Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
B

Bafra

Гостин
Да не одам офтопик у другата тема, тука ќе те цитирам.

Што е толку страшно во (хипотетичка) власт на Апасиев. Сигурно нема гулази да отвара.
Со што тоа гарантираш .... од каде знаеш што тој ќе прави, или неговите пулени.
Позната ти е изреката : Been there, done that. Левичарите секогаш своите си ги уништуваат, сакаат сите како нив да мислат, да ги следат нивните препораки, додека тие уживаат во благодетите на функција.

И за Грујо тие на почеток што кажуваа, алоо освестете се, врховисти се, ќе ни е*ат мамата, им се смееа, ги правеа луди, етикираа дека се комуњари итн итн.
Јас не сум спремен на таков ризик, а не ни мислам дека ќе живеам 200год, па ај да видиме што ќе биде, па ако не биде, дај друго дете.

Човекот можда си го бива за правник и има добра намера, но патот до пеколот е поплочен со добри намери. Во светот на високи државни позиции се се правници па види до кое дереџе сме. Луѓето не се роботи па да следат закони напишани на хартија, а и одговорните за да важат тие закони (повеќето закони се ретардирани) не ги спроведуваат.

Некој тука напиша дека Мирка В го величела Апасиев, од искуство нели треба да ви биде јасно секој што таа величи е катастрофа за доброто на народот.

Милијарда закони имаме а општеството се повеќе назадува, да не е тука проблемот :cautious:

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Со што тоа гарантираш .... од каде знаеш што тој ќе прави, или неговите пулени.
Позната ти е изреката : Been there, done that. Левичарите секогаш своите си ги уништуваат, сакаат сите како нив да мислат, да ги следат нивните препораки, додека тие уживаат во благодетите на функција.

И за Грујо тие на почеток што кажуваа, алоо освестете се, врховисти се, ќе ни е*ат мамата, им се смееа, ги правеа луди, етикираа дека се комуњари итн итн.
Јас не сум спремен на таков ризик, а не ни мислам дека ќе живеам 200год, па ај да видиме што ќе биде, па ако не биде, дај друго дете.

Човекот можда си го бива за правник и има добра намера, но патот до пеколот е поплочен со добри намери. Во светот на високи државни позиции се се правници па види до кое дереџе сме. Луѓето не се роботи па да следат закони напишани на хартија, а и одговорните за да важат тие закони (повеќето закони се ретардирани) не ги спроведуваат.

Некој тука напиша дека Мирка В го величела Апасиев, од искуство нели треба да ви биде јасно секој што таа величи е катастрофа за доброто на народот.

Милијарда закони имаме а општеството се повеќе назадува, да не е тука проблемот :cautious:
Јас го напишав тоа за Мирка, свесен сум дека нема шанси он и неговата партија да дојдат на власт, освен ако не се задеси некоја тешка катаклизма на политичко поле, но дури и тогаш таквата Левица кон коа би се приклучиле голем број членови на СДСМ и ВМРО не би била истата со оваа сега, како што Сириза не е истата од своите почетоци и сега како партија на власт, но не гледам ништо лошо да имаат неколку пратеници и да бидат некој фактор во решавање на политички кризи,во изгласување закони и во други битни државни прашања.

Од друга страна, точно е дека јас немам гаранции дека знам, ама ниту ти во постот не напиша зошто знаеш дека тој и неговата идеологија би унишитиле нешто, ти претпоставките ги градиш на одредени историски примери во други држави.

Јас лично мислам дека обичниот македонски работник, земјоделец, службеник, лекар, судија, професор нема зошто да се плаши од потенцијална власт на Апасиев или негови идеолошки истомисленици. Можеби треба да се плашат одредени класни слоеви во општеството, но и тоа не го гледам како нешто лошо, од причина што во овие 30 години олигарихистички башибозук каде не се снаоѓаме како држава и општество, можеби баш ни треба еден Апасиев и малку радикална идеологија.

B

Bafra

Гостин
Муабетот се сведе дека културната супериорност на западот е всушност деградација на основната клетка во оштеството-семејството. Муабет тебе ти се сведе на ниски сарказми, и навивање.
Ова што nти пат ja повторуваш супериорноста, е доказ за навивачкото ти разсудување. Глобализмот, модернизмот, американизацијата или како и да ги нарекуваш го доживаа пикот, сега стагнираат следува пад. Така е со секој тренд или уредување. Промовираниот од Русија мултиполарност и сувереност на културите е во подем.

Ако бабата имаше мадиња ќе беше дедо.

И не само тоа туку и наплам бомби ќе фрлаше врз Егејците како пред 70 години:oops:

И се меша во внатрешните работи на други земји, за разлика од западот кој ја почитува сувереноста на државите.

Скрипал тука си го пропуштил.

Овие не не пуштаат за нив не знаеме. Вреди да се проба нема што толку да изгубиме.

:pipi:

Значи сепак немаат демократски капацитет. Излегува дека или сте со нас под наши услови или сте против нас? Тоа е демократија??? Еве досега не сме биле со Русија а сме имале западни аспирации, Русија сепак соработува. Од ова излегува дека Русија е по-демократска од "светиот" запад.

Признавање на националниот и културен идентитет, гаранција за териториална целост, енергетски проекти, слободна трговија на 180 000 000 пазар...
Абе еднаш да напишеше нешто конкретно, еднааааааш за маќеа Русија, а не паламудења. Толку богата со природни ресурси, со територија со се и сешто и пак да не се во топ5, кажува доста за тие што мислат. Што си добил од е*аната Русија... најскап гас, царини има за нашите производи, во домашните фирми кај што се газди, парче прават (слични се и западот ама не до толку)

Многу идеи и иновации не биле креирани од луѓе од западот, НО биле популаризирани и распространети баш од западот. Западот овозможил технолошки напредок, со неговата финансиска архитектура, со капитално интензивни операции креирани од Англо Американците.
Да не беа тие, народ уште во шупа ќе живееше, ќе веруваше на црквата и ќе градеа огромни палати, прекриени со злато да може рускиот цар да си го прчи додека му гладува народ. Освен шака олигарси и Москва и Санкт Петербург ништо не функционира ниту виделе корист.

Русија кога се работи за Гејците и Македониа без мислење ќе ја одбере Грција, а и многупати ја има одбрано. Путин не дојде во Охрид, туку отиде Света Гора.
Русите па русите, идете преселете се и видете какво племе се. Своите си ги ништат а на западот дупе му лижат.
Русите се тројански коњ за Словенската популација, 100пати ја уништуваат Украина и околните ама битно биле христијани :sick:

B

Bafra

Гостин
Од друга страна, точно е дека јас немам гаранции дека знам, ама ниту ти во постот не напиша зошто знаеш дека тој и неговата идеологија би унишитиле нешто, ти претпоставките ги градиш на одредени историски примери во други држави.
Имаш историски примери и тоа не ти е доволно јасно на каде ќе забегаме..... а спремен си да дадеш шанса.... Ок секој е одговорен за својот живот и иднина.

Јас лично мислам дека обичниот македонски работник, земјоделец, службеник, лекар, судија, професор нема зошто да се плаши од потенцијална власт на Апасиев или негови идеолошки истомисленици. Можеби треба да се плашат одредени класни слоеви во општеството, но и тоа не го гледам како нешто лошо, од причина што во овие 30 години олигарихистички башибозук каде не се снаоѓаме како држава и општество, можеби баш ни треба еден Апасиев и малку радикална идеологија.
Баш левичарите се причина за олигарси. Олигарсите моќта ја добиваат од левичарите, тие им гарантираат иднина. Еве ти ги како пример сите комунистички земји. Во повеќето владеат олигарсите и пак ништо не се случува на подобро.
Западот и тој ги прифати левичарите, да применува нивни мерки и затоа гледаме како денешната цивилизација наместо да напредува, да има помалку тензии меѓудржавите баш е обратно.

Службеникот, судијата, професорот се небитни доколку приватниот сектор ти е остане неразвиен односно злоупотребен од страна на олигарсите.
Ние сме доказ за тоа. Кај нас олигарси владеат од 45та па до сега, а и ќе владеат уште гледајќи народ како размислува.
Само последиците од нивното владеење се така покрвави.

Апасиев гледај му емоционална реакција во дебатите. Кога ќе науми нешто, а да е на власт, доколку некој му се спротивстави, гарантирам сместа, одма ќе јаде Голи Оток.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740

Парламентарната група на ЦДУ/ЦСУ на германската канцеларка Ангела Меркел ја повикува македонската опозиција да гласа во полза на уставните измени, со што се отвора патот на земјата кон НАТО и ЕУ.

Во спротивно, им порачува, ќе бидат политички одговорни за блокирањето на овој пат на Македонија и на долг рок ќе придонесат за изолација на земјата. Тоа истовремено ќе се одрази и на можноста за почнување преговори за пристап во ЕУ кон средината на идната година, велат од парламентарната група на германската владејачка коалиција.

Заменик претседателот на парламентарната група на ЦДУ/ЦСУ, Јохан Дејвид Вадефул вели дека иако потребниот цензус од 50 отсто излезност не беше постигнат, одлучувачко ќе биде гласањето во Собранието.
– Со преку 91 отсто од гласовите „за“, гласачите во Македонија се одлучија за европскиот пат и пошироките ЕУ и НАТО перспективи на нивната земја. Парламентарната група на ЦДУ/ЦСУ жали што само 37 отсто од гласачите учествуваа на референдумот за промена на името и поради тоа цензусот не беше исполнет.

Во секој случај, референдумот не е обврзувачки. Одлучувачко е потребното двотретинско мнозинство за уставните измени и промената на името ќе биде постигната со гласање во Собранието, вели тој.

ЦДУ беа главните ментори на ВМРО ДПМНЕ за нивното интегрирање во Европската народна партија.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Апасиев гледај му емоционална реакција во дебатите. Кога ќе науми нешто, а да е на власт, доколку некој му се спротивстави, гарантирам сместа, одма ќе јаде Голи Оток.
Како викале на времето, и Голи Оток е за луѓе :P

Нема да се сложиме јас и ти никогаш на оваа тема, гледам бар за руската „љубов“ кон Македонија го делиме ставот.

Левица во суштина ми делува како да се профилира во еден нов тип левичарки популисти, некаков вид „алтернативна левица“ како одговор на Alt-right движењето, така што „влегуваат во дворот“ на десничарите со одредени националистички, антиимигрантски, антиглобалистички ставови, нешто слично како овие 5 Ѕвезди во Италија. Во Италија моментално што е на власт, партии кои го застапуваат западниот капиталистички правец или нешто сосем трето?

Одговорот на бранот на нови популистички десничари ќе биде уште порадикални нови левичари, прашање на време е кога самостојно ќе бидат власт во некоја европска држава или можеби во САД.

Ние како по обичај касниме во се, па уште се држиме цврсто до традицоналните социјалдемократи или пак оние десно од центарот, демохристијани и слични глупости.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517

Нема да се сложиме јас и ти никогаш на оваа тема, гледам бар за руската „љубов“ кон Македонија го делиме ставот.

Левица во суштина ми делува како да се профилира во еден нов тип левичарки популисти, некаков вид „алтернативна левица“ како одговор на Alt-right движењето, така што „влегуваат во дворот“ на десничарите со одредени националистички, антиимигрантски, антиглобалистички ставови, нешто слично како овие 5 Ѕвезди во Италија. Во Италија моментално што е на власт, партии кои го застапуваат западниот капиталистички правец или нешто сосем трето?

Одговорот на бранот на нови популистички десничари ќе биде уште порадикални нови левичари, прашање на време е кога самостојно ќе бидат власт во некоја европска држава или можеби во САД.

Ние како по обичај касниме во се, па уште се држиме цврсто до традицоналните социјалдемократи или пак оние десно од центарот, демохристијани и слични глупости.
Јас ќе гласам за Левица, ако на овие предвремени избори не учествува ДПМНЕ, затоа што ќе бидат добра опозиција ако влезат во парламентот.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Јас ќе гласам за Левица, ако на овие предвремени избори не учествува ДПМНЕ, затоа што ќе бидат добра опозиција ако влезат во парламентот.
Kамарад да бидеш :)

B

Bafra

Гостин

Да во право си дека нема да се сложиме, бидејќи ти се НАДЕВАШ, јас за разлика од тебе не се занимавам со надеж. Резултати, педигре и историско искуство. Се друго е залажување и експерименти на моја сметка.

Исто си во право за алтернативна левица и десница. Во универзумот се мора да е во баланс. Ако го нарушиш, тогаш следи воспоставување на баланс. Значи имавме левичари, последиците од нив гледаме не се позитивни, остај привидните и краткорочни.
Затоа сега имаме бран на десница низ ЕУ.
До кога ќе идеме те крајно лево, те крајно десно ..... Мора да има балансирана размена меѓу народот.
НЕ може обичен административец да зема поголема плата од приватно вработено лице, или оние од Регулаторна со плати од по ц.ц. 90.000 денари. Тоа НЕ е нормално, ништо не се добива од нив, а земаат толкави пари. НЕ може административец кој не излегол од канцеларија да носи регулации и закони, со кои ме спречува да работам работа која претходно слободно сум ја работел и за која сум плаќал даноци. А неговиот раководител после ми ја презема без никакво исполнување на барањето од регулациите, прави профит, затвара фирмата без платени даноци.
Да не зборам за другите ненормални работи во државна администрација.

Па може е обратно, ние сме првото куче кое се фрла во вода. Кај нас имавме "десница" (со левичарски активности), во ЕУ сега се засилуваат, кај нас избравме премиер кој доаѓа од бизнис фамилија, после нас САД го добија Трамп.
Ние сме први бе, шо ти е :P

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
И не само Грците, ги заебавме и Кинезите со нивниот пат на свилата. Испаѓа дека уствари сите сме ги заебале се до источниот брег на Кина (y)(y)(y)

Инаку како машиновозачот ризикувал да помине кога мостот бил веќе видливо оштетен? Толку ли му сече да ризикува да направи уште поголема беља?
оф другар, зар го прашува некој машиновозачот, зар смее да се побуни некаде а да каже дека нема да вози, ќе летне од работа и ќе вработат некој партиски папагал што ќе вози низ се и А нема да каже.[DOUBLEPOST=1538557273][/DOUBLEPOST]https://kurir.mk/makedonija/vesti/vnimatelno-vozete-bez-struja-tunelite-na-patot-demir-kapija-smokvica/

П.С. Беше добро додека траеше :facepalm:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.686
Поени од реакции
88.652
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop