Еден добронамерен совет: прошетај малку низ странство (под странство не мислам за Косово, Црна Гора, Бугарија и Босна) и види на каков принцип работат таму, па после би можел да размислам за понатамошна комуникација со тебе на истава тема.[
Neznam koja ti e poentata. Nemorash da imash nikakva komunikacija so mene bukvalno, ama koga nekoj indijanec kako tebe lupa gluposti jas se nerviram i moram da odgovoram.
Za tvoja informacija, zhiveam vo stranstvo. Rabotev vo nekolku restorani vo stranstvo megju koi dva Fine Dining.
Edniot ima i edna Michelin zvezda.
A toa dali iam proshetano, ne e za tuka da se istaknuvam, ama imam, i toa mnogu povekje od toa shto mislish ti.
Sega deka tuka zarabotuvam malce podobro, pa si dozvoluvam koga idam niz Evropa da sednam vo malce poskapicki restorani.
Ma da, toa nema nikakve blage veze so temata, toa shto ti zamarash tuka ne drzhi voda. Tresesh gluposti, i si tezhok inaet. Ti si od toj tip na gosti...koga ima 200 lugje vo restoran, on saka da bide sluzhen kako da e edinstven.
“Pa zashto priborot ne vi sveti, zashto nema leb, zashto tolku chekam za jadenje, zashto kelnerot ne doagja odma koga kje go povikam itn.”
A koga toa nema da se desi odma se logirash na TripAdvisor i mame im ebavash so eden post.
Jas koga i da dojdam vo Skopje, doruchek ruchek i vechera mi e vo centar pa iskreno da ti kazham, generalno kelnerite se super. Normalno e deka nekoj ima losh den, nema potreba ja da go kaznuvam so mojata prepotentnost.
Ostavi mu bakshish i koga losho te sluzhel, kje te zapamti, sleden pat kje si mu bog. Kelnerite pamtat vakvi gosti, a pamtat i takvi kako tebe smorovi, ama niv sakaat da gi ebavaat zasto ne ostavaat bakshish taka lesno.
Jas tebe bi ti preporachal da porabotiah malu kako kelner pa posle da dojdesh i tuka da komentirash.
Sekoj restoran na dnevna baza ima milion problemi, a takvi mushterii kako tebe samo dolevaat nervoza.