Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
9 јануари 2015
Мислења
196
Поени од реакции
156
Kako so vidov vo tvojte predhodni postovi samo so potvrda si bil?
да да само со потврда од струмица дека дедоми бил роден пред 1918 год во сто посто бугарско село, и сега месец и пол бев на финална и од денеска на дополнителна проверка со рок до јуни месец да однесам дополнителен документ, пред некој ден извадов документ од велико трново дека прадедоми бил бугарски војник па сега ке треба да го доставам[DOUBLEPOST=1553010285][/DOUBLEPOST]
Јеси био на статус финална проверка? Или од задужително дирекно на дополнителна?
oд задолжителна на финална бев месец и пол па од денеска на проверка

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
2.041
Поени од реакции
5.540
да да само со потврда од струмица дека дедоми бил роден пред 1918 год во сто посто бугарско село, и сега месец и пол бев на финална и од денеска на дополнителна проверка со рок до јуни месец да однесам дополнителен документ, пред некој ден извадов документ од велико трново дека прадедоми бил бугарски војник па сега ке треба да го доставам[DOUBLEPOST=1553010285][/DOUBLEPOST]
Не достави оригинал потврда и изводи?

Член од
17 август 2018
Мислења
81
Поени од реакции
38
Kako ja izvadi potvrdata za bugarski vojnik,bese tamu ili nekako elektronski?

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
2.041
Поени од реакции
5.540
dostaviv orginal potvrda i izvodi prevedeni legalizirani , se, i ne znam zosto na proverka
Да но каде, дали и во ДАБЧ и во Правосудие ги достави?
Односно дали два пати исти документи доставуваше, дали извади две потврди и по два од секој извод, или умреници

Член од
9 јануари 2015
Мислења
196
Поени од реакции
156
Да но каде, дали и во ДАБЧ и во Правосудие ги достави?
Односно дали два пати исти документи доставуваше, дали извади две потврди и по два од секој извод, или умреници
не, само еднаш доставив документи на почеток и тоа беше само, од каде сега ова двапати

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
2.041
Поени од реакции
5.540
не, само еднаш доставив документи на почеток и тоа беше само, од каде сега ова двапати
Епа ете тоа цело време е тема на муабет овие денови. Правосудие очигледно нема координација со ДАБЧ, и сите апликанти кои поднесуваа копија од потврда или изводи, или само происход без документите врз чија основа е изваден, ги ставаат на Дополнителна. Погоре имаш цитирано пост од фејсбук од Лазар Младенов, каде што пишува баш за тие проблеми, и апел до кандидатите да достават повторно оригинал документи[DOUBLEPOST=1553013061][/DOUBLEPOST]
ВАЖНО СООПШТЕНИЕ
до сите апликанти за бугарско државјанство:

Веке е очигледно оти добар дел од посредниците не ја познават процедурата и свесно или несвесно ве манипулират и ве остават на цедило. Имајте го следново во предвид: Ако сте започнале процедура со документ од организација на бугари, истиот тој документ МОРА да биде внесен и во Министерството на правосудието, како дополнителен документ, заедно со изводите за рагјанье или смрт, кои се опишани во него, а најдобро е тоа да се направи при интервјуто. Значи, МОРА да бидат подадени и во Министерството. Ако тој документ е по линија на брат, сестра, вујко, чичко, тетка, братовчеди или деца, МОРА да се промени по линија на дедо или прадедо и да се поддаде во Министерството! Не чекајте промена на статусот, оти тогаш може да биде доцна. Примете ја оваа сугестија СЕРИОЗНО !!!

П.С. И за мене е нелогично две институции кои се занимават со иста проблематика и се на стотина метри растојание, да прават ДВЕ архиви на истоветни документи, но во Софија засега е така, затоа придржувајте се на ова правило.
Ova e od Lazar Mladenov

Член од
9 јануари 2015
Мислења
196
Поени од реакции
156
Епа ете тоа цело време е тема на муабет овие денови. Правосудие очигледно нема координација со ДАБЧ, и сите апликанти кои поднесуваа копија од потврда или изводи, или само происход без документите врз чија основа е изваден, ги ставаат на Дополнителна. Погоре имаш цитирано пост од фејсбук од Лазар Младенов, каде што пишува баш за тие проблеми, и апел до кандидатите да достават повторно оригинал документи[DOUBLEPOST=1553013061][/DOUBLEPOST]
мхм, значи сега истите документи изводи , умреници, потврда од струмица шо сум ги однесил на почеток во дабч мислам , истите сега треба да ги доставам и во правосудие ? :D

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
2.041
Поени од реакции
5.540
мхм, значи сега истите документи изводи , умреници, потврда од струмица шо сум ги однесил на почеток во дабч мислам , истите сега треба да ги доставам и во правосудие ? :D
Даааа

Член од
1 април 2014
Мислења
285
Поени од реакции
186
Жена ми поднесе со потврда од Клуб и венчаница (од СФРЈ) од баба и дедо кај што пишува дека баба и е бугарка, па со тоа поднесовме за Произход и имавме интервју во Правосудие (нормално и извод да се поврзе бабата со жена ми).
За секој случај би сакал да го дополнам предметот во Правосудие со предок пред 1920, ама:
Таа баба што е спомната е родена во Србија, како и нејзините родители, арно ама некако добила статус на бугарка на венчаницата.
Дедото е роден во МК, ама со татко му негов т.е. прадедото имаат различно презиме (јбг така одбрале).
Значи жена ми, татко и, дедо и имаат исто презиме, ама прадедото различно.
Од другата страна на жена ми е ваква ситуацијата:
Мајка и е родена во МК, дедо и исто така, ама прадедото е роден во Србија и е србин. Истото важи и за таа баба. (инаку сите презимиња во овој случај се поклопуваат).
Што е подобро? Различно презиме или потомство на предци од Србија? Или пак да оставиме на венчаницата кај што е бабата бугарка па да ризикуваме дополнителна?

Последно уредено:
Член од
15 јануари 2019
Мислења
194
Поени од реакции
226
jas posle intervjuto nekolku meseci imam odneseno od bratmi bg pasos ima i potvrda od kaj lazar i sto znaci sega toa pak li treba da nosam?,mene posrednikot mi gi nosese

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom