Македонска берза

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.310
Поени од реакции
2.373
Колку што сум информиран јас, може да учествуваат и физички и правни лица.
Информирајте се во УНИ, кругот мислам дека не е затворен.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Двајцата доминантни сопственици планираат УНИ да ја направат системска банка во наредниве 2-3 години. Ова значи дека нема да има исплата на дивиденда во овој период.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.149
Поени од реакции
8.944
Koga ke se pusti na berza cenata sama bi si se postavila na nekoja pazarna, taka da obvrznica so nominalna od 100 bi se prodavala verojatno za 104
Јас зборував за иницијалната фаза, не секундарниот пазар. Малку ризичен пласман со гарантиран принос од 9 проценети ми делува убава можност за инвеститорите а како доста скап начин за обезбедување на средства.

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Ја изгледав синоќешната емисија и во целост ја разбирам лутината на претставникот на малите акционери. Настрана инвестициските одлуки, очигледно е дека се соочени со корумпиран државен систем што ги узурпирал институциите коишто наводно треба да се независни.

Токму затоа и велам дека можеби некое окористување од дисфункционалниот систем во форма на ситна дојава од инсајдер ќе ви овозможи да заработите на краток рок, меѓутоа на долг рок сите ќе завршиме зијан како акционерите од Топлификација затоа што октоподот може во секој момент да и се намерачи на која било здрава компанија и да не' помножи со нула!
Директорот на Управата за финансиска полиција Арафат Муареми во интервју за Отвореното студио на 1тв вели дека наскоро може да се очекува јавноста да дознае за тоа кој е странскиот инвеститор кој се сомничи за фалсификување и за перење на 200 милиони евра во земјава. Тој вели дека со меѓународна странска помош се чека само уште еден документ со кој ќе се докаже делото перење пари, додека останатиот дел е документиран.
-Завршен е поголемиот дел од истрагата и очекуваме еден документ за да се документира случајот за перење пари. Делот на фалсификување, на измама е докажан со помош на јавен обвинител. Ни останува последната алка на перење пари, вели Муареми, кој објасни како е откриен случајот.
-Утврдивме преку полициски канали дека за тие пари инвестирани од таа држава од каде стигнуваат, во таа држава се води истрага за измама. Сега тие полициски информации треба да бидат официјализирани преку меѓународна правна помош по што ќе се проследи до јавен оибвинител, рече Муареми.

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Da vidime denes komentar od direktorot na berzata dali e ova ona pravoto vo zastita na malcinskite akcioneri?

Член од
8 јуни 2010
Мислења
80
Поени од реакции
34
Бреј ја утепаа ценава на КМБ, МПТ... предновогодишен попуст :) ... СТБ во рововска битка со налозиве ... не мрда ... а Топлификација ќе се оправи јас верувам со оглед на тоа низ се што помина ...

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Другар не е само тплф, кај е КБ и уште 50тина други, што е многу многу е, се претера!
Gotovo e so Toplifikacija.
Го гледав интервјуто, така стерилно, така во ракавици, никого и не обвинија . . . Хаџи Мишев се переше себе од одговорност.
Се надевале дека институциите ќе решеле. ТПЛФ нема кеш пари да враќа долгови . . . Ако само 1 милион се проблем и никој не и дава, тури пепел.
Ако овој смешен директор на фин. полиција докаже перење, тоа не значи дека топлификација нема да оди во стечај. Многу збори, а не докажал ниеден криминал.
Мислам дека стечајот на Топлификација е извесен и веќе договорен.

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Според пишувањава до сега сигурно "мислиш" и дека си СУПЕРМЕН :)
А кај се парите?! тоа сите го бараме, еве сега и институциите. Како акционер во КБ зарем не ти одговара да се реши случајот?! Или можеби поважни се субјективните причини наспроти нормалните, законските, објективните, рационалните и добитните. :( Ај поздрав.

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Opasni igri se vo prasanje mislam deka bese reseno da se spakuva Toplifikacija I da se dade na TETO na ruski prevedeno ama duva americki vetar pa sepak ke se odi
na krivicna protiv stranski investitor za perenje pari ;)
Zatoa iskoci policaecot da soopsti deka ima namera da se naljuti ako ne prestane mestenkata !!!
Hari e pragmaticen covek a I amerika mu e poveke vo srceto iako baraa strateski partner da ja kupat vo rusija :)
Se tece se se menuva .......

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.388
Ne ja pustaat taka lesno Toplifikacija niz voda .Barem taka osekam :)
Отиде Топлификација, само да почекаме да видеме кој е новиот газда.
Како јас да сум ја пишувал сторијата во Фактор https://faktor.mk/kje-stane-li-pusta-zelba-dividendata-za-malite-akcioneri-vo-uni-banka
Кога директорите продаваа ние се чудевме зошто го прават тоа, ама ете зошто било тоа, дивиденда нема да има во следните милион години,
и после некој вика мнозинските акционери сакале да го делат колачот со малите, ајде уште НГБ да си гласа како што треба и се да си биде цело.[DOUBLEPOST=1544093971][/DOUBLEPOST]
Opasni igri se vo prasanje mislam deka bese reseno da se spakuva Toplifikacija I da se dade na TETO na ruski prevedeno ama duva americki vetar pa sepak ke se odi
na krivicna protiv stranski investitor za perenje pari ;)
Zatoa iskoci policaecot da soopsti deka ima namera da se naljuti ako ne prestane mestenkata !!!
Hari e pragmaticen covek a I amerika mu e poveke vo srceto iako baraa strateski partner da ja kupat vo rusija :)
Se tece se se menuva .......
А од кај си сигурен дека се руски пари, знаеме дека имало руски капитал, ама исто така знаеме дека проектот ТЕ-ТО е стартуван во време на СДСМ, исто така гледаме дека и судот во време на СДСМ суди за некаква си реорганизација која крајно ги оштетува доверителите,
пример на Топлификација подобро ќе и било да ги запали парите и со тоа да згрее вода, поголем ќар ќе имала одколку вака.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom