Јефто
@JeftoMKD | Јефто™
- Член од
- 30 октомври 2011
- Мислења
- 2.732
- Поени од реакции
- 1.308
- Локација
- Скопје, Македонија
- Веб-сајт
- www.twitter.com
Не сум сигурен дали темата е за тука и дали е океј насловот, доколку не е соодветно, нека го корегираат модераторите или администраторите.
Имам прашања.
Завршив факултет и со тоа го изгубив правото како студент и ми прекина здравственото осигуруваање.
Која е постапката за да се пријавам за невработен во АВРМ?
Која е точно разликата помеѓу активен и пасивен барател на работа?
Која е постапката за да обезбедам здравствено осигурување во ФЗОМ иако ќе бидам невработен?
Дали видот активен и пасивен барател на работа ќе влијаат врз правото за здравствено осигурување?
Благодарам однапред на одговорите.
Имам прашања.
Завршив факултет и со тоа го изгубив правото како студент и ми прекина здравственото осигуруваање.
Која е постапката за да се пријавам за невработен во АВРМ?
Која е точно разликата помеѓу активен и пасивен барател на работа?
Која е постапката за да обезбедам здравствено осигурување во ФЗОМ иако ќе бидам невработен?
Дали видот активен и пасивен барател на работа ќе влијаат врз правото за здравствено осигурување?
Благодарам однапред на одговорите.
), ке ги предадеш обрасците заедно со извод и копија на ЛК, ке те запишат во книга, ке ти дадат едно мало ливче со архивски штембил и ќе ти кажат кој ден (3-4 дена) да дојдеш да си го подигнеш Решението за утврдување на својство на осигуреник (дека си осигуран). Тоа е се, немаш потреба претходно да се пријавуваш во АВРМ како невработен за да стекнеш право на здравствено осигурување. Игнорирај ги тие замарантите на влез во ФЗОМ што демек сакаат да помогнат (работат за пари а немаш потреба од нив -писмен си