Dekis sekoja cest za analizata, ama mislam deka go imas navedeno ocekuvano P/E za OHB. za 2019, a STB. ja imas staveno so P/E 2018. Mislam deka so dobivkata od 2018 STB. ke ima P/E ~7.P/e okolu 11, p/b okolu 1,5...
Za ohb okolu 12.000mkd,
Za stb okolu 1.200 mkd..
P.s. ama goleminata na express bank e pogolema, kaj nas se pomali... namali malku od brojkite vo mkd ;-)
Stb 2018ta godina jas ocekuvav da zavrshi so nad 150-160mkd (30den se rezutat na feni), ama poradi rezervaciite za Zik Pelagonija jas cisto se somnevam deka kje bide tolku, vo prashanje se 10 mil eur, pa makar I 50-70% da rezerviraat...Dekis sekoja cest za analizata, ama mislam deka go imas navedeno ocekuvano P/E za OHB. za 2019, a STB. ja imas staveno so P/E 2018. Mislam deka so dobivkata od 2018 STB. ke ima P/E ~7.
Погледнете криви на историски п/е на американски акции ќе за бележиме дека не се добри индикатори на идни резултати, п/б, д/п или САPE или totalmarket/gdp се доста подобри. п/е имаат доста пикови и не се стабилни. Да ве предупредам.
Pa ti dosega edno nesto ne pogodi. Ova so alzirskata ti e prva dobra rabota[DOUBLEPOST=1547829505][/DOUBLEPOST]Mene sve mi se cini deka na nasava MSE uveliko se pretura suplje u prazno, t.e. edni te isti trejderi si gi preprodavaat istite akcii megjusebe.Ja gi vidov na alzirskata nekako po avtenticni se so nasive priliki Da ne zgresiv ?
Tropajte gluposti kolku sto sakate ova ke odi na 4000 so nas vas ili bez nikoj ednostavno takvi se prilikite a i redno e da se konfirmira dobrata godina !!
Каматата е поприлично висока...мислам дека може да падне ако има јавно тргување со неа.https://faktor.mk/za-prv-pat-vo-korporativna-makedonija-unibanka-kje-izdade-perpetualna-obvrznica
Зар ова не е криминал и испумпување на пари од банката со 9% камата годишно и дури 11% после 5-тата година.
Pa ti dosega edno nesto ne pogodi. Ova so alzirskata ti e prva dobra rabota[DOUBLEPOST=1547829505][/DOUBLEPOST]Mene sve mi se cini deka na nasava MSE uveliko se pretura suplje u prazno, t.e. edni te isti trejderi si gi preprodavaat istite akcii megjusebe.
Zosto mislam taka? Od licno iskustvo. Stom izvadam akcii na prodazba kupcive ili gi snemuva ili nekoj me preduhitruva na prodazna strana za edno denarce.
Toa se slucuvase so OKTA so MESECI, mecka rodiv dur gi prodadov. Eve sega slicno so GRNT, so meseci probuvam da otkacam nekoja kolicina, i nejke pa nejke. Pobaruvacka mizerija. Bez razlika na cenata, bukvalno ne mozam da ja istresam kolicinata, a zborime za nekoj 10-15K evra, znaci nisto spektakularno.
Zamislite tek da im tekne na pokrupnive investitori da se iskrcaat na sloboden pazar. Mission impossible
Тоа што те нервира кај стопанска брокер се вика с најповолна цена налогот го правиш пример од 5001 до 5050 и тој цело време се мени за најповолен.Pa ti dosega edno nesto ne pogodi. Ova so alzirskata ti e prva dobra rabota[DOUBLEPOST=1547829505][/DOUBLEPOST]Mene sve mi se cini deka na nasava MSE uveliko se pretura suplje u prazno, t.e. edni te isti trejderi si gi preprodavaat istite akcii megjusebe.
Zosto mislam taka? Od licno iskustvo. Stom izvadam akcii na prodazba kupcive ili gi snemuva ili nekoj me preduhitruva na prodazna strana za edno denarce.
Toa se slucuvase so OKTA so MESECI, mecka rodiv dur gi prodadov. Eve sega slicno so GRNT, so meseci probuvam da otkacam nekoja kolicina, i nejke pa nejke. Pobaruvacka mizerija. Bez razlika na cenata, bukvalno ne mozam da ja istresam kolicinata, a zborime za nekoj 10-15K evra, znaci nisto spektakularno.
Zamislite tek da im tekne na pokrupnive investitori da se iskrcaat na sloboden pazar. Mission impossible
Тоа што те нервира кај стопанска брокер се вика с најповолна цена налогот го правиш пример од 5001 до 5050 и тој цело време се мени за најповолен.
Има и бетер од одобрување на акционерите вакви трули работи на вадење пари од банката, пример да ги фалиш, кога се случи последната докапитализација акционерот во охридска Бошко познат како нула седум на форумот станал и ги фалел французите за потегот дури им се заблагодарил за докапитализацијата и за кредитот кон социете кој кредитот беше лихварски а сега е намален ама е еднаков на оној што го пласираат охридска спрема најбонитетните фирми со кои соработуваат. Заедно со докапитализацијата и кредитот бељата кај охридска > од онаа на уни на среднорочен рок од она што ја влечат сега бугарите од уни. Французите напрвија комбинација и по врат и по шија. Има една дијагноза за акционерите кои го одбрија ова Стокхолм синдром, таа е поврзана со рана дијагностика на други работи.Идејата им е прекрасна: Бугарите ќе уплатат 5 миљони евра за обврзницата, а УНИ веднаш ќе им ги врати парите како депозит кај мајката со 0% камата. Скроз легален начин без никаков трошок да си вадат секоја година по 450-550.000 евра, плус дополнителна флексибилност да ја котираат.
Малите акционери нема да биле оштетени, било у нивна полза... курофми Банката според сите параметри делува како моментално најдобра инвестиција, ама толку многу ми смрди тоа нагло зголемување на добивката и распродажбата на акции од страна на менаџментот што инстинктот ми вика само подалеку од неа.