Започнувам Etsy Shop во скоро време, би продавала vector фајлови за маички, налепници CNC машини и слично. Значи shipping-ot не ми претставува проблем бидејќи се работи за нешто што ќе може да се downloadira, не се работи за физички продукт. Ги имам исцртано векторите, средено SEO-то и промотивниот материјал и уште ми остана да ја средам најголемата препречка што ја имаат сите со било какви амбиции за продавање онлајн што доаѓаме од севернава убавица наша, префрлањето на парите. Единствена алтернатива(бар за која сум сигурна), која работи со Еци за продавачи од Македонија би било Paypal.
Ги исчитав последниве 100 страници на темава, како и 50-те страници од It.mk форумот за пејпал темата и решив со Словенската финта да пробам(иако во последно време гледам пишувате на кога му упалила на кого не) и извадив од NLB, Visa Elektron(ја активирав на банкомат и ставив 200ден). Регистрирав словенски акаунт со вистинскиот мој телефонски број(секако со префиксот 386 од Словенија), вистинската адреса и град Скопје и при поврзување на картицата ова ми го појавува
This card is not accepted. Please use a different card.
Исто пробав веднаш потоа со нов словенски акаунт, но овој пат со лажна словенска адреса, со град Љубљана и со словенски тел број, и при поврзување на картицата во тој случај ова ми го пишува
Your card was declined by the issuing bank. Please try a different card or contact your card issuer with questions.
И сега прашањето мое. Дали некој во последно време успеал да регистрира Словенски Paypal и да го поврза со НЛБ картицата, или неприфаќањето на картичката е нешто карактеристично само во мојот случај? Исто и, дали има начин да се заобиколи овој проблем, или пејпал веќе се погрижил целосно да ни го забрани пристапот до Словенската финта?