Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
На пример ова кај мене заебанција. вакво ако воведад во Прилеп че треба дедоми да го скориваме од Гроб да поддај документи за субвенции уште нее префлено на Стариов мој заебана работа ако бараат имотен лист да е се чисто и истата личност со го поседува имотот да поддај за субевенции

Епа како поинаку ќе ги натераат луѓето на додатни трошоци и плаќање даноци. Со вакви зафрканции се лажиме сите.

Истото беше и лани со субвенционирањето и за печки на пелети. Субвенциите важеа и за тие кои што имаат купено 4-5 месеци пред објавувањето на огласот.
Мој комшија директно со кола од Прилеп ги однесе документите во Скопје, таму стасал во 9:15 сабајлето (првиот ден).
Ми вика, кога ми го дадоја тој списокот да се потпишам имав реден број 283.
Значи 280 луѓе отидоа и се потпишаа за само 1час??
Тој што си има пријател ќе си намести 2-3 инвертери во неговите 2-3 станови/куќи, и да нема никаква потреба од нив ќе си добие субвенции за сите.
Инаку не мислам дека ова е субвенционирање, туку ослободување на данок на некој начин и тоа само за одредени луѓе(тие со пријатели).
Субвенционирање е кога луѓето ке платат 10-20% од сумата, а остатокот државата(како во нормални земји).

Епа како поинаку ќе ги натераат луѓето на додатни трошоци и плаќање даноци. Со вакви зафрканции се лажиме сите.

Истото беше и лани со субвенционирањето и за печки на пелети. Субвенциите важеа и за тие кои што имаат купено 4-5 месеци пред објавувањето на огласот.
Мој комшија директно со кола од Прилеп ги однесе документите во Скопје, таму стасал во 9:15 сабајлето (првиот ден).
Тој што си има пријател ќе си намести 2-3 инвертери во неговите 2-3 станови/куќи, и да нема никаква потреба од нив ќе си добие субвенции за сите.
Инаку не мислам дека ова е субвенционирање, туку ослободување на данок на некој начин и тоа само за одредени луѓе(тие со пријатели).
Субвенционирање е кога луѓето ке платат 10-20% од сумата, а остатокот државата(како во нормални земји).
Секогаш ќе има трикови во овие работи, сепак јас мислам пак даваа субвенции нее многу по партиска/пријатеска основа до сега немам слушнато да биде некои обиен за ПВЦ .. сепак треба убо да се информираат граџаните за сите услови .. на пример еве да не беше на Стариов мој кујќава че требаше да платам 300-500еу за плефлање ами било префлено јас си мислев нее Замисли има такви мнгогу случаеви трикчина колку сакаш

Кои се тие нормални земји со 90% субвенција? Линкови те молам

Секогаш ќе има трикови во овие работи, сепак јас мислам пак даваа субвенции нее многу по партиска/пријатеска основа до сега немам слушнато да биде некои обиен за ПВЦ .. сепак треба убо да се информираат граџаните за сите услови .. на пример еве да не беше на Стариов мој кујќава че требаше да платам 300-500еу за плефлање ами било префлено јас си мислев нее Замисли има такви мнгогу случаеви трикчина колку сакаш

Во 2017 не беше така за пелетите зошто и јас зедов , ама лани ја заебаа работата. За другите субвенционирања незнам како оди, овој пример го знам и затоа пишав, а и не познавам некој што зема субвенции лани за пелети.

Здраво, нов сум на форумот и ми треба совет за купување на клима уред за греење во стан. Станот е во стара зграда градена 60-тите години, со полна цигла, на 2-ри спрат. Станот е со нова ПВЦ столарија Alphacan 3D 7комори. Не е битно кој е производителот на климата, битно е да грее за ладење не е проблем. Максумум дозволен буџет е 50.000 денари

Attachments

• Стан нацрт.jpg
    Стан нацрт.jpg
    77,2 KB · Прегледи: 45
Здраво, нов сум на форумот и ми треба совет за купување на клима уред за греење во стан. Станот е во стара зграда градена 60-тите години, со полна цигла, на 2-ри спрат. Станот е со нова ПВЦ столарија Alphacan 3D 7комори. Не е битно кој е производителот на климата, битно е да грее за ладење не е проблем. Максумум дозволен буџет е 50.000 денари
Здраво,
Ако планираш да го грееш цел стан, ќе мораш да размислиш за повеќе клими 2 или 3

Здраво,
Ако планираш да го грееш цел стан, ќе мораш да размислиш за повеќе клими 2 или 3
Во спалната соба веќе има клима Samsung постар модел најверојатно обична ја пробав 2 пати додека беше ладно и се реновираше собата беше доста топла, а за спиење би била ок. Најголем приоритет е дневниот престој

Види:
Хаиер тундра 18
Ломо лцлх 18
Панасоник z15ske
Мицубиши SF50VE

Според буџетот избери.

Mitsubishi и Panasonic сериозно го надминуваат буџетот кој го имам, за останатите 2 се во ред во рамки на буџетот. Е сега помеѓу Haier Tundra и GREE Lomo кој има купено нека каже како е задоволен и како е потрошувачката. Други клими за препорака пример Vivax некои модели или останати брендови во таа цена

Mitsubishi и Panasonic сериозно го надминуваат буџетот кој го имам, за останатите 2 се во ред во рамки на буџетот. Е сега помеѓу Haier Tundra и GREE Lomo кој има купено нека каже како е задоволен и како е потрошувачката. Други клими за препорака пример Vivax некои модели или останати брендови во таа цена
Fairy3,5 vo dnevnata, i LomoLC vo detskata ti vlagaat vo buget.
No, so ogled deka e gradba od 60tite....na tvoe mesto ja bi zemal Hansol za dnevnata +hodnikot, a za detskata otom potom ke ja resam. a Montaza bi napravil kako pod 1 ili eventualno pod 2
plan.jpg

Последно уредено:
Fairy3,5 vo dnevnata, i LomoLC vo detskata ti vlagaat vo buget.
No, so ogled deka e gradba od 60tite....na tvoe mesto ja bi zemal Hansol za dnevnata +hodnikot, a za detskata otom potom ke ja resam. a Montaza bi napravil kako pod 1 ili eventualno pod 2
Прегледај го приврзокот 204524
Претпоставувам станува збор за Hansol GWH12TB-S3DNA2D со моќност 3,5kw, ако е таа влегува во буџетот
Во Сетек, Нептун и останата екипа препораката беше 5,5kw.
Во однос на монтажата мислам дека нема доволно место за да ја собере ни на 1 ни на 2 но тоа ќе го проверам утре за сигурно.

Претпоставувам станува збор за Hansol GWH12TB-S3DNA2D со моќност 3,5kw, ако е таа влегува во буџетот
Во Сетек, Нептун и останата екипа препораката беше 5,5kw.
Во однос на монтажата мислам дека нема доволно место за да ја собере ни на 1 ни на 2 но тоа ќе го проверам утре за сигурно.
planA.jpg
Ако не ја собира на 1 или 2 (и можни решенија се само под 3 или 4) тогаш уште помалце им држи вода предлогот за 5,5ка....која прво би била прејака за 29м2(дневна+кујна) и евентуално ходник 8м2, а со оглед на поставеноста на вратите (една од дневната и втората од детската) сигурно нема да може да ја загрее детската преку 2 врати. Затоа и ти предложив јака 3,5 GWH12TB-S3DNA2D а за понатаму ке видиш, преку ходникот и оваа ке ги замлачи спалните но во најладното сепак ке ти треба уште една клима за во детската која е со 2 надворешни зида а никакво грејно тело.

Последно уредено:

imam tundra 18 vo nov stan so izolacija otprilika 45 m2 gream i sum prezadovolen... smetkata vo najlodniot peroid od 18 dekemvri do 18 januari mi bese 3913, bo ovaa smetka spagja redovna struja kako masina za perenje, frizider, protocna cesma vo kujna, masina za sadovi i najvaznoto shto trosi najvekje masina za susenje alishta....

Sent from my iPhone using Tapatalk

Od Gree lomo podaleku ako ti e za greenje od moe lichno iskustvo ti kazuvam ova. Za Haier Tundrata ima nekolku zadovolni clenovi sto ja koristat ovaa klima. Kontaktiraj go @DrZmigo neka ti kaze neso poveke za Tundrata on ja ima :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom