Македонска берза

Член од
12 март 2009
Мислења
20.292
Поени од реакции
16.444

Додека стигнеш да те оданочат на персонален те ишишаа они веке ти скинале 25% и те ставиле во 1ва категорија за данок. од др. ставки тоа е исто данок само со друго име придонеси здравство и сл. оти се симнува од брутото што ти го префрла работодавецот или еве по категорија.... незнам како слика да прикачам за да се види пресметкa еве не форматирано сигурно ке се разбере.

Бруто
92000 МКД
Придонеси за задолжително ПИО 18% 16560 МКД
Придонеси за задолжително здравствено осигурување 7.3% 6716 МКД
Придонеси за вработување 1.2% 1104 МКД
Дополнителен придонес за задолжително осигурување во случај повреда или професионално заболување 0.5% 460 МКД
Вкупно придонеси
24840 МКД
Бруто плата намалена за придонеси
67160 МКД
Лично ослободување
7531 МКД
Даночна основа за пресметка на персонален данок на доход
59629 МКД
Персонален данок на доход (ПДД) 10% 5963 МКД
Вкупно придонеси и данок
30803 МКД
Нето
61197 МКД

дополнето Доходот. Тоа е тоа.

Даночната реформа ќе значи воведување на дополнителни 8 проценти за делот од доходот кој поминува 90 000 денари. Ова значи дека до 90 000 денари доход, данокот останува 10 проценти само на делот кој надминува 90 000 денари би се плаќале дополнителни 8 проценти.

https://novatv.mk/vladata-go-napushta-ramniot-i-voveduva-progresiven-danok/
а како ќе биде за Денди и капитална добивка ??

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Не ми е баш логично зошто приходот од капитал се оданочува со поголема стапка од оној од плата.

Сепак ова е само предлог решение што сега ќе биде предмет на дебата па можеби ќе има корекции во финалната верзија.

B

Bafra

Гостин
Компанијата плаќа 10% данок на добивка.
После исплаќа дивиденда и плаќа уште 10% за персонален.
Тој што ја добил дивидендата ќе си плати 15%.

Браво за државата што на секој начин гледа да им помогне на фирмите при работењето за да остварат профит (y)
Браво за државата за ефикасно собирање пари од БОГАТИТЕ (y) . Браво за како паметно ги троши на сиромашните и на 180.000 администрација.
Браво за социјализмот и за народот што верува во супериорниот социјализам.

Наредно сакам промени кај данок на имот, данок на наследство, а и на добивка, загадувањето не се намалува, па треба да се зголеми акцизата бар за дополнителни 10 денари.

Ај да видиме дали некои А.Д ќе исплатат авансна дивиденда :D[DOUBLEPOST=1541275274][/DOUBLEPOST]
Не ми е баш логично зошто приходот од капитал се оданочува со поголема стапка од оној од плата.

Сепак ова е само предлог решение што сега ќе биде предмет на дебата па можеби ќе има корекции во финалната верзија.
:lolzz: :lolzz::lolzz: дебата со државата.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946

Браво за државата што на секој начин гледа да им помогне на фирмите при работењето за да остварат профит (y)
Браво за државата за ефикасно собирање пари од БОГАТИТЕ (y) . Браво за како паметно ги троши на сиромашните и на 180.000 администрација.

Наредно сакам промени кај данок на имот, данок на наследство, а и на добивка, загадувањето не се намалува, па треба да се зголеми акцизата бар за дополнителни 10 денари.

Ај да видиме дали некои А.Д ќе исплатат авансна дивиденда :D[DOUBLEPOST=1541275274][/DOUBLEPOST]

zz: zz:zz: дебата со државата.
Разликата е значителна, а од ова нема да бидат засегнати само АД компаниите туку сите бидејќи сите исплаќаат дивиденда. Така што сум сигурен дека ќе има значителен притисок од бизнис заедницата.

Еве вака пример како изгледа исплата на дивиденда. Ако имате бруто добивка од 12.345 денари при исплата по сегашните правила плаќате 1.234 ден. данок на добивка и 1.111 ден. персонален со што добивате 10.000 исплатена нето добивка.

Доколку при иста бруто добивка од 12.345 денари го промените новото правило тоа ќе биде 1.234 денари данок на добивка и 1667 ден. персонален, а нето исплатената добивка ќе падне на 9.444 денари.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541

Воведување на категорија прогресивен данок воопшто не е важно од што ти се парите. Се оди на кинење од бруто основицата таа колкава е ке се знае на крајот на годината. Кога или ке ти земат повеке од аконтативно платеното доколку го има или ке ти вратат што е најчеста опција.

Неможе да ми се даночат приходит од дивиденда само 10 или 15% во прогресивен систем на даночење тоа е во флат рате систем каков што го имаме сега и сакаат да го сменат. Приходи се приходи ке се соберат и на крајот сатарот по прогресивна даночна стапка. Допрва не чекаат изненадување, а целта не е социјалата туку како до сега да се обезбедат нови работни места и плата во администрација на свои луѓе.

B

Bafra

Гостин
Разликата е значителна, а од ова нема да бидат засегнати само АД компаниите туку сите бидејќи сите исплаќаат дивиденда. Така што сум сигурен дека ќе има значителен притисок од бизнис заедницата.

Еве вака пример како изгледа исплата на дивиденда. Ако имате бруто добивка од 12.345 денари при исплата по сегашните правила плаќате 1.234 ден. данок на добивка и 1.111 ден. персонален со што добивате 10.000 исплатена нето добивка.

Доколку при иста бруто добивка од 12.345 денари го промените новото правило тоа ќе биде 1.234 денари данок на добивка и 1667 ден. персонален, а нето исплатената добивка ќе падне на 9.444 денари.
Не е темата за тоа, но Сабота па се надевам нема да се љутат другите, дај објасни како го разбираш тоа " притисок од бизнис заедницата " ...

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541

:lolzz: :lolzz::lolzz: дебата со државата.
Само да дополнам тие 10% не ги плаќаат они туку ги плаќаме ние персоналец, они само услуга ти прават да не одиш до банка.

B

Bafra

Гостин

Како дојде до пресметкава...

Значи ќе добиеш да речеме 10.000 нето дивиденда.
Е со враќање во игра на капиталната добивка, од тие добиените чисти 10.000 денари каде веќе државата собрала 10% од добивката и 10% персонален, ќе треба дополнително да и дадеш 15%.
Значи на 10.000 ќе платиш уште 15% .... Значи ти остануваат 8.500

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Како дојде до пресметкава...

Значи ќе добиеш да речеме 10.000 нето дивиденда.
Е со враќање во игра на капиталната добивка, од тие добиените чисти 10.000 денари каде веќе државата собрала 10% од добивката и 10% персонален, ќе треба дополнително да и дадеш 15%.
Значи на 10.000 ќе платиш уште 15% .... Значи ти остануваат 8.500
Не ми јасно зошто ја вметнуваш капиталната добивка во пресметката.

Еве вака можеби ќе ти биде појасно

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ramen danok e najpraveden i stimulira napredok vaka ne znam koja budala bi sakala da zarabotuva poveke ?
Mesto da stimuliraat razvoj na stopanstvo i usovrsuvanje na administracija pa na polulizam se odi kako mamka za prosta masa !!
Ja mislam da se vovede socijalna rabota zadolzitelna za vraboteni vo administracija posto oni se vljubeni vo unapreduvanje na standardite i razvoj na opstestvoto !!! Moze nekoja budala ke prifati da rinta dzabe von rabotno vreme isto onlku kolku sto stopanstvenik se zamara vo toa vreme bar da bide stvarno site da dobieme ???

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Клучно прашање што ме мачи мене, а верувам и други, е кога ќе почне селл-офф на акциите кои направија јака капитална добивка. Пример јас имам влез во ТНБ на 2500 и ич не ми се даваат 15% на таа добивка. Па макар и за повисока цел и редистрибуирање на богатството, што викаат генијалците од МФ.

Мислам дека блага распродажба ќе видиме уште во понеделник.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ne ti e toa resenie ke go ofajdis nekoj sto ke si lapne debela dividnda na niska cena :)
Resenie e ovoj minister da si odi ednostavno ja siluva ekonomijata so cel da ja napolni kasata za parite sto gi obekaa kako povrat od kriminalot napraven od prethodnata vlast ?
Da ne ispadne pola pola za narod 100 da plati !!!

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Se dodeka profesori butaat nos u ekonomija vaka ke bide !! Edno eksterno ne pomina za da se vidi nivniot reket ama za tugite problemi oni imaat svoe mislenje :)
Vo pravo e kaj nas nema praven sistem inace platite do sega ke bea povisoki !!
Koga ke moze greshkite i stetite napraveni od rabotnikot sam da si gi plati vraboteniot se plasam deka poveke ke zaraboti gazdata otkolku vrabotenite no zalno e sto ova ne pominuva bas kaj nadobrite rabotnici se plasat a i ne bile izdaici plus opstestvoto ni e skapano greota bile :)

Kajgana Shop

На врв Bottom