Не многу одамна рече - човештвото пред се.Библијата моралистичка?
Ок, нека ти биде, учи за морал од таму. Иако не знам како моралистичка книга ќе те доближи до божественото. Света книга не се заморува со човечкото, туку со божественото. Не се мешаат стварите! Но тоа е тема која, не би сакал да ја јас разглобувам на форум.![]()
Меѓутоа, очигледно и Библијата не ти се допаѓа. Ќе ме радуваше да дискутираме за конкретни примери ама тоа е тоа...Не ја поистоветувам со Црква библијата. Со прст покажувам кон секоја Црква од стариот еон за уништување и налудничаво напаѓање на учења од кои подло краделе знење! Има разлика...
Не ги познавам сите мирјани и не можам да тврдам дека сум во право. Веројатно ни ти.Слабо дискутираш на темиве тука а и во животот, затоа не знаеш за мирјани. Ова ти е само занимација која ќе те одмине и ќе продолжиш со нешто трето во животот.
37642"]
Да, може да се рече дека ова ми е занимација зашто не ми е професија, но не е веројатно дека ќе ме одмине зашто ми е важна занимација.
Науката ми е далеку подобро позната од религијата и знам дека таа е корисна за материјалната но не и за духовната страна на животот...П.С. Тоа е лага дека науката и спознавањето на човекот на Земјата нема да помогне во внатрешниот пат на поединецот! Преиспитај си ги ставовите. Премногу христијански одиш, не православно христијански, но некако разводенето протестантски
37642"]
Моите ставови не произлегуваат ниту од православието, ниту од протестантизмот, ниту од Библијата. Тие се резултат на сето мое искуство и одживеано и прочитано.