Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Не бев по дома преку ден оваа недела само навечер сум, нема никој дома па не викав сервис. Да ти ја сликам и надвор или се зезаш?
Za tebe i navecer ke dojde servis, malo e Kumanovo odma ke te najdev :)
Daljinskoto vaka na OFF mu e podeseno na Knoppix koga ne e doma, a ne e doma po cel den.....i koga ke se vrati doma oooodma saka da mu stopli na 26 sto nemoze ni URURU da go napravi za kratko ako vnatre se oladilo cel den bez klima.

Attachments

Последно уредено:

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Не се зезам, може да е лошо монтирана надворешната, со оглед дека се друго што те прашаа беше во ред, уште тоа остана.
Еве и видео и моментот баш кога се гаси:
https://streamable.com/u9aib

*Лош е малку квалитетот зашто претходниот мобилен е у квар.[DOUBLEPOST=1543876179][/DOUBLEPOST]
Za tebe i navecer ke dojde servis, malo e Kumanovo odma ke te najdev :)
Daljinskoto vaka na OFF mu e podeseno na Knoppix koga ne e doma, a ne e doma po cel den.....i koga ke se vrati doma oooodma saka da mu stopli na 26 sto nemoze ni URURU da go napravi za kratko ako vnatre se oladilo cel den bez klima.
Цел ден е пуштена не му се секирај. До сега се пентерив на слуба да му сликам.

Attachments

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576

*Лош е малку квалитетот зашто претходниот мобилен е у квар.[DOUBLEPOST=1543876179][/DOUBLEPOST]
Вака изгледа океј...

А не ја гасиш кога не си дома така? Викни сервис, ама за секој случај остај ја на 23~4 преку цел ден и ноќ...

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Ova e defrost se gleda pobelena e, a zasto toa go pravi cesto ke si povikas monterot sto ti montiral pa ke posedat kaj tebe nekoj 2-3saati da vidat sto se desava.
Ako vnatre e 15C a ti si zadal 26 ova neminovno ke se slucuva -Defrost.
Zatoa ke si posedat podolgo kaj tebe i ke pocekaat da se stopli vnatre, pa ke vidat dali ti si vo pravo i ti raboti cel den klimata na 18C ili 22 ili 25 ili na kolku ti raboti pred dase vratis....sto ke pokaze prosto merenje na vnatresna temperatura a ke izmerat i posle koga ke se vratis so vnatre barem 23 i zadadena 26 kako sto go imas snimeno daljinskoto.

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Вака изгледа океј...

А не ја гасиш кога не си дома така? Викни сервис, ама за секој случај остај ја на 23~4 преку цел ден и ноќ...
Не не ја гасам, така ми рекоа мотажерите дека нема гасење ако сакаш да се згрееш во зима. Супер беа луѓето, професионалци. Сега у собата е 23 (со греалица догреано) ја угасив греалицата и наместено е 24 степени, вентилатор 3 и i feel. Да видиме дали пак ќе се гаси.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Ako sega e 23 znaci imas termometar da izmeris, a kolku bese Temperaturata koga dojde doma i ja pusti klimata na 26C?
Nad 18C nebilo sigurno.....od tepka kazuvam a moze i pomalku.
Toa sto ti kazuvas deka klimata e upalena so zadadena 18 preku den e isto kako da e iskljucena, za 5min toa nema da napravi vnatre 25 pa i 30C da zadades samo ke imas pocesti defrosti.
So Temp kopceto ke proveris kolku e vnatre(za senzorot) i ke i zadades 2C nad toa sto Temp ke ti go pokaze....posle 20min pak proveri so Temp i zgolemi uste 2C, i sve taka dur nedojdes do 23/24C vnatre. So odma zadavanje najvisoka Temperatura a vnatre na usis e laden vozduh nema da zgrees pobrzo, samo pocesti Defrosti i pauzi ke dobies.

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Се отепувате од докажување, која клима трошела помалку и ве боли главата за глупости....Гледајте да во зима да ве топлат, во лето да ве ладат. Да имаат ефикасност и квалитет пред се. Не велам дека климата треба
Јапонските клими ...Инаку јас пред два дена си порачав
Daikin FTXF50A/RXF-50A па ќе видиме како ќе топли и колку ќе биде квалитетна. Трошењето не ми е битно. Поздрав
Ama galiba od toa dokazuvanje si podnaucil i ti ponesto neli druze ;)
Baska ako ne ti e bitno trosenjeto pakuj si edna Tundra 18ka za 600 i kusur jevri ne se trosi dodatni 400€ za poekonomicna posnazna posofisticirana i so daleku podobra modulacija Daikinka..
Ova dobronamerno, samo zapazam..

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Ama galiba od toa dokazuvanje si podnaucil i ti ponesto neli druze ;)
Baska ako ne ti e bitno trosenjeto pakuj si edna Tundra 18ka za 600 i kusur jevri ne se trosi dodatni 400€ za poekonomicna posnazna posofisticirana i so daleku podobra modulacija Daikinka..
Ova dobronamerno, samo zapazam..
Не купив Даикин заради тоа што малку троши. Се одлучив само заради квалитетот и ефикасноста кој го имаат покажано и ДОКАЖАНО.
Не велам дека и тие не се расипуваат и немаат дефекти, ама процентот е многу помал за разлика од други брендови. Се двоумев помеѓу Даикин и Митцубиши ,а како опција ми беа Гри и Купер&Хантер.Други некои брендови искрено не ни разгледував.
Гри ги баталив уште кога бев во нивната продавница, се изнервирав и неможев да му докажам на еден полу-писмен продавач дека гаранцијата на производот не ја даваат тие како увозници,сервисери,продавачи итн. па да им се плаќа секоја година туку самиот производител. Значи производот или ИМА или НЕМА гаранција, трето нема. Митцибишито sf50ve кога го споредив со Даикинот изгледаа многу слични,иако даикинот грее малку фазла, а и цената му беше 58230денари, додека на Митцибишито 65000денари. Поздрав имај убав ден.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
228
Поени од реакции
203
Вади тоа цуцулот одоздоле(цевчето)

Митцибишито sf50ve кога го споредив со Даикинот изгледаа многу слични,иако даикинот грее малку фазла, а и цената му беше 58230денари, додека на Митцибишито 65000денари. Поздрав имај убав ден.
Не знам дали е до мене, ама ми се гади кога ќе видам некој да дава 60.000-70.000 за греење 30-35м2. Но нивни пари се.

Член од
2 октомври 2017
Мислења
145
Поени од реакции
271

Ne sum ni monter ni expert za klimi, no nesto so mi padna vo oci e toa na prvata slika rebrastoto crevo za odvod koesto kaj tebe vleguva vo dolniot del na nadvoresnata edinica. Dokolku ima necistotii vo dolniot del I dokolku e zatnato to cuculeto vodata nema kaj da istekuva I mozno e da zamrznuva vodata. Najdobro e da si viknish servis I ubo da se proveri dali e se vo red dali fali freon, dali e se dobro montirano I sl. Vaka mozi samo da si pogajgame nie sho bi bilo. Ne cekaj druze ni den povejke odma da si se javish I da barash sto pobrzo da dojdat monterite

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
20181204_071458.jpg
Potrosuvacka 3.64kw za skoro 10h so Mirai 2.5kw vo soba 16m2 setirano 23 stepeni
Samo navecer od 21h do 07h
Preku den suzumito ja gree na 19-20stepeni
trosok : 16 den greenje
Cisto da vidam kolku troshi
Sega go prefrlam meracot na Suzumito do kraj na sezona
da vidime kolku trosi
Od toa sto go gledam na Suzumi 16 gree dneven +pretsoblje 44m2 na 23 stepeni + 2 spalni 30 m2 na 19-20stepeni vlece prosek 750 w na h

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370

Не знам дали е до мене, ама ми се гади кога ќе видам некој да дава 60.000-70.000 за греење 30-35м2. Но нивни пари се.

Колку според тебе би биле доволно?? Јас колку што разгледав климите се движат од 14000 до 170000денари. Оваа цена не е ниту на средина помеѓу мин. и макс. и мислам дека е разумна барем за мене, зошто нема да се грејам на неа цело време.

Kajgana Shop

На врв Bottom