Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.532
Поени од реакции
2.830
Абе гледај, пред неколку години излегоа кинески веспи од 500 кубици и сите се палеја и купуваа. Имаа перформанси, но знаеш колку време ги возеа? 2-3 години и после испадна дека имаат пластични делови. Па сега така стојат по визби, а низ градовите се возат Априлии за слични пари но со послаба кубикажа.

За евтини пари нема квалитетна кинезарија, може само да се палиш дека си добил уред со кој ќе истуркаш. Но исто така може на -5 да добиеш грешка Е6 дека нема комуникација помеѓу внатрешната и надворешната единица. Замрзнале деловите. Епа во кина топло е, од каде да знаат како е на -5.

Пак ќе кажам сиромашни се во МКД. И добро е што постојат фирми ко Грее, Вивакс и слични кои за евтини пари можат да достават солидни производи. Доколку ги нема нив може да има само повеќе греење на дрва.

Дека ќе купиш кинески екстра квалитет за евтини пари можеш само да се лажиш...
Kineskite vespi ne se na Gree, zatoa ne kazuvaj nebulozi.
Otisol nekoj si trgovec vo Kina, nasol nekakvi vespi za eftini pari i tolku. Dali e renomirana kompanija vo Kina ili ne , ne go interesiralo.
Nikoj, vo Kina ima i temperaturi od -40C, zatoa citaj...kolku pati da ti povtoruvam veke.
I najbitno, ne mesaj Gree klima so Vivax klima, toa e kako da sporeduvas Huawei mobilen i Vivax mobilen.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Абе гледај, пред неколку години излегоа кинески веспи од 500 кубици и сите се палеја и купуваа. Имаа перформанси, но знаеш колку време ги возеа? 2-3 години и после испадна дека имаат пластични делови. Па сега така стојат по визби, а низ градовите се возат Априлии за слични пари но со послаба кубикажа.

За евтини пари нема квалитетна кинезарија, може само да се палиш дека си добил уред со кој ќе истуркаш. Но исто така може на -5 да добиеш грешка Е6 дека нема комуникација помеѓу внатрешната и надворешната единица. Замрзнале деловите. Епа во кина топло е, од каде да знаат како е на -5.

Пак ќе кажам сиромашни се во МКД. И добро е што постојат фирми ко Грее, Вивакс и слични кои за евтини пари можат да достават солидни производи. Доколку ги нема нив може да има само повеќе греење на дрва.

Дека ќе купиш кинески екстра квалитет за евтини пари можеш само да се лажиш...[DOUBLEPOST=1546114604][/DOUBLEPOST]

Со 12000 денари плата не може да гледаш деца, фамилија и да купиш Митсубиши од 70000 денари. Дури и многу ќе ти се види 20000 да дадеш за Грее најобично. Не секој може да си дозволи да купи клима. Плус на црно можеш да земеш евтини дрва, плус можеш јадење да правиш на шпоре.
Можеби се подобрува ситуацијата, повеќе корисници на клими можат да натераат други да се префрлат, но куповната моќ на македонецот е катастрофална, па кога нема избор ќе избере да се грее со дрва, бидејќи инаку ќе нема леб да јади.
Охоооо друже, да не се лажеме со тие 12000! Со 100к примања во куќа се греат на дрва повеќето! 3-4 вработени или пензионери. Какви 12000.

Порано кога се штедеше се грееше една соба. Со еден кубик или со една термопечка. Ама сега пораснаа апетитите па парна на дрва. Илјадници евра за да не трујат. Какви Грее ломо еко.

Најздрава температура е 19 степени, и цел свет се грее на 19ц. Ама сега откога почнаа со дрвиштата во сред град по 13 кубика не ги перат. Не затруја живи.

Економија сакаш? Ете ломо еко, монтирај ја на 50цм од таван. 19900 е климата и 3500 монтажа. Стави ја на 23ц ќе си грее 30-40м2. Ако подзалади може ќе падне на 20, тие 2 недели. Остатокот од времето ќе е бања над 22ц. Потрошња? Што потрошња дали 2000 месечно ќе троши, а 3000 во декември и јануар. Еве имаме со Тундра 12ка Антропос мислам беше. Имаме со други.

Задихтувај, стокми и греј се скоро беспари. Не ми греј со 12000 цела куќа и 13 кубика на зима и да се лажеме дека е ефтино тоа.

Член од
29 декември 2018
Мислења
14
Поени од реакции
8
Ve molam sovet sakam da ja kupam ovaa klima, dali e vo red za 20 m3 dali bi ja stoplil, 14m3 dnevna i kujna otvorena skoro 20m3 ne e ni tolku, stanot mi e na jug, no na prizemje

https://klimi.mk/product.php?id=351

Moze da mi ponudite nesto okolu ovaa cena ako stvarno ima nesto podobro od nea

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.532
Поени од реакции
2.830
Член од
29 декември 2018
Мислења
14
Поени од реакции
8
stan na prizemje slaba izolacija ama na juzna strana, i kolku bi plakal mesecno so taa klima[DOUBLEPOST=1546116443][/DOUBLEPOST]jas sum od bitola i tuka znaj da si padni temperaturata dosta nisko, e sega kako bi rabotela na poveke od -15

Последно уредено:
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.532
Поени од реакции
2.830
stan na prizemje slaba izolacija ama na juzna strana, i kolku bi plakal mesecno so taa klima[DOUBLEPOST=1546116443][/DOUBLEPOST]jas sum od bitola i tuka znaj da si padni temperaturata dosta nisko, e sega kako bi rabotela na poveke od -15
Ne bi trebalo da trosi poveke od 2000den-2500den na mesec. Najbitnoto, nema gasenje na klimata, samo koregiranje na temperaturata. Ako ne si doma , ostavaj ja na 20C neka si raboti. Temperatura od 22C-24C treba da ti e dovolna.
Temperaturi pod -10C ne se problematicni, vlaznosta e togas dosta niska, sto e najgolem neprijatel na klima uredite.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
Охоооо друже, да не се лажеме со тие 12000! Со 100к примања во куќа се греат на дрва повеќето! 3-4 вработени или пензионери. Какви 12000.

Порано кога се штедеше се грееше една соба. Со еден кубик или со една термопечка. Ама сега пораснаа апетитите па парна на дрва. Илјадници евра за да не трујат. Какви Грее ломо еко.

Најздрава температура е 19 степени, и цел свет се грее на 19ц. Ама сега откога почнаа со дрвиштата во сред град по 13 кубика не ги перат. Не затруја живи.

Економија сакаш? Ете ломо еко, монтирај ја на 50цм од таван. 19900 е климата и 3500 монтажа. Стави ја на 23ц ќе си грее 30-40м2. Ако подзалади може ќе падне на 20, тие 2 недели. Остатокот од времето ќе е бања над 22ц. Потрошња? Што потрошња дали 2000 месечно ќе троши, а 3000 во декември и јануар. Еве имаме со Тундра 12ка Антропос мислам беше. Имаме со други.

Задихтувај, стокми и греј се скоро беспари. Не ми греј со 12000 цела куќа и 13 кубика на зима и да се лажеме дека е ефтино тоа.
Можеби е здрава таа температура, но ние не сме нација која е научена на таква температура. Не можи некој што се навикнал да седи до шпоре и да му пука 200 степени топлина да го научиш сега на 19 степени.

Дрва имаш на црно да купиш од 2000 до 2200. Застануваш до шпоре и се правиш црвен во образите. Ништо не може да го замени тоа. Однеси го во соба што се затоплува на 20 степени нема пари за чај да ти стасаат за да го загрееш потоа. Притоа постојано ќе си вика дека ќе умре од промаја што дува климата.

Посебно во куќи кои не се изолирани сметките можат да бидат дупло повисоки од изолираните станови. Еве кај мене за 35м2 неизолирана соба за декември ќе дојде сметка околу 3300 денари само за климата. Просечна температура во соба е 22.7 - 23-2 степени. Истата сметка ја имав и за кубик ипол дрва купени на црно. Со тоа што на дрва температурата во соба се движеше од 18 степени кога ќе загасни огнот, до 30 кога е на фул :)

Ја поддржувам иницијативата за префрлање од дрва на било што друго што не загадува, само што навиките на луѓето се многу тешко да ги смениш, а и куповната моќ е мала за жал.

Член од
29 декември 2018
Мислења
14
Поени од реакции
8
Aha vo red, fala na sovetite, dali imas kontakt tel, i dali si siguren deka taa klima tamu e 19 900den

D

Deleted member 95595

Гостин
Za potroshuvachka najmalku da se sekiras. Najbitno e kako sho ti kaza ovoj dechkovo prethodno, da ne ja gasis, 24/7 da ti raboti.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
Aha vo red, fala na sovetite, dali imas kontakt tel, i dali si siguren deka taa klima tamu e 19 900den
Зависи кој модел ќе ти го продадат. Доколку е Грее Ломо Еко тогаш тој е стар модел и е 19900. Доколку ти го продадат Грее Ломо ЛЦ тој е понов модел со R32 и е поскап околу 24000. Во перформансите се отприлика слични

Kajgana Shop

На врв Bottom