Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
.....................strana 2

3.
mi e pisano od @fatigoova - Спремај си извод на родени за во полиција, заверка од нотар, нормално и преводот и заверката да се направат во БГ.

(а легализација кажав дека не треба за во Софија)
Не е повеќе од 20 лв. превод и заверка заедно.

treba i:
--EGN i prijavata za adresa od opstina so ce zemis originali (ama naprai i kopii od niv),
--kopija od Ukazot,
--kopija od prvata stranica od pasosot,
--pasosot tvoj

4. Прво нели се закажува термин на страната на МП каде се проверува бројчето, треба да имаш скенирана прва страница од пасош и да напишеш бр од пасош, е-маил адреса, а се друго се генерира автоматски. Потоа на е-маил треба да ти стигне порака каде ќе ја потврдиш резервацијата, па порака дека е потврдена, мене двата ми стигнаа истовремено ама на едната кликнав на линкот за да потврдам и толку. Потоа го испринтав писмото затоа што треба да се покаже на врата во МП.
Од веб страната од МП ја запишав ж-сметката и цел на дознака вносна бележка за внесена државна такса за получаване на удостоверение т.е. за подигање на Указ. Зедов и две слики пасошки формат.
жиро с-ка БНБ ЦУ, BIC: BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01
Во Софија бев во банка да платам за Указ, 50 лева + нешто ситно, попатно си направив и копија од пасошот заедно со влез за секој случај. Во МП како што пишав си влегов порано од закажаното, отидов мислам на шалтер 4 на приземје, им ја дадов уплатницата, двете слики од кои едната потпишана со цело име и презиме и пополнав едно ливче за адреса - Столична обштина, ул. Леге бр. 6. Ме внесе во систем госпоѓата и ми го испринта Указот.
Си направив копии од Указот и отидов во општина, тука е во близина на МП. Се качуваш на прв спрат, десно има неколку шалтери, на истиот спрат се плаќа. Зедов 3 формулари, Адресна карта за настојашт адрес, Зајавление за постојанен адрес и еден Картон исто така за пополнување. Настојашт адрес пополнав Р. Македонија и име презиме нешто, Постојанен е за адресата во Бугарија т.е. Столична Обштина, ул. Леге бр. 6 итн. податоци за себе и на картонот пополнав податоци што требаше. На каса платив 30 лева и отидов да направам копии од формуларите.
Имаше таму една госпоѓа на шалтер во општината ја замолив за побрзо, почна да ми објаснува вика ако го пуштам сега може утре да ти излезе матичниот после 14 00, па потоа во полиција после 16 00, а полиција колку што знам работи до 17 30 т.е. до 17 00 касата па може и да не го добијат писмото тогаш, па да преспијам Софија, а имам обврски тука плус...Си викам ај заеби ќе отидам опуштено за 10 дена и ќе си го земам матичниот и ќе одам да се сликам за документи.
Иначе за во полиција ќе ми треба писмото од општина со ЕГН (удостоверение за постојанен адрес), копија од пасош, извод од матична книга на родени - преведен и заверен на нотар (го средив тоа), зајавление кое ќе ми го дадат таму и ќе го пополнам на лице место и плаќање на каса во полиција, ќе одам по бавна постапка која е 20-30 дена и ќе ме чини 18 лева за л.к. и 40 лв. за пасош.
И уште ова, значи под Столична општина што се полициските станици може да се сликам кај ќе ми е кејф, а не како што одат некој во Слатина упм. Си избрав една тука на 15тина минути пеш од општина Средец, ќе идам следна недела. Иначе се викаат Рајонно полицејско управление, во случајов ќе одам во Петто рајонно полицејско управление, таман ќе се прошетам до Невски катедралата и Софиски
Ова моето беше?? Еее ми се чини како пред 2 год да беше, а не лани :D

Член од
2 февруари 2019
Мислења
59
Поени од реакции
23
Ако е во најдобар ред, ПОЛОЖИТЕЛНО, се чека 1-2 месеци.
Чекам 4-ри ипол месеци после положително,некои по 7-8 месеци, како што кажале и не се знае до каде стигнале

RaZ-R

Артилерец
Член од
8 ноември 2009
Мислења
3.415
Поени од реакции
2.550
Чекам 4-ри ипол месеци после положително,некои по 7-8 месеци, како што кажале и не се знае до каде стигнале
Да читаш внимателно ќе забележеше дека се работи од Финална - до Положително.
Само нешто да се пишува значи...

Член од
17 мај 2018
Мислења
4
Поени од реакции
1
Dali nekoj znae kako odi procedurata za podignuvanje ukaz preku konzulatot vo bitola

Член од
27 септември 2010
Мислења
737
Поени од реакции
453
Vaka dobri luge na forumov barem 90% sme takvi :) 4godini kisnam na forumov po 30pati go otvaram na den I od golema koris mi bese Denes mi e potpisan ukazot pisav predhodno intervju avgust 15 2017 polozitelno od 15 septemvri 2018g dokumenti proishot preku bratucet posle intervjuto 2-3meseci odnesov I potvrda od strumica e sea vaka ke vi resham mnogu dilemi ,imase razlika vo Preziminja na dedomi toa go resiv na notar so dvajca svedoci znaci ne u maticno bidejki kopucite od maticno nekea da mi dadat potvrda I drugo NE bese seloto na dedomi 100% blgarsko TAKA DA SAMO TRPENIE I POZITIVA KE BIDE ZA SITE A I INTERVJUTO GO POMINAV EKSTRA TAA SE CUDESE VIKA TI SE ZNAES DEKA IMASE I TAKVI KOJ POJMA NEMAA BUKVALNO NISO NE ZNAEA DA ZUCNAT SREKJNO BRAKA

Член од
15 јуни 2018
Мислења
118
Поени од реакции
95
Vaka dobri luge na forumov barem 90% sme takvi :) 4godini kisnam na forumov po 30pati go otvaram na den I od golema koris mi bese Denes mi e potpisan ukazot pisav predhodno intervju avgust 15 2017 polozitelno od 15 septemvri 2018g dokumenti proishot preku bratucet posle intervjuto 2-3meseci odnesov I potvrda od strumica e sea vaka ke vi resham mnogu dilemi ,imase razlika vo Preziminja na dedomi toa go resiv na notar so dvajca svedoci znaci ne u maticno bidejki kopucite od maticno nekea da mi dadat potvrda I drugo NE bese seloto na dedomi 100% blgarsko TAKA DA SAMO TRPENIE I POZITIVA KE BIDE ZA SITE A I INTERVJUTO GO POMINAV EKSTRA TAA SE CUDESE VIKA TI SE ZNAES DEKA IMASE I TAKVI KOJ POJMA NEMAA BUKVALNO NISO NE ZNAEA DA ZUCNAT SREKJNO BRAKA
So sreka neka ti e i za ubavo da si go koristis.Se najubavo ponatamu.pozz

Член од
17 август 2018
Мислења
34
Поени од реакции
5
Здраво на сите.

Сигурен сум дека милијарда пати е поминувано моево следно прашање и дека им е преку глава на редовни ликови тука, ама ако има некој јунак со барем малку доблест би бил стварно благодарен.

Работава е следна - сакам да извадам происход, ги имам сите потребни документи вклучувајќи и бугарска воена книшка од директен предок. Бев мината недела во Софија, ме издрибла посредникот да дојдам, се поднесувало без електронски термин, чекав 2 дена по 6 саата на ред што не се движеше, се измалтретирав како задни смртник со никакви права и ми е преку глава од се. Решавам да ја земам работата во мои раце зошто посредниците и бугарките административки што работат за нив се безчуствителни суштества шо ги интересираат само стотиците евра на сиромашен народ.

Проблемот го имам со онлајн закажувањето на веб страната на ДАБЧ. Едноставно нема слободен термин којзнае колку време. Дали некој има било каква информација за тоа дали може некако да се закаже термин?

Дополнително, барам човек што може приватно и детално да ми објасни во целина се до добивање на државјанство, во моментов информиран сум за процедурата за вадење на происход, од таму па натаму табула раса т.е. ништо не знам. Спремен сум и да платам за информација, се надевам дека ќе биде помалку од 700те евра што ги бара посредникот.

Би било фино да се држиме заедно во вакви хоштаплерски времиња. Благодарам однапред!

Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Здраво на сите.

Сигурен сум дека милијарда пати е поминувано моево следно прашање и дека им е преку глава на редовни ликови тука, ама ако има некој јунак со барем малку доблест би бил стварно благодарен.

Работава е следна - сакам да извадам происход, ги имам сите потребни документи вклучувајќи и бугарска воена книшка од директен предок. Бев мината недела во Софија, ме издрибла посредникот да дојдам, се поднесувало без електронски термин, чекав 2 дена по 6 саата на ред што не се движеше, се измалтретирав како задни смртник со никакви права и ми е преку глава од се. Решавам да ја земам работата во мои раце зошто посредниците и бугарките административки што работат за нив се безчуствителни суштества шо ги интересираат само стотиците евра на сиромашен народ.

Проблемот го имам со онлајн закажувањето на веб страната на ДАБЧ. Едноставно нема слободен термин којзнае колку време. Дали некој има било каква информација за тоа дали може некако да се закаже термин?

Дополнително, барам човек што може приватно и детално да ми објасни во целина се до добивање на државјанство, во моментов информиран сум за процедурата за вадење на происход, од таму па натаму табула раса т.е. ништо не знам. Спремен сум и да платам за информација, се надевам дека ќе биде помалку од 700те евра што ги бара посредникот.

Би било фино да се држиме заедно во вакви хоштаплерски времиња. Благодарам однапред!
Vo tvojot slucaj ne e kriv posrednikot,elektronski termin gledas nema a i da dobies treba mnogu da cekas,porano posrednicite potkup im davaa vo DABC za preku red no sega posle apsejnata vo DABC go nema veke toa,pa nemas izbor ili ke si cekas so denoj kako stoka pred DABC da se smiluvet da te pustat ili ke se skinis od cekajne so zakazano,procedurata e dolga i teska no stom imas voena kniska pomacise barem znaes deka na kraj ke ti dadat drzavjanstvo.

Член од
17 август 2018
Мислења
34
Поени од реакции
5
Vo tvojot slucaj ne e kriv posrednikot,elektronski termin gledas nema a i da dobies treba mnogu da cekas,porano posrednicite potkup im davaa vo DABC za preku red no sega posle apsejnata vo DABC go nema veke toa,pa nemas izbor ili ke si cekas so denoj kako stoka pred DABC da se smiluvet da te pustat ili ke se skinis od cekajne so zakazano,procedurata e dolga i teska no stom imas voena kniska pomacise barem znaes deka na kraj ke ti dadat drzavjanstvo.
Дали може уште да се закажува онлајн пошто да чекам у ред нема шанси више? Значи ми треба сигурен термин.

П.С. Не сакам да ја оставам книшката таму кај тие у ДАБЧ. Може ли со нотарска заверка верна на оргиналот да се аплицира? Ако да, како се вика тоа на бугарски, кај да одам, што да кажам?

Член од
13 април 2017
Мислења
45
Поени од реакции
72
Здраво на сите.

Konzulat/Ambasada i teraj rabota sam

Член од
19 јануари 2016
Мислења
38
Поени од реакции
61

Attachments

Член од
4 ноември 2017
Мислења
341
Поени од реакции
379
so toaletna.....verovatno na greska mi potpisale:vozbud::icon_lol::kezec::kuracc:
Rabotata e radi takvi ko nego i nokia3310 luge so go citaat forumov se imaat predomisleno da pocnat procedura a nemaat stari dokumenti ili imale pa izgubile od razlicni pricini sea im idet dasi kasnat od.....Naj interesno e dvajcava gi nemat so zakonite i podzakonskite normi da izleguvaat po 5 pati vo denot i da zboruvaat za potvrdite kako bile toaletni hartii neznam posrednicite ni gi zele site pari ne izlazale i tn....ima edna mnogu dobra stara pogovorka koja e mn poucna: "Karvanot ke si tera a kucinata ke si laat".

Член од
4 октомври 2017
Мислења
178
Поени од реакции
127
Od September 2018 sum na polozitelni a so intervju od 2014 maj sum i nema nisto broj 14xx/2014

M

MiniTurtle

Гостин
Kolku vreme trae otprilika celiot proces od podnesuvanje baranje do dobivanje na bugarski pasosh? Za site varira ili vo nekoja odredena vremenska ramka e?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom