Jas mislam deka neizeguvanjeto na referendum bese kapitalna greska na Mickovski. Ama apsolutno nisto ne dobi. Ako gi povikase clenovite da izlezat na referendum i ako negovata opcija pobedese Zaev ke bese politicki mrtov. Ako pak pobedese opcijata na Zaev togas mozese da kaze deka narodot vo Makedonija e za promena na imeto i toj tuka nisto ne moze.
Vaka sto napravi? Em zaraboti bojkot od zapadot, em dozvoli rezultatite od referendumot koj kako saka da si gi interpretira. Pa taka referndumot stana konsultativen, pa tie sto se grizea za Makedonija izlegoa na glasanje i glasaa ZA, tie sto ne izlegoa ajvarot im bil povazen, i taka vo nedogled. Potoa ostana Zaev samo da si kapitalizira so naoganjeto pratenici da glasaat.
Zatoa velam referendumot bese istoriska sansa, totalno promasena strategija so neizleguvanjeto.
Во тој случај ќе беше поразен на референдумот, вака излезе како победник од него. И атмосферата беше таа, гледај само колку мртви и смрштени фаци имаа Заев и пратениците од СДСМ вечерта. Тоа што ја прокоцка победата е друг муабет.
Мицкоски после референдумот требаше да изигра како Панос Каменос во Вашингтон. Отиде човекот, рече јас немам ништо против вас, јасен ми е вашиот интерес, и не сакам да го загрозам. Па ако пропадне договорот од Преспа, еве ставете уште 5 нови бази во Грција и дозволете ни да направиме воен сојуз помеѓу Грција, Албанија, Македонија, Бугарија со можност за вклучување и на Србија во него, кој би бил под директно ваше покровителство, и би спречил ширење на Русија на Балкан.
Не викам дека ќе му го прифатеа тоа, најверојатно ќе му заблагодареа и ќе си продолжеа по свое, ама немаше да не го поздравуваат, како сега. Тој наместо да понуди алтернатива, која каква и да биде, американците ќе ја ценеа, доволно се прагматични да не изгубат потенцијален сојузник, им пиша срцепарателно писмо во кое ја објасни тешката македонска судбина.