Македонска берза

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Prodavaat Uni za da kupat MPT.
И јас слушнав дека на клиентите им се јавуват со пораката: Доволно заработивме од UNI, сега е време да се префрлиме во MPT.

Белки имаат вистинска информација за ваквото менаџирање и нема да направат како онаа народната: Од кол на кол, ...

Член од
10 септември 2011
Мислења
40
Поени од реакции
40
Се мислам да купам некоја акција од:
Алкалоид АД Скопје,
Македонски Телеком АД – Скопје,
Комерцијална банка АД Скопје,
НЛБ Банка АД Скопје,
Гранит АД Скопје,
УНИБанка АД Скопје

Што би препорачале вие?
Што мислите дали е подобро да се чека исходот од референдумот пред да се инвестира?

Јас мислам дека ќе има доста политички игри и несогласувања непосредно пред и после референдумот а со тоа и мала политичка криза и поради тоа да има благ пад на цените на акциите.

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Јас мислам дека ќе има доста политички игри и несогласувања непосредно пред и после референдумот а со тоа и мала политичка криза и поради тоа да има благ пад на цените на акциите.
Тоа се зависи од очекувањата за успех или неуспех на референдумот, и што евентуално би значеле огромен процент на гласови ЗА, но под 50% излезност со оглед на „консултативниот“ карактер на референдумот.

Ако има некоја поголема извезност, на пример дека рефенрендумот ќе успее, инвеститорите не би го чекале крајот на референдумот за да инвестираат. И обратно ако има поголема извест за евентуален неуспех на референдумот би продавале, особено акции кои имаа голем раст на цените во изминатиов период, а кои не се поткрепени со силни фундаменти.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Sakam da cujam koi se tie akcii koi bez fundamenti se krenale ? Do koga so shlapanje glupi muabeti i koj budala vi veruva na maglata za da si dokupite poeftino toa sto naracale kupuvacite ;) Ohridska site zborite deka ke se kupi pokaza odlicni rezultati a nikoj ne saka da plati do 7000 a 7300 mu e knigovodstvena ? Za koi fundamenti nekoj zbori koga berzava za bingo ja racuna ?

Член од
15 август 2018
Мислења
73
Поени од реакции
63
Sakam da cujam koi se tie akcii koi bez fundamenti se krenale ? Do koga so shlapanje glupi muabeti i koj budala vi veruva na maglata za da si dokupite poeftino toa sto naracale kupuvacite ;) Ohridska site zborite deka ke se kupi pokaza odlicni rezultati a nikoj ne saka da plati do 7000 a 7300 mu e knigovodstvena ? Za koi fundamenti nekoj zbori koga berzava za bingo ja racuna ?
Na Ohridska knigovodstvena i e 7920. Ke dojde vreme koga ovie narachatelite da se kupi MPT i GRANIT ke gi zatvorat parite bezveze, togash ke eksplodiraat akcii so rezultati.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Na Ohridska knigovodstvena i e 7920. Ke dojde vreme koga ovie narachatelite da se kupi MPT i GRANIT ke gi zatvorat parite bezveze, togash ke eksplodiraat akcii so rezultati.
Каква е позицијата на Охридска на пазарот, во однос на тоа дали го зголемува пазарниот удел, стагнира или расте?

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Мандрац изгледа ти ја рачунаш Берзава како Бинго со лицитирање цени на акции од рака. Ќе оди толку, ќе оди волку...
Се што е над книговодствена според мене е ризично, единствена добра причина би била добрата дивиденда, но сепак се влегува во потенцијален dividend trap.[DOUBLEPOST=1537168182][/DOUBLEPOST]Има некој од Влае што можи да потврди? Како што гледам Карпош ги изградиле и тие двете еко згради што беа во изградба (со зелени атриуми и сл.)

upload_2018-9-17_9-9-35.png

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Мандрац изгледа ти ја рачунаш Берзава како Бинго со лицитирање цени на акции од рака. Ќе оди толку, ќе оди волку...
Се што е над книговодствена според мене е ризично, единствена добра причина би била добрата дивиденда, но сепак се влегува во потенцијален dividend trap.[DOUBLEPOST=1537168182][/DOUBLEPOST]Има некој од Влае што можи да потврди? Како што гледам Карпош ги изградиле и тие двете еко згради што беа во изградба (со зелени атриуми и сл.)

Прегледај го приврзокот 196882
Dali sum na bingo navlecen ne znam samo ne mi e jasno koja e logikata I KMB I TNB se nad knigovodstvena so mozen iden rast I 20% a TTK ,UNI I OHB kako da se crnci nikako da ja dostignat ni knigovodstvenata ????
Namerno ne ja spomnav STB !!

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Очигледно луѓето немаат страв од можните импликации од случајот Талир врз Бетон. Мислам дека тоа ќе биде предмет ќе се процесира штом се изгласаат реформите на СЈО

B

Bafra

Гостин
Очигледно луѓето немаат страв од можните импликации од случајот Талир врз Бетон. Мислам дека тоа ќе биде предмет ќе се процесира штом се изгласаат реформите на СЈО
Па истото нели важи и за Гранит .... или за нив други правила :toe: . Затоа берза не функционира строго по правила :D

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Па истото нели важи и за Гранит .... или за нив други правила :toe: . Затоа берза не функционира строго по правила :D
Гранит не се споменува никаде во јавно објавените истраги и разговори.

B

Bafra

Гостин
Гранит не се споменува никаде во јавно објавените истраги и разговори.
Значииии други правила за нив. (y)
Минчо најверојатно тоа беше причината која го кошташе губење на позиции во Макстил, најверојатно и по другите фирми. А крајната сметка нормално си ја платија фирмите со прикажување на загуби иако турбо работат :cautious:

Е сега да видиме до кога и колку чини тоа задоволство за Гранит. Кривичниот што нонстоп трубат по весници дека е катастрофа Гранит мислам (не сум сигурен) го правеше.

Јас како и да е, следев советот од бате @bosko007 и продадов градежниците (со загуба). За позиции во тој сектор сега да се фаќаат, рано ми е.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Dali sum na bingo navlecen ne znam samo ne mi e jasno koja e logikata I KMB I TNB se nad knigovodstvena so mozen iden rast I 20% a TTK ,UNI I OHB kako da se crnci nikako da ja dostignat ni knigovodstvenata ????
Еве погоре @Nikola-Nidjo пишува дека книговодствената цена на OHB е 7920 денари. Немам пресметано, ама изгледа е толку е со полугодишните резултати.

Зошто ти @Mandrac не се појавиш на куповна страна и да си купиш на 6700 со цели 18,2% дисконт??

Или кај UNI еве на 2300 имаш дисконт од 46,5% од моментална книговодствена цена?

Освен што пишуваш дека не се црнци, зошто не купиш по едно 500 - 1000 акции ако си убеден дека ќе одат нагоре. Таман и цената ќе се крени, а богами и добро ќе заработиш кога ќе стигне цената до книговодствена.

Член од
15 август 2018
Мислења
73
Поени од реакции
63
Momentalno UNI i OHB banka se crnci zatoa shto UNI ne dava devidenta, a OHB dava tolku malku isto ko da ne dava. Prviot moment koga ke pochnat da davaat ke ja pominat knigovodstvenata vrednost.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Zborejki za banki otide ugostielstvoto :)
Mogu gosti ni dojdoa redno bese !!!
Tendo ne se nerviraj se ke si dojde kako sto treba i ohb ke vidi 7ca i Uni 3ca .Na kamata 1% dur shibaat 10 zatezna plus provizija sto postoime kako individualno taka i pravno :)
P.s. ne kupuvajte poveke za mene ke ostane !!

Kajgana Shop

На врв Bottom