Македонска берза

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Значи треба да се игра обратно од што пишува Максимус. А да се игра не обратно од тоа што пишува Бошко. Еве жив пример. Бошко вика пред 4 години да се продаде стб на 900 денари Максумус вика да се докупи. Бошко загуби поприлчно 4 дивиденди со оваа 5та повеке од 55-60% плус на денешна цена дополнителни 35% капитална добивка значи вкупна загуба скоро 90%. Ги зема парите и најголемиот дел ги вложи не во Кмб туку во Охр он сака обратно да претстави, за него Хари бил од увек криминалец затоа му беше страв мн да вложи дури на 2900 продаваше. Охр стагнира тие 90% нема да ги добие. Патот до успехот на Јордан Камчев...
Стопанска нема исплатено 4 дивиденди туку 3 дивиденди. Експерту за СТБ провери :) . најголемиот дел од дивидендите ги земав и ги реинвестирав...
Јас на СТБ ќарив 450% во просек и сум благодарен... Фала и . .
Парите што ги добивав од СТБ ги вртев и на нив дополнително профитирав не ми стоеја на сметка, таа лекција тебе не ти јасна . . .
Инатот не те прави подобар инвеститор, те прави поглупав . . .
А што сум правел пред 4 години погледни на мојновац, скоро и да не сум продавал ништо во тоа време, туку само купував . . . .

http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4042&page=45
http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4042&page=43

јас кога собирав СТБ на 200 денари ти незнаеше дека е излистана на MSE . . .
Тогаш СТБ беше небрусен дијамант, а денес е најскапа банка во Европа.
Тогаш требаше да имаш муда да ја купуваш кога сите коментираа дека во вреќи префрлаат пари во Грција . . .

p.s.
Повеќе очекував од Максимус, @Branchez и останати СТБ експерти . . . . да ја искоментирааат докапитализацијата на НЛБ Словенија и да споредат со некоја идна продажба на СТБ по која цена би се продала, отколку да навиваат и се инаетат . . .
За НЛБ молк . . .

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Размислува некој за продавање на СБТ или ЗКП поради случувањата со СЈО?
М
Стопанска нема исплатено 4 дивиденди туку 3 дивиденди. Експерту за СТБ провери :) . најголемиот дел од дивидендите ги земав и ги реинвестирав...
Јас на СТБ ќарив 450% во просек и сум благодарен... Фала и . .
Парите што ги добивав од СТБ ги вртев и на нив дополнително профитирав не ми стоеја на сметка, таа лекција тебе не ти јасна . . .
Инатот не те прави подобар инвеститор, те прави поглупав . . .
А што сум правел пред 4 години погледни на мојновац, скоро и да не сум продавал ништо во тоа време, туку само купував . . . .

http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4042&page=45
http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4042&page=43

јас кога собирав СТБ на 200 денари ти незнаеше дека е излистана на MSE . . .
Тогаш СТБ беше небрусен дијамант, а денес е најскапа банка во Европа.
Тогаш требаше да имаш муда да ја купуваш кога сите коментираа дека во вреќи префрлаат пари во Грција . . .

p.s.
Повеќе очекував од Максимус, @Branchez и останати СТБ експерти . . . . да ја искоментирааат докапитализацијата на НЛБ Словенија и да споредат со некоја идна продажба на СТБ по која цена би се продала, отколку да навиваат и се инаетат . . .
За НЛБ молк . . .
Во твој стил ја спинуваш темата. Не кажуваш како им се смееше на сите овде што земале 1 дивиденда од стб 157 денари , а не ги продале за 900денари како тебе, ти си бил најпаметен. Со мене најмногу се расправаше.

И сега наеднаш ти си ја инвестирал дивидендата од Стб. Значи ем све си продал тогаш Стб ем си земал дивиденда .Се гледаш ли што пишуваш. Кога лажеше тогаш или сега?

И не ја врти темата на нлб коа си у тесно.

Тоа дека биле 3 дивиденди сега 4 а не 5 не ја менува математиката колку пари загуби, со твојот совет, реков да ме поправи ако го згрешам точниот број еве ти јунак :). Пак си истиот минус. Првата беше 157 другите не ги памтам точно да не отвара мпо сметки еве ке ги ставам просек 110денари тоа се пак 400 денари вкупно на 900 денари продажна, без оваа сега јака што следува со рекордна добивка на банката, без проблем стигнуваш до загуба од 90%. Па сега дреми во охридска чекај ја на 12000ден

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.767
Поени од реакции
6.557
Bosko 007 &
Која црна загуба , јас профитирав кај КМБ кога ја купив на 3.200 во Јануари а ја продадов на 5.200 пред гласањето за уставни измени .. (одличен ќар направив :) )

Да точно после тоа ја купив КМБ на 5.600 (кога видов дека се собраа 80 гласа за Нато и ЕУ) , сега е 5.400 но јас не ја продадов сега за да бидам во загуба ?
Сум загубил сега во вредноста но акциите стојат , верувам дека КМБ после нова година може да оди и до 6 ,000 плус оваа година се очекува и поголема дивиденда со оглед рекордната добивка :)

Плус и ти излезе од КМБ септември мислам така пиша ,па сега докупуваш пак :)

Влегов и во Стопанска на 1,200 , за 10 дена сум ќар 75 денари , ти ја форсираше ОХР банка знам , добар потег ми е СТБ таму може само да ќарам ...

За Макстил грешка ми беше признавам , влегов на 150 изглегов на 135 , мислев ке ќарам од Нато еуфорија :)

Како и дае севкупно од влезот во јануари на берза до сега сум добар ќар , плус КМБ и СТБ верувам уште можат нагоре за поголем ќар :)

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Одлична птилика да се види различни размислувања на инвеститори кој морам да признаам и двајцата се во право но егото си го прави сворто и тоа е здрава работа и мора да ја има...
@bosko007 и останати се меѓу ретките што ја препознале стб и ја купиле на 200-300 и продажбата на 900 им е сосема издржана, направиле огромен профит, ги уновчиле сррдствата нашле др поинтересна прилика и го искористиле тоа... секако да знаеле дека ќе дојде до 1300 би ја чекале,но секој инвеститор знае дека никогаш неможеш да го погодиш пикот за најдобар излез... едноставно целиш кон замислениот профит и продавај...
Разбирливо е и гледиштето на макси затоа што да купиш на 900 мн е побитно дали ќе продадеш на 1100 или 1200 додека кај боле акп си купил на 300 дали на 900 или на 1100 нема да ти имапреголемо влијаное особено ало си намеркал друга реинвестиција
Кај мене ситуацијата беше поразлична а верувам и кај други можеби и @MAXIMUS , јас добив инфо дека 2020 ќе најбрзо за можна продажба со наведена цена од 1800 и јас еве чекам 4 денда а влегов на 800. Сега за сега потврдена е годината за цената е дискутабилно но ќе видиме.јас чекам уште најмалку две денди , оваа што иде негде 130-140.

Затоа постојат различни типови и стратегии на инвеститори, ако сите исто купуваат и продаваат, ќе нема берза.

До здравје да ди ги трошат и реинвестираат парите сите... па може и по некоја дружба до соротивставени мислења

М

Во твој стил ја спинуваш темата. Не кажуваш како им се смееше на сите овде што земале 1 дивиденда од стб 157 денари , а не ги продале за 900денари како тебе, ти си бил најпаметен. Со мене најмногу се расправаше.

И сега наеднаш ти си ја инвестирал дивидендата од Стб. Значи ем све си продал тогаш Стб ем си земал дивиденда .Се гледаш ли што пишуваш. Кога лажеше тогаш или сега?

И не ја врти темата на нлб коа си у тесно.

Тоа дека биле 3 дивиденди сега 4 а не 5 не ја менува математиката колку пари загуби, со твојот совет, реков да ме поправи ако го згрешам точниот број еве ти јунак :). Пак си истиот минус. Првата беше 157 другите не ги памтам точно да не отвара мпо сметки еве ке ги ставам просек 110денари тоа се пак 400 денари вкупно на 900 денари продажна, без оваа сега јака што следува со рекордна добивка на банката, без проблем стигнуваш до загуба од 90%. Па сега дреми во охридска чекај ја на 12000ден

Последно уредено:
Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Одлична птилика да се види различни размислувања на инвеститори кој морам да признаам и двајцата се во право но егото си го прави сворто и тоа е здрава работа и мора да ја има...
@bosko007 и останати се меѓу ретките што ја препознале стб и ја купиле на 200-300 и продажбата на 900 им е сосема издржана, направиле огромен профит, ги уновчиле сррдствата нашле др поинтересна прилика и го искористиле тоа... секако да знаеле дека ќе дојде до 1300 би ја чекале,но секој инвеститор знае дека никогаш неможеш да го погодиш пикот за најдобар излез... едноставно целиш кон замислениот профит и продавај...
Разбирливо е и гледиштето на макси затоа што да купиш на 900 мн е побитно дали ќе продадеш на 1100 или 1200 додека кај боле акп си купил на 300 дали на 900 или на 1100 нема да ти имапреголемо влијаное особено ало си намеркал друга реинвестиција
Кај мене ситуацијата беше поразлична а верувам и кај други можеби и @MAXIMUS , јас добив инфо дека 2020 ќе најбрзо за можна продажба со наведена цена од 1800 и јас еве чекам 4 денда а влегов на 800. Сега за сега потврдена е годината за цената е дискутабилно но ќе видиме.јас чекам уште најмалку две денди , оваа што иде негде 130-140.

Затоа постојат различни типови и стратегии на инвеститори, ако сите исто купуваат и продаваат, ќе нема берза.

До здравје да ди ги трошат и реинвестираат парите сите... па може и по некоја дружба до соротивставени мислења
Мислам дека и да даваат секоја година денда и да ја продадат 1800 за две години е научна фантастика. Ако престанат со денда ај и така и така ,ама со денда цела добивка и цена да расте толку не знам.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
258
Поени од реакции
200
Да ве прашам поискусните дали е можен влез во Ад Алкалоид Берово или тоа е невозможна мисија?

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Она што сигурно следува е замрзнување на имот во истрагата Империја. Прашањето е само на кој износ и кои компании ќе бидат директно засегнати.

Ексико во периодот по 2011 компанијата стана акционер на најголемиот земјоделскиот комбинат во Македонија „Пелагонија“, преку кој влезе во битолската „Стопанска банка – Битола“ и во млекарницата „Здравје Радово“, додека како акционер се јави и во градежната компанија „Бетон – Штип“. Сега веќе е повлечена.

Последно уредено:
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Никој не собра храброст да ја изанализира продажбата на НЛБ Љубљана и нејзината цена ????
Дека СТБ се продава и наскоро ќе се продаде е јавна тајна уште од 2013 година. И од тоа тешко НБГ ќе избега.

https://www.reuters.com/article/nbg-divestments-dgcom/greeces-nbg-to-ask-eu-for-more-time-to-complete-asset-sales-plan-idUSL8N1X35CS

Дека СТБ и НЛБ се најпосакувани банки во МКД со најголем удел и тоа е факт . . .
Моменталните финансиски показатели за СТБ се п/б=1,6 п/е=11 . . .
На Балканот се продадоа многу банки од Словенија до Турција . . . Скоро сите подружници на НБГ и пола на Социете Ж. се продадоа . . .
Знае ли некој ЕДНА банка што се продаде на п/б поголемо од 1,6 ???
Знае ли некој ЕДНА поголема или позначајна банка на Балканот и Европа што има п/б поголемо од 1,6 ??

Набројте само една банка, постирајте линк да прочитаме и да се увериме. Ако наброете 3 банки во европа со п/б поголемо од 1,6 ќе ви бидам ептен благодарен.

Секој си одлучува за своите пари. Зар мислите дека северна Македонија е средена земја и вистинска можност за инвестирање и оплодување на парите. Зар мислите дека вреди да се плати најскапа цена во Европа за банка во Македонија ????
Ова се дилеми кои јавно ги поставувам, а одговор со бројки тешко ќе добијам.
Дека некој силно купува СТБ акции и тоа е факт. Декис имал акции колку сите вие што галамите заедно и некој реално му ги купи. Извади кеш и ги плати. Зошто на оваа цена ?? незнам. но ќе биде интересно да видиме што ќе се случи.
Замислете се зошто Декис, дечкото кој ја имаше СТБ во малиот прст, кој ја има простудирано колку сите вие заедно се дрзна скроз да ја продаде ???

п.с.
Мразам модерни акции, па поради тоа ја купувам ОХБ. Колку дремам јас си знам?? Има историја и мои постови дека ја купував на 4800-5000 денари на почеток на година. Јас транспарентно играм, затоа и пишувам последниве денови, го превртив малку портфолиото и редно е да пишам. Мене не ми се брза никаде. Ќе ја чекам 3-4 години и после ќе се преброиме..... Ако во СТБ се плашев од продажната цена, во ОХБ не . . . битно ми е мирно да спијам и да немам многу стресови, а парите се само бројка . . .

Член од
16 февруари 2018
Мислења
18
Поени од реакции
27
Дојде живот во СевернаМакедонија... Мирно се спие , а ти сакаш да седи некој и да чита .
На форумов има доста искусни и проверени момци , кај кои има искрени намери, искрено да си го кажат своето мислење , без задкулисни игри.Ама нашиот синдром е се што вреди, плукај по него и избркај го .
Не одете со глава во зид .

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ne se rodil takov sto na 200 kupil a na 1200 da ne prodade !!!
Sepak e covek i kolku i da veruva vo taa akcija se ukljucuva razumot i panika e neizbezna :)
Se gleda i po KMB ja kupil na 2000 se kazuva deka moze i 6500 da odi ama site nad 5500 se topat pa i najakite momci .Nitu dividenda ne gizadovoluva tuku grabaj i begaj :)

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ne se rodil takov sto na 200 kupil a na 1200 da ne prodade !!!
Sepak e covek i kolku i da veruva vo taa akcija se ukljucuva razumot i panika e neizbezna :)
Se gleda i po KMB ja kupil na 2000 se kazuva deka moze i 6500 da odi ama site nad 5500 se topat pa i najakite momci .Nitu dividenda ne gizadovoluva tuku grabaj i begaj :)
СТБ иам купувано под 130 и се' уште ги чувам[DOUBLEPOST=1542013252][/DOUBLEPOST]Цело време сум мислел дека на 29.11.2012. јас имам купено СТБ по најниска цена во Македонија, но сепак осум дена подоцна имало тргување по 124.

Скроз би ги частел пиво страните од куповната и продажната страна на таа трансакција :) Untitled.png

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom