Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 јуни 2016
Мислења
20
Поени од реакции
9
А дали ја достави ти потврдата во оригинал?[DOUBLEPOST=1543570234][/DOUBLEPOST]Не во ДАБЧ,туку во правосудие со молбата?
Зошто јас вадев дупликат од потврда оригинал зошто службениците ми рекоа дека копии не ги Важат.[DOUBLEPOST=1543570309][/DOUBLEPOST]И што ако немаш бугарски документ?
Дали ако ја однесеш само потврдата ќе ти ја важат?
Сеуште не сум ја доставила, бугарски документи немам. Планирам да ја однесам само Потврдата кога ќе биде готова. Дали ќе ја уважат незнам, ќе видиме.

Член од
8 септември 2018
Мислења
154
Поени од реакции
291
kakvi iskustva ste imale dosega tie kade sto ima razlika vo prezimnjata? pravat li problem konkretno sovetot? na primer vo star dokument da e prezimeto so -OV , a prezimeto podocna stanalo - SKI ?
Не прават, конкретно на мојата стара бг лична карта дедо е заведен со ОВ денес сите ние сме со вски Петров - Петровски и поминав совет на граждани без дополнителна без ништо

Член од
25 април 2018
Мислења
46
Поени од реакции
80
Сеуште не сум ја доставила, бугарски документи немам. Планирам да ја однесам само Потврдата кога ќе биде готова. Дали ќе ја уважат незнам, ќе видиме.
Nemozam da svatam edno vo tvojov slucaj....... kako ja izvadi potvrdata, a nemas duplikat od potvrdata, zatoa sto od BKKS sekogas pri vadenje na potvrda davaat 2 orginali,...... i isto taa potvrda E Bugarski dokument bidejki e napisana na bugarski, i za nea nema prevod, koga preveduvas dokumenti,..... i taa e oficijalen orginalen dokument za preku granica so koja se dokazuva dali tvoite predci i ti vo nego--- imate BG poteklo. Prasanjeto mi e: kade se uste ne si dostavila? I kade si dostavila i stosi dostavila? Dali bea kopii ili nesto dr imas promaseno,...... ne zavereno, ne legalizirano i sl.

A

andrea85

Гостин
След корупцијата в Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина (ДАБЧ), којато прокуратурата објави, какви законови промени готви Министерството на правос'дието?

Работна група ште предложи промени в Закона за б'лгарското гражданство в две направленија. Тја е сформирана от мен оште през февруари т.г., след като с'с С'вета по гражданство набелјазахме к'де са проблемите.

П'рвијат е св'рзан с удостоверенијата за б'лгарски произход, които се издават от ДАБЧ. Над 5200 бјаха преписките, които с'вет'т е в'рнал за доп'лнителна проверка през 2017 г. Близо 700 са в'рнатите през т.г. поради неп'лноти на описаните факти в удостоверенијата.

Вторијат проблем е св'рзан с в'зможността за придобиване на б'лгарско гражданство по натурализација чрез така наречените инвестиции, като една от задачите на работната група е да оцени реалнија ефект от тези инвестиции за икономиката.

Целта на готвенија законопроект е да се постигне б'рзина при производствата от една страна, но от друга – стриктна проверка на обстојателствата, давашти в'зможност за придобиване на б'лгарско гражданство.

http://legalworld.bg/76261.zaradi-desislava-ivancheva-i-biliana-petrova-razreshihme-epilator-i-seshoar-na-arestantite*.html

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
2.041
Поени од реакции
5.540
Nemozam da svatam edno vo tvojov slucaj....... kako ja izvadi potvrdata, a nemas duplikat od potvrdata, zatoa sto od BKKS sekogas pri vadenje na potvrda davaat 2 orginali,...... i isto taa potvrda E Bugarski dokument bidejki e napisana na bugarski, i za nea nema prevod, koga preveduvas dokumenti,..... i taa e oficijalen orginalen dokument za preku granica so koja se dokazuva dali tvoite predci i ti vo nego--- imate BG poteklo. Prasanjeto mi e: kade se uste ne si dostavila? I kade si dostavila i stosi dostavila? Dali bea kopii ili nesto dr imas promaseno,...... ne zavereno, ne legalizirano i sl.
Во моментот кога таа ја Вадела потврдата 2016 ако не се лажам Лазар издаваше само ЕДНА потврда во оригинал.Кога почнаа да ставаат во 2017 на дополнителна ,лицата кои беа само со потврда му се јавуваа на Лазар за да издаде дупликат од потврдата.Во амбасадите при интервјуто ги бараа оригиналните потврди.Лазар во прво време негодуваше викаше дека нема потреба,но откако на многумина им побараа да однесат оригинал потврда ,тогаш тој почна да издавадупликати,а во поново време издава по два примерока од потврдата.Јас кога вадев мене ми даде еден примерок,а потоа за интервјуто ми прати по карго уште еден ,на мое барање,во декемкври 2017.

Последно уредено:
Член од
5 јули 2018
Мислења
237
Поени од реакции
193
Исто и јас 25**/2016 ноември на дополнителна од 1 јануари до сега со какви документи си јас со прабаба 1912 рок имав до април да доставам документи доставив во март
Preku vujko i na dopolnitelna odneseh od strumica od klubo povrzano so ozvodi pradedo dedo tatko i jas.

Член од
25 април 2018
Мислења
46
Поени од реакции
80
Во моментот кога таа ја Вадела потврдата 2016 ако не се лажам Лазар издаваше само ЕДНА потврда во оригинал.Кога почнаа да ставаат во 2017 на дополнителна ,лицата кои беа само со потврда му се јавуваа на Лазар за да издаде дупликат од потврдата.Во амбасадите при интервјуто ги бараа оригиналните потврди.Лазар во прво време негодуваше викаше дека нема потреба,но откако на многумина им побараа да однесат оригинал потврда ,тогаш тој почна да издавадупликати,а во поново време издава по два примерока од потврдата.Јас кога вадев мене ми даде еден пшримерок,а потоа за интервјуто ми прати по карго уште еден ,на мое барање,во шдекемкври 2017.
Ok ako e taka,..... jas znaev deka dava po 2, eve vekje 1-2godini. se slozvam so tebe #palekrstic .... pozz

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Јас сум со стар документ со различни презимиња,во стариот документ дедо ми е Стојанов зашто татко му Стојан се викал и тогаш така ги заведувале,а во умреница Блажевски.Секој стар документ се проверува во нивните служби без оглед дали е исто или различно презимето.Си имаат во нивната архива податоци и утврдуваат дали се работи за едно те исто лице.Никаков проблем не преставуваат разликите и тоа им е добро познато.Зар мислите дека тие немаат пристап во евиденцијата на Блгарската Егзархија?

Член од
30 јули 2014
Мислења
749
Поени од реакции
731
Во моментот кога таа ја Вадела потврдата 2016 ако не се лажам Лазар издаваше само ЕДНА потврда во оригинал.Кога почнаа да ставаат во 2017 на дополнителна ,лицата кои беа само со потврда му се јавуваа на Лазар за да издаде дупликат од потврдата.Во амбасадите при интервјуто ги бараа оригиналните потврди.Лазар во прво време негодуваше викаше дека нема потреба,но откако на многумина им побараа да однесат оригинал потврда ,тогаш тој почна да издавадупликати,а во поново време издава по два примерока од потврдата.Јас кога вадев мене ми даде еден пшримерок,а потоа за интервјуто ми прати по карго уште еден ,на мое барање,во шдекемкври 2017.
Dali za na intervjuto ja dostavi samo potvrdata ili i drugi dokumenti?Ako da,koj? (primer umrenici,izvodi,lekarsko,neosuduvan) i dali e moralno da se dostavuvat pak tie potvrdi deka veke ednas si gi dostavil?

Член од
12 септември 2018
Мислења
132
Поени од реакции
201
Од матичните книги нека ти издадат уверение за промена на презимето. Ќе збркаш работа.
Моментално се врши селекција на тие со потврди, стари документи, натурализација итн. Ќе ја одкочат од фебруари, најрано.
Оваа информација ми е од денес[DOUBLEPOST=1543543951][/DOUBLEPOST]Инаку, ги имам следните информации, значи како што ми е кажано така ви пренесувам и немам намера да дебатирам
1. Се врши селекција на начинот на кој се аплицира
2. Ќе се намалува бројот на преписки, со други зборови ќе има прекини
3. Интервјуата ќе се построги
4. Ќе се признаваат само документи со државен печат
5. Ова ќе е од фебруар
Jas mislam deka i do krajot na godinata ke bide samo resavanje na stari prepiski , tesko da pocnat so red da rabotat so ogled na toa sto od 20ti dekemvri im pocnuvaat praznici niv...

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
2.041
Поени од реакции
5.540
Dali za na intervjuto ja dostavi samo potvrdata ili i drugi dokumenti?Ako da,koj? (primer umrenici,izvodi,lekarsko,neosuduvan) i dali e moralno da se dostavuvat pak tie potvrdi deka veke ednas si gi dostavil?
Мало појаснување,јас бев преку амбасада.
Така да во моментот на подавање на документите(уверението од ДАБЧ,Потврда оригинал од БККС,мое ЦВ ,лекарско ,венчаница моја,потврда за неосудуваност)беше и интервјуто.
Така да ако веќе си ги дал оригиналите во МП при поддавање на молбата,ако си преку Софија,тогаш на интервјуто не треба пак истите.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Последно уредено:
Член од
23 февруари 2018
Мислења
37
Поени од реакции
74
:pos::pos::pos: Република бе....[DOUBLEPOST=1543578825][/DOUBLEPOST]Само да знаете дека портал е една соба,во неа има компјутер и едно биро.Буквално што сака тој може да си пише
Точно[DOUBLEPOST=1543579246][/DOUBLEPOST]Од ноември сум на положително. Интервју 17.10.2017. Колку време се чека за нов статус. Документи преку сестра

Последно уредено:
Член од
28 август 2018
Мислења
134
Поени од реакции
107
https://plusinfo.mk/каракачанов-земал-меѓу-550-и-1-500-евра-од-сек/

Preteraa so tekstovite za aferata. Deka sigurno imalo korupcija i se izdavale so potkup pasosi preku red, i na somnitelni lica, toa e fakt. Ama da se tvrdi deka bukvalno site sto aplicirale davale mito e nadvor od pamet.[DOUBLEPOST=1543580399][/DOUBLEPOST]
https://plusinfo.mk/каракачанов-земал-меѓу-550-и-1-500-евра-од-сек/

Preteraa so tekstovite za aferata. Deka sigurno imalo korupcija i se izdavale so potkup pasosi preku red, i na somnitelni lica, toa e fakt. Ama da se tvrdi deka bukvalno site sto aplicirale davale mito e nadvor od pamet.
Eve go originalniot tekst.

https://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/whistleblower-agrees-to-publish-documents-on-bulgaria-passport-for-cash-scheme/?utm_term=Autofeed&utm_medium=social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR05AjmWYmjJ71txW4YuyPS6C1VCjVw8-wxJt43NoTJh8owv0mBPGfTWat8#Echobox=1543498399

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom