Најекономично греење и ладење

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ве молам за Совет за клима исклучиво за ладење на простор 35 м2 со добра изолација.
Размислувам за 18ка. Буџет 500-600 евра.
Буџет од 500-600 евра е и голем за клима која би била користена само за ладење на 35м2 добро изолиран простор...
јас вака би играл https://klimi.mk/product.php?id=282 клима од цели 12,000 Денари (наменета за 35м2), а останатите пари од буџетот би ги чувал, за уште една слична по 10 год откако ќе помине гаранцијата на оваа... се зезам се разбира, којзнае што ќе излезе по 10 год, но само за ладење на 35м2...мислам и не ти треба толкав буџет, би вршела работа ваква евтинија!
Сега ти ако инсистираш на 18ка од истиот модел 22карти... ако одиш на инвертер 18ка најевтиниот е 35К (таман колку буџетот)... но што би била поентата набавка инвертер, ако е само за ладење во добро изолирана просторија!? Можеби тоа што е нешто поекономичен! Незнам за твоите потреби, но јас клима за ладење користам од крај на Јуни до поч на Септ. и тоа не континуирано и не секој ден (толку, едвај 2 мес) затоа би одел на најевтина варијанта... но реков секоj си има различни потреби!

Последно уредено:

mishevski

Неимар
Член од
20 јуни 2010
Мислења
107
Поени од реакции
170
Буџет од 500-600 евра е и голем за клима која би била користена само за ладење на 35м2 добро изолиран простор...
јас вака би играл https://klimi.mk/product.php?id=282 клима од цели 12,000 Денари (наменета за 35м2), а останатите пари од буџетот би ги чувал, за уште една слична по 10 год откако ќе помине гаранцијата на оваа... се зезам се разбира, којзнае што ќе излезе по 10 год, но само за ладење на 35м2...мислам и не ти треба толкав буџет, би вршела работа ваква евтинија!
Сега ти ако инсистираш на 18ка од истиот модел 22карти... ако одиш на инвертер 18ка најевтиниот е 35К (таман колку буџетот)... но што би била поентата набавка инвертер, ако е само за ладење во добро изолирана просторија!? Можеби тоа што е нешто поекономичен! Незнам за твоите потреби, но јас клима за ладење користам од крај на Јуни до поч на Септ. и тоа не континуирано и не секој ден (толку, едвај 2 мес) затоа би одел на најевтина варијанта... но реков секо си има различни потреби!
Супер. Ќе ставам и во спалната тогаш :) фала

А кој би бил предлог за инвертер заради бекап греење? Немам искуство со он/офф.

Последно уредено:
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Ломо Еко 3.5 ако ја најдеш на промоција 19900 кошта. Сосе монтажа 23400.

Идеална за ладење, а и без проблем ќе помага за греење.

D

Deleted member 95595

Гостин
Inache, posle podolgo vreme go proveriv merachot na WNot vo spalnata. Za 45 dena i 17 casa potroshila 710kw, ili toa e 71 denar na den, odnosno 640W na cas. Sosema ok ako se zeme predvid situacijata vo spalnata kade realno treba 4ka ili 4,5ka klima i deka vo ovie 45 dena se vkluceni i najladnite denovi zimava. Vo ovie 45 dena, samo dve vecheri imav ukluceno pomoshno grejno telo so jacina od 800 ili 1000W, ne znam tochno, kvarcna pechka so dva greachi beshe, a jas samo eden greach imav ukluceno vo period od 22:15 do 07:00.[DOUBLEPOST=1549186271][/DOUBLEPOST]
Парно железара.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
A si osetil dosega potreba za back up greenje?

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Парно железара.

Прочуеното “железаеско парно“...
еден куриозитет иако зборувавме многу на таа тема:
Цела зима со мали исклучоци...нас. Железара (како и денес) e најчиста (или најмалку загадена населба во Скопје
upload_2019-2-3_10-45-6.png
Додека Скопјево се гушеше со PM10 - 500 mkg/m3 и котираше на листите најзагаден на Светот (иако е денес е нешто малку над дозволената граница), Железара едвај да одеше во тие најзагадените денови над 100, а денес (моментално) таа е најчиста населба во СК (и како реков тоа е тренд кој е и во најголемиот период во сезоната на загадување)... !? Е што е работава бе мајката!? Нели овие невладиниве, здруженија како “O2“ “Сакам да дишам чист воздух“ и еден куп групи на ФБ... ни ги отекоа, со слики од оџаци на РЖ и УСЈЕ коментари за нив бла бла бла ... што е работава, нели Железара гуми гореле, ово оно... а-хахаха СТВАРНО?.... Слушам барале простории невладиниве некаде во населбата блиску до РЖ! :pos:.... има ли некое разумно објаснување?!
Да се разбереме, не би сакал да бидам сфатен погрешно, јас би ја дислоцирал, затворил... да не речам бомбардирал РЖ... ама луѓе да не се повторуеме, две странски експертизи (финска и австриска) покажаа и докажаа кои се најголеми загадувачи (на трето се индустријата и депониите, не се на прво)... и сега ние “О2“ сме попаметни нели!?
Ако мене ме прашате како го објаснувам феноменот нас Железара со најчист воздух... ќе кажам: токму благодарејки на Железарското парно и на помалото користење цврсти горива во греењето, можеби и помалиот сообраќај отколку во Центар или Карпош... можеби и на микросредината, положбата, на поголемите зелени површини, зеленило дрвја... не е некоја атрактивна населба, за градежната мафија да градат згради во паркови ... Ајде ако грешам, која е причината!?... Ја следам јас, не само зимово загаденоста на воздухот! Верувам барем зимно време ја следат повеќето!? Обрнете внимание на нас Железара!?

Последно уредено:
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Вчера на влегување во Скопје, од Маџари до Кисела вода, најчисто беше околу раскрсницата кај Цеметара, нај не се дишеше околу Бул. В.С.Бато Аеродром, па таму се сомневам дека некој се грее со дрва.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.297
Поени од реакции
568
Која клима јонизира?
Некои имаа функција јонизатор (и се кажува дека имаат) со што испуштаат во воздухот негативни јони кои се врзуваат со честички,чад и сл. и така го чистат воздухот. Филтрирање и прочистување на воздухот. Но проблемот бил кај тие ( не сите) кај кои можело како пропратна појава да се создаде озон.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Тоа го имаат прочистувачи на воздух. И не не интересираат.

Климите имаат филтри, карбонски филтри и електростатски филтри. Не сум сретнал со јонизатор.

mishevski

Неимар
Член од
20 јуни 2010
Мислења
107
Поени од реакции
170
На тие со железарско парно не само што немаат потреба од бекап греење туку на кипање им се прозорците од што е јако парното :)
Вентилите на парното ми се на 1/3 проток пошто немам термостатски. Бекап во смисла на дефект или меѓусезона. Пред три недели некој идиот се приклучувал нелегално и цела зграда ја испразни, два дена беше многу ладно.

Kajgana Shop

На врв Bottom