Најекономично греење и ладење

Член од
18 декември 2018
Мислења
98
Поени од реакции
91
Ako si resil da zimas Gree lomo ovaa ti e 30 posto poeftina nego toa sto ti ja nudat e sega na ovaa pisuvalo ST a na drugata Gree i ima na lik malce porazlicna vnatresna inace po spefikacija e istata ist izduv r 32 freon nema wifi ovaa ja vodat kako 12 a relno e 9 ke vidis vo opisot deka e nameneta do 23 m2 Ne znam kakva ST klima imal drugar ti inace Setec klimi ne pravat eve konkretno ovaa ja proizveduva Gree http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=71499
https://tehnomarket.com.mk/product/3445744/neo-pure-g12r32-inverter-12000btu

Eve ja i ovde malku pojacana do 30 m2 i ima i feel ovaa izgleda e za severni kraevi nesto kako nordik taa prethodno sto ti ja predloziv izgleda e za potopli juzni kraevi kako pocnaa Gree klimive preimeneti da gi prodavaat po marketi i dukjani ides u Tinex daj leb i mleko i edno Gree od poeftinite :rolleyes:

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Море @vlavot хахаха, каква логика бараш кога споредуваш видео од 12 минути на кое надворешна температура
се гледа само 3-4 секунди(ако грешам поправиме), со видео од 40 минути и 4 часовници и надворешната ја
гледаш постојано,на термометар со часовник.
Јас такво видео ќе ти напраам среде август, и термометарот на усис ќе попука.хахаха
Притоа имај во предвид,кога споредуваш видеа,
дека не е исто кога климата испорачува 7-8 киловати 30 минути и 5 минути.
Не сакам да кажам дека се манипулирало на другото видео.Но сепак немој да ги рангираш подеднакво.
Кога се прави видео, а се сака да се игра фер плеј, треба да се внимава да се отсранат сите сомнежи
за манипулација.
Еве едно видевце за тебе за подобро да разбереш.
https://streamable.com/kj7ff
Вероватно за мое видео имаш замерка зашто сензорот бил само 3-4секунди на почетокот покажан. Па види мерев внатре, немам 4раце и опремен како тебе со камери за да може да снимам од две места надвор/внатре истовремено со еден телефон у рака.
3.jpg
Ова е тој мој уред што на моите видеa мери и покажува температура, помалото - белото е надворешен сензор кој воопшто нема продолжена сонда на жица за да може да се лажира нешто.
Ама за кај тебе не се знае што манипулации сте смислиле со Влавот кој гледам ке сврши на твоиве режисерски способности ;)
Башка термометарот кој го користиш воопшто не е предвиден за надворешна употреба туку за користење Indoor па прашање и колку е точен во надворешни услови.
И плус температурата се мери кај надворешната а не како кај тебе до штекерот или богзнае кај ти е пикнат, се мери како што е поставен кај мене, на 50цм од надворешната единица пошто таа температура ке ја има и надворешната.

Еве едно мое видео каде 12 саата се гледа сенсзорот, (посебно стримано за Влавот за да му докажам дека Амбер неправи дефрост со саати)

Пошто те бива за манипулации ке укажам дека секако ти е сомнителна надворешната Температура од -4C kaj мерењето со митсубишито.
Тој ден во Скопје немало -4Ц ниту на Аеродром мерна станица не па во град каде секогаш е потопло. Сеа незнам во кој град си ама не си ни напишал, а сеа може да кажеш и Берoво :)
Ако правиш далавери со температурите како на видеово со чашата која вероватно го лаже сензорот ако е со мраз полна.....
4.jpg

тогаш зошто камерата на мерњата за климата ти е така наместена за да не го покажува целиот термометар?.... ли преблиску е поставена за да не се гледа целиот термометар.
И овде надвор ли ти стои до, или во чаша со мраз ???
2.jpg
Повод да истражувам ми се дневните температури во денот кога ја имаш мерено климата....незнам у кој град си али тој ден кога ти е снимана климата 27.12.2018 во време меѓу 9:00 и 9:30 било само +0 и тоа на најладната мерна точка Аеродромот, а кај тебе покажува -4Ц.
Температуриве доле се преземени од WeatherUnderground za den 27.12.2018 и мерна станица Аеродром Петровец.

27.12 Temperaturi.jpg

Последно уредено:
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834

Eve ja i ovde malku pojacana do 30 m2 i ima i feel ovaa izgleda e za severni kraevi nesto kako nordik taa prethodno sto ti ja predloziv izgleda e za potopli juzni kraevi kako pocnaa Gree klimive preimeneti da gi prodavaat po marketi i dukjani ides u Tinex daj leb i mleko i edno Gree od poeftinite :rolleyes:
Aaaaa, ti si nekoj epten od zasegnatite sto Gree e No.1
Mozam samo da ti kazam deka ke ti bide uste potesko vo narednite godini.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Jas da sum prodavac na klimi ili bilo sto bi mi bilo ispod chest da go pravam toa sto vie shitkachive manipulanti go pravite po forumive nasi i balkanski mene ne mi smeta nieden brend pa ni Gree duri sakav da zemam dve Gree lomo mesto Vivaxive ama dobro e sto pocnav da go chitam ovoj forum i da te chitam tebe i tvoive drugarcinja kako manipuliras i plukas po sve zivo i divo i ne dozvoluvate da ima realna diskusija i go ismevate sekoj koj ke spodeli realno iskustvo i se pofali za rabotata na svoite klimi deka toa e nevozmozno da e vistina posto nieden drug brend necini i imaat mani osven vasiot gree[DOUBLEPOST=1546189858][/DOUBLEPOST]

Kvantitet ne znaci i kvalitet kaj e najprodavano vo Indija Pakistan Banglades Brazil Afrika itn
Ке ти дрзеше вода муабетот наместо Ломо за кое си размислувал, да си земел нешто подобро и посилно, ама да земеш 2 АЕМИ 9ки послаби од Ломо само те прави демагог кој нема ниедна потркепа за погрешната одлука.
Што си читал ти на темава незнам ама да дадеш пари за АЕМИ со 2,2KW Pdesignh @-10 и за тие бара бекап греалка, за разлика од Ломото со 3,2Kw PdesignH или цел 1Kw појако без бекап @-10C е стварно нелогично и глупо решение.

D

Deleted member 95595

Гостин
Ке ти дрзеше вода муабетот наместо Ломо за кое си размислувал, да си земел нешто подобро и посилно, ама да земеш 2 АЕМИ 9ки послаби од Ломо само те прави демагог кој нема ниедна потркепа за погрешната одлука.
Што си читал ти на темава незнам ама да дадеш пари за АЕМИ со 2,2KW Pdesignh @-10 и за тие бара бекап греалка, за разлика од Ломото со 3,2Kw PdesignH или цел 1Kw појако без бекап @-10C е стварно нелогично и глупо решение.
Lomovo pojaka od FHvo izleze.

Член од
6 јуни 2017
Мислења
110
Поени од реакции
203
Slika 1

Potrosuvacka na Daikin FTXF50A na zadadena 24 bez econo mode i nadvoresna okolu 2 stepeni.

Slika 2

Resenie za smrznuvanjeto.na vodata koja od klimata preku odvodnoto crevo e sprovedena vo olukot i na izleguvanje od oluk mrznese. Iako imam kanal koj e povrzan so odvod sepak mrznese. Morav da stavam podzemni cevki i taka da ja sprovedam vodata, a da ne mrzne.

Pozdrav

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Slika 1

Potrosuvacka na Daikin FTXF50A na zadadena 24 bez econo mode i nadvoresna okolu 2 stepeni.

Slika 2

Resenie za smrznuvanjeto.na vodata koja od klimata preku odvodnoto crevo e sprovedena vo olukot i na izleguvanje od oluk mrznese. Iako imam kanal koj e povrzan so odvod sepak mrznese. Morav da stavam podzemni cevki i taka da ja sprovedam vodata, a da ne mrzne.

Pozdrav

Како што можам да забележам на сликата во надворешната единица има само еден кабел?? Дали има можност внатрешната единица да ја отчитува температурата каде што е поставено далечинското??

Член од
6 јуни 2017
Мислења
110
Поени од реакции
203
Како што можам да забележам на сликата во надворешната единица има само еден кабел?? Дали има можност внатрешната единица да ја отчитува температурата каде што е поставено далечинското??
Da eden kabel e a za drugoto prasanje nemam odgovor

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Da eden kabel e a za drugoto prasanje nemam odgovor

Кај мене се два кабли 4х2.5 и 3х2.5. Внатрешната единица е поврзана со надворешната со 4х2.5 кабел. А надворешната зема струја од штекер со 3х2.5 незнам зошто кај тебе не е така.

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Зошто не кажеш дека нема кој да му парира и во потрошувачка... Клима декларирана А+++ со 5.1 сцоп ви троши 2.7кв наспроти Митсуто кое троши 1.8кв за истата топлина...
Човекот со Хансол пушта шпорет затоа што на одржување му троши по 1.2кв. Епа не е надвор сега 20 степени за да се фали како троши 107кв само кога е пуштен грејачот!

Да ги рамниш со Тундри и Вивакси ОК, ама имаат уште леб да јадат за Митсу и Даикин!
Колку се 3300ден во киловати за Тундрата,колку иди просек?!Да не дојде и кај тебе 1.2 на час во овие ладни денови?! Само не исто изолиран и неизолиран простор!Јас греам 31квадрат со Хансол и сметкатА е доста помала од 3300 ден од тебе или од 1.2кв на петна со истиот хансол...Се знае и зошто...На 100м со ветер во грб и со ветер во лице не е истиот резултат..Ако се мерат само резултати некој може и подобар резултат на 100ка да извади од Болт!Исто и со климите може дури и Вивакс Грее и Тундра да бидат подобри во резултати(потрошувака) од врвната Мицу...Мислам на изолиран неизолиран простор!!!
Од многу афект кон одреден бренд, се искажуваат многу невистинити работи!!! Сите варијабли земете ги во предвид пред да споредите нешто![DOUBLEPOST=1546211488][/DOUBLEPOST]
Sakash veruvaj sakash ne tvoe pravo dali imam vrska so gree eve pobaraj od adminite da me proverat a ako smetash ti ili nekoj drug deka smetam od temava I forumov slobodno ke se povlecam I ne pisuvam pojke.

Se soglasuvam ako e najprodavano ne znaci najkvalitetno no za nash standard so ovie plati ne mozime ednostavno da si dozvolime klima em jaka em evtina. Mozi ako site zemavme nad 1000€ plata bi kupile em poznat brend em vrvna klasa so jaki performansi no nazalost situacijata ne e takva. Jas posakuvam sekoj eden so saka da se grej na klima da se nauci na nekoj osnovni raboti za klimive pred da kupi klima bez razlika koj brend e. I da gi znaj po servisno site raboti so gi nudi edna klima pa da napraj pravilen izbor. I jas sakav da ja kupam Daikin ili Toshiba najskapata ama nemav tolku pari.
Џабе везиш сите задоволни корисници на Грее работат или за Грее или за лобито!!!Нека свртат 1000 и кусур стр наназад да видат што е дискусија.. Нека проверат што е Vivaks GEXI i GEYI, нека го прочитаат @Sass и нека се јават за приемен![DOUBLEPOST=1546211966][/DOUBLEPOST]
Nabrzina gi razgledav poslednive 5-7 strani i moze da vi kazam deka:
1. Goleminata i tezinata na nadvoresnata ne znaci po avtomatizam golema mok
Gree U-Crown 45kg max 5.4 KW
Mitsubishi LN 35kg max 5.4 KW
Gree Amber -30 45kg max 7.2 KW
Daikin UruruSarara 50kg max 9.0 KW
Panasonic HeatCharge 40kg max 9.2 KW

2. Gree imaat toplinski kapacitet, samo nemaat ekonomicnost. Jas Hansolot go imam pusteno da zagreva i koga sobata e izladena, i vo rok od 1 cas uspea da krene od 14 na 22 stepeni. Duri i da vlece po 1.8KW kolku sto e deklariran maximumot, poveke mi se isplaka odkolku da bide cela vecer gree cela vecer na so 1KW. Problemot kaj Gree, konkretno kaj Hansolot koj go imam, e visokata potrosuvacka na odrzuvanje.

Glavniot problem najverojatno lezi vo greacot. Znaci do sega kolku i da bila opterena klimata saketo nema zamrzanto. Site defrosti se suvi. Kako klimata da gubese zdiv. Ova mozebi se dolzi na eve kako sto citam jakiot greac od 150tina W. Ova isto taka znaci deka namesto planiranite 0.85KW/h, kolku sto kazav deka mi e granicata na isplatlivosta za greenje so klimata dobivam 1KW.

Bas me interesira dali voopsto postoi moznost da se iskluci greacot?
Греачот е 70тина вати макс по мерач...Стенд бај без греач 15в со греач 85в! Се уклучува кога е надвор под нула!Инаку не работи!

Последно уредено:
Член од
12 февруари 2016
Мислења
313
Поени од реакции
381
Вероватно за мое видео имаш замерка зашто сензорот бил само 3-4секунди на почетокот покажан. Па види мерев внатре, немам 4раце и опремен како тебе со камери за да може да снимам од две места надвор/внатре истовремено со еден телефон у рака.
Прегледај го приврзокот 202261
Ова е тој мој уред што на моите видеa мери и покажува температура, помалото - белото е надворешен сензор кој воопшто нема продолжена сонда на жица за да може да се лажира нешто.
Ама за кај тебе не се знае што манипулации сте смислиле со Влавот кој гледам ке сврши на твоиве режисерски способности ;)
Башка термометарот кој го користиш воопшто не е предвиден за надворешна употреба туку за користење Indoor па прашање и колку е точен во надворешни услови.
И плус температурата се мери кај надворешната а не како кај тебе до штекерот или богзнае кај ти е пикнат, се мери како што е поставен кај мене, на 50цм од надворешната единица пошто таа температура ке ја има и надворешната.

Еве едно мое видео каде 12 саата се гледа сенсзорот, (посебно стримано за Влавот за да му докажам дека Амбер неправи дефрост со саати)

Пошто те бива за манипулации ке укажам дека секако ти е сомнителна надворешната Температура од -4C kaj мерењето со митсубишито.
Тој ден во Скопје немало -4Ц ниту на Аеродром мерна станица не па во град каде секогаш е потопло. Сеа незнам во кој град си ама не си ни напишал, а сеа може да кажеш и Берoво :)
Ако правиш далавери со температурите како на видеово со чашата која вероватно го лаже сензорот ако е со мраз полна.....
Прегледај го приврзокот 202268

тогаш зошто камерата на мерњата за климата ти е така наместена за да не го покажува целиот термометар?.... ли преблиску е поставена за да не се гледа целиот термометар.
И овде надвор ли ти стои до, или во чаша со мраз ???
Прегледај го приврзокот 202258
Повод да истражувам ми се дневните температури во денот кога ја имаш мерено климата....незнам у кој град си али тој ден кога ти е снимана климата 27.12.2018 во време меѓу 9:00 и 9:30 било само +0 и тоа на најладната мерна точка Аеродромот, а кај тебе покажува -4Ц.
Температуриве доле се преземени од WeatherUnderground za den 27.12.2018 и мерна станица Аеродром Петровец.

Прегледај го приврзокот 202262
Не бре @Strelec јас не сум манипулатор,напротив моите видеа се чисти како солза.
Ако сакав да манипулирам,логично дека ќе снимав видео како со термометарот и чашата.
Едноставно го извадив термометарот од фрижидер и го потпрев на чашата за да можам да го снимам,
чашата ми се најде при рака хахаха, на термометарот му треба време од
неколку секунди да се прилагоди хахаах. Термометарот ако мери од пример(-50 до +50)може да се
употребува и надвор и внатре. На твоето видео само еднаш ја видов надворешната,еве пак
прегледав не ја гледам по втор пат. Ова другово видео го гледав кога го објави во живо со твојата камера
знам како правеше и што правеше.
Бидејќи преку камерата, следам потрошувачка и надворешна температура
на телефон со апликација за камерата, можам да ти кажам дека временските прогнози
често пати знаат да погрешат.Камерата ако ја ставам подалеку нема да се гледаат бројките.
Но тоа не е ни важно.Тоа што сабајлето беше -4 беше случајно а целта ми
беше да ти прикажам дека ауто фан работи и дека луѓето од Маврово ќе бидат стоплени,а и тоа дека
Додо ќе може да ја си ја онади швалерката хахаха.Види го линкот ако си заборавил.
https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-1505#post-8566484

Јас со видеата прикажав дека фх е добра клима ,бидејќи е навистина добра,
и, не зборувам за другите клими колку се лоши ,па да со тоа прикажам
колку е фх 35ве добра.Едноставно снимам видео с фх 35ве па секој ќе си види вреди или не вреди.

Член од
23 јануари 2015
Мислења
84
Поени од реакции
82

Specifikaciite na modelot se sofpagjaat so https://airtradecentre.com/pdf/BG/DS/out/BG-BG-J02.360.13-BORA.pdf

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Не бре @Strelec јас не сум манипулатор,напротив моите видеа се чисти како солза.
Ако сакав да манипулирам,логично дека ќе снимав видео како со термометарот и чашата.
Едноставно го извадив термометарот од фрижидер и го потпрев на чашата за да можам да го снимам,
чашата ми се најде при рака хахаха, на термометарот му треба време од
неколку секунди да се прилагоди хахаах. Термометарот ако мери од пример(-50 до +50)може да се
употребува и надвор и внатре. На твоето видео само еднаш ја видов надворешната,еве пак
прегледав не ја гледам по втор пат. Ова другово видео го гледав кога го објави во живо со твојата камера
знам како правеше и што правеше.
Бидејќи преку камерата, следам потрошувачка и надворешна температура
на телефон со апликација за камерата, можам да ти кажам дека временските прогнози
често пати знаат да погрешат.Камерата ако ја ставам подалеку нема да се гледаат бројките.
Но тоа не е ни важно.Тоа што сабајлето беше -4 беше случајно а целта ми
беше да ти прикажам дека ауто фан работи и дека луѓето од Маврово ќе бидат стоплени,а и тоа дека
Додо ќе може да ја си ја онади швалерката хахаха.Види го линкот ако си заборавил.
https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-1505#post-8566484

Јас со видеата прикажав дека фх е добра клима ,бидејќи е навистина добра,
и, не зборувам за другите клими колку се лоши ,па да со тоа прикажам
колку е фх 35ве добра.Едноставно снимам видео с фх 35ве па секој ќе си види вреди или не вреди.
Јас мислам дека FH е страшна клима. Да се греев само со клима би купил FH или LN.

Kajgana Shop

На врв Bottom