Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
Lurtz
Абе овие можеби не планираат со кредите да го полнат буџетот, ама со парите од народот ќе го полнат. Државен долг може нема многу да се зголеми, ама народот ќе го соголат, крвта ќе му ја испијат. Крвопијци се овие, најголеми душмани на народот.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.492
Поени од реакции
24.273
читај ги бројките за бдп овие 15 години. Повеќе од ова не знам, да ти цртам едино. Читај ги бројките и кажи ми што гледаш. Колкав бил долгот % од бдп 2008, колкав е сега. И кога е направен тој пораст. И колку е сега, овие 2-3 години.
Dobro be se fati za toj dolgot kako pijan za bandera. Dobro de kolkav e dolgot na Japonija onaka za primer. Ili na SAD? Pretpostavuvam deka si postar, kolkav bese dolgot na Romanija nekade 89-90 godina. Nemam provereno no nekoj kazuvaat deka bil 0 ili mnogu mnogu mal. I se toa bi bilo vo red ako bil mnogu mal ama poprilicno znaeme kakov bese zivotniot standard vo Romanija. I sega stvarno ako bil takov kako sto se zboruva deka bil koga ljugeto leb nemaja da jadat. Sto fajde od toa? Ajde ke go doneseme dolgot na nula i da umrime vo megjuvreme, bitno ke umrime bez dolg.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.786
Поени од реакции
37.790
Сам се демантираш, мислиш глуп е па не може да го прочита графиконот. Покрај тоа треба да се гледа од 2017, 2016 не може да ја земаш за релевантен фактор, две изборни години, непоставена структура.. За оваа влада репер треба да è 2017/8.
...ова ме потсетува како му велеа на ТОЈ од Беса Министеро за култура....Цар! ..„ е вакви ни требаат во политиката“... :facepalm: зш се изнафалил низ ФБ и останати социјални мрежи дека не потрошил денар за било што (превоз, ручек, хотел, леблебии и баклави) од државната каса, а пресекот бил до мај 2018 година, а тој станал министер 15 јуни 2018, па затоа приказот на негово име било нула- 0 трошок! :pos:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Каде е Груевски? Не е достапен на својот мобилен телефон, ниту пак е активен на Фејсбук

абе ѓон образ, лешинарите 2 дена дремат на ладно пред шхутка да го усликаат тој ги дупи:confused:... башка што уште ПРЕД референдумот требаше да биде бајбукиран, пред да дојде фрау меркел,, така всушност и и ветија, ама неспособни, а ѓонот не сакаше да соработува и сам да си дојде во шхутка и без второстепена :cool:
"Хуморов" си го упалил на 500 :cool:
Полека со тоа ракијата...

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Каде е Груевски? Не е достапен на својот мобилен телефон, ниту пак е активен на Фејсбук

абе ѓон образ, лешинарите 2 дена дремат на ладно пред шхутка да го усликаат тој ги дупи:confused:... башка што уште ПРЕД референдумот требаше да биде бајбукиран, пред да дојде фрау меркел,, така всушност и и ветија, ама неспособни, а ѓонот не сакаше да соработува и сам да си дојде во шхутка и без второстепена :cool:
Ako nemal pasosh togash malku e problem, treba da se krie vo bagazhnik...Mozhno e da se zasolnil vo nekoja ambasada pa se pazari za azil.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.492
Поени од реакции
24.273
Ќе ти цитарам еден мој пријател во врска со ова:
"Стварно овие се заникаде, ама не сакам да се врати ниту времето на ВМРО"
Aj prasajgo toj tvoj prijatel po nekoe vreme, da ne smeni mislenje vo megjuvreme.
Ок, бе не е крај на светот, ако му го одземаа мандатот. Гарант има таму жалби или штотијазнам други правни зафрканции. Ич да не се нервираш, сеуште ценам дека нема да лежи затвор.
Mene licno oko ne mi trepnuva ako odi vo zatvor. Uste na vremeto napisav deka cim ne apsese koga mozese sega neka go apsat. Tuku ne e toa muabetot dali ke mu go zemat mandatot ili dali ke odi vo zatvor , tuku za tvoite crveni linii za vo NATO. Posto deklarativno i gaz ke dades za vo nato a voedno kolku sto mozime tuka da sfatime Gruveski ti e nokjna mora pa ete si rekov da prasam onaka hipotetticki sto ti e pomilo NATO ili Gruevski da ti bidi vlast uste nekoja decenija?

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Член од
28 март 2006
Мислења
17.889
Поени од реакции
12.425
Dobro be se fati za toj dolgot kako pijan za bandera. Dobro de kolkav e dolgot na Japonija onaka za primer. .
ова е сосем друг муабет од она што го збореше оној погоре. Тоа што е постирано се однесува на временска серија за 1 држава. Ти вртиш сосем друга тема, споредба на долговите помеѓу разни држави. Ова се целосно различни теми. Али ок.
Не споредуваш со Јапонија, трета економска сила во светот, со трговски суфицит од неколку милијарди евра. Или држави каде јавниот долг добар дел е и од други држави (сад). Навлегуваш во една комплексна сложена тема за која треба малку повеќе економија од ова овде.
Инаку ти моеш да споредуваш и пораст на бдп што само по себе не е којзнае каков параметар. На пример Германија во 2018 порастот на бдп е 0.4-0.5%. Албанија е 1.15-1.5% Moldavija 1.7.... Да се навратиме на нашите параметри. Владе, нели е битно ако земеш кредит на што го трошиш? И колкава ти е платата и дали имаш дополнителни приходи за да го враќаш? Дали се споредуваш со соседите колку имаат и како трошат?
Lurtz
Абе овие можеби не планираат со кредите да го полнат буџетот, ама со парите од народот ќе го полнат. Државен долг може нема многу да се зголеми, ама народот ќе го соголат, крвта ќе му ја испијат. Крвопијци се овие, најголеми душмани на народот.
јасно ми е Хоре. Доколку по 2008-2009 не почнеше да се случува она што почна да се случува, сега многу нешта немаше да се какви што се, да кажам на полошо. Ама занес, култ, парица...

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.867

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.492
Поени од реакции
24.273
ова е сосем друг муабет од она што го збореше оној погоре. Тоа што е постирано се однесува на временска серија за 1 држава. Ти вртиш сосем друга тема, споредба на долговите помеѓу разни држави. Ова се целосно различни теми. Али ок.
Не споредуваш со Јапонија, трета економска сила во светот, со трговски суфицит од неколку милијарди евра. Или држави каде јавниот долг е и од други држави. Навлегуваш во една комплексна сложена тема за која треба малку повеќе економија од ова овде.
Инаку ти моеш да споредуваш и пораст на бдп што само по себе не е којзнае каков параметар. На пример Германија во 2018 порастот на бдп е 0.4-0.5%. Албанија е 1.15-1.5% Moldavija 1.7.... Накратко, Владе, нели е битно ако земеш кредит на што го трошиш? И колкава ти е платата и дали имаш дополнителни приходи за да го враќаш?
Ne vi go pratev muabetot tuku se nesto javniot dolg, statistiki ti rekov mi rece. Javniot dolg e javen dolg, Kina , Japonija, SAD ili bilo koj dolg si e dolg. Nema tuka ama , zosto , kako i od kade. Treba da se vrati neli.
Drugo, za razlika od drugite, mene memorijata sosem dobro me sluzi i pamtam mnogu poveke od 10-11 godini kako povekjeto tuka i poprilicno znam kako se ziveese, taka da nemoj mene so tie kursumi ok .

Член од
28 март 2006
Мислења
17.889
Поени од реакции
12.425
Drugo, za razlika od drugite, mene memorijata sosem dobro me sluzi i pamtam mnogu poveke od 10-11 godini kako povekjeto tuka i poprilicno znam kako se ziveese, taka da nemoj mene so tie kursumi ok .
Ова со јавниот долг како % од бдп не знам каква врска има. Ќе ме потсетиш? Дека плата била 45 марки или ќе се перело на рака...такво нешто или некој податок?
Инаку ако ти е за утеха (обврските мора да се плаќаат), се прогнозира раст на долгот на над 55% од бдп, а уште поинтересно ќе ти биде 2020 и 2021 кога ќе достасаат еврообврзниците од 2014 и 2015 и заемот од СБ, се заедно околу 900 милиони. Во евра, секако. Епа слободно радувајте се и правдајте ги и релативизирајте претходните задолжувања.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.492
Поени од реакции
24.273
Ова со јавниот долг како % од бдп не знам каква врска има. Ќе ме потсетиш? Дека плата била 45 марки или ќе се перело на рака...такво нешто или некој податок?
Инаку ако ти е за утеха (обврските мора да се плаќаат), се прогнозира раст на долгот на над 55% од бдп, а уште поинтересно ќе ти биде 2020 и 2021 кога ќе достасаат еврообврзниците од 2014 и 2015 и заемот од СБ, се заедно околу 900 милиони. Во евра, секако. Епа слободно радувајте се и правдајте ги и релативизирајте претходните задолжувања.
Ne be voopsto ne se perelo na raka, barem ne vo urbanizirani sredini. Od druga strana pak imase mnogu pozaebani raboti od perenje na raka.
Ne gi relativiziram jas rabotite no ne si ni pravam bajram so umot kako nekoi tuka deka nie bevme visokorazviena ekonomija pred 10, 15 30 ili 50 godini. E sega nema i jare i pare.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
па фино те замолив да напишеш кој % бил 2008, кој % е 2016 и 2017. Не е страшно, само 2-3 бројки се. Впрочем, ако не сакаш, твое право. Само не знам зашто и ми реплицираше 2 дена за податоци кои и мало дете би ги прочитало.
Економијата број 1 во светот и пошироко, се до 2016. Најдобро здравство, најдобра економија, најдобри кошаркарски игралишта...
Штом не сум во право, што се обидуваш да ме демантираш? . Нема сива зона или е црно или е бело. Нема потреба да го докажувам очигледното, ти имаш потреба да го докажеш скриеното

Член од
28 март 2006
Мислења
17.889
Поени од реакции
12.425
Штом не сум во право, што се обидуваш да ме демантираш? .
јас тебе сум те демантирал? Вие млади, ко на деменција да сте. Се убаци ко џокер, те замолив и не напиша цифри од графиконот и фајлот кој го постирав и ја сум те демантирал. Имаш податоци, читај си ги

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom