Nature vs. nurture

• Креатор на темата Креатор на темата DaedaIus
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.737
Дебатава датира од постоењето на човештвото. Генерално, прашањето е поврзано со сите аспекти на човековото битисување, не само со човечката психологија. Дали нашите карактер, таленти, сексуалност, интелигенција, меморија и др. се детерминирани од нашата природа, околина или комбинација од двете? Ако е комбинација од двете, во која мера од едното, а во која од другото? Дали различни карактеристики се детерминирани во различна мера од едното и другото или за сите карактеристики, факторот на влијание е со ист интензитет?

Дебатава е прастара, но значајно е да се спомнат неколку важни историски точки кои ја менувале парадигмата на дискусијата. Џон Лок верувал дека се раѓаме табула раса (празна книга) и дека околината е пресудна за нашите карактери, наспроти верувањата во сина крв, инхерентно зло и детерминираноста на божјиот суд, нешта со кои протестантите го гушеле концептот за слободна волја и покајание и следеле како одговор на повеќе социо-екононски динамици во добата на Католичката Црква (повеќе за ова, Ерих Фром - Бегство од слободата). Лок, според некои критичари, довел до релативизација на етиката како универзална карактетистика за човекот. Потоа следувало воспевањето инхерентни карактеристики на расите и народите, инспирирано од менделијанството и дарвиновата теорија за еволуција (но и од многу други работи). Истиот евгенички пристап ескалира до нацизмот. Паралелно на тоа, Фројд става акцент на околинските фактори.
Потоа, акцентирањето на инхерентните карактеристики е сатанизирано и
социјалната психологија зема замав. Откривањето на генот од страна на Вотсон и Крик ја врти топката, но со појавата на постмодернизмот, сето тоа иде у курац. Овде има многу за пишување, но сепак, ова е вовед во тема за дискусија, а не есеј.

Денес дискусијата е побалансирана и воедно покомплексна.

Кои се вашите ставови за темата?

Ако има слична тема, споете ја со оваа.

П.С. Гледајте го „Тројца идентични странци".

Дебата се уништува од членови кои постираат 10тици видеа по саат и пол и велат “еве тука има во врска за темава“.

Дебата се уништува од членови кои постираат 10тици видеа по саат и пол и велат “еве тука има во врска за темава“.

Што им фали на видеата? У право е човекот, поготово поентата за воспитувањето. Кога машко е воспитано од жени ги добива тие карактеристики, односно околината го обликува понатака во животот.
Иначе мое мислење дека тоа што одлучува какви ќе бидеме се и двете ствари, околината во која живееме и карактеристиките кои ги наследуваме од родителите, но сепак околината игра поголема улога.
Еве уште едно интересно видео.

Што им фали на видеата? У право е човекот, поготово поентата за воспитувањето. Кога машко е воспитано од жени ги добива тие карактеристики, односно околината го обликува понатака во животот.
Иначе мое мислење дека тоа што одлучува какви ќе бидеме се и двете ствари, околината во која живееме и карактеристиките кои ги наследуваме од родителите, но сепак околината игра поголема улога.
Еве уште едно интересно видео.
Добро, нема да го тупам со научни заебанции и да објаснуем оти Фројд не е релевантен никаде и оти венус е шит на многу планови. Нешто ме интересира од твоја лична перспектива и ќе ти го кажам од мое лично искуство. Имаѓ другар што е растен од татко му кој е кул момак и типичен норми. Другаров е мега феминизиран и геј по сите прописи. Јас на пример сум растен со самохрана мајка и воспитан од самохрана мајка. Ги имам истите манеризми како татко ми ко млад, неговиот табиет и неговите негативни особини. Колку што знам, нејќам да ебам мажи. Од мајка ми бев воспитан да поштуем жени, да не бидам гомнар и најбитно од све, да не се плашам од нив, пошто се луѓе со свои недостатоци и доблести, а не некои ентитети што ќе ми ја сјебат машкоста. Сум имал девојки и со ниту една не сум завршил на лоша нога откако сме раскинале. Имам другари, сум играл фудбал и сум бил бараба као копиљ.

Оти е то така? Оти јас и другаров не сме обратно поставени?

Добро, нема да го тупам со научни заебанции и да објаснуем оти Фројд не е релевантен никаде и оти венус е шит на многу планови. Нешто ме интересира од твоја лична перспектива и ќе ти го кажам од мое лично искуство. Имаѓ другар што е растен од татко му кој е кул момак и типичен норми. Другаров е мега феминизиран и геј по сите прописи. Јас на пример сум растен со самохрана мајка и воспитан од самохрана мајка. Ги имам истите манеризми како татко ми ко млад, неговиот табиет и неговите негативни особини. Колку што знам, нејќам да ебам мажи. Од мајка ми бев воспитан да поштуем жени, да не бидам гомнар и најбитно од све, да не се плашам од нив, пошто се луѓе со свои недостатоци и доблести, а не некои ентитети што ќе ми ја сјебат машкоста. Сум имал девојки и со ниту една не сум завршил на лоша нога откако сме раскинале. Имам другари, сум играл фудбал и сум бил бараба као копиљ.

Оти е то така? Оти јас и другаров не сме обратно поставени?

Сеа не генерализирам ја, затоа и јас пишав дека мислам дека двете работи имаат влијание. Иначе и ја знам примери спротивни на твоите, да не знаев немаше да речам у право дека е тој, сепак секаде има исклучоци.

Сеа не генерализирам ја, затоа и јас пишав дека мислам дека двете работи имаат влијание. Иначе и ја знам примери спротивни на твоите, да не знаев немаше да речам у право дека е тој, сепак секаде има исклучоци.
Тачно, и двајцата знаеме примери кои одговараат на нашите верувања и селективно го помниме тоа што ни одговара поради што анегдоти не се добри докази во наука. Научниците земаат огромен репрезентативен примерок и досега студиите не покажуваат статистичка разлика кај деца растени од самохрани родители (комбинирај ги сите парови на полови) наспроти двајца родители (од аспект на сексуалност). Потоа невронаучните студии покажуваат патерни што се биолошки и за работи како темперамент и ред други работи. Посебно добро ова се се испитува со близнаци.

Поентата е дека навистина околината игра улога, но пун курац психолошки појави се поврзани со биохемиски модели. Насоката е двострана. Одредени карактери можеби се поподложни да прифаќаат идеологии кои се во склоп со нивните карактеристики, колку што е и обратното, психопати имаат различна мозочна структура и ред други работи.
(можамм да ти приложам студии и објаснувања за сево ова).

Оти е тешко да се поверува дека некои работи како темпераментот, сексуалноста, некои психопатологии и друго, можеби се поинхерентни од други работи што се поменливи поради различно воспитување и други околински фактори?
Ја не го негирам влијанието на околината,.

Знаејќи дека селективно помнам работи, сите го правиме тоа, не се повикувам на моите искуства.
Ако ти имаш студии кои ја потврдуваат твојата теза, изложи ги и да ги споредиме за да стигнеме до најобјективниот заклучок до кој можеме со тоа што го знаеме.

Дали нашите карактер, таленти, сексуалност, интелигенција, меморија и др. се детерминирани од нашата природа, околина или комбинација од двете?

Карактерот, дарбите, интелигенцијата...се детерминирани од нашата природа (тие всушност и се нашата природа). Но нашето однесување е детерминирано и од идеологијата што ја усвојуваме од околината и која со тек на време, како расте нашето искуство, ја менуваме и се повеќе ја прилагодуваме на нашата вродена природа.

Хаосот ли те тера вакви наци муабети да почнуваш?

Се е детерминирано од биг-бенгот така да нутуре натуре исти к*р.

Се е детерминирано од биг-бенгот така да нутуре натуре исти к*р.
Само зашто се' е предопределено, не значи дека се' е исто срање. Од медицински аспект, битно е да се знае природата на причинителот.

На пример, ако фатиш камен на бубрег, тоа било предопределено од Големиот пукот. Но предопределено било и да одиш на лекар, па тој да те излечи бидејќи си предопределен да сакаш да живееш и тој да те излечи. Што е битно, а што не, одлучуваме ние бидејќи сме предопределени да одлучуваме такви работи.

Само зашто се' е предопределено, не значи дека се' е исто срање. Од медицински аспект, битно е да се знае природата на причинителот.

На пример, ако фатиш камен на бубрег, тоа било предопределено од Големиот пукот. Но предопределено било и да одиш на лекар, па тој да те излечи бидејќи си предопределен да сакаш да живееш и тој да те излечи. Што е битно, а што не, одлучуваме ние бидејќи сме предопределени да одлучуваме такви работи.
Како одлучуваме што да правиме е прашањето, и колку е можно умот да е способен да прави модели на потенцијални иднини. Ако постои ваква когнитивна способност, можно ли е да е наследна?
Немој леба ти, да почнеш со примери со твоите другари гејови и нимфи. Земи дружи се со саглам луѓе, да видиш аир

Како одлучуваме што да правиме е прашањето, и колку е можно умот да е способен да прави модели на потенцијални иднини. Ако постои ваква когнитивна способност, можно ли е да е наследна?
Немој леба ти, да почнеш со примери со твоите другари гејови и нимфи. Земи дружи се со саглам луѓе, да видиш аир
Почни да ги абортираш и нема да има такви за да се дружам со нив.
:ljubove:

Back
На врв Bottom