Најекономично греење и ладење

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
DAIKIN FTXF50A
Vnatresna zadadena temperatura i momentalna potrosuvacka.
Nadvosresna temperatura.

Sent from my SM-A750FN using Tapatalk
Имаше и такви кои ни кажуваа дека нашиве клими не паѓале под 440w и дека ќе гаселе. Досега не исклучила сама, освен ако не намалам степен-два. 18-ka клима модулира со 250w, телевизорот повеќе ќе потроши :-D.
Овие 12-киве треба на 100w да работат

Член од
2 август 2014
Мислења
1.759
Поени од реакции
4.108
Interesno e sto ima korisnici na inverteri sto se ubedeni deka ako klimata ne gasi i trosi samo 200-300w deka e super poekonomicna od onaa koja za inaet trosi 600w i se pali gasi. Abe razberete deka taa gi nadoknaduva toplinskite gobitoci i samo dotura tocno onolku porcii toplina kolku sto e izgubeno, bez razlika dali e toa neprekinato ili so prekidi. Komu ne mu jasno, neka so citne malku termodinamika....... sovrseno nisto nema da mu se sluci na kompresorot od ovie paligasenja.
Eve jas imam on\off klima 12 god vo upotreba, million pati kompresorot vezba pali gasi i sovrseno nisto ne mu fali, nema da ja zamenam so inverter so kapilara, bidejci apsolutno nisto nema da ustedam.

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Имаше и такви кои ни кажуваа дека нашиве клими не паѓале под 440w и дека ќе гаселе. Досега не исклучила сама, освен ако не намалам степен-два. 18-ka клима модулира со 250w, телевизорот повеќе ќе потроши :-D.
Овие 12-киве треба на 100w да работат
Ako ne bese @Strelec nemase Da znaete deka postoi klimava Ke si kupevte so oznaka C
Cabe frlate so drvja I kamenja PO nego nikoj na forumov ne MU e dorasnat vo znaenje zaedno so @tzlatko se tatamata za klimi(y)

Член од
6 јуни 2017
Мислења
110
Поени од реакции
203
Ako ne bese @Strelec nemase Da znaete deka postoi klimava Ke si kupevte so oznaka C
Cabe frlate so drvja I kamenja PO nego nikoj na forumov ne MU e dorasnat vo znaenje zaedno so @tzlatko se tatamata za klimi(y)
@GT1 Jas uste koga ja kupiv mu se zablagodariv na @Strelec za preporakata na DAIKIN FTXF50A. Poradi nego za 5 meseci imam plateno samo 10 000 den za greenje. Pozdrav i ubava vecer.

Sent from my SM-A750FN using Tapatalk

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Mene mi ja preporaca mdeni i mi rece ako ja ima pakovaja odma, iako jas bev spremen da lupnam 80000 za klima.
A za Strelcoto nemam nisto loso kazano na forumov

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Suzumito 16ka vo koja brzina fiksno ja rabotis i koja mu e momentalnata (najniskata ) potrosuvacka?
Miraito velis ispod 300w ne sleguva pomalku.na auto fan ili fiksno na koja brzina?
Edno vreme ja rabotev suzumito na auto sega pocesto e na 2 ili 3 izduv od vkupno 5 .Deneska rabotese edno vreme na 180 w dobri 2 saati .Eve vecerva stom dojdov na 13 nadvoresni vnatresni zadadeni 22 trosi okolu 280 do 340 w za cela kuka site vrati otvoreni.Sega proveriv za cel mesec ima potroseno 420 kw.
A na miraivo merac imav na nekolku dena pa go prefrliv na Suzumi.Dur bese tolku vidov najmala potrosuvacka okolu 300 w no mala soba e i brzo zagreva,duri i 2.5 e prejaka za sobava.Eve ne e pustena miraivo od pocetok na februari,dali rabotese dekemvri i januari .

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.615
Поени од реакции
7.428
Само кратко да им се заблагодарам на дечкиве што ме спомнаа
Уживајте со мали сметки и топол дом, и не туку ме хвалоспевите да не ме урочите :)
Секое добро!

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
и јас да се придружам на честитките за @Strelec немам ништо лошо кажано освен што го уништува форумов со рекламирање на евтина стока. и тоа кјумбе тргај го одма многу лошо маркетингшки делува. ќумбиња имаш колку сакаш кај нас плус и субвенции даваат.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
227
Поени од реакции
203
Interesno e sto ima korisnici na inverteri sto se ubedeni deka ako klimata ne gasi i trosi samo 200-300w deka e super poekonomicna od onaa koja za inaet trosi 600w i se pali gasi. Abe razberete deka taa gi nadoknaduva toplinskite gobitoci i samo dotura tocno onolku porcii toplina kolku sto e izgubeno, bez razlika dali e toa neprekinato ili so prekidi. Komu ne mu jasno, neka so citne malku termodinamika....... sovrseno nisto nema da mu se sluci na kompresorot od ovie paligasenja.
Eve jas imam on\off klima 12 god vo upotreba, million pati kompresorot vezba pali gasi i sovrseno nisto ne mu fali, nema da ja zamenam so inverter so kapilara, bidejci apsolutno nisto nema da ustedam.
И јас го трубам истото, џабе плаќаме поскапи инвертори и кога „модулира добро“ се грееме на млак воздух(читај ладен). Место да не убедуваат дека црното е бело, трговците да најдат начин да обезбедат квалитетни он оф клими. Ем поевтини клими, ем да се грееш на врел воздух.

D

Deleted member 12196

Гостин
Да ви зададам домашна задача. Засега се греам на дрва (од сопствена шума), ама кога ќе ги соберам сите трошоци излегува дека ги плаќам 60-70% од купените. Затоа ме заинтересира греењето со клима уред. Сакам да греам половина стан (околу 24 квадрати (во сина боја)). Делумно топлината ќе се губи по целиот стан, но тоа не е лошо. И сега е така.
Надворешно уредот може да биде поставен на црвената боја. Да видам што ќе ми препорачате. Јас ги имам само основните познавања, детално никогаш не сум се бавел со ваква проблематика.
Photo0453.jpg

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.615
Поени од реакции
7.428
Катастрофа!!!
Мидеа на ладна зима бренер и треба да ја одледиш, на 1:58мин од видеото мислам дека кажува дека Мидеа Мишн....ледара :)
Ако Мишнот oвака мрзне замислете Виваксот-Мидеа како ке изгледа :D

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
едно прашање за мајсторите и вистинските познавачи на оваа технологија
другарче има клима vivax gek/i постар модел обична и никога не успеа да ја управиш, иако повеќе мајстори ја управуваа
дури мислам дека и надворешна му сменија

проблемот е што дури и на овие температури, климата не дува доволно топло, а после некое време надворешна е замрзната и оде во дефрост. и се така 10мин грее, 15мин дефрост
и никако не може да ја користи за греење
а за ладење нема проблем

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Сирота не видела фреон во својот живот. :)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Koga veke diskutirate okolu Haier klima uredive moze li nekoj da mi kaze Haier tide 18 btu inverter modelot sto marka na kompredor ima znaci Haier tide 18 btu https://www.google.com/search?q=Haier+tide&client=ms-android-lge&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwikw8vOsPbYAhXIaVAKHYR7DMgQ_AUIESgB&biw=360&bih=514&dpr=2
Климеее каде си? :) ... Haier Tide, 09kata e со компресор Panasonic, 12kata i 18ka со компресор Hitachi, a 24kata Mitsubishi... ех, си ојде Климе!
Што е ова сега Haier, со Tide, како да ретерираат во однос на 5-6 години старата Тундра!? .... https://klimi.mk/sporedba.php?id1=362 изгледа сите одат повеќе на цена, отколку на квалитет. Haier "плимава" e повеќе е како осека од клима по перформансите ...
Иако респект за новата Tundra Green R32!... кинезарија од 27К, но со просечна моќ на греење 4,2kW, a максимална од цели 5,4kW... Eurovent SCOP 4 ... не ми отвора Еуровент но ми се чини (PdesignH) на -10 испорачува 3,2kW!!! Ми изгледа солиден избор.... иако пак ќе кажам цената кај јужниот сосед е прилично поевтина!
https://www.alphaclimagr.gr/product/1409041/haier-tundra-green-as35tabhra-1u35beffra-12000btu.html?ref=bestprice.gr но да се надеваме дека некој како SETEC претходно со Тундрата, ќе ги исплеска Energija .... такво нешто најавува Ривер Софт, но не скопската таа ми се чини банкротира - пропадна, сега РС од Сртумица... најавуваат увоз и на Haier клими...ги има на FB.

Kajgana Shop

На врв Bottom