Инвестициски БУМ во Македонија

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.523
Поени од реакции
9.393
не лупајте дека се кренале работничките плати со странските инвестиции, скапотија фати наголемо 8000 во 2005та вредеа колку 15000 денес - ништо не е сменето
да мислиш дека не е ништо сменето меѓу 2005 и 2018, има само две работи, или си заборавил како изгледаше МК во 2005 или си некој од новиве испилени северџани ( а ти мислам не си од таа генерација). 2005 година беше време кога прашањето дали ке добиеш плата во редовно време се рачунаше на исто со тоа дали ќе добиеш на бинго и слични игри на среќа, да не зборуваме за пријавени и слично, или пак да пробаш да земеш кредит, тоа беше време на сива економија. Остај го ти хоре нека лупа глупости, млад е тој, има уште да учи, ама тебе не ти личи овој муабет.

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Знаеме сите дека вие вмро со странските инвестиции ја управивте државата. Затоа во ваше време никој не се иселуваше, туку и тие што беа иселени видоа колку е убаво во Македонија па почнаа да се враќаат.

Што корист за Македонија од тоа колку произведуваат странските инвестиции? Да не има некоја клауза во договорот да го реинвестираат профитот овде? Каде оди профитот од сето тоа производство.
А мали и средни претпријати има илјадници. Државата треба да им овозможи да растат.

Има поголеми плати во странските инвестиции, затоа што не плаќаат придонеси, даноци, ддв. Ако треба да плаќаат придонеси утре ќе се спакуваат и ќе си одат.
Баш така, странците не доаѓаат овде дека многу ја сакаат Македонија или сакаат економски да ја опорават, доаѓаат баш поради тие работи што ги напомена.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.850
Поени од реакции
12.380
Интересно е да се види дали и колку инвестиции се дојдени од Шкотска на пример.

Во однос на вработеноста, честопати е пишувано за ова.
Не знам зошто се зема 2005 како репер ама добро. Во 2005 имало 37.3% невработени 323934. Вработени 545253, 62.7%, вкупно 869187 активно население.
Во 2016 % на невработени е 23.7, во 2017 е 22.4, во 3 квартал 2018 % невработени веќе е 20.8. Дали тоа се должи на "успешните политики" на оваа и претходните влади со странските инвестиции? Оти сега не видов инвестиции, а бројот стално се намалува. Друго, ако знаеме дека во тие странски инвестиции вкупно се вработиле 20600 лица, тоа е ништо процентуално.

И за крај интересно е да се види како тоа е зголемено работоспособното население за 72000 лица за 12 години, ако граѓаните константно се иселуваат, а населението ни "старее".
Дали ова има врска со попис, рамки? Или па бројка трпи се?

Последно уредено:
B

Bafra

Гостин
Кое домашно мало или средно претпријатие би можело да произведе бар приближно од тоа што го произведуваат Џонсон Контролс, Џонсон Мети и Дрекслер на пример? Не правиме муабет да има пазар да го продаде произведеното, тоа е друга, уште посложена приказна. Туку само знаење да произведе. И колкава субвенција би му требало на било кој македонски мал, среден или голем стопанственик за да произведе катализатор?

Да не правиме муабет за другите компании од типот на Ендава, Мусала и слични. И знаењето што тие го донесоа во државава.
А што корист имаме од тие што ги наброја ??? Македонската економија што корист има од нивното работење, од условите по кои работат повеќе од 10 години ??

Не е само да проповедате теории ко Ставре и Тевдо.

Друг ќе беше муабетот, ако владата само ги ослободеше од даноци на добивка и придонеси на вработените, односно да добиваа бруто плата на сметка, а се друго странците да си платат.

Владата им даде (за да даде, мора да земе од негде) следниве поволности:
- бесплатна локација. (Ништо страшно, ама која домашна фирма добила такво нешто)
- обезбеден пат, струја,вода, канализации и останата инфраструктура, (тоа е најскапо при изградба на фабрики) без да платат денар, ни комунилии, а ни да чекаат документи од општини / министерства.
- халите не знам кој платил за изградба, ама ништо посебно, монтажни.
- ослободени од секакви давачки 10 години, а можеби и повеќе, ама никој не ги вади договорите на виделина.
- никакви инспекции не ги замараат
- придонесите на вработените, државата ги плаќа
- укинаа царините за суровините кои им се потребни за работа (тоа Ок, ама што не укинат и за други суровини што домашните фирми ги увезуваат)
- домашна граница одма поминуваат, а камиони со наша роба, чекаат со часови/денови на граница
- кој ти знае што уште се не добиле.

Кажете сега која наша фабрика ги добила овие поволности. Земјиштето на која е изградена фабриката не им го признаваат за нивно, им бараат пари, а да не збориме за даноци, разни други давачи, регулации, правилници и 300 други тракатнции.

Единствена, да потенцирам, единствена позитивна работа е што работниците во тие зони е искуството. Па со тоа искуство после можат да фатат правец надвор :D.
И ај сеа кажете врз основа на тоа колку државата дала, а колку добила, што е тука позитивно. :toe:

Зголемен државен долг, зголемена администрација, зголемени неконтролирани субвенции и без позитивни резултати = СОЦИЈАЛИЗАМ.
Социјализмот се знае како завршува. Кој не му е јасно, или е млад или не прочитал, а @мкд владе може убаво да му објасни :P

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.092
Социјализмот се знае како завршува. Кој не му е јасно, или е млад или не прочитал, а @мкд владе може убаво да му објасни :P
Eh so mi e krivo sto ne sum po struka ekonomist pa nemozam da se inaetam ;).[DOUBLEPOST=1544784731][/DOUBLEPOST]
Знаеме сите дека вие вмро со странските инвестиции ја управивте државата. Затоа во ваше време никој не се иселуваше, туку и тие што беа иселени видоа колку е убаво во Македонија па почнаа да се враќаат.
Uste kolku furni leb treba ti da izedis ne si ni svesen. Nazad ti e zimata.

B

Bafra

Гостин
Eh so mi e krivo sto ne sum po struka ekonomist pa nemozam da se inaetam ;).[DOUBLEPOST=1544784731][/DOUBLEPOST]
Uste kolku furni leb treba ti da izedis ne si ni svesen. Nazad ti e zimata.
Економијата што се учи во официјалните книги е ветер и магла, затоа и на неколку години добиваме кризи. Така да ич да не ти е криво, терај си занаетот, споделувај од животното искуство, а не инаети да тераш :P

Нео, Морфеус, црвената и сината капсула. Се заебавме ко Нео со црвената и ете...
Проблемот е што паѓаме на исти финти повеќе од 50 год.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.354
Поени од реакции
7.116
да мислиш дека не е ништо сменето меѓу 2005 и 2018, има само две работи, или си заборавил како изгледаше МК во 2005 или си некој од новиве испилени северџани ( а ти мислам не си од таа генерација). 2005 година беше време кога прашањето дали ке добиеш плата во редовно време се рачунаше на исто со тоа дали ќе добиеш на бинго и слични игри на среќа, да не зборуваме за пријавени и слично, или пак да пробаш да земеш кредит, тоа беше време на сива економија. Остај го ти хоре нека лупа глупости, млад е тој, има уште да учи, ама тебе не ти личи овој муабет.
пронајди сметки од струја,вода, види колку беше ТНГ автогас, бензин / дизел, колку беше сокче/пивце, десетка со кромид по кафани, дали берберот те срижеше за 100че или за 200 ко денес, автобуска карта колку била колку е денес градски/меѓуградски, со 1000 полнеше цела корпа прехраа за дома, денес на дното нешто ќе зјае итн итн

прикаски за северџани , комунјари, патриоти не ме интересира пошто видено е од сите шо сефалок се виде

2005та и 8000 денари плата = 2018та 15000 плата

Член од
28 март 2006
Мислења
17.850
Поени од реакции
12.380
Една од најдобрите и најголеми компании во земјоделскиот сектор, односно најголема. Втората Џумајлија со време е пеплосана.
https://sdk.mk/index.php/makedonija/protest-za-plati-vo-bitolska-pelagonija-na-kamchev-direktorite-nedostapni/
ПРОТЕСТ ЗА ПЛАТИ ВО БИТОЛСКА „ПЕЛАГОНИЈА“ НА КАМЧЕВ, ДИРЕКТОРИТЕ НЕДОСТАПНИ

КАМЧЕВ И ПАНДЕЛЕСКИ ЈА ЗАГЛАВИЛЕ „ПЕЛАГОНИЈА“ СО 23 МИЛИОНИ ЕВРА КРЕДИТИ ВО БАНКИ
https://sdk.mk/index.php/makedonija/kamchev-i-pandeleski-ja-zaglavile-pelagonija-so-23-milioni-evra-krediti-vo-banki/

ама странски инвестиции, ама Субрата, 20000 крави, еспарзета, трактори...

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.092
Една од најдобрите и најголеми компании во земјоделскиот сектор
https://sdk.mk/index.php/makedonija/protest-za-plati-vo-bitolska-pelagonija-na-kamchev-direktorite-nedostapni/
ПРОТЕСТ ЗА ПЛАТИ ВО БИТОЛСКА „ПЕЛАГОНИЈА“ НА КАМЧЕВ, ДИРЕКТОРИТЕ НЕДОСТАПНИ

КАМЧЕВ И ПАНДЕЛЕСКИ ЈА ЗАГЛАВИЛЕ „ПЕЛАГОНИЈА“ СО 23 МИЛИОНИ ЕВРА КРЕДИТИ ВО БАНКИ
https://sdk.mk/index.php/makedonija/kamchev-i-pandeleski-ja-zaglavile-pelagonija-so-23-milioni-evra-krediti-vo-banki/

ама странски инвестиции, ама Субрата и 20000 крави, еспарзета, трактори...
Edna od najdobrite kompanii :pos:.
Da ti pukni dusata koj se ne stigna za ekonomija da pisi i da soli um.

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
а моеш да образложиш, дали е, дали не е според тебе? И врз основ на што сметаш дека не е?
Какво образложување, он само се контра со другите, а не знае ништо на тема да напише

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.092
Економијата што се учи во официјалните книги е ветер и магла, затоа и на неколку години добиваме кризи. Така да ич да не ти е криво, терај си занаетот, споделувај од животното искуство, а не инаети да тераш :P
Kakvi ekonomisti takva ekonomija. Dodusa ova mozi i opsto da se zemi so ogled deka edna sahta neznaeme da izramnime so asfaltot ne pak drugo ama bitno e deka uste nekoj si pravi film deka imame strucen kadar so lopata da go rinis, deka sme republika so razviena ekonomija i tehnoloski napredna i deka stranskite kompanii treba da ne molat a ne nie niv. Cudo edno kolku ima tuka ljuge sto skroz na skroz go izgubile dopirot so realnosta.

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
За да се овозможат тие странски инвестиции државата троши од буџетот значителни средства. Бидејќи странските инвестиции не плаќаат даноци, царини итн тие средства државата ги наплаќа од домашните фирми преку инспекции и разни нелогични казни
Значи државата им зема на домашните фирми за да може да дојдат странски инвестиции, со кои после се фалат во изборни кампањи
Уништи ја домашната економија за да може странците да дојдат и преку сомнителни договори и самите политичари да се опарат.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.092
а моеш да образложиш, дали е, дали не е според тебе? И врз основ на што сметаш дека не е?
Dolga i siroka e ama ete jas posto od Bitola pojma si nemam ete poveli ti od kojznae kade kazi mi kade se na tatkomi nivite. Inaku kombinatot uste vo ranite 90ti mu ebaja majkata no kako sto rekov dolga i siroka e.

Kajgana Shop

На врв Bottom