Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Ништо не знаеме, не лажат и сме неписмени. Ок, имате нешто ново да понудите? Со децении иститите етикети ни лепите сакате да бидете дел од ЕУ и напредниов свет а ментално сте ограничени (дел, фала Богу не сите) не можете да сфатите што последниве години се дешава. Ја можам да бидам Македонец, Германец, Европеец и Валандовчанец истовремено и воедно без да бидам поголем или помал Македонец од други. Имаме повеќе идентитети како секој друг човек. И ако не живеам во Македонија 365/12 не значи дека немам никаква врска со матичната земја. Затоа и знам што се дешава оти ија ги осеќавам последиците директно и индиректно. Затоа и ќе коментирам. Лажна војна водите против дијаспората ние не сме ваши противници барајте ги на друго место. Знајте кои се ама ви фуфка па ние ви служиме како замена.

Ако сум пишал цензираш место цензурираш ок, некому му е смешно. Мене посмешно ми е друго ама ок немаме можеби исти приоритети.

Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk
Никаде не се насмеав за печатната грешка, затоа не знам зошто го спомнуваш тоа?

Не реков дека сте неписмени, нит глупи или паметни, само кажав дека е смешно како вие од надвор знаете многу повеќе од нас, населението кое живее тука. Секогаш ги имате правите информации, секогаш ваш некој преку некој, овој до оној, преку братучеди кучињата што ги пареле па оној што го земал најмалото ти дал инфо како ова и она се случило ради тоа и тоа. Ти биди си што сакаш, јас те прашав само, што ти пишува во немачкиот пасош, што си?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.642
Поени од реакции
22.375
Е да, не можеме ние со вас шарени псевдо интелектуалци. Фактот што 90% од генерација оди на факултет и поголем дел завршува само потврдува колку сте интелектуално пред нас. Нобеловци кај и да се испулиш.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.642
Поени од реакции
22.375

Не реков дека сте неписмени, нит глупи или паметни, само кажав дека е смешно како вие од надвор знаете многу повеќе од нас, населението кое живее тука. Секогаш ги имате правите информации, секогаш ваш некој преку некој, овој до оној, преку братучеди кучињата што ги пареле па оној што го земал најмалото ти дал инфо како ова и она се случило ради тоа и тоа. Ти биди си што сакаш, јас те прашав само, што ти пишува во немачкиот пасош, што си?
Тољ беше за Проф. Др. Шепард не кон тебе пратено.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Види, ја не влегувам во муабетот што ги имаш конкретно со гастарбајтеров. Ова го зборам као некој тренд што се исфура последниве години.

Но муабетот ти е у најмала рака глуп. Зошто ?
Има разни типови на македонски гастарбајтери како дел од нашата дијаспора. Голем дел од нив се етикетирани ко слепи "поголеми од нас" патриоти.
Сум зборел и претходно, ние толку се одалечивме од нашата вистинска дијаспора, онаа која вреди и која има влијание надвор (а има такви многу) и сите нив ги сведовме во кош "не ја даваме македоунија" или "македоунија тајмлес" и просечните "иселенички џубокс" старци.
Милион поделби во државава, град-село, провинција-скопје, вмро-сдс, богат-сиромав,ваков-таков па и ајде ќе се делиме на оние што сме овде и оние преку "ѕидот".
Дијаспората и тоа што претставува она е само уште еден фрагмент од она "раздели па владеј" и е директен одраз на нашата целосна деорганизираност и фрагментираност ко народ и држава.
Пази, во Австралија излегоа ИЛЈАДНИЦИ луѓе, во Америка, Канада исто. И цела македонска "прогресивна" јавност се фатија за некои слепи старци таму што се избрукаа, при што истиот собир скроз се релативизираше тука.
Тоа се ресурси. Многу од тие луѓе се ситуирани, со контакти, со имиџ и со одреден "калибар". Дали некој НЕКОГАШ нив ги контактирал или еве искористил за да го зголемиме влијанието надвор? НЕ.
Никогаш нема ни да се случи тоа, пошо цела дијаспора ја сметаме за "ИМЕТО НЕ ГО ДАФАМЕ" "Спасете ја Македоунијааааааа" и тн и тн.
А дијаспората е моќна алатка. Еве грциве имаат страшно силна дијаспора, албанците исто, што можеби макар и минимално во одредена насока им ја подобрува положбата и не се оставени на милост и немилост на некои сенатори или државни секретари.

Океј, ликов можеби не е најрелевантен да збори за мкд. Но со твојов муабет ти го тераш тој уште толку да се одалечи од државава, дури и да ја замрази со аргумент дека "домородците ги мразат иселениците". Тоа ти е исто ко да кажеш еве Пандев (он ми падна на памет) нема право да отвори уста за македонија, пошо нели практично не е македонец, не живее овде. Иако не е он баш најдобар пример пошто пак вложи доста пари во неговата академија а.к.а клуб.

Исто е сеа ја да ти кажам, како ти може да навиваш за Ливерпул кога никогаш не си бил на нивна утакмица? (иако ваљда си бил на неколку или барем на Работнички). Ти не си релевантен, никогаш не си го посетил Енфилд.
Дали некогаш некој фан од ливерпул ти кажал "дечко, не си бил на Енфилд, гони се у к*рац". Нема логика, така?
Со толкав пост, не можеш да кажеш дека не навлегуваш.
Гастербајтерството нека си го тераат каде што сакаат, солење памет во вид на „глупи сте вие, не ја сакате државата а ние ја сакаме“ исто нека си го тераат меѓу нив на патриотските собири еднаш во година дена што ги имаат со две-три литри ракија, не ми е проблем.

Кога го спомна Ливерпул, не, не би било убаво навивач на Ливерпул да ми го каже тоа ама па замисли колку би било смешно јас да му објаснувам на некој роден скаузер кој три колена има сезонски билет на Енфилд и не пропуштил домашна утакмица 37 години, како навистина треба да се сака клубот? Е, тоа го прават гастербајтерите. Ние живееме тука, во добро и во лошо (најчесто лошо), се бориме едни со други за подобро утро, какво и да е и гастербајтерот кој доаѓа еднаш во година на 20 дена ќе ми објаснува зошто прочитал на макфакс или мактел што навистина се случувало.[DOUBLEPOST=1536142112][/DOUBLEPOST]
Е да, не можеме ние со вас шарени псевдо интелектуалци. Фактот што 90% од генерација оди на факултет и поголем дел завршува само потврдува колку сте интелектуално пред нас. Нобеловци кај и да се испулиш.

Се буниш против етикетирање а ти го правиш истото, затоа живеењето во Европа нема да те „извади“. По трет пат, што ти пишува во пасош? Ако не сакаш да одговориш, само пиши дека не сакаш, да не го повторувам прашањето цело време.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.642
Поени од реакции
22.375

Ја пишав дека владава за година дена нема што да се пофали. За да го заклучам тоа не мора да сум во Македонија, доволно е да читам про владини портали и да видам дека нема такви вести, на пример. Другото беше околу референдумот. Со тоа што прашањето нема врска со тоа што се одлучува можам да заклучам дека се користат финти. А дека ќе пропадне референдумот мислам и не е тоа ексклузивна информација што ја имам. Значи пишав нешто што можам добро да го проценам. Не пишав за воздухот во Скопје, за пустошењето со шумите или работата на градоначалникот на Охрид. Тука си во право дека не можам да наметнам мислење ама тоа и не направив.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.381
Поени од реакции
8.990
Гастербајтерството нека си го тераат каде што сакаат, солење памет во вид на „глупи сте вие, не ја сакате државата а ние ја сакаме“ исто нека си го тераат меѓу нив на патриотските собири еднаш во година дена што ги имаат со две-три литри ракија, не ми е проблем.

Кога го спомна Ливерпул, не, не би било убаво навивач на Ливерпул да ми го каже тоа ама па замисли колку би било смешно јас да му објаснувам на некој роден скаузер кој три колена има сезонски билет на Енфилд и не пропуштил домашна утакмица 37 години, како навистина треба да се сака клубот? Е, тоа го прават гастербајтерите. Ние живееме тука, во добро и во лошо (најчесто лошо), се бориме едни со други за подобро утро, какво и да е и гастербајтерот кој доаѓа еднаш во година на 20 дена ќе ми објаснува зошто прочитал на макфакс или мактел што навистина се случувало.[DOUBLEPOST=1536142112][/DOUBLEPOST]

Се буниш против етикетирање а ти го правиш истото, затоа живеењето во Европа нема да те „извади“. По трет пат, што ти пишува во пасош? Ако не сакаш да одговориш, само пиши дека не сакаш, да не го повторувам прашањето цело време.
Ne go cenziraj, be!

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226

Кога го спомна Ливерпул, не, не би било убаво навивач на Ливерпул да ми го каже тоа ама па замисли колку би било смешно јас да му објаснувам на некој роден скаузер кој три колена има сезонски билет на Енфилд и не пропуштил домашна утакмица 37 години, како навистина треба да се сака клубот? Е, тоа го прават гастербајтерите. Ние живееме тука, во добро и во лошо (најчесто лошо), се бориме едни со други за подобро утро, какво и да е и гастербајтерот кој доаѓа еднаш во година на 20 дена ќе ми објаснува зошто прочитал на макфакс или мактел што навистина се случувало.
Ете, за ова зборев. На тоа се сведе нашата дијаспора, што е одраз на нашата анархија и поделеност на секое поле.

А добро ти беше у Преспа од прва рака да збориш или и ти се информираш од (лупам) макфакс, кајгана и тн?
Беше у пржино или и ти се информираш од кајгана, грид, мкд.мк и тн?
Беше у собрание на 27ми или од вести се информираше?
Што ако живееме овде кога и ние преку мање-више истите медиуми се информираме, освен кога директно присуствуваме на протести,митинзи или што и да е.

Пак ќе кажам, ја не навлегов у она што он го збореше. Ја само сакам да ти кажам дека не треба така да глеаш на дијаспората. 90% од младите така ги перцепираат македонците од светот.
Тоа е уште една од милионите поделби кои постојат во македонија.
Сакам да кажам дека треба да има колаборација меѓу нашата (рационална) дијаспора и домицилното население овде. А не тоа да биде повод за поголемо разделување на македонското ткиво.
Дијаспората е ресурс и треба да се стимулира колаборација со населението овде. Тоа ми е поентата

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.642
Поени од реакции
22.375

Мислам нема врска со темата но да се чудиш, не мора да имаш Германски пасош во Германија за да живееш и работиш.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Ете, за ова зборев. На тоа се сведе нашата дијаспора, што е одраз на нашата анархија и поделеност на секое поле.

А добро ти беше у Преспа од прва рака да збориш или и ти се информираш од (лупам) макфакс, кајгана и тн?
Беше у пржино или и ти се информираш од кајгана, грид, мкд.мк и тн?
Беше у собрание на 27ми или од вести се информираше?
Што ако живееме овде кога и ние преку мање-више истите медиуми се информираме, освен кога директно присуствуваме на протести,митинзи или што и да е.

Пак ќе кажам, ја не навлегов у она што он го збореше. Ја само сакам да ти кажам дека не треба така да глеаш на дијаспората. 90% од младите така ги перцепираат македонците од светот.
Тоа е уште една од милионите поделби кои постојат во македонија.
Сакам да кажам дека треба да има колаборација меѓу нашата (рационална) дијаспора и домицилното население овде. А не тоа да биде повод за поголемо разделување на македонското ткиво.
Дијаспората е ресурс и треба да се стимулира колаборација со населението овде. Тоа ми е поентата
Па јас ли сум крив што дијаспората спадна на пиење у лупање боксови по маса за да се докажат кој е поголем патриот или тие самите?

Не, не сум бил никаде, не си бил ни ти ама информациите преку луѓе стигаат до нас едно 200000000 пати побрзо него до дијаспорците а тие се однесуваат со нас како да сме заостанати дебили кои ништо не разбираат а тие се „тука“ (ова тука со наводници од тука до месечина) да ни ги разјаснат работите. Ајде, чао, реално само чао.

Рационална дијаспора :) Па брат, ти сам ги убиваш со ова повеќе него јас ако соберам се' што имам изнапишано тука за нив :)

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226
Па јас ли сум крив што дијаспората спадна на пиење у лупање боксови по маса за да се докажат кој е поголем патриот или тие самите?

Не, не сум бил никаде, не си бил ни ти ама информациите преку луѓе стигаат до нас едно 200000000 пати побрзо него до дијаспорците а тие се однесуваат со нас како да сме заостанати дебили кои ништо не разбираат а тие се „тука“ (ова тука со наводници од тука до месечина) да ни ги разјаснат работите. Ајде, чао, реално само чао.

Рационална дијаспора :) Па брат, ти сам ги убиваш со ова повеќе него јас ако соберам се' што имам изнапишано тука за нив :)
Дали си сериозен? Информирање преку луѓе?
Некој човек ако сака да информира ќе напише статус у истиот момент. Така и прават највеќето.
Демек се собираме пред кооперација па така се информираме :D
A и ајде еве нека е така. Биди реален и кажи колкав дел од информациите ги добиваш "преку луѓе". ПРЕТЕРАНО МАЛ ДЕЛ. минорен и небитен дел.
Најголем дел е преку медиуми или социјални мрежи кои се исто достапни нам и на иселениците

Значи ја не негирам дека нема такви багра тип кољачи што се ложат на ракија и тн. Проблемот е што секој иселеник од мкд се сведе на такви типови, кои верувам дека се малцинство. И сеа коа некој ти каже "дијаспора" тебе ко синоним веднаш ти падне некој таков или некој старец што ќе се јави у иселенички џубокс.
Дијаспората е многу повеќе од таквите. Многу многу повеќе.
Под рационална дијаспора мислам на некој што завршил образование во странство, што има некаков статус,контакти, углед во државата кај што е. Разбираш што сакам да ти кажам.
Тие луѓе се ставаат и се ставија во ист кош со "баграта" која верувај, е тешко малцинство.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.996
Поени од реакции
51.160
Никако да се прокења за онаа нова синтетичка дијаспора што Едмонд Адеми преку Агенцијата за иселеници ја создаде и ја кљука со пари за да може да го шири гласот за бенефитот од договорите низ заедниците таму, нити па за албанската дијаспора што масовно ќе нагрне на 30ти да ве прекрстува.
Проблемот е само онаа дијаспора што ни ја плаќаме, нити па гласа и решава нешто откако им ги земаа пратениците- експеримент што траеше еден циклус
Нула влијание немаат, едино што прават е доаѓаат заби да прават и да и лепат пари на Гавазова и они биле проблем, а оние што ги кешира Заев и им плаќа авиони Ахмети се топ и добри и напрдни дијаспорци и нормално нема што да ги коментираме.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.642
Поени од реакции
22.375
Никако да се прокења за онаа нова синтетичка дијаспора што Едмонд Адеми преку Агенцијата за иселеници ја создаде и ја кљука со пари за да може да го шири гласот за бенефитот од договорите низ заедниците таму, нити па за албанската дијаспора што масовно ќе нагрне на 30ти да ве прекрстува.
Проблемот е само онаа дијаспора што ни ја плаќаме, нити па гласа и решава нешто откако им ги земаа пратениците- експеримент што траеше еден циклус
Нула влијание немаат, едино што прават е доаѓаат заби да прават и да и лепат пари на Гавазова и они биле проблем, а оние што ги кешира Заев и им плаќа авиони Ахмети се топ и добри и напрдни дијаспорци и нормално нема што да ги коментираме.
Ти ова што го пишуваш ја со години го трубам ама за џабе. Има толку омраза према дијаспората тоа не може да се опише. И секако дека е неоснована.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Дали си сериозен? Информирање преку луѓе?
Некој човек ако сака да информира ќе напише статус у истиот момент. Така и прават највеќето.
Демек се собираме пред кооперација па така се информираме :D
A и ајде еве нека е така. Биди реален и кажи колкав дел од информациите ги добиваш "преку луѓе". ПРЕТЕРАНО МАЛ ДЕЛ. минорен и небитен дел.
Најголем дел е преку медиуми или социјални мрежи кои се исто достапни нам и на иселениците

Значи ја не негирам дека нема такви багра тип кољачи што се ложат на ракија и тн. Проблемот е што секој иселеник од мкд се сведе на такви типови, кои верувам дека се малцинство. И сеа коа некој ти каже "дијаспора" тебе ко синоним веднаш ти падне некој таков или некој старец што ќе се јави у иселенички џубокс.
Дијаспората е многу повеќе од таквите. Многу многу повеќе.
Под рационална дијаспора мислам на некој што завршил образование во странство, што има некаков статус,контакти, углед во државата кај што е. Разбираш што сакам да ти кажам.
Тие луѓе се ставаат и се ставија во ист кош со "баграта" која верувај, е тешко малцинство.
Па брат, можеш да се информираш преку фб, може и тој, преку мак тел, може и тој ама истиот нема другар со родител кој работи пример во ЈСП (за она што коментиравме прееска), нема другар од маало што е советник во општина, нема братучед со девојка што работи во министерство али затоа ги имаат сите информации, знаат кој колку пари дал за ова, за она, па како доаѓале од ваму работите, преку овој. Затоа да, мртов сериозен сум. За информација пуштена на фб или форум, кај буревесник божиновски на статус или што и да е сите може да се пофалиме дека ја „знаеме“. Па брат, гледаш ете го Ѓоко погоре што пиша за автопатот, тоа да не е од буревесник или информација од прва рака? За ЈСП што ти зборев да не е од буревесник или инфо од прва рака? Мал милион примери тука можеш да начекаш за луѓе кои даваат инфо од прва рака а не од рекла казала сајтови.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.642
Поени од реакции
22.375
Е да не е проблем што некој Сами Асани од Бремен лапнал 2500 Евра државни пари за да направи некојси портал? Исто така во Берлин има нова група тип шаренко-интелектуалци која се претставува како организација на Македонците а истовремено имаш голема и стара Македонска заедница тука. А и тоа се прави аматерски. Иначе министерот Адеми се прошета во Бремен па можеби имал можност да го праша Асани до кај е порталот. Гледајте на фб агенцијата за иселеништво што активности има и кој ликови шетаат тука и со Адеми.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Ццц, церемонијално садење садници. Претпразнично свечано садење тикви

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom