Многу ме разочарал како министер иако пред две недели го поддржав за вакцинацијата. Како хирург плафон, ама џабе, секогаш клептоманското е појако и мора да се испосерат врвни професионалци во улога на министри.
Една од најглупите субвенции е таа за медиуми. По која логика живти све?
Ај некои работи за културата, како театар, уметници, писатели или пејачи во обид би разбрал, иако и тука е све до даска со врски и неправедно, но бар на папир држи вода.
Ама која е поентата да даваме пари за ебени медиуми? Бар да беа некои си научни списанија или нешто слично, па им паднал тиражот со интернетот, ама не, овие се тие класичните перални на мозоци, кои и така ги има во друг формат и повеќе од доволно. Ако не ве бива клучот и ај здраво.
Нив ги кандитираат поради тоа што ги знае поголем дел од околината во која ги кандитираат,
досега ми се имаат јавено еднаш од штабот да ме прашуваат што како за пријавените кандидати, имаше 2-3 доктори, 2-3 професори, некој директор и тие ги знаев, ама имаше и други кој ми ги кажува по име и презиме и ја се чудам кој се, па ми кажува таму живееле, толку години имале, ама џабе е,
да бираат помегу мене и некој доктор, иако јас ќе имам подобри резултати на било каков тест, кога ќе излезат со анкета кој го сака членството, од прва ќе го кажат тој доктор, а за мене којзнае дали некогаш слушнале.
Ако те заколел к*** со што се занимавам, што те боли истиот орган за тоа што сум овде.
Ке ми дозволиш да сум заинтересиран со проблемите во Република Македониja? Дозволуваш ми?
Не знам каде гледаш фашизам или омраза, можам да ти кажам дека имам многу повеке от тебе почит ком лугето во Македониja,ама тоа нема смисла да ти го цртам баш тебе.
Ај терај си.
Што ти рециплирав горе, не сум фактор да ти забранам.
Сите така викаат како тебе, почит према Македонците а сите сакаат да му забијат нож. Само не сте вие криви, криво е глупото, наивно и просто Македонче.
Децата низ светот од мали им ја градат националната свест, и знаат што се по етнос. Кај нас северџаните 27 год. трубат ЕЗ ДЕ ЕС и ВРО на малите деца. Така им го перат мозокот, а прашање е, дали самите северџани се свесни за то? Ги гледам по сликиние на ФБ како се сликаат во партиските шатбој, и се фалат шо напрајле и како напрајле, и само ветуваат. Јас то го нарекувам собир на дудуци, па дури и некој шлакнат мејџу нив (не можам да ги најдам сликите али ги има по фејсбукон, ги имам гледано и ми се лоши). А политичарите знаев дека се неписмени, а ете сега видов дека се ментално ретардирани. Кај нас се развиваат со носење маици од мали на СДС и ВРО. Побитни се партиите него ли националноста, државата и јазикот. Побитно е да градиме општество кај шо че бидат сите "еднакви", и че се зборува на многу други јазици, а не националниот јазик. Зато шо убо е да се знаат многу јазици.
А кај нас децава се растат од 1 одделние со англиски, па потоа тие бираат мејџу германски или француски, или пак некој сосема трет јазик ако се најди. На катедрата на македонски на филолшки дали има воопшто студенти се прашувам? Исто така многу влијателно нешто е каков е наставникот/професорот по мак. јазик, зато шо гледам дека многу од наствниците/професорите по мак. не инспирираат ученици да се запишат на македонски јазик. Тој во средно шо ми беше сам си призна дека мак. студирал оти на Див не го примиле не оти сакал мак. да студира. И онака сега џабе е некој да троши време да студира јазик шо е во изумирање. Битно е дека че влезиме во ЕУ и НАТО, другото нека оди по вода. Само ептен многу шо се нервирам е постоењето на квази-патриотската партија ВРО која ги злоупотреби лавот и сонцето, а појчето ко че видат лав, одма се асоцираат на ВРО. Искрено не е ова до народот, дури и јас ко че го видам лавот ме асоцира на ВРО, а не како национален симбол.
Па после ќе се појави лик, и ќе ми попува како не ни треба ЕУ, и како ние сами можеме да ја оправиме работата.
Сите овие години политичарите си играат к**от со народот, ама не, имаме ние скриена сила и капацитет да произведиме таков политичар што ќе мисли на народов, имаме само треба време, време треба. Време,време треба, уште.
Или кога ќе прочитам член со европски пасош како прави споредби на држави во ЕУ со нашата држава, и не става во ист кош по стандард. Тоа вториот пасош изваден за подобра иднина. Ама,ама исто е, таму и тука, така пишуваат,сигурно не е исто чим си се одлучил на таков чекор.
Здравството кај нас пред се страда од големата неодговорност на лекарите и медицинкиот персонал. Ова понашање на персоналот не од овие 2, 10 или 15 претходни години. Едноставно уште од студентски денови не ја стекнуваат потребната етика, професионалност и одговорност што треба да ја поседуваат. На гинекологија сестрите не те гледаат ако не им дадеш некој сок, некој колач, нешто такво. Ако им дадеш пари ко твои слуги се понашаат, ама затоа на луѓето кои ме можат да си дозволатат да ги поткупат, дури ни лековите и инфузиите не им ги даваат на време, не ги ни погледнуваат.
Мора да се направи суштинска реформа во здравството, тоа е несомнено, а една од најбитните работи кои се потребни е да мораат кривично да одговараат од докори до болничари за неодговорното однесување и смртните случаи слични на овој и да им се врати платата по учинок. Недозволиво е во 21 век да ни умираат луге по болници од нетретирано слепо црево, операција на колено, заборавени инструменти во тело, пијани анестеолози и слично.
Здравството и образование се за коренит ремонт ако сакаме да пркнеме колку толку, а со неодговорна младина каква што сме, тешко дека нешто ќе се смени.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.