Инструментот за дисциплинирање на неранимајковци кои одат спротивно на насоките дадени од Американската амбасада или помеѓу народот познат како СЈО може ќе добие неограничен мандат.
Со тоа Американската амбасада ќе си добие сопствен траен правен инструмент за селектирање на погодни и непогодни политичари во државата.
Можеби си во право.
Мене само не ми е баш јасно кои се тие Американци. Администрацијата на Трумп, ЦИА, Department of State, многу други гранки каде не сите имаат исти интереси нити пак погледи на работите. Тоа се различни групи, различни “Американци“. Зарем не е чудно што овој проблем се “решава“ токму сега, кога американската администрација е најмалку заинтерисирана за Балканот? Како тоа не се случи во плеадата на булдожер дипломати кои палеа и хараа со децении претходно?
Не викам дека е Сорос, но ова што ни се случува ме потсеќа на неговото размислување кое е чврсто врзано се теоријата на рефлексивност. Претежно така и направи пари во осумдесетите, со шпекулирањето со фунтата. Каде причината прави последица која станува уште појака причина.
Пази ја рефлексивноста што ни се случува - кај нас се верува дека “Американците“ контролираат се. Некој си второкласен евробирократа или американски амбасадор ќе даде вербална подршка на Заев и толку ни треба - која е поентата да се бориш против злото ако се подржани од меџунардоците? Така да никој не се буни, дури ни опозицијата, значи навистина Американците контролираат се!
Од претпоставка тоа станува во верба која станува во вистина. Исто како порано во феудално време кога кралевите беа од Господа поставени и селаните веруваа во тоа, така и денес премиерот е од Меѓунарднота заедница ставен и ние тука веќе никакви прашања не треба да поставуваме.
А факт е дека реално сме уште понебитни од пред 20 години, и Запад е уште помалку спремен да троши некои ресурси. Само што имаш велепредавник кои е спремен да ги направи сите консесији речиси бесплатно, па зошто да не го подржуваат посебно ако нема никакви ризици, т.е. никој да не се буни.