Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
појава што во последно време е доста зачестена по македонскиве форуми вклучувајќи го и овој (а доста иритира) некој бара совет мислење за одреден модел или со одреден буџет за потоа веднаш следуваат понуди кои не се ни приближно слични со барањето ни по цена ни по модел (последниов случај не е таков но пред некој ден на член ми понуди уред кој беше поскап за 150 евра),
друго ако веќе некој препорачува нешто треба да е барем сигурен во тоа што го препорачува (да има корисничко искуство или минимум да е монтер или во најлош случај продавач - а ти не си ни едното, ни другото ниту пак третото),
бидејќи во конкретниов случај како препорачуваш модел од скоро 1000 евра а користиш буџет клима вивакс за пола пари (и со што го оправдуваш изборот ? - со искуство или ?), тоа според мене ти е исто како јас возам матиз а на некој му кажувам да си земе мерцедес.
не си играјте ако немате искуство некој ќе те послуша и ќе си ја земе бељата а клима првенствено наменета за греење зема.
п.с критикава е доста добронамерна, а свани си ја како сакаш @Klima ured .
Монтер? Па ти знаеш ли кој се е монтер? Кој стигне.
Препорака може да ти даде инжењер кој знае да пресмета термални загуби на објектот приближно, и према тоа да види според еуровент (или ако нема, по спецификација) да види како ќе се покрие таа термална загуба.

Монтер може да има везе, не дека не. Ама тоа може да се малксимум 1% монтери кои имаат појма од нешто. Другите си штрафат, си бушат и тоа е тоа.

Продавачите најчесто фаворизираат свои уреди. Може да имаат познавање, но секако многу повеќе за позитивните работи на нивните уреди, и за негативните на другите. Но, не и обратно.

Ама монтер 99% везе нема. Да ми покажеш некој што знае што е термална спроводливост, или каде има термален мост, или како се пресметува топлинска загуба, или каде ќе се јави точка на роса - многу би се изненадил искрено. Буши, штрафи, цревцето да го спроведе, пад да има - пеки. Ама да знае дека SCOP 5.1 нуди 14% заштеда у споредба со другиот и во овој простор тој SCOP заради прозорот во кујна паѓа на 4.6, ама заради што е внатрешен тој ѕид со комшијата расте на 5.3... или дека на -7 давала таа и таа 3.2kw, ама кога е во дефрост дувала ладно... уживај.

Здраво, нова сум тука, на форумот и имам неколку прашања. 30 години се греам со дрва (трајножаречка печка , дабови дрва), оваа година решивме да купиме термо печка 3 (струјата ни дозволува само до 3кв) па ме интересира:
1. колку часа грее без да се пушти да дува и дали успева да ја загрева просторијата?
2. колку простор (отприлика во квадрати) може да загрее?
Поздрав
Термо печка несмее да дува. Термо печка мора да има тајмер да се пали во 22ч да се гаси во 7ч да се пали во 14ч и да се гаси во 16ч. Без тоа ништо!!!

А ти само ја командаш дали на 1 или на 1.5 или на 2 или на 2.5 да ја подесиш за колку да АКУМУЛИРА. Пошто името и е термоАКУМУЛАЦИОНА печка. Ако не акумулира строго на ефтина струја, а само да зрачи во скапа струја - тоа е погрешна употреба на грејното тело.

Термо печка несмее да дува. Термо печка мора да има тајмер да се пали во 22ч да се гаси во 7ч да се пали во 14ч и да се гаси во 16ч. Без тоа ништо!!!

А ти само ја командаш дали на 1 или на 1.5 или на 2 или на 2.5 да ја подесиш за колку да АКУМУЛИРА. Пошто името и е термоАКУМУЛАЦИОНА печка. Ако не акумулира строго на ефтина струја, а само да зрачи во скапа струја - тоа е погрешна употреба на грејното тело.
Ako ne se pazis skapa,eftina 10 bona ( zborime za 6kw)na kraj mesec ne te krpat

Ок за 6кв, ама за 3кв да не се пушта да дува само да зрачи, колку пари ќе кошта отприлика?
Значи само струја за термо печката, не зборам за севкупната струја на цело домаќинство.

Таа може да потроши максимум 3*5*30*24=10800 денари. Со тоа што да даботи 100% цело време без термостат.

Е сега да речеме дека 50% ќе пали гаси, значи 6000 денари грубо.

Со паметна акумулација тие 50% ќе бидат околу 3000 денари.

Ете ти од тепка бројки.

И јас мислам не повеќе од 3.000, ама за колкава просторија се работи? Се над 15 квадрати без дување ќе биде ладно во собата ако нема изолација и стара дограма.

Za @Magija najdobro bi bilo nekoj da i podari bilo kakva On/Off klima za bar vo potoplite meseci so T do nulata da ne gi derat so struja.
Ili ako nekoj ima nekoja klima da mu sedi doma da ja ponudi da mu ja otkupime so donacii od forumov.
Ок за 6кв, ама за 3кв да не се пушта да дува само да зрачи, колку пари ќе кошта отприлика?
Значи само струја за термо печката, не зборам за севкупната струја на цело домаќинство.
Vo pravo e strelec, tebe ti treba nekoja eftina varijanta na klima ured za denovi do kaj 0 ili nesto pod nula, za da gi izbegnes trosocite nareceni ta pecka, ova ti go kazuvam od iskistvo vo slucajot moj 6 ka pecka i 3,5 vivax off/on klima inace greenjeto na pecka e mn zahtevno i bara dobra manipulacija ...

Nekolku pati spomenav.Nemojte da nasednuvate na muabeti te derat ovde istata ja imas kaj ''kinezite'' za duplo poevtino so podobri karakteristiki. Prikazni za mali deca.
Ne moze i ne e isto, pa uste so budzet od 30k i pogolem i da dades pari za chinese.mozebi se dobri kineskite proizvoditeli no daleku od najdobri, a sekogas dobivas kvalitet kolku sto ke platis. toa sto e kaj nas obratno, e deka sme teska siromastija i ne sme reper za nisto pa ni za inverter klima uredi, a Makedonija e idealna zemja za ladenje/greenje so inverter topl.pumpi.
No sekoj neka si oceni prema svoite ubeduvanja i sostojbata na pazarot na kogo da veruva.

Нашето поднебје е совршено за инвертерчиња. Просек Јануари -3.4 степени.

Dali ima nekoj iskustvo so:
  • VIVAX ACP-12CH35AEMI, so R32 freon
  • I dali e dovolno za 25 kvadrati da se topli na zima?

25 квадрати, а што има околу квадратите? Под нив? Над нив? Прозорци какви? Сега со што се грее и колку троши?

Со одговор на овие прашања, ќе дојде и одговорот дали ќе згрее.

Башка што секогаш кога ќе се каже некоја ваква микронска квадратура испаѓа дека не е толку, туку е дупло квадратирата, зошто има спална па ќе отвориме да се згрее, има веце кое за бањање отвараме врата и слично, и детска... како може 25м2? Што е тој простор? Може е дуќан со единечни стакла? Може е гараоњера углибена меѓу 3 стана, и горе и доле стан друг па ќе се грее со свеќа. :)

Zhiveam vo stan.. Prv sprat, pod mene garazhi, znachi ne se gree. Levo ne se gree vo stanot e prazen, od drugite strani se gree..
Prostorot e kujna so dnevna.. Ne otvorame vrati. Nema izolacija, nema PVC dograma, tuku drvena postara. Predhodni zimi na drva se greev. Na jug e , so balkon.
Betonski plochi se zidovite.[DOUBLEPOST=1536595929][/DOUBLEPOST]
Odlicen model na Inverter klima ured so Toshiba kompresor GMCC KSK89D53UEZ

Objektot sto sakas da go grees dali e kuka ili stan so ili bez izolacija

Fala za info,
do -15 bi trebalo da topli kako sho treba.

:)
Zhiveam vo stan.. Prv sprat, pod mene garazhi, znachi ne se gree. Levo ne se gree vo stanot e prazen, od drugite strani se gree..
Prostorot e kujna so dnevna.. Ne otvorame vrati. Nema izolacija, nema PVC dograma, tuku drvena postara. Predhodni zimi na drva se greev. Na jug e , so balkon.
Betonski plochi se zidovite.[DOUBLEPOST=1536595929][/DOUBLEPOST]

Fala za info,
do -15 bi trebalo da topli kako sho treba.
Do -15 nema da se zgrees
Do -7 mozebi
Ovaa klima Vivaks 12Aemi ti e cista 9ka za maksimum 15kvadrati normalno greenje

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom