Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.867
Da za 1/3 od evropskite zemji( germanska osnova na jazik....)
правописот им е таков на Германците, они Јужна Кореја на прмер ја викаат Südkorea.
и?
според тоа може Ireal да каже:
Со Преспанската спогодба името на државата е Севернамакедонија
?

Ја сум крив што покушавам нормално ко со луѓе да комуницирам.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Оваа расправа Запад вс. Русија ја затекнав, и ќе речам неколку збора за неа.

Таа е макро-верзија на локални детинести препукувања од типот:
- Леле, види со какви си!
- Е не, твоите се поарни!

Во пракса,

1. ние кои доаѓаме на Кајгана сме без моќ да политички одлучуваме
2. политичарите во МК едвам да нешто можат да одлучуваат на меѓунардно-политички план
3. Геополитичките состојби се терен кој НЕ може да се гази онака како што се гази низ сопствено маало:Што значи тоа: тоа значи: Она што се гледа јасно, е поинакво од она што Е, што е пак поинакво од она за што гласно се зборува како чиста вистина.

Русија е без сојуз. Како молам, без сојуз, а што е Белорусија?

Belarusian President Alexander Lukashenko said “We got our independence cheaply; all the nations fought,” “Right now fraternal Ukraine is fighting for its independence. We cannot afford to fight. We are a peace-loving people.”

Glossy: He verbally supported the Ukraine against Novorossiya all through the Donbass War. For a very simple reason: Russian irridentism is a potential threat to him too.

Anatoly Karlin: Yet another testament to the long-term bankruptcy of Soviet style “friendship of peoples” policy.

http://www.unz.com/akarlin/open-thread-6/#comment-1744161

Ова е само илустрација на сложеноста на ситуацијата. И еден претседател на САД Русија или Кина мора да на своите цели приоѓа заобиколно, да делува со таква трпеливост и со толкав степен на трпеливост што пола од следбениците ќе го испцујат ... а и да менува ставови. За секоја од овие велесили можам да наведам пример кога скроз сменија став, нагло.

Бидете кон секој љубезни, барајте што може да искористите, оладете со општи вистини за големи теми.

За да разбираме, колку што обични „смртници“ може да разберат, што се случува, мора да оставиме зад себе затруени води на вообичаено користени и лесно достапни медиуми. И да, преку грешки и падови, трагаме по вистината ... трагаме по вистината _точка_ Ако трагаш по вистината, наместо да целиш да ќариш поени против другата страна, тогаш - ќе ја најдеш.

Светов денешен ... умот го има заборавено. Далеку е од согледување на вистина. Читам и паметни луѓе како повторуваат пропаганда, и самиот имам ограничени капацитети.

Prekarijus 1 day ago (edited) It is true that there were huge programs back in the USSR in preserving all the languages,I'm Lithuanian, my father(Polish Russian speaker) didn't speak Lithuanian until he joined the soviet army,they tought Lithuanian in soviet schools better than now in Independent Lithuania,…. back then people easily learned Russian,Lithuanian,German, majority of population were fluent in those,now my generation born in 90s doesn't understand a word in Russian,speaks poor English,can't even put sentences together, but gets better grades in English than Lithuanian,forget French or German that was usual for someone born in soviet union. So my mom who was born speaking Lithuanian speaks and writes it better than half of the population who have higher degrees than her,an average soviet education of 11 classes is now considered as high degree and they are still lowering the standards,the exam scores keep dropping,more and more students cant pass the exams,also there are alot of emigrants who move away with their kids so the next generation doesn't even speak the langauge,they return and promote the same,if you saw the language change in 20 years,we replace our own words or shared Polish/slavic words which go back to 13-16th century with english/german words,kids nowadays speak half english.

(https://www.youtube.com/watch?v=W8UU5opzS7k)​

И овие извори тука ги цитирам, и тие се самите според мене во право за едно, и заблудени за друго. Барање, анализирање и истражување во потрага по вистина, - нема супститут.

Што вели Христос: Барајте, и ќе најдете.

Има простор и за глупост, и за заблуди, и за суета помешана со идеализам. Овие фактори кои ги спомнав излегоа спектакуларно на виделина во времето кога паѓаше Берлинскиот ѕид. ИЗлегоа на виделина од едната геополитичка страна.

Меѓународната политика е комплексна. Ама ако мислиш да све сведеш на интерес, ќе си го осиромашиш расудувањето до толкав степен, што ќе завршиш како лузер. Економиста како што си, сигурно си студирал колку е комплексен изборот на поединец на пазарот = одлука на тоа кои се сопствените интереси. Знаеш дека сите теории паѓаат во вода пред сложеност на човековата природа. Британската влада во 1963. година падна заради краткотрајна сексуална врска на еден министер. Слабоста во сексуална самоконтрола на еден човек речиси директно ја испиша историјата. Тоа што за геополитика ќе мислите дека е место на борба меѓу ајкули само ќе ве заглупави.

Ама некој ќе рече:

А дали ти си го читал Бжежински!?! Дали воопшто знаеш од кај потекнува зборот геополитика!?! Е, Макиндер,...

Макиндер го имам прочитано. Еве ти негови заклучни зборови од неговата клучна , прочуена книга

Democratic Ideals and Reality: A Study in the Politics of Reconstruction (1919):

“Let us recover possession of ourselves, lest we become the mere slaves of the world’s geography, exploited by materialistic organizers. Neighborliness or fraternal duty to those who are our fellow-dwellers, is the only sure foundation of a happy citizenship. Its consequences extend upwards from the city, through the province to the nation, and to the world league of nations. It is the cure both for the slumdom of the poor and of the boredom of the rich, and of was between classes and war between nations.”​

Објективност -> суровост, гола борба за моќ? НЕ. Лажна филозофија продаваш, другар.
Тешко дека некој те разбра што напиша и што сакаш да кажеш преку постов. Си ја употребил добитната формула, неколку цитати превземени од интернет и уште неколку линкови и имаш вин ситуација. Не дека тоа што си го пишал е глупост, ама јас еве прв ќе бидам што ќе рече дека не ти ја разбрав поентата.

Ќе се обидам да ти одговорам на извадоците од мојот пост на кои што си ми реплицирал.

Прво за Балтичките земји под Советска управа, тоа тие го нарекуваат окупација. Низ периодот од 1944 до 1955 на Сибир биле депортирани: 124 илјади Естонци, 136 илјади Латвијци и 245 илјади Литванци. Во Талин Естонија дури имаат и музеј посветен на советската окупација. На овие територии се вршело системска промена на етничката мапа, биле доселувани Руси па така ден денес овие држави имаат огромно Руско малцинство...

Пред некој ден на некој од порталиве прочитав нешто поврзано со тематикава. Некој од преговарачите за Брегзит ја споредил ЕУ со затвор, сличен на Советскиот сојуз. На ова наводно добил реплика од летноската амасадорка во Британија со потсетување на ова што погоре го напишав.

Инаку во врска придобивките од членството во ЕУ и НАТО на земјите од Балтикот визави Советската окупација еве еден пример поткрепен со линк во твој манир. Конкретно за Естонија и нејзиниот технолошки и економски напредок пред и после членството во ЕУ. Имено:

Неверојатна трансформација на државата за 20 години. Речиси цела земја е покриена со 4G мрежа. Сите жители имаат Интернет, а државата штеди огромни пари бидејќи нема документација. Корупцијата не постои.

Во прилог на напишаното од твоја страна:

Според „PISA“ тестирањата, Естонците се најпаметни во Европа и трет најпаметен народ во светот. Естонското основно образование е најдобро образование на светот.

Извор: https://www.fakulteti.mk/mobile/news/17-04-07/zemjata_so_najdobro_osnovno_obrazovanie_koja_ne_koristi_hartija

Ова може да биде пример и за нас, како една држава со помал број на жители од нас се постигнала некаков напредок во однос на она што била во минатото.

Инаку не продавам ништо, само правам обид за согледување на моменталната ситуација во која што државата ни се наоѓа. Ние сме типичен пример за немоќ во однос на геополитичките интереси на големите сили, кои што не еднаш се прекршиле врз наш грб.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.796
Поени од реакции
17.018
на македонски е така, споено, македонија со мала буква.. ајде ако не е така цитирај го Преспански договор, треба да има ЛИНК ??
. а на англиски за да биде Северна Македонија треба да биде Republic Northem Macedonia а не Republic North of Macedonia ( ова ќе си го преведуват Република северно од Македонија)

Член од
16 април 2014
Мислења
7.394
Поени од реакции
11.873
Да бе замисли и Русија немало да дозволи преименување на нашата држава во ООН, а како се викаме таму, БЈРМ-ФИРОМ, а кое име не им се допаѓа на русите, Северна Македонија. (баш им е гајле)
Ама го бранат нашиот интерес, браво.

На пасош не ти пишува ни фиромјанец ни македонец, туку МАКЕДОНСКО (државјанство).
А ако некој те прашува за етничка припадност, тогаш си македонец.
Колку што знам, не ти се одзема правото да се изјасниш како македонец и после договорот со Грција.

Швајцарија, швајцарско државјанство : германци, французи ...
Косово, косовско државјанство : албанци, срби ...
Северна Македонија, северно македонско државјанство : македонци, албанци ...
Колку што го брани Русија нашиот интерес,толку го бранат и ЕУ и УСА.
Ќе бидам северномакедонец.Не туку се прави дека не знаеш.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.867
на македонски е така, споено, македонија со мала буква.. ајде ако не е така цитирај го Преспански договор, треба да има ЛИНК ??
. а на англиски за да биде Северна Македонија треба да биде Republic Northem Macedonia а не Republic North of Macedonia ( ова ќе си го преведуват Република северно од Македонија)
Ова е толку погрешно и неточно што ќе оставам друг нека се занимава со тебе. (ако сака)

Член од
16 април 2014
Мислења
7.394
Поени од реакции
11.873
@Beric Dondarrion
Тоа што сите досегашни влади се залагале за ЕУ и НАТО,не значи дека ова што го направи болниов е успех.Не продава за без пари.Значи од преговори до договори има разлика.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.796
Поени од реакции
17.018
Ова е толку погрешно и неточно што ќе оставам друг нека се занимава со тебе. (ако сака)
за англискиот назив е 100% Republic North of Macedonia
http://www.ekathimerini.com/resources/article-files/aggliko-1.pdf
Фали уште да го видиме текстот на грчки јазик, не сум сретнал линк
Како ќе биде на македонски ќе видиме кога ќе влезе во употреба, но тоа не е многу битно..

Фактички и ЕРГА ОМНЕС е релативна работа
2, Како што Грција ја кршеше спогодбата од 1995 со Фиромизација, така и сега може да ја крши со Севернизација

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.875
Поени од реакции
10.401
за англискиот назив е 100% Republic North of Macedonia
http://www.ekathimerini.com/resources/article-files/aggliko-1.pdf
Фали уште да го видиме текстот на грчки јазик, не сум сретнал линк
Како ќе биде на македонски ќе видиме кога ќе влезе во употреба, но тоа не е многу битно..

Фактички и ЕРГА ОМНЕС е релативна работа
2, Како што Грција ја кршеше спогодбата од 1995 со Фиромизација, така и сега може да ја крши со Севернизација
upload_2018-10-3_19-36-12.png

Од линкуваниот документ...

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.960
Поени од реакции
41.240
Кога ќе слушнеш технолошки вишок одма те асоцира на сдсм. Мислам дека овие два збора треба да се додадат на сдсм. На пример Социјалдемократски сојуз на Македонија Технолошки вишок. Ете Кочо циганот иако им ветуваше брда и долини и розеви сценарија,сепак ќе ги прогласи 130те вработени за технолошки вишок и ќе останат без работа. Ништо ново за ова дно од партија која ја уништи оваа држава уште од нејзиното осамостојување.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Шо е овој муабет?
1. СДС сака избори без да даде пржинска влада, затоа што им се брза
2. ВМРО не оди на избори без пржинска влада, значи ќе ги бојкотира
3. Имаме ли психијатри во државичката?
Сдсм сака да стигне до 2/3
Дпмне сака да им го овозможи тоа