Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување

@Jozza dali vaka duvaa i tvoite Midei ladno ?
Ako vaka ladno duva kako vo mod ventilator edna falena Mission na ugasena nadvoresna (na videoto od 2:53min) falenite Vivaxi na @Klima ured moze da bidat samo so Beter tenekija-modulacija i da ve ladat na zima :)

Te molam ako mozis da mi kazis so koja temperatura na izduv ti duva klimata koga troshi 200w kako na slikava?
На која слика? Убаво е објаснето ако мислиш на таа кај што пишува 194.7 дека тоа не е моментална потрошувачка, туку дека тоа е потрошучка вкупна за период од 49дена и 19 ипол сати..Зкв дневно иди тоа...
Затоа викам да се чита детслно да не се избрзува..
Морам да се согласам со Климе по предлогот за тундрата од Сетек. Отсекогаш сум бил поборник да се предимензионира при изборот на клима. Подобро и за климата и за сопственикот.
Сега тука на форумот се створи алергија на предлозите на Климе ама јбг, од 100 некои 20-30 ги погаѓа. Плус ме бендисува што учи, порано цепаше предлози, муабет не абеше. Откако ние неколку членови почнавме да инсистираме на влезни податци за просторот кој треба да се грее и Климе се придружи на тој тенд.
Тоа 20-30 од сто, се проценти и со нив се работи во кладилница :)
Замисли вложуваш 500еур или повеќе и да знаеш дека шансите да ја погодиш климата ти се 20-30%, па кој ќе купи тогаш клима???
.Друга е целта на претхониот пост, не е само Климе сите ние сме..Целта ми е да потикнам да истражат малку членовите,пред да прашаат и новите и старите..
Јас лично кога би земал уште еден уред не би прашал за совет на темата, се е кажано и од тебе и од Стрелец и од Златко и од мдени и од влавот и мн др.Се разбира и од сите оние кои активно пренесуваат искуства и докази со мерења од нивните уреди, стари и нови уреди кои се јавуваат на пазарот[DOUBLEPOST=1543126526][/DOUBLEPOST]
39.2

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Ето исто..читајте целосно!

Последно уредено:
Kaj inverter klimi so manometar preku merenje na pritisok ne moze da se odredi dali fali freon. Samo so rekuperator da se izvadi i na vaga da se izmeri masata na freonot i da se sporedi so propisanata. Vo slucaj ako fali podobro e da se napolni so nov freon pr. 410a bidejki toj e mix od komponenti a vo sustina i ne znaeme koja komponenta fali taka da so nadopoluvanje go nemame potrebniot masen ili vilumenski udel na komponentite koi go socinuvaat r410a. Ne deka nema da raboti klimata tuku po procedura ne treba taka da bide.

Najiskreno, i jas se somnevam na ova, deka FHto malku ja buni WN pa ovaa nisko modulira, so 260W i mlak izduv. Ama nema veze, neka dojde majstorot, neka se pomachi malku :)
како така бе друже нека дојде, каков е овој безобразлук од твоја страна, како го замислуваш ти ова идењево по куќи, треба да се покрене некој со возило,опрема, да откаже друга работа а за што само поради некој сомнеж.
дај малку приберете се каде е тука почитувањето на туѓото време, ако ти монтирал клима не може на секое твое сомневање да трча кај тебе.
п.с ова е нај добронамерен совет а свани ме како сакаш

како така бе друже нека дојде, каков е овој безобразлук од твоја страна, како го замислуваш ти ова идењево по куќи, треба да се покрене некој со возило,опрема, да откаже друга работа а за што само поради некој сомнеж.
дај малку приберете се каде е тука почитувањето на туѓото време, ако ти монтирал клима не може на секое твое сомневање да трча кај тебе.
п.с ова е нај добронамерен совет а свани ме како сакаш
Te razbiram 100%, ama koj ti reche deka ke dojde za lepe ochi? Jas rabotam privatno i si go cenam svoeto vreme, pa normalno deka ke go cenam i negovoto i ke mu dadam nekoj denar za trudot.

Te razbiram 100%, ama koj ti reche deka ke dojde za lepe ochi? Jas rabotam privatno i si go cenam svoeto vreme, pa normalno deka ke go cenam i negovoto i ke mu dadam nekoj denar za trudot.
гледам дака не ме разбра, ама ај ќе пробам да ти објаснам на кратко, ако јас дојдам кај тебе и изгубам еден час на проверка и ми платиш 5 евра, а за два часа правам монтажа и имам чисти 25 евра, што не е тука јасно?
п.с примерот е хипотетички не монтирам клими, само ужасно се нервирам кога некој не ги цени туѓите ресурси во случајов време.

Да споделам искуство со грее ломо еко . Климата добро грее немам замерки околу греењето, замерка имам околу модулацијата климата ми е наместена на 24 степени истата нема абер да се исклучи и ако температурата постигнува и 27 степени и станува неподнсливо жешко. Кога ќе ја намалам тогаш еден степен се исклучува инаку самата тоа не го прави. Се работи за салон од 35 квадратни метри со добра изолација,салон од куќа на југ-југо исток.

Да споделам искуство со грее ломо еко . Климата добро грее немам замерки околу греењето, замерка имам околу модулацијата климата ми е наместена на 24 степени истата нема абер да се исклучи и ако температурата постигнува и 27 степени и станува неподнсливо жешко. Кога ќе ја намалам тогаш еден степен се исклучува инаку самата тоа не го прави. Се работи за салон од 35 квадратни метри со добра изолација,салон од куќа на југ-југо исток.

Dali ti e zatvorena dupkata od crevata od klimata?

Затворена е ако не е затворена ќе биде поладно , на самата клима има копче за вчитување на температурата и тоа покажува 27 а сетирана е на 24. Плус и со друг живин термометар мерено ми е , колку покажува сензорот на климата толку покажува и на термометарот значи тука нема грешка.

Затворена е ако не е затворена ќе биде поладно , на самата клима има копче за вчитување на температурата и тоа покажува 27 а сетирана е на 24. Плус и со друг живин термометар мерено ми е , колку покажува сензорот на климата толку покажува и на термометарот значи тука нема грешка.

Bidejki kazuvas deka klimata pokazuva 27°C a e postavena na 24°C i ne isklucuva kompresorot ili e defek senzorot za temperatura ili e defekt elektronikata i ne dava komanda koga da isklucu kompresorot
Povikaj servis da go proveri senzorot za temperatura ( ako imas garancija na klimata ).

Bidejki kazuvas deka klimata pokazuva 27°C a e postavena na 24°C i ne isklucuva kompresorot ili e defek senzorot za temperatura ili e defekt elektronikata i ne dava komanda koga da isklucu kompresorot
Povikaj servis da go proveri senzorot za temperatura ( ako imas garancija na klimata ).

Тезгере е, од три клими две се расипани а третата не знае да работи :)

Работи ја со ifeel...Далјинскот постави го каде што сакаш да ти температурата 24 ама да биде насочено во климата, те да фаќа ир Така модулира до +- 1.5c а без ајфил до +-3c, така е и во упатсвото пиашно на Грее..
Мило ми е што добро те топли се надевам дека и на најладното ќе биде исто..
Поздрав

Работи ја со ifeel...Далјинскот постави го каде што сакаш да ти температурата 24 ама да биде насочено во климата, те да фаќа ир Така модулира до +- 1.5c а без ајфил до +-3c, така е и во упатсвото пиашно на Грее..
Мило ми е што добро те топли се надевам дека и на најладното ќе биде исто..
Поздрав

Само ме интересира како може најекономичната клима Ломо Еко од најдобриот бренд која што има минимална потрошувачка декларирана на 150вати да тера до +-3. Тоа е разлика од 6 степени, со свеќа да топлиш нема толку разлика да има. Со онаква декларација не смее пола степен да мрдне, не па за три! И уште да се тврди дека сето тоа е добро

Midea Misson 18 je išla do +-1°C. To mi je mnogo smetalo, pored ostalih brljotina. Jedna od loših stvari je što kad ugasi kompresor nastavi da duva kako bi ohladila unutrašnji izmenjivač (za bolji COP) i pola tog duvanja duva toplo, a onda postane hladno duvanje (kao da je u fan mod). Imao sam ih jako kratko, čim je krenulo grejanje vratio sam ih. U kući ima grejanje na pelet, a cilj ugradnje klima je bio da se smanje troškovi grejanja, tako da mi nije bio problem da pozovem servis da ih skine. Problem je ko uđe u zimu, mora da se greje a ima samo klimu. Ako klima ne valja može samo da plače.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom