Најекономично греење и ладење

Член од
18 декември 2018
Мислења
98
Поени од реакции
91
50 евра разлика со 12ката само што има плус вифи стик ,греачи на тацна, ајфил, некои јонизатори и слично. И 5год гаранција сега приметувам
Ок понуда фала
Mislam deka e i pojaka od tundrata nemam eurovent za nejze koj ima neka spodeli spored mene best buy vo taa klasa i cena e Mideava

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.965
Поени од реакции
8.185
Добро има ли соодветни клими во ценовен ранг на тундриве 12 и 18 а да се со слични перформанси и нормално со диплома(еуровент)?
Во сетек има снемано од 18ката :несвест:
Не знам што беше причината што климата беше толку евтина, за 34000 3.9кв на -15 е сериозна работа. И 3600 беше монтажата вкупно 37600. Сета среќа што на време ја купив, во рок од 10 дена се распродаде во сите градови. Сигурно 90% од луѓето што ја купиле ниту слушнале за еуровент ниту ништо, се има муабет пуштено дека има предобра клима за премалку пари и се раскупи одма, во ноември веќе ја немаше.

За разлика од 18та, 12та не се продава така лесно а и слична е со други клими во ист ценовен ранг.

se iskinale od prodazba na Tundrive pred zimava. A ke prekinele so prodazba na Haier ke se fokusirale sega celosno na Midea.[DOUBLEPOST=1546251689][/DOUBLEPOST]
Dali vo ovie 18000 za drva gi imas vkalkulirano i troshocite za cepenje i sechenje?
Цепење сам, сечење плус 1000 денари, не е многу, но маката е голема :) Вака стегаш дугме и не се замараш

D

Deleted member 95595

Гостин
Не знам што беше причината што климата беше толку евтина, за 34000 3.9кв на -15 е сериозна работа. И 3600 беше монтажата вкупно 37600. Сета среќа што на време ја купив, во рок од 10 дена се распродаде во сите градови. Сигурно 90% од луѓето што ја купиле ниту слушнале за еуровент ниту ништо, се има муабет пуштено дека има предобра клима за премалку пари и се раскупи одма, во ноември веќе ја немаше.

За разлика од 18та, 12та не се продава така лесно а и слична е со други клими во ист ценовен ранг.

Цепење сам, сечење плус 1000 денари, не е многу, но маката е голема :) Вака стегаш дугме и не се замараш
Pa na kraj i na toa se sveduva brat. Toplotnata potreba na tvojot prostor e taa shto e. Soodnosot na potroshnjata drva/klima/nafta/peleti ke ti e sekogas ist, kolkav saka neka e. Ako si troshel 18000 za drva, a so klima 15000, ako nachukas izolacija, so drva hipotetichki ke troshish 10000, a so klima 7000. Logichki treba da e vaka.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.965
Поени од реакции
8.185
Pa na kraj i na toa se sveduva brat. Toplotnata potreba na tvojot prostor e taa shto e. Soodnosot na potroshnjata drva/klima/nafta/peleti ke ti e sekogas ist, kolkav saka neka e. Ako si troshel 18000 za drva, a so klima 15000, ako nachukas izolacija, so drva hipotetichki ke troshish 10000, a so klima 7000. Logichki treba da e vaka.
Знам јасно ми е, но сум задоволен со оваа ситуација. Првично пред да почнам да ја читам оваа тема од експерти ми беше потенцирано дека ќе трошам по повеќе од 6000 денари месечно само за климата бидејќи била 5.5. Сега е време јас да ги подучам малку :) За изолација понатаму, можеби кога ќе се грее цела куќа па така да се штеди повеќе.
Дефинитивно луѓето сеуште се неуки и скептици за работата на климите, особено за инвертерите. Од монтерите ретко се добиваат конкретни инструкции за работа, гледаат само што е можно повеќе клими да наместат без разлика во каков простор и каква јачина, па поради тоа многу се изгорени и се враќаат на старото греење. Вака за нас е лесно, со мерачи со термометри може одма да забележиме кој мод на климата е најдобар и на каква температура да ја местиш. Доколку немаш мерач слободно може сметката за струја да ти дојде за 30% повисока

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.627
Поени од реакции
11.689
Знам јасно ми е, но сум задоволен со оваа ситуација. Првично пред да почнам да ја читам оваа тема од експерти ми беше потенцирано дека ќе трошам по повеќе од 6000 денари месечно само за климата бидејќи била 5.5. Сега е време јас да ги подучам малку :) За изолација понатаму, можеби кога ќе се грее цела куќа па така да се штеди повеќе.
Дефинитивно луѓето сеуште се неуки и скептици за работата на климите, особено за инвертерите. Од монтерите ретко се добиваат конкретни инструкции за работа, гледаат само што е можно повеќе клими да наместат без разлика во каков простор и каква јачина, па поради тоа многу се изгорени и се враќаат на старото греење. Вака за нас е лесно, со мерачи со термометри може одма да забележиме кој мод на климата е најдобар и на каква температура да ја местиш. Доколку немаш мерач слободно може сметката за струја да ти дојде за 30% повисока
ти ја користеше на quiet мод?
не скокаат кw?
користиш heal mode?
и имаш се испробано?

Sent from my iPhone using Tapatalk

D

Deleted member 95595

Гостин
od zena mi nejzinite ushte ne im e jasno kako za 46m2 stan im dojde 3200 denari smetka za struja za Noemvri mesec. Tundra 3,5ka imaat. Tatko i od zenava e mashinski inzinjer i ne mu beshe jasno koga kupuvav klimi kako toa na struja ke se grejam. Babata i dedoto od zena mi ja kupija 18kata Tundra, ama dzabe ja kupija. Iskluchena im e, strav im beshe da ja drzat ukluchena, im rekov deka jas ke im ja platam smetkata kolkava saka neka e, ama ne, se isplashija i toa e toa. A i koga im beshe ukluchena, ja mestea na 20 stepeni, pa ke ja iskluchea, oa 300 gluposti pravea. Bitno od zena mi nejzinite gi spasiv od chadenje. Sega go spremam eden drugar, go nachekav kaj shto razgleduvashe kjumbe za drva, pa go iskrava malku i sega za naredna godina izgleda ke zema klima poshto vekje za ovaa godina drvata gi zel.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
od zena mi nejzinite ushte ne im e jasno kako za 46m2 stan im dojde 3200 denari smetka za struja za Noemvri mesec. Tundra 3,5ka imaat. Tatko i od zenava e mashinski inzinjer i ne mu beshe jasno koga kupuvav klimi kako toa na struja ke se grejam. Babata i dedoto od zena mi ja kupija 18kata Tundra, ama dzabe ja kupija. Iskluchena im e, strav im beshe da ja drzat ukluchena, im rekov deka jas ke im ja platam smetkata kolkava saka neka e, ama ne, se isplashija i toa e toa. A i koga im beshe ukluchena, ja mestea na 20 stepeni, pa ke ja iskluchea, oa 300 gluposti pravea. Bitno od zena mi nejzinite gi spasiv od chadenje. Sega go spremam eden drugar, go nachekav kaj shto razgleduvashe kjumbe za drva, pa go iskrava malku i sega za naredna godina izgleda ke zema klima poshto vekje za ovaa godina drvata gi zel.
Така е!!!
Леле браво е за тоа зборувам. Зошто и јас во другиот стан тешко поминав со објаснување. Ама ова е веќе 3та зима и кога ќе те стрефи сметка од 3-5 илјади, на место кога било 4 пати повеќе. Се научуваат.

А за гасењава и за штедењето. Леееелеее те читам и се нервирам. Знам како е. Страшно. Од тоа патиме како народ. Сите имаат клима. Ретко кој ја пали цела зима. Дали 4-5% од климите греат зимоска. И после е загадено, епа загадено е. И сиромав е народот, епа сиромав е кога си ги фрла парите во ветер.

Ама биди истраен. Јас веќе 3та година сум во трката на одсмрдување на градов. Имам конвертирано бајаги дрвари. Се чудат. Како. И од мене ај овој си фантазира. Ама од стариве кога ќе чујат, сметчиња кога ќе видат... Дел се чукнуваат во глава, чекај зошто јас за штедам цело лето за 20-30000 сметки во јануари, а овие поминуваат со четвртина. А на сезонско ниво здрава четвртина... Уште скепсата ги држи. Еве 2 години се со СФ50 едниве ама не ја даваат дрварата. Среќа неупалена. Исто како и моите котли среќа неупалени.

Ајде има надеж, ама тоа дрвото незнам кој ќе им го избие од глава дека не живеат на планина 80 души во 20 куќи, туку дека сме во град со 200.000 куќи и во котлина.

Еве го мерчов ќе му направам пресек на 2-3ти да помине месец дена барем. Ќе видиме каки ќе излезе, шпекулирам околу 2800 дека ќе фати во мојов стан.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.965
Поени од реакции
8.185
ти ја користеше на quiet мод?
не скокаат кw?
користиш heal mode?
и имаш се испробано?

На quiet е само на ноќе (01:00 - 06:00) на 25 и троши околу 500 - 600 вати колку да не паѓа температурата под 21 степен. Тука се спие и со малку поладна температура е покомформно

Сега ја користам на 25 и фан 1 со перки на средина за да дувка топло, да не пречи и троши на ладно просек 900вати.

Кога е потопло ја местам на 24 и перки на горе со фан 1 или 2 и троши околу 700 вати.

Вака испробувам за да имам постојано секаде низ собата + 23 степени, а да биди најекономично. Мерењето е на 7 метри од климата.[DOUBLEPOST=1546259795][/DOUBLEPOST] E7121303-DBB1-4B3F-AD34-7C2197C46D2D.jpeg

Кој може да пресмета цоп? Надвор е 4 степени, трет степен на издув, ова не се тие фамозни 900м3 туку по моја проценка некаде околу 750 и пишува горе достигната 24 степени. Немам мерач за толку ладно да измерам

Последно уредено:
D

Deleted member 95595

Гостин
На quiet е само на ноќе (01:00 - 06:00) на 25 и троши околу 500 - 600 вати колку да не паѓа температурата под 21 степен. Тука се спие и со малку поладна температура е покомформно

Сега ја користам на 25 и фан 1 со перки на средина за да дувка топло, да не пречи и троши на ладно просек 900вати.

Кога е потопло ја местам на 24 и перки на горе со фан 1 или 2 и троши околу 700 вати.

Вака испробувам за да имам постојано секаде низ собата + 23 степени, а да биди најекономично. Мерењето е на 7 метри од климата.
Iskreno, ne znam bash kolku ti e ekonomichno ova rabotenje. Eve nekoj od drugivr shto se great podolgo od mene neka kazat, ama na mnogu slab izduv ja cuvas i perkite ne znam zoshto na gore gi cuvas. Na Auto ne ti odgovara perkite da gi cuvas? I za izduvot, barem na 2ka cuvaj ja, pomalku ke troshi, a podobra raspredelenost na toplina ke imas. Mi izgleda deka mnogu ja cepkas i deka ne ja rabotis 100% ekonomichno. Ne ti se mesham, si znaes ti najdobro kako ti e doma ti, ama onaka cisto sovetodavno od ona jas kaj moite klimi shto sum go zaprimetil. A perkite nagore mislam deka nemas nikakov efekt na greenje koga ke gi stavis.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.627
Поени од реакции
11.689

Вака испробувам за да имам постојано секаде низ собата + 23 степени, а да биди најекономично. Мерењето е на 7 метри од климата.[DOUBLEPOST=1546259795][/DOUBLEPOST]Прегледај го приврзокот 202289

Кој може да пресмета цоп? Надвор е 4 степени, трет степен на издув, ова не се тие фамозни 900м3 туку по моја проценка некаде околу 750 и пишува горе достигната 24 степени. Немам мерач за толку ладно да измерам
па нели е подобро перките да се надоле?
ај жити се тестирај ја и во health mode види дали ке скокне потрошувачката

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.965
Поени од реакции
8.185
Iskreno, ne znam bash kolku ti e ekonomichno ova rabotenje. Eve nekoj od drugivr shto se great podolgo od mene neka kazat, ama na mnogu slab izduv ja cuvas i perkite ne znam zoshto na gore gi cuvas. Na Auto ne ti odgovara perkite da gi cuvas? I za izduvot, barem na 2ka cuvaj ja, pomalku ke troshi, a podobra raspredelenost na toplina ke imas. Mi izgleda deka mnogu ja cepkas i deka ne ja rabotis 100% ekonomichno. Ne ti se mesham, si znaes ti najdobro kako ti e doma ti, ama onaka cisto sovetodavno od ona jas kaj moite klimi shto sum go zaprimetil. A perkite nagore mislam deka nemas nikakov efekt na greenje koga ke gi stavis.
............9.5m
|--------------------------|
|...........................<=| 3.5m
.............9.5m

Ваква е собата и поставеноста на климата, тесна е па нема начин како да не дува во луѓе... Затоа кога е потопло е со перки на горе, кога е поладно со помал издув и перки на средина за да не се сеќава ладно. Можеби ќе беше подобро да биде на средина од големиот ѕид, да дува на долу и да распоредува подеднакво со поголема брзина и поголем цоп но тоа е што е. Затоа сега мерам со перки на долу температура 42.5 издув 3 и потрошувачка 820вати. Кога ќе сменам мод со прва брзина и перки на средина ќе пуштам слика.

па нели е подобро перките да се надоле?
ај жити се тестирај ја и во health mode види дали ке скокне потрошувачката

Во хелт ја пуштам од време на време, се слуша нешто како да крцнува, дали се вклучува нешто или не не знам, но потрошувачката е иста.

D

Deleted member 95595

Гостин
............9.5m
|...........................<=| 3.5m
.............9.5m

Ваква е собата и поставеноста на климата, тесна е па нема начин како да не дува во луѓе... Затоа кога е потопло е со перки на горе, кога е поладно со помал издув и перки на средина за да не се сеќава ладно. Можеби ќе беше подобро да биде на средина од големиот ѕид, да дува на долу и да распоредува подеднакво со поголема брзина и поголем цоп но тоа е што е. Затоа сега мерам со перки на долу температура 42.5 издув 3 и потрошувачка 820вати. Кога ќе сменам мод со прва брзина и перки на средина ќе пуштам слика.

Во хелт ја пуштам од време на време, се слуша нешто како да крцнува, дали се вклучува нешто или не не знам, но потрошувачката е иста.
Ne znam kako ti e, ama na vtora brzina ne bi trebalo da smeta na lugjeto. Ne znam. Teraj si kako mislis i kako ti e najudobno.

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Ne znam kako ti e, ama na vtora brzina ne bi trebalo da smeta na lugjeto. Ne znam. Teraj si kako mislis i kako ti e najudobno.
18ka e.klimata.vo.prva.duva.kako.kaj tebe FH to vo.cetvrta.
Toa e i.problemot na pogolema.klima vo.pomal.prostor-duvanjeto.
Zatoa e podobro da ima poveke brzini
Toa e.razlikata vo.poskapi.i.poftini modeli.realno.

Kaj mene rabotat dvete vo prva (250 i 290m3h)a treta vo treta so 480m3h izduv
Trite vkupno.1kw trosat ama ova e najblizu so filing na parno.

Ekonomija najgolem.izduv najgolem cop ama i najbrz defrost.
E bati ekonomijata ako.duva silno da mi smeta neka potrosi klimata 500den poveke ama da ima komfort pogolem.zatoa site klimi na namesteni na auto fan na krajot od denot duvaat vo prva i.trosat.poveke.

Kajgana Shop

На врв Bottom