznenaduvanje za brzo ;)
UCrown18 cena.jpg

Последно уредено:
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Ти треба 5.5KW добар инвертер за греење, од проста причина што кога ќе почнеш да „догреваш“ набрзо ќе увидиш колку е убаво и ефтино греење со инвертер и ќе сакаш да се грееш. И ќе ги заборавиш дрвата, или ќе ги користиш пола кубик или кубик ЗА ДОГРЕВАЊЕ само. А главното ќе е инвертер се разбира.

Daikin FXTF50
Hansol 5.5KW
ти се супер избор за кај тебе.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.963
Поени од реакции
8.173
Имаш нешто за 93000 денари
upload_2019-4-10_9-58-32.png

и нешто слично и подобро за 40000 (за што се шират лаги дека дува во дефрост и не се прекинува со тие лаги)

upload_2019-4-10_9-59-13.png

Вие си знаете дали имате 53000 денари за вифи контрола и камења во надворешен уред за да тежи

Attachments

Член од
9 април 2019
Мислења
10
Поени од реакции
4
Ovaa e gree u crown sestrami ja kupija pred nekoj den ama 3.5 e 59.000 a 5 e 90.000 nekako mn mi se i ne e istata so ja pokazuvase deckoto ke vi ja slikam i ke ja pratam[DOUBLEPOST=1554886863][/DOUBLEPOST]Decki ja najdov ovaa e gornata,sto nislite hansol ili ovaa pojma nemam so e ama e za 5.000 den poskapa od hansolot??

Attachments

Последно уредено:
Член од
16 март 2019
Мислења
3.330
Поени од реакции
5.402
Ovaa e gree u crown sestrami ja kupija pred nekoj den ama 3.5 e 59.000 a 5 e 90.000 nekako mn mi se i ne e istata so ja pokazuvase deckoto ke vi ja slikam i ke ja pratam[DOUBLEPOST=1554886863][/DOUBLEPOST]Decki ja najdov ovaa e gornata,sto nislite hansol ili ovaa pojma nemam so e ama e za 5.000 den poskapa od hansolot??
Mnogu podobar izbor ti e ovaa klima odlicen dizajn i odlicni performansi
Link

Kajgana Shop

На врв Bottom