a so makedonski pasos moze da se raboti ?За оние кои можат да си дозволат да купат стан ви Бугарија и имаат занает овде е запад. Работа има многу,не учиш многу јазик со години и никој не те третира како странец. Пример софијанците не ги сакаат провинцијалците,ама Македонците да ... Ова е посебна предност за тие повозрасните како мене (48) . Боже чувај сега да учам скандинавски или германски..само ако пиштол ми стави некој или ептен морам..Овде се снајдов супер,плата одлична, услови за живот исто така.. Во боло која институција завршуваш равота брзо или електронски, гужви нема никаде. Превозот е одличен во Софија,карта за сите превозни средства метро, трамвај, автобус е 1000 денари месечно ако земеш годишна. Храна горе долу како во Скопје, сметки околу 100 еу за двостаен апартамент.Било загадена Софија?? Ај ти се молам овде дигаат паника ако е дупло над нормала. Не биле во Скопје да видат како е
Просечната плата во Софија е 600-700 еу. А животот е мирен нема политика,никој не го интересира како си облечен, здравство е подобро, образование, градинка за деца. Кој како милува,може запад има свои предности за млади и перспективни кадри..ама бар не сум странец и никој не ме доживува така. А се живее добро,кафанче,музика, дружба има колку сакаш. Е има и беда ама тие или се полуписмени или не сакаат да работат ништо. За двајца образовани или занаетчии минимум би земале вкупно 1400-2000 еу.. Поздрав од столицата
Со происход за постојан престој може да се работи и ги имаш истите права како државјанинa so makedonski pasos moze da se raboti ?
Со документи од брат. Има тој пасош бугарски веќе 5 години.so sto dokumenti si brat i kolku vreme cekase od finalna da ti se smeni vo polozitelno pa proverka
koja godina si bill na interviu brate . i as pet godin kaj cekam bellgarsko grazhdasvo so dekument ot cicko i sum na proverka ot vice presidenta okullu 21 mesec na proverka kvo zakon e ovoj nikoj ne znae nekoj ceka 9 meseci dobiva pasosh i nekoj cka 5 godini nishto ne se razbira rabotava ot taja jetovaСо документи од брат. Има тој пасош бугарски веќе 5 години.
А чекав негде околу 2-3 месеци. Сега ова Проверка от Вицепрезидента на Р Б'лгарија не знам каков статус е?! Прв пат гледам вака.. Честам ко че излези.
ti si veke na kojno cestito e sea ke cekas najmalku 4 meseci ako imas sreka i pomalku od 4 ke ti bide potisan ukazot od viceto posle toa ke cekas eden mesec od zakazaniot termin za podiganje ukaz 2-5 dena ides pak za bg slikanje i cekas 1 mesec za l.k i pasos'Молбата ви е разгледана от С'вета по гражданство с положително становиште Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Р Б'лгарија.'
Колку време се чека за да го потпише вицепрезидента?
И дали постои опасност пак да ме одбијат?
Иначе, баба ми е бугарка, тој ми е документот.
zavisi kako i e denot na viceprezidentkata [DOUBLEPOST=1544299698][/DOUBLEPOST]Што може да тргне наопаку на потпис кај вицепретседателот за да би ме одбиле тогаш?
prvo obrzovna prepiska, pa zadolzitelna, pa finalen, pa polozitelno stanoviste i na kraj potpisЌе сака ли некој да ми ја објасни постапката после интервју. Како се мења статусот по фази. Моите родители имаат пасош а пред некоја недела бев на интервју?
Da ne bese vo ambasada na intervju6 декември 2017 интервју, уште образувана преписка, нема абер да се смени во финална
не, во софија бев на интервјуDa ne bese vo ambasada na intervju
?