Најекономично греење и ладење

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Ova e i planot. I znam deka ke e taka koga ke ja izoliram kukjata. Izmacheni mi se klimite sega, bez razlika shto "na hartija" se pravilno dimenzionirani vo praksa momentalno great povekje nego shto im e kapacitetot.
Немора да ја изолираш куќата. Само да ги решиш проблематичните делови. Зошто целата изолација е потполно џабе и нема да има никаков ефект ако има процеп меѓу крилото и рамката на прозорот, или меѓу рамката и ѕидот. Или кај ролетните има процеп. Или има горе гипс без изолација. Или има доле плоча без изолација и тепих без изолација под него.

Луѓето многу се фокусираат на најскапиот дел од изолацијата - фасадата. А тоа нема врска и е само ПОСЛЕДНИОТ чекор кој треба да се превземе откога глевните ќе се решат комплетно. Воедно и убедливо најскапиот чекор со најмал ефект во однос на вложена сума, затоа и е последен.

Член од
18 декември 2018
Мислења
98
Поени од реакции
91
Decki sto mislite za toshiba multi split kombinacija za odlicno izoliran stan od 85 m2 so dve spalni po 18m2 i ostanatoto dnevna pravilen otvoren prostor. Da receme 9 kilovata nadvoresna so cetiri vnatresni po edna vo spalni i dve vo dnevna? Fala za sovetite unapred
Multisplit ti e po elegantno poestetski i poprakticno resenie posto imas edna nadvoresna nego da ti visat nadvor tri ili cetiri klimi koi ni izgledaat estetski ni pa se prakticni posto letno i zimno vreme od niv ke tece voda posebno zimno vreme e loso koga ke pocnat da mrznat nadvoresnite pa ke treba da gi vadis crevata od odvodot za da tece slobodno a i e poekomicno so edna nadvoresna i ne se rasipuvaat tuku taka lesno ne se kaloliferi od 500 den

D

Deleted member 95595

Гостин
Немора да ја изолираш куќата. Само да ги решиш проблематичните делови. Зошто целата изолација е потполно џабе и нема да има никаков ефект ако има процеп меѓу крилото и рамката на прозорот, или меѓу рамката и ѕидот. Или кај ролетните има процеп. Или има горе гипс без изолација. Или има доле плоча без изолација и тепих без изолација под него.

Луѓето многу се фокусираат на најскапиот дел од изолацијата - фасадата. А тоа нема врска и е само ПОСЛЕДНИОТ чекор кој треба да се превземе откога глевните ќе се решат комплетно. Воедно и убедливо најскапиот чекор со најмал ефект во однос на вложена сума, затоа и е последен.
Ovie raboti sho gi kaza se na agenda za utre i zadutre da gi napravam ako imam vreme :)

Член од
2 октомври 2017
Мислења
145
Поени од реакции
271
Ova e i planot. I znam deka ke e taka koga ke ja izoliram kukjata. Izmacheni mi se klimite sega, bez razlika shto "na hartija" se pravilno dimenzionirani vo praksa momentalno great povekje nego shto im e kapacitetot.
Najpametno I najiisplatlivo nesto ti e izolacija na kujkata. Znam so znacat toplotni zagubi I neizoliran objekt. Pred da namestam klima se greev na drva so alfaplam istiot prostor no bez izolacija pritoa ne bese ni maltarena samo cigla. Na minusni temperaturi pred nekoja godina si greese alfata ama em trosese dosta drva em nebev stoplen na najoodaleceniot prostor vo sobite. Te razbiram potpolno, sum osetil na svoja koza so znaci da ti bega toplina iako se greev na drva. Sega sosema e drugo. Ako mestish izolacija odberi salam majstori I minimum mesti 8sm. Benefitot e dosta pogolem otkolku 5sm iako bi te kandisale deka dovolni se 5sm.

Член од
4 мај 2007
Мислења
230
Поени од реакции
186
се работи за семејна куќа со два стана - идентични спрата. обичен сплит не доаѓа во предвид од проста причина што на куќата треба да наредам минимум 6 надворешни единици. топлинска пумпа колку што разгледав искача баеги поскапо, а вака би можел да средам со два мултисплита, по еден на стан. како што спомна @mdeni планирав двете во дневна да бидат парапетни, а може и една зидна една парапетна. ваквата варијанта со понудата од тошиба излага околу 3,500 евра по стан - решено ладење и греење за 85 квадрата. Него не ми е јасно зошто парапетна внатрешна со иста моќност е три пати поскапа од зидна? толку ли има разлика во комфорт во греењето? иначе планирам сите клими зимо да работат нонстоп на зададена температура. цел живот сум на градско парно па не сум научен на топло ладно варијанти. једино што ми е страв е дувањето. да не испадне топло во станот а да дува од сите страни? затоа и планирав две единици во дневна за да се распредели топлината и да дува помалце? ваљда е по ок така?

D

Deleted member 95595

Гостин
се работи за семејна куќа со два стана - идентични спрата. обичен сплит не доаѓа во предвид од проста причина што на куќата треба да наредам минимум 6 надворешни единици. топлинска пумпа колку што разгледав искача баеги поскапо, а вака би можел да средам со два мултисплита, по еден на стан. како што спомна @mdeni планирав двете во дневна да бидат парапетни, а може и една зидна една парапетна. ваквата варијанта со понудата од тошиба излага околу 3,500 евра по стан - решено ладење и греење за 85 квадрата. Него не ми е јасно зошто парапетна внатрешна со иста моќност е три пати поскапа од зидна? толку ли има разлика во комфорт во греењето? иначе планирам сите клими зимо да работат нонстоп на зададена температура. цел живот сум на градско парно па не сум научен на топло ладно варијанти. једино што ми е страв е дувањето. да не испадне топло во станот а да дува од сите страни? затоа и планирав две единици во дневна за да се распредели топлината и да дува помалце? ваљда е по ок така?
Zavisi kolkava ti e dnevnata. Jas imam dve klimi vo dnevna 12,5m dolga podobro dve beshe da stavam klimi odkolku edna, sekako. Ama moram da napomenam tuka deka i edna da e klima, ako lokacijata na vnatreshnata e takva da ne mu smeta izduvot na lugjeto i edna da e, nema da e strashno.

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
Bravo da si ziv i zdrav so postov. nikakvo veruvanje, imam prethoden post prema marzata na strelec kolku mu kostaat klimite vo fabrika, pa ti vidi sega sto ima vo toa g... od klima.

Член од
28 мај 2016
Мислења
56
Поени од реакции
80
Decki sto mislite za toshiba multi split kombinacija za odlicno izoliran stan od 85 m2 so dve spalni po 18m2 i ostanatoto dnevna pravilen otvoren prostor. Da receme 9 kilovata nadvoresna so cetiri vnatresni po edna vo spalni i dve vo dnevna? Fala za sovetite unapred
Jas imam multi split so dve edinici i moram da ti kazam deka podobra varijanta ti e da si zemesh 4 mashini posebno i ako mozesh parapetni podni zemi si
Pozz

Член од
18 декември 2018
Мислења
98
Поени од реакции
91
Ovie raboti sho gi kaza se na agenda za utre i zadutre da gi napravam ako imam vreme :)
Pa taka kazi deka grees hotel promaja ti rekov deka klimite ti rabotat pod golemo opteretuvanje celo vreme od 70 do 100 posto i zatoa ti pravat defrosti na saat vreme a ne deka Mitsubishi gi napravil da imaat tolku cesti defrosti ko sto se povikuvas ti na misljenjata i tvrdenjata bez potkrepa na poiskusnite clenovi prodavaci deka i nivnite japonski klimi praele cesti defrosti

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
@Sportage

Izvini, ne bev jasen, mislev deka znajz za situacijava moja. Vo dnevnava moja imam FH i WN, ne e FHto sama. Dve klimi imam. Inache, mi ja potvrdi tezava. Dobro izolirani 50m2, imas mokna 5,5ka i si tera AutoFanot. Kaj mene doma, sedis na garnitura, i si mislis deka neshto ladno ti duva vo glavata zatoa shto zidovite mi se ladni, imam slaba izolacija, pod mene, nad mene levo, desno nema greenje. Sum ja chuval i FHto i wNot na autofan, si odrzuvaat temperatura okolu niv, si duvkaat vo red, ama ednostavno osekjam deka nemam dobra raspredelenost na toplinata zatoa shto imam prekrshuvanja na spratot na mesta oddalecheni od klimite i ednostavno toa klimite ne go registruraat bidejki tamu tie kaj shto merat si merat ok. Mene iskreno so momentalnata sostojba na dnevnata i (ne)izolacijata mesto dve 3,5ki mi trebaat edna 5,5ka i edna 3,5ka. Vchera vozev Skopje tatko mi beshe so mene i seriozno razgovaravme za zemanje EKO kredit za terno fasada da stavime, a togas ke e druga pesna.

Ne znam brat, ni se razlichnu mislenjata malku deka vo razlichni prostori ziveeme, ne znaes kako e kaj mene, treba da dojdis da vidis i da osetis. Jas vi kazuvam, spalnata mi e 21m2 ama ima toplotni pobaruvanja za 40m2, toa trebashe da go presmeta toj shto mi gi pridade klimite ili barem da znael deka WN35 si e klima koja pravi cesti defrosti na ladno vreme i deka toa vo kombinacija so toplotnite zagubi na sobata nema da e prijatno. Trebeshe ili mnogu pokvalitetna 3,5ka da mi ponudat ili pojaka klima vo kilovataza opshto. Ama vaka iako e poneprijatna situacijava vo spalnava momentalno, se ke se sredi koga ke stavam izolacija na kukjava.
A WN klimive si se super za toa za shto si se deklarirani. Odlichno moduliraat, tivki se bez nikakov problem bi mu gi preporachal na nekoj koj saka Mitsubishi da poseduva, a nema pari za skapite verzii.[DOUBLEPOST=1545991911][/DOUBLEPOST]
@ZigZag1115 Napravi kako shto ti vika chovekov i ne ja chepkaj klimata pojke. Vo red si e.
Ako odese na ME trebase namesto WN35 da zemes SF25 koja e povisoka klasa
WN 35 -25kg
SF25-31kg ;)
Pa taka kazi deka grees hotel promaja ti rekov deka klimite ti rabotat pod golemo opteretuvanje celo vreme od 70 do 100 posto i zatoa ti pravat defrosti na saat vreme a ne deka Mitsubishi gi napravil da imaat tolku cesti defrosti ko sto se povikuvas ti na misljenjata i tvrdenjata bez potkrepa na poiskusnite clenovi prodavaci deka i nivnite japonski klimi praele cesti defrosti
Ova tvrdenje.e od rakav ili od licno.iskustvo?

D

Deleted member 95595

Гостин
Brat, realno, si pravat defrosti. WNot vo dnevna ne e optereten neshto preterano, e optereten, ama ne 70/100% pa si pravi defrosti. Ama da ne ispadne deka si 100% kriv, vo pravo si za delot deka mesto 20 ke pravat mozda ne 10, ama 15 :) Kako i da e, teoretski e ova, ne mozime da znajme kako ke e vo praksa.[DOUBLEPOST=1546011502][/DOUBLEPOST]
Ako odese na ME trebase namesto WN35 da zemes SF25 koja e povisoka klasa
WN 35 -25kg
SF25-31kg ;)

Ova tvrdenje.e od rakav ili od licno.iskustvo?
Toa trebeshe da mi go kaze prodavachot, ne jas da go znam. Jas mojot del od rabotata go zavrshiv, istrazuvav, chitav i doznav za inverteri i se odluchiv na inverteri da se gream. A nefer e da se ochekuva od mene i da sum stanel tehnichar za inverteri pa da znam za SCOPoj, defrosti, toplotni zagubi, kapaciteti, kompresori i slichno. Ama nejse, zadovolen sum i od ovie klimi.

Член од
2 октомври 2017
Мислења
145
Поени од реакции
271
Brat, realno, si pravat defrosti. WNot vo dnevna ne e optereten neshto preterano, e optereten, ama ne 70/100% pa si pravi defrosti. Ama da ne ispadne deka si 100% kriv, vo pravo si za delot deka mesto 20 ke pravat mozda ne 10, ama 15 :) Kako i da e, teoretski e ova, ne mozime da znajme kako ke e vo praksa.
Treba da se kazi deka wn modelot ne poseduva intelegenten defrost odnosno deka poseduva t.n dumb defrost odnosno programiran na 50min koga ke padnat nadvoresnite temperaturi. Ova e fakt I ne e samo ovaj model tuku ima I drugi osnovni modeli ili pak postari kaj koisto ova e slucaj. Pojakite modeli I ponovite a voedno I poskapite go poseduvaat toj intelegenten defrost.

D

Deleted member 95595

Гостин
Treba da se kazi deka wn modelot ne poseduva intelegenten defrost odnosno deka poseduva t.n dumb defrost odnosno programiran na 50min koga ke padnat nadvoresnite temperaturi. Ova e fakt I ne e samo ovaj model tuku ima I drugi osnovni modeli ili pak postari kaj koisto ova e slucaj. Pojakite modeli I ponovite a voedno I poskapite go poseduvaat toj intelegenten defrost.
Da treba da se kazi i napomene toa, ama mnogu chlenovi tuka imam cuvstvo deka se plashat da prijavat defrosti na klimite i lazat za taa rabota.

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Najpametno I najiisplatlivo nesto ti e izolacija na kujkata. Znam so znacat toplotni zagubi I neizoliran objekt. Pred da namestam klima se greev na drva so alfaplam istiot prostor no bez izolacija pritoa ne bese ni maltarena samo cigla. Na minusni temperaturi pred nekoja godina si greese alfata ama em trosese dosta drva em nebev stoplen na najoodaleceniot prostor vo sobite. Te razbiram potpolno, sum osetil na svoja koza so znaci da ti bega toplina iako se greev na drva. Sega sosema e drugo. Ako mestish izolacija odberi salam majstori I minimum mesti 8sm. Benefitot e dosta pogolem otkolku 5sm iako bi te kandisale deka dovolni se 5sm.
На мајсторот му е полесно да работи со 5см отколку со 8 или 10. Затоа велат: Абе стависи 5 см сите толку ставаат зошто да даваш фазла пари. И кога "мајстор" ќе ти го каже тоа батали го одма оти од цименто и песок тој не знае ништофазла. Иста е цената за работна рака по квадрат и со 5см и со 15см.Разликата е само во стиропорот кој на фасада од 6000евра ќе чини500евра плус. Првиот 1см енајисплатлив но не е исто навечеркога спиеш да се покриеш со 1 и со2 кебина.

Kajgana Shop

На врв Bottom