Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
12 март 2009
Мислења
20.778
Поени од реакции
17.009
Таман најдов стрим дебиливе Карасевда пуштиле цццц алоооо во Етиопија да се деси вакво нешто апдејт ќе даваат минута за минута. Сместа треба да се прогласи ден на жалост.
мислам лани беше, изгореа во пожар во куќа во Гостивар 4 или 5 луѓе, Таравари веднаш прогласи жалост во Гостивар... но една друга работа остана без одговор, барем јас не видов во медиумите, која беше причината за пожарот и дали некој одговараше за неисправната или дотраена електрична инсталација...
Без оглед, моронски и беше статусот исто како што се моронски и одвратни сите статуси и коментари во врска со националност на жртвите или најглупото некакви клетви и божји казни за името.
статусот е моронски, ама има една друга моронска работа таму која им се толерира....
Практично немаме железнички сообраќај во западниот дел на државата, а голема причина е дивјаштво, , каменување на возот, демек детето фрлало со камења на возот бидејќи му ги крадел патниците на таткому, патем кој е див таксист..
Јасно е дека автобускиот сообраќај е опасен, ете имаше неодамна 2 големи несреќи во Србија и треба помасовно да се користи железнички сообраќај !!

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.331
Поени од реакции
46.970
alsat imaat video od saat vreme, losi snimki, ne e preporaclivo da gi gledate, da ne navleguvam vo detali, ama smetam deka ova video ne trebase da bide pusteno u javnost od pocit kon zrtvite, del od niv se gledaat ubavo na snimkite, kaj vidov kaj se zaebav.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.463
Поени од реакции
23.407
Бог да ги прости, се надевам дека ќе му чукне на некој поради трагедијава па ќе се почне сериозно да се внимава во иднина.

Не знам зошто глумите дека глупи коментари по трагедии е нешто ново, игнорирајте ги и намалете со непотребни стресови и нервози.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Ептен жално видеото објавено од страна на Алсат и не морало се да се снима, па и оние наоколу со мобилни што снимаа.

Sent from my Xiaomi Mi A1 using Tapatalk

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.025
Поени од реакции
12.697
Значи редно време е некој да почне да врши контрола кој се има дозвола за превоз по земјава. 90% од времето автобусите се преполни, се стои на долги растојанија, се расипува автобусот па се праќа нов... Не може кога три пати ти се дешава истото со истиот превозник да кажеш дека е случајност. Аман нека се воведе ред еднаш за да не се повторат вакви трагедии.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Не ги знам автобусите какви се, ама од луѓе што се имаат возено со нив по коментари прочитав дека биле едни од најквалитетните на балканот.

Sent from my Xiaomi Mi A1 using Tapatalk

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Овие мислам дека товараат во автобусите колку што ќе најдат луѓе по пат, ги имам гледано од кај Соборна па се до излез од Скопје збираат патници на секои 300 метри, а не се само тие има и други превозници во кои качуваат со стоење (Прилеп-Битола во Уни Турс имам гледано нон стоп преполни автобуси), кон Велес исто имам начекувано, тие комбињата за Тетово и Гостивар што застануваат после Соборна секогаш се преполни....
Ниту се води контрола ниту некој се замара за техничката исправност на автобусите, а не сум сигурен и колку им вршат систематски прегледи на шоферите.

Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.182
Поени од реакции
13.460
Сега поарно е дури, порано пред десет години секое патување на релација Скопје - Штип беше со едно пеесет луѓе што стоеја, среќа не памтам да имало нагли кочења или нешто посериозно, дека не е исто да закочи нагло со сто и кусур или со градско возење, ама безбедност на патници нула. Исто така на релација Загреб - Скопје се има случено пред десетина години, да стојат два тројца целиот пат, т.е. седеа на скалите кај вратата. Мизерија, тоа е кога парите се пред безбедноста на патникот...

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Прво и основно,да им се намочам у уста на тие што градат автопатишта и ги пуштаат во употреба без заштитна ограда.Не мора како во Италија да има заштитна мрежа,па дрвена ограда па накрај стаклена бариера за звук,може барам само мрежа да стават.Второ,у уста да им се измочам и на оние у Хиподром на излез од Скопје,на обиколница кај Кондово и Сарај и Тетово-Гостивар што и таму каде има заштитна ограда ставено ја крадат да си заградат нивите или отвараат дупки за да скратат одење до премин.[DOUBLEPOST=1550095762][/DOUBLEPOST]Од Скопје до Гостивар одење има секогаш по 5-6 мрши од животни кои можат животи да чинат

Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
Прво и основно,да им се намочам у уста на тие што градат автопатишта и ги пуштаат во употреба без заштитна ограда.Не мора како во Италија да има заштитна мрежа,па дрвена ограда па накрај стаклена бариера за звук,може барам само мрежа да стават.Второ,у уста да им се измочам и на оние у Хиподром на излез од Скопје,на обиколница кај Кондово и Сарај и Тетово-Гостивар што и таму каде има заштитна ограда ставено ја крадат да си заградат нивите или отвараат дупки за да скратат одење до премин.
Treba da Im se iznamocas na onie volovine vo parlament sto ne si ja brkaat rabotata a mislat samo kako da si gi vrabotat familiite I svalerkite, vakvi sranja se desavaat samo radi toa sto instituciite ne funkcioniraat, AMA bitno vo NATO vlegovme, a sto ke bideme istiot krs ne e vazno toa.

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.945
Поени од реакции
18.044
Јас на времето додека бев студент и додека Југ Турист се уште возеше беше хорор да се возиш у оние нивни автобуси од пред сто години. Им се дешаваше да им се запали моторот на автобусите, мислам дека најмалку 5-6 пати ни се имаше случувано да препратат автобус зашто оној кој не превезувал се расипал. Некогаш се случуваше да не соберат во знак на добра волја и автобусите и минибусите кои превезуваа работници кон Куманово. Инаку ова со преполнување на автобуси и минибуси е добро утро секој ден. Газдите штедат, а на одговорните ни случајно не им текнува да прават контрола на автобусите

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Treba da Im se iznamocas na onie volovine vo parlament sto ne si ja brkaat rabotata a mislat samo kako da si gi vrabotat familiite I svalerkite, vakvi sranja se desavaat samo radi toa sto instituciite ne funkcioniraat, AMA bitno vo NATO vlegovme, a sto ke bideme istiot krs ne e vazno toa.
Не се криви за се тие у парламент,кој е тој родител од рандом Гостиварско село што им дозволува на децата за забава да ставаат кучиња на автопат и да снимаат како летаат кола кога ке ги удри?По твое,на секој "граѓанин" треба да има по еден полицаец да го пази глупости да не прави?

K

kicodarker

Гостин
Проблемот е во стандардите. Една држава нација или квалитетен производ на фабрика го прават стандардите. Можеш да се утепаш од серење како некој автобуски превозник е топ закон услужливи кога ве возат на лубеница гуми и репариран автобус со сомнителни стандарди за безбедност.
Нема стандарди тоа е. Ако се искомбинираат сиромаштијата и лакомоста да се заработи со крнтии, ќе дојдиме до една средина дека и со постари автобуси може да се вози оти за поголем дел од фирмите е неисплатливо да вложат 80k евра за нов автобус, ама може да исполнуваат стандарди за безбедност.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Да не зборам како на шините ставаат конструкции од машини за перење алишта полни со камења и се восхитуваат воз кога ке ги удри

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.076
Поени од реакции
7.163
Според видеото што го изгледав, постои голема веројатност да пукнала гумата, бидејќи Филипче изјави дека шоферот бил во добра состојба. Во нормални држави, автобусите се сервисираат секоја недела и секоја истраеност на делови ја заменуваат навремено. После секоја несреќна ситуација се прават детални анализи за предизвикувањето на несреќата, па според тоа ги регулираат контролите и стандардите и не дозволуваат да се повтори истото. Но, ние живееме во Северна, па парите се на прво место, а безбедноста не е битна.
Среќа имам железничка линија до родниот град, па се немам качено во автобус веќе година дена. Колку и да имаме цели во животот, еден алчен газда може да ни го скрати и се' да падне во вода. Сочувство до семејствата на настраданите. :place:

Ако некој претставник од Владата ја чита темата, нека учи од несреќата, па нека почне со каков таков чекор за безбедност во сообраќајот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom