Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Чекај малку.. прашањето е дали да го смениме името... Ако не поканите во ЕУ и/или НАТО, ќе ве удостоиме да прифатиме. Не мешај баби и жаби... Или, сакаш Курцу да кажеш дека сме уценети? Како девојка да се секса со некого за да добие работно место?
Не дека неможе да не сјебат, можат со еден потег прекин на кредити, прекин на визна либераризација, санкции и ќе колабираме економски за едена недела - но тоа уште не е на маса.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Територијално пола држава од прилике.
Ако овој референдум не биде успешен ке има нов референдум но тој ке биде со друго прашање "дали сте за независна суверена држава Илирида и нејзино приклучување во мегународните организации еу и нато"
ке се организира во градови и села во западна Македонија,нормално тој референдум ке биде успешен и цела мегународна сцена ке застане позади таа идеја.
самите ќе го бојкотираат
сега македонците се во втор план а сдсовци во трет
пријател работи во елем, сите албанци ги клаваат тегничари и шефови, исто и во администрација и центри за регистрација на возила царина итн
не се будали да се делат кога ги јавнаа сдсовци ко магариња
кај вмровците клаваа самар ама овие како ги јаваат, алалбда им е

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.642
Поени од реакции
10.241
Србија би ја дала прешевската долина, каде што живеат Албанци. Тука поминува автопатот кој од Белград преку Македонија продолжува до Атина. Албанците живеат и од источната страна на автопатот. Така, ако размената е за да се приберат Србите во Србија, а Албанците во Косово, тогаш и дел од автопатот би требало да влезе во Косово.
Верува ли некој дека е можно тоа?
Па кога не знаеш што добива Србија нормално нема да веруваш дека е можно.
Србите добиваат дел од рудникот и цело вештачко езеро кое дава вода за производство на струја за цело Косово.
Планот е да има специјални договори за езерото, рудникот и автопатот.
Америка и Русија стојат позади размената на териториите, Германија и Велика Британија се против.
Ќе видиме чие дејствување ќе биде појако.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
@INDIJANEC123 тоа со австралиски е заебанција, некој напраил мала монтажа, ваљда откако веќе го сјебале знамето. Али доволно се избрукаа со знамето.

Бтв, за ова со стипендијата на ќерката на Димитров само еден коментар - испаѓа дека девојката е виновна што татко и' е министер. Не е лесно да се влезе на универзитет како тој во Утрехт, само тоа да ви е јасно.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Бтв, за ова со стипендијата на ќерката на Димитров само еден коментар - испаѓа дека девојката е виновна што татко и' е министер. Не е лесно да се влезе на универзитет како тој во Утрехт, само тоа да ви е јасно.
Кога за едни е*ани полураспаднати бараки во Стив бараат доказ за матријална состојба на родителите, тешка хипокризија е истото да не го побараш кога се расфрлаш со десетици илјади евра народни пари. Вмрофците донесоа клептомански закони, комуњариве си ги користат до максимум. :bravobe:
А чупето ако е толку способно можела и сама да си избори за стипендија која ја дава универзитетот, не мора да чека жална Македонија да и' плаќа за тоа при татко министер.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Кога за едни е*ани полураспаднати бараки во Стив бараат доказ за матријална состојба на родителите, тешка хипокризија е истото да не го побараш кога се расфрлаш со десетици илјади евра народни пари. Вмрофците донесоа клептомански закони, комуњариве си ги користат до максимум. :bravobe:
А чупето ако е толку способно можела и сама да си избори за стипендија која ја дава универзитетот, не мора да чека жална Македонија да и' плаќа за тоа при татко министер.
Холандските универзитети не даваат баш стипендии. Плус најчесто за нон-ЕУ државјани школарините се доста повисоки. Пример, мастер студии на универзитетот во Ротердам, година е 2000 евра за ЕУ, 14 000 за нон-ЕУ државјани.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Со сиот респект спрема тебе ама два клика на маусот се потребни да те негираат:

ELIGIBILITY CRITERIA
To be eligible for an Utrecht Excellence Scholarship, you must
  • Belong to the top 10% of your graduating class
  • Hold a non-EU/EEA passport and not be eligible for support under the Dutch system of study grants and loans
  • Have completed your secondary school and/or Bachelor degree outside the Netherlands
SCHOLARSHIP AMOUNT
The Utrecht Excellence scholarship can be awarded as:
  • tuition fees
    or
  • tuition fees plus 11.000 euro living expenses

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
Тоа де, да не нема пари. Нека остави за некој друг што нема да земе.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Со сиот респект спрема тебе ама два клика на маусот се потребни да те негираат:

ELIGIBILITY CRITERIA
To be eligible for an Utrecht Excellence Scholarship, you must
  • Belong to the top 10% of your graduating class
  • Hold a non-EU/EEA passport and not be eligible for support under the Dutch system of study grants and loans
  • Have completed your secondary school and/or Bachelor degree outside the Netherlands
SCHOLARSHIP AMOUNT
The Utrecht Excellence scholarship can be awarded as:
  • tuition fees
    or
  • tuition fees plus 11.000 euro living expenses
Ам океј, да, моја грешка што кажав дека немаат. Обично имаат многу малку, ме интересира колкава им е квотата за овие стипендии.Таму буквално нијанси одлучуваат кој ќе добие стипендија од универзитетот. И гледам имаат два вида стипендија, фул и само школарина.

Енивеј, не ми беше поентата да бараме кои даваат кои не. По мене, боље на јаки студенти да им се даде можност да студираат на вакви врврни високообразовни установи и потоа да се задржат во државава за да може тие да придонесат кон неа на било каков начин. Не дека само таа добила ваква стипендија. И затоа не гледам проблемот што се прави. Не требаше да и' дадат само затоа што Димитров е нејзин татко? Зарем тоа немаше да биде дискриминација.

А пошто ги спомна студентските домови, потполно те сфаќам и за тоа сум се залагал уште од пред 4-5 години дека во ужасна состојба сеи онака дека треба од ново да се направат. Е сега ти некако направи коментар (ако сум те сфатил добро) дека боље тие 40.000 евра да се дадат за обновување на домови. Јас сум да има средства за двете, со тоа што стипендиите да се делат многу потранспарентно, пред се'. Пошто сведоци сме дека во буџетот сме имале доволно средства ама оделе за глупости/по џебови на владеачката структура.[DOUBLEPOST=1536324657][/DOUBLEPOST]
Тоа де, да не нема пари. Нека остави за некој друг што нема да земе.
Квотата што е предвидена од МОН не била исполнета во претходната година. Така што, не гледам како таа земала за некој друг.
И да, министрите имаат 1500 евра плата (не знам точно), не 15.000. :D

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Да не даде Господ на некој ваш близок да му требаат 40000 евра за операција, па да видиме тогаш како ќе оправдувате стипендија на ќерка министерска.

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
Ам океј, да, моја грешка што кажав дека немаат. Обично имаат многу малку, ме интересира колкава им е квотата за овие стипендии.Таму буквално нијанси одлучуваат кој ќе добие стипендија од универзитетот. И гледам имаат два вида стипендија, фул и само школарина.

Енивеј, не ми беше поентата да бараме кои даваат кои не. По мене, боље на јаки студенти да им се даде можност да студираат на вакви врврни високообразовни установи и потоа да се задржат во државава за да може тие да придонесат кон неа на било каков начин. Не дека само таа добила ваква стипендија. И затоа не гледам проблемот што се прави. Не требаше да и' дадат само затоа што Димитров е нејзин татко? Зарем тоа немаше да биде дискриминација.

А пошто ги спомна студентските домови, потполно те сфаќам и за тоа сум се залагал уште од пред 4-5 години дека во ужасна состојба сеи онака дека треба од ново да се направат. Е сега ти некако направи коментар (ако сум те сфатил добро) дека боље тие 40.000 евра да се дадат за обновување на домови. Јас сум да има средства за двете, со тоа што стипендиите да се делат многу потранспарентно, пред се'. Пошто сведоци сме дека во буџетот сме имале доволно средства ама оделе за глупости/по џебови на владеачката структура.[DOUBLEPOST=1536324657][/DOUBLEPOST]
Квотата што е предвидена од МОН не била исполнета во претходната година. Така што, не гледам како таа земала за некој друг.
И да, министрите имаат 1500 евра плата (не знам точно), не 15.000. :D
од кога тоа министрите и останати политичари работат за плата? на тие пари чекаат они, од плата да купат станови и скапи автомобили. :sneaky:

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Да не даде Господ на некој ваш близок да му требаат 40000 евра за операција, па да видиме тогаш како ќе оправдувате стипендија на ќерка министерска.
А да беше стипендија за некој/а чии родители не се министри/политичари сеедно? Кои не се медиумски експонирани да кажеме. Што тогаш? Пошто и такви добивале стипендија.

Да не праам муабет какви се коментари не прочитав за 18-19 годишно девојче.
од кога тоа министрите и останати политичари работат за плата? на тие пари чекаат они, од плата да купат станови и скапи автомобили. :sneaky:
Зборам законски што им следува па и ти. :D

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
А да беше стипендија за некој/а чии родители не се министри/политичари сеедно? Кои не се медиумски експонирани да кажеме. Што тогаш? Пошто и такви добивале стипендија.

Да не праам муабет какви се коментари не прочитав за 18-19 годишно девојче.

Замисли хипотетичка ситуација твој брат, сестра, сестра, мајка, татко, сопруга, деца да имаат потреба од 40000 евра за итна опеерација. Само замисли а пак не да го доживееш, не ти посакувам да го доживееш, никој да не доживее да има потреба да моли за средства за живот. Ајде сега пиши за стипендијата на Јана Димитрова.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не дека неможе да не сјебат, можат со еден потег прекин на кредити, прекин на визна либераризација, санкции и ќе колабираме економски за едена недела - но тоа уште не е на маса.
Можат и да не бомбардираат. Ако сакаат можат за 1 минута да не растурат. И јас можам дете од една година да го скршам.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom