GRUEVSKI POTVRDIO DA MU JE MAĐARSKA DALA POLITIČKI AZIL!
20. новембра 2018.
Makedonsko Ministarstvo pravde uputio je danas vlastima u Mađarskoj zahtev za ekstradiciju Nikole Gruevskog.
Ministarstvo pravde u saopštenju navodi da Makedonija zahteva ekstradiciju Nikole Gruevskog „imajući u vidu ozbiljnost krivičnih dela“ i traži da bude „lišen slobode i zadržan u pritvoru“, uz podsećanje da je za njim izdata međunarodna poternica.
Zahtev za ekstradiciju poziva se na kaznu zatvora od dve godine i na nastavak četiri krivičnih procesa koji se vode pred makedonskim sudovima.
U zahtevu makedonskog ministarstva pravde se obrazlaže da
ni jedno delo za koje je osuđen ili se tereti Gruevski, nije političko ili vojno krivično delo, odnosno da za tada dela ekstradicija ne može da bude odbijena.
Navodi se da je Makedonija bezbedna država u
kojoj ne postoji nikakav konflikt, niti međunarodni, niti unutrašnji, koji bi doveo u opasnost život ili integritet bilo kog pojedinca.
Na ovo je odreagovao Đerđ Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana. Odgovarajući na poslaničko pitanje kako je Gruevski mogao ući u Mađarsku iz Srbije koje je bezbedna zemlja, reako je:
Mi nismo sigurni da je Grusevski imao fer suđenje u procesu u kojem je osuđen na dve godine zatvora“.
Mediji u regionu već objavljuju da je Mađarska dala Gruevskom azil.
"
ni jedno delo za koje je osuđen ili se tereti Gruevski, nije političko ili vojno krivično delo"...
Sam Gruevski ponovo se oglasio preko Fejsbuka:
„Mađarska, zemlja koja je članica i EU i NATO, pozitivno je odgovorila na moj zahtev da dobijem politički azil zbog političkog progona kojem sam izložen od nove vlade Republike Makedonije koja zloupotrebljava tužiteljski i susdski sistem“.
ni jedno delo za koje je osuđen ili se tereti Gruevski, nije političko ili vojno krivično delo,
Ungarcite ke odluchuvaat za toa kakov stav ke zemat kon sudenjeto na Gruevski i kako shto gledam go prifatija Gruevski kako politichki machenik, nepravedno suden i osuden vo
„
Makedonija koja ima loše pravosuđe i očajne zatvorske uslove.
Navodi se da je Makedonija bezbedna država u
kojoj ne postoji nikakav konflikt, niti međunarodni, niti unutrašnji,
Ova e za vo analite...
u kojoj ne postoji nikakav konflikt, niti međunarodni, niti unutrašnji...
Vo Makedonija ne postoi nikakov konflikt??? Are you kidding me???
Od kade da pochnam so konfliktite vo Makedonija...Tiki aj da ne se mesham od strana.
Makedonija koja ima loše pravosuđe i očajne zatvorske uslove.
Ostanuva na nas da go dokazheme sprotivnito....Makedonija ima pravedno pravosudstvo i humani zatvorski uslovi.
Slabo neshto podrshkata od EU chinam. Izgleda Carot e gol...k'o od majka roden.