Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Ако купувам стан, ќе гледам фирмата која го продава дали е Македонска или не.
.
тоа значи она што не се гледа, не постои? Ок, твое убедување, што не значи дека е во ред или дека којзнае што си постигнал со тоа. Прашај ги станарите на Салвадор Аљенде и неколку десетици згради низ К Вода (као Фиком) дали вака размислуваат.
Веќе кога не можам да се борам против "Големите" и нивните намери, тогаш барем можам да си одлучам кај кого ќе ги трошам моите пари.
Не ме мешај со други, јас не зборам за патриотизам
Криминалите за кои ти зборам во вредност од неколку македонски буџети (од општински до државни функционери, приватизација, пирамиди, тендери, невладини...) се криминали. Ради нив Македонија е каква што е, и политички и економски и во поглед на образование, одбрана, здравство... Заради нив, една кокошка е поценета во Шведска неголи работникот во Македонија. Зошто нив не би ги бојкотирал како што ги бојкотираш оние за кои ниту знаеш дали навистина се оние "лошите" кои газеле знамиња? Ситимол не ти пречел, верувам и новиот комплекс кај Скопски Саем, оти бил од Албанија. Во Албанија
https://www.mkd.mk/19068/makedonija/makedonsko-zname-gorese-vo-albanija[DOUBLEPOST=1545145687][/DOUBLEPOST]
И они потпуно исто прават. Не купуваат нешто од каур, ако Албанец или друг муслиман го продава истото.

.
а ако не го продава истото?

Член од
29 декември 2007
Мислења
582
Поени од реакции
1.363
@Bodhidharma , @курајбер и ред други, не одговоривте зашто сакате овој државен систем да остане, сакате да живеете во ваков систем :

10% од ова да е вистина (а 80% е точно) во други држави, револуција ќе има, ама кај нас, многумина си сакаат во жабокречина.
Владеење на правото НУЛА (0), битно даноци, прогресивни и тоа, нови давачки итн итн. :D
Работите ретко да некогаш биле полоши, но зошто некој да излезе на улица за да се промени Курто со Мурто? Па никој не сака да биде топовско месо за уште еден фингерај. Ако луѓето веруваат дека постои некакава автентична алтернатива ќе летаа глави лево и десно, ама со сите фејк њус, човек навистина не знае што е вистина (освен што сите политичари се лопови)

Вакви работи да се случуваа во 19 век, отпорот ќе беше и индивидуален, ќе имаше радикализирани фанатици кои ќе правеа атентати на политичари, судии и други бирократи. Арно ама тоа време е поминато, а ионака ако си млад и незадоволен поедноставно е да се иселиш наместо да се жртвуваш за високи идеали...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
а ако не го продава истото?
Глупости.
И ја ќе купам од Албанец, ако само он ја има таа стока, што ми треба. Исто така, ако Македонецот е "многу паметен" и продава поскапо, или нуди полоша услуга, обидувајќи се да ќари на анимозитетот кој го имаме кон Aлбанците заради нивните постапки, тогаш повторно нема да се мислам и ќе купам од Албанец.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Глупости.
И ја ќе купам од Албанец, ако само он ја има таа стока, што ми треба. Исто така, ако Македонецот е "многу паметен" и продава поскапо, или нуди полоша услуга, обидувајќи се да ќари на анимозитетот кој го имаме кон Aлбанците заради нивните постапки, тогаш повторно нема да се мислам и ќе купам од Албанец.
Ете гледаш, секогаш е до лична придобивка, не до цел и резултати од бојкот.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Ете гледаш, секогаш е до лична придобивка, не до цел и резултати од бојкот.
Зависи како си ме сфатил. Дали буквално, дали грубо...
На пример, макароните од Рудине ако се три денари поскапи од оние од Даути, ги купувам без око да ми трепне. Ако кај Албанецот патлиџаните се доста подобри, а иста цена, ги купуваш од кај него. Има и тука други градации, позумирани, но ако си решил буквално да толкуваш, нема лек. Ќе најдеш секогаш некоја фалинка.

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Зависи како си ме сфатил. Дали буквално, дали грубо...
На пример, макароните од Рудине ако се три денари поскапи од оние од Даути, ги купувам без око да ми трепне. Ако кај Албанецот патлиџаните се доста подобри, а иста цена, ги купуваш од кај него. Има и тука други градации, позумирани, но ако си решил буквално да толкуваш, нема лек. Ќе најдеш секогаш некоја фалинка.
А какви мастики купуваш? Минти? :D

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
пак и за даноциве. Најслаба наплата што најдов за даноци се Скопје, Струмица и Гевгелија. Овде вели Босилово, Василево, Ново Село.
Колку албанци има таму, не знам, можи се зад дрвото :unsure:

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Па ретко купувам мастики, ама има други што не се на Алма-м.
Јас ретко ги забележувам другиве, највеќе истакнати се airwaves и orbit по рафтовите, другиве се толку незабележителни што ќе се запрашаш дали и постојат други.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.848
Не само што треба да купуваме стрикно Македонски производи, туку и треба да ја прекинеме соработката со Шипците. Треба меѓусебно да си соработуваат компаниите, во краен случај Српските.

Тоа е лесниот начин. тешкиот е да се излезе на протести и Скопје да стане "Париз 2". Верувам дека има многу уплашени и такви што не сакаат да излезат на протест, иако си ја сакаат државата. Страв имаат од тоа што државата може да им наштети на нивниот приватен бизнис, работата во администрација и тн. Купувајте од Виталиа, Витаминка, Зегин, АМЦ, Сетек. Верувајте ми, и тие истото го прават, но од многу поодамна и затоа станаа многу силни. А ние тек допрва треба да се свестиме. Само 2% од шипците купуваат во Македонски продавници. Убаво кажа некој горе, видете на пазар шипците од чиви тезги купуваат овошје и зеленчук и ќе ви стане јасно.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.358
Поени од реакции
21.777
Позитив на денот.

После серијата успеси, признанија и многубројните награди, меѓу кои и престижната награда за Политички кловн на столетитето, лично врачена од принцот на Црна Гора и Македонија, нашиот премиер Зоран Заев кој мајка го роди народ да води, од денес е и официјално номиниран за Нобелова награда за мир.

Да му посакаме среќа и успех. Амин.

Заев и Ципрас официјално номинирани за Нобелова награда за мир

Член од
12 март 2009
Мислења
20.773
Поени од реакции
17.000
Села: Денеска ме убија по вторпат :eek:

а што не побараш и ти некое милионче евра кога ќе се гласа финално за промена на Уставот :lut:
[DOUBLEPOST=1545151010][/DOUBLEPOST]
пак и за даноциве. Најслаба наплата што најдов за даноци се Скопје, Струмица и Гевгелија. Овде вели Босилово, Василево, Ново Село.
Колку албанци има таму, не знам, можи се зад дрвото :unsure:
а што не одговориш колку има фискализација во западна Севернамакедонија и колку има воопшто пријавени даночни обврзници ???

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Позитив на денот.

После серијата успеси, признанија и многубројните награди, меѓу кои и престижната награда за Политички кловн на столетитето, лично врачена од принцот на Црна Гора и Македонија, нашиот премиер Зоран Заев кој мајка го роди народ да води, од денес е и официјално номиниран за Нобелова награда за мир.

Да му посакаме среќа и успех. Амин.

Заев и Ципрас официјално номинирани за Нобелова награда за мир
Јас си мислев дека за физика ќе ја зема.
Доколку геноцидот е релевантна мерка за номинација, не ми е чудно што и Обама ја зеде

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom