Imaat.Граѓани кои не земаат ништо, буквално (ни пензија, ни плата, ни социјална помош...), ваљда немаат обврска да се пријават?
Треба да се пријаватОк, но дали треба да се пријават пензионери кој земаат и пензија од странство?
По кој основ треба да се пријават и тие што зимаат пензија од странство? И тоа е пензија, не е друг вид на приход.Треба да се пријават
Странските пензии се примаат преку банките, додека овдешните одат преку ПИОМ... затоа оние што земаат пензија од друга држава мора да се пријават во УЈП.[DOUBLEPOST=1546124868][/DOUBLEPOST]По кој основ треба да се пријават и тие што зимаат пензија од странство? И тоа е пензија, не е друг вид на приход.
Треба да има печат листот, на лице место го ставаатДали ви ставија некој печат на документот што ви го вратија? Мислам дека ништо не ми ставија мене...
Сами треба да си ги пријавиме. Ќе одиш во банка ќе извадиш извештаи за секој месец поединечно и ќе пријавиш на нет на страната на УЈП. Кога ќе ти бидат одобрени, ги штампаш и одиш пак во банка со листовите, ставаш пари на трансакциска и они ќе си наплатат.Не наидов на тема за плаќање данок па ќе прашам овде.
Дали сега со новиот систем, приходите кои ги добиваме од странство на сметка во банка ќе треба пак ние да ги пријавиме или ќе бидат автоматски пресметани и ќе биде пратено маил или по пошта колку данок треба да платиме?
Na primerokot sho ti go dadoa tebe nemash nisho zavedeno/napishano na gorniot desen agol od listot?Леле колку се ненормални, не ми ставиле никаков печат на барањето. А ги прашав дали е готово да си одам, рекоа да. Не ми побараа ни лична карта.
А претходниот ден во друга канцеларија на УЈП во 15 40 ми рекоа дека завршиле со примањето на барања за тој ден, им завршило работното време.
Не може една глупа работа да се заврши во државава.
приходите што ги примаш од странство ти се во еур/долари или во денари на трансакциска?Не наидов на тема за плаќање данок па ќе прашам овде.
Дали сега со новиот систем, приходите кои ги добиваме од странство на сметка во банка ќе треба пак ние да ги пријавиме или ќе бидат автоматски пресметани и ќе биде пратено маил или по пошта колку данок треба да платиме?
Нема ништо.Na primerokot sho ti go dadoa tebe nemash nisho zavedeno/napishano na gorniot desen agol od listot?
Ај пробај на веб страната од УЈП, за е-пдд со твојот јузер и лозинка дали ќе можеш да се логираш.Нема ништо.