Претеруваат малку нашиве пијачи на вино, истото што е 2л за 90 денари во пластика да им го наполни во флаша тиквеш ќе речат не е лошо виново
Реално суровината е ефтина, смедеревка 11 денари вранец 13 така да не е чудно што се среќаваат вина и со тие цени..
Веома врло је могуче и да конзумиралПред 4-5 години во средно имав еден другар купуваше такво од Кам пластично со сок го мешаше, абе толку другаров се откачуваше коа ке излезевме сите мислеа дека конзумира некој други опојни супстанци.
Прилично глупаво ми изгледа ова. Ако сакаш да нудиш евтино вино, набавна цена плус 200 денари маржа и тоа е тоа, не знам зошто комплицирање. Ко на пример што имам читано и гледано менија, некои ресторани што наплаќаат демек користење на приборот, нз како е стручниот термин. Жива глупост.Да, ете горе, прочитај ја статијата, мислам дека е на Херцег, човекот се претставува како најдобриот сомелиер во Македонија.
Третата и најсреќна опција е доколку сте во ресторан во кој вината се нудат по супермаркет цени и во истиот тој ресторан ќе ви биде наплатена услуга за отвaрање и послужување на виното. Велам најсреќна опција, затоа што ова е најдобриот начин секој да може да си дозволи да ужива во вино во ресторан, а притоа да не мора да плати астрономски суми за истото, земaјќи во предвид дека во многу од рестораните цената на истото вино би била три до четири пати повисока. Ова е и најдобриот начин да се шири винската култура во една земја, посебно во земја како нашава, каде не секој може да си дозволи да ужива вино во ресторан, повторно поради ценовната политика на рестораните.Да, многу од ресторани во земјата не нудат ваква можост и услуга, но со тоа рестораните се во загуба- ќе имаат помалку гости кои пак со виното би нарачале храна, помал континуиран cash flow во делот на продажба на вино итн.
Причини поради кои наплатата на ваквата услуга е оправдана се неколку. Висината наCorkage Fee е сумата со која ресторанот ја покрива услугата за отварање и послужување на виното, сад за ладење на виното каде се става мраз, миење на чашите, употреба на декантер, чување на виното на соодветна температура (вински фрижидери), итн. Цената на Corkage Fee во Македонија е 200 ден и е достапна само во во ресторанот Форца и продавницата за вино Little Box во Скопје, и ресторанот Вила Мал Свети Климент во Охрид (ако сум пропуштила некој ресторан, поправете ме). Со други зборови, доста симболична цена за услугата која ја добивате. Кога и повеќето од рестораните во земјава би го следеле овој пример, несомнено е дека би допринеле кон зголемување на конзумирање вино на национално ниво.
Само за да се создаде лажна слика дека продаваат евтини вина. А цената не им е маркетска на вината, него повисока. Друга работа е што никаде не пишува нити ти кажува некој кога ќе влезеш дека наплаќаат 200 денари за да ти отворат шише кое се продава во ресторанот..Прилично глупаво ми изгледа ова. Ако сакаш да нудиш евтино вино, набавна цена плус 200 денари маржа и тоа е тоа, не знам зошто комплицирање. Ко на пример што имам читано и гледано менија, некои ресторани што наплаќаат демек користење на приборот, нз како е стручниот термин. Жива глупост.
До која цена, и кои сорти ги преферираш?Дајте предлог за 2-3 добри македонски црвени вина со кои нема да се срамам пред странци кои се одлични познавачи на виното.
Не сум експерт, може било какво црвено вино само да е со добар квалитет, да не си ја срамам државава. Цена до кај 1200 ден од шише. Ако тоа не е доволно за добро вино може и поскапо. Не зборуваме за ресторански цени туку за пратка од македонски вина.До која цена, и кои сорти ги преферираш?
Затоа што Вранецот е со многу добар квалитет и затоа што ќе го подаруваш на странци, тогаш сигурно ВранецНе сум експерт, може било какво црвено вино само да е со добар квалитет, да не си ја срамам државава. Цена до кај 1200 ден од шише. Ако тоа не е доволно за добро вино може и поскапо. Не зборуваме за ресторански цени туку за пратка од македонски вина.
Дисан, на Бовин.Не сум експерт, може било какво црвено вино само да е со добар квалитет, да не си ја срамам државава. Цена до кај 1200 ден од шише. Ако тоа не е доволно за добро вино може и поскапо. Не зборуваме за ресторански цени туку за пратка од македонски вина.
Ај не заебавај кај може вино до толку да те опијани и откачи ... јас виното скоро не го ни осеќам, а кога пијам вино го пијам чисто без мешање со сокови и тоа по 1 или 2 литра на ноќ го мавам, нормално не пијам секоја вечер вино, туку понекогаш ... сега пред брзо време испив за една вечер 3 литра вино и скоро ништо не осетив, само блага вртоглавица и малку поспаност !Пред 4-5 години во средно имав еден другар купуваше такво од Кам пластично со сок го мешаше, абе толку другаров се откачуваше коа ке излезевме сите мислеа дека конзумира некој други опојни супстанци.
+1Дисан, на Бовин.
Aко сакаш добро вино, купи од Камник. Он вложува многу повеќе во производство на вино у однос на другите винарии. Иде свесно у загуба и го боли цеф. Другите винарии гледаат и да им се исплати малку од малку производството. Имаат Камник доста добри ствари - Тен Барелс или како и да им се вика. Дури и кувето за 1250 што го продаваа од пет литра, вреди.Дајте предлог за 2-3 добри македонски црвени вина со кои нема да се срамам пред странци кои се одлични познавачи на виното.
Чисто да нема забуна, баш тоа што зема сребро, не можете да го купите, пошто е стара берба.Aко сакаш добро вино, купи од Камник. Он вложува многу повеќе во производство на вино у однос на другите винарии. Иде свесно у загуба и го боли цеф. Другите винарии гледаат и да им се исплати малку од малку производството. Имаат Камник доста добри ствари - Тен Барелс или како и да им се вика. Дури и кувето за 1250 што го продаваа од пет литра, вреди.
А ако сакаш добар сооднос на квалитет и цена, купи од Попов вино. (не Попова Кула) Земи Вранец со Каберне Совињон или тоа Шардонето од белите што му е (што зема сребро на Шардоне ду Монд)[DOUBLEPOST=1554657451][/DOUBLEPOST]Сковин и Тиквеш никако.