- Член од
- 18 април 2017
- Мислења
- 39
- Поени од реакции
- 14
Ќе регистрирате "здружение на граѓани" и ќе немате проблем..пишете доколку ве интересираат детали...[DOUBLEPOST=1540596178][/DOUBLEPOST]Здраво. Дали знаете како оди со отварање на консултантско биро? Конкретно за Авон зборувам, имам мрежа и зачленети членки под мене од кои Авон ми исплаќа провизија на сметка, на која секако легално запрени 10% данок. Е сега, подружница ниедна МЛМ компанија не отвара, ова ќе биди консултантско биро на лице, значи само тестери и обуки со моите членки, (и зачленување на нови) меѓутоа никаква продажба. Дали би имала некаков проблем? Во централен регистар ми креваа раменици, не беа сигурни, само ми рекоа да не имаш проблеми во иднина. Да нагласам од мало место сум, нема ни кој да прашам конкретно за ова. Ако има некој поупатен ве молам да ми пиши. Позз
[DOUBLEPOST=1540597256][/DOUBLEPOST]Дечки здраво, нова сум на форумов, откако ја препрочитав цела тема ми останаа уште некои неодговорени прашања во врска со фирма отварање, па ако не ви е тешко да ми помогнете да дојдам до одговор.
Живеам во странство, сакам да отворам фирма во мк ми препорачаа дооел. Имам кој да работи се околу документација итн заедно со адвокат и сметководител, ама не би можел истиот тој да биде вработен бидејќи веќе е во др фирм?
1. Дали може воопшто дооел без вработен? МОЖЕ
2. Седиште на фирма на домашна адреса дали може?МОЖЕ
3. Влогот од 5000 еур дали може да се стави на сметка додека се отвори фирма, па после ден два да се подигнат парите односно "позајмат"?СЕ СТАВААТ ПАРИТЕ НА ВРЕМЕНА СМЕТКА И ЛЕЖАТ НА ИСТАТА ДО РЕГИСТРАЦИЈА НА ФИРМАТА
4. Фирмата ќе биде за онлајн продажба на производи, не ми треба ни канцеларија, ни складиште, па не знам како може да се изведе делот со влогот, а да не треба да купувам опрема за работа или да плаќам кирија.ЌЕ ИСКОРИСТИТЕ СТАРА ОПРЕМА КОНПЈУТЕРИ ПРИНТЕРИ КЛИМИ И СЛИЧНО А КИРИЈА НЕ МОРА ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ ДА ПЛАЌАТЕ
5. Адвокат ми бара 250 300 еур за отварање фирма, не знам цени па би прашала дали е тоа мн, малку или нормално?МОЖЕТЕ ДА НАЈДЕТЕ И ЗА ПОЕВТИНО
Ќе ми текне имав уште нешто нејасно.
Не замерувајте, не знам ништп за фирми, ама ми се укажа прилика за увоз на нешто кое кај нас го нема, па не би сакала да пропуштам без да се обидам.
Фала ви многу однапред!
По грешка ...погорШто Не? Еден куп прашања има!
Доколку вработите лице кое пред вработувањето најмалку 3 месеци било невработено имате можност за грант односно да бидете ослободени од плаќање придонеси за истото а сето ова согласно програми на АВРММоже ли да ми препорачате некој адвокат или сметководител кој си ја знае прилично добро работата, ми треба околу отворање на фирма, па би сакал да се советувам околу правниот дел пред да се започнам.
За општите прашања може и ќе добијам тука одговор:
-дали сеуште може фирмата да се води на домашна адреса?МОЖЕ
-колку вработени мора да имам покрај раководителот?НЕ ПОСТОИ КРИТЕРУМ ВО ОДНОС НА БРОЈ НА ВРАБОТЕНИ А УПРАВИТЕЛОТ ВООПШТО НЕ МОРА ДА БИДЕ ВРАБОТЕН ВО ФИРМАТА И ТОА НЕМА ВРСКА СО РЕГИСТРАЦИЈАТА НА ИСТАТА
-дали раководителот може да е вработен и на друго место или мора да е невработено лице?МОЖЕ НА ДР МЕСТО ДА Е ВРАБОТЕН
-дали може раководителот да биде осигуран на пола работно време?ДА
Фирмата ми е потребна за грубо околу 5 проекти на годишно ниво, се работи за апликативна работа, дел програмирање, дел анализи кои се сработуваат за не повеќе од 6 месеци и скоро целата работа можам да ја сработам самиот и уште еден човек кој ми е близок, па затоа ми е битно да поминам на почеток со што е можно помали трошоци околу плати и придонеси.
Дали има олеснувања ако вработам лице кое нема досегашно работно искуство?
Последно уредено: