Fala bogu sto ima zdravorazumni kako tebe., Ne kaza kolkava kvadratura sakas da grees, so kombinacijava termo pecka od 4.5kw i on/off klima od 3.5kw jas ti garantiram deka ce grees prostorija od 35m2 do -5C so prosecna izolacija, SO MNOGU RETKI DEFROSTI, poradi pomosta od TA peckata. Normalno peckata nema da ja izduvuvas, a klimata sosema pravilno si zaklucil vo ovoj slucaj i nema potreba da bide nekoj bezveze eftin inverter koj ima eden kubik elektronika podlozna na rasipuvanje, tuku ce si kupis sosema solidna on/off za 250E so gas R410a. ON/OFF so ovoj gas na T od 4-5C e so potpolno slicna efikasnost so eftinite inverteri, dodeka na T pod nulata do -5C ce bide maksimum za 20% ponefikasna od inverterot (toa e sosema korektno), pod -5 ce nemas nikakva korist od klimata pa ce ti treba dodatok za greenje koe vece ce go imas so TA peckata.......Toa se malce denovi i samo vo ranoutrinskite casovi....Za vakva prostorija racunot za el. energija vo januar nema da prejde 3000-3500den.Дечки,после долго размислување,читајќи ја темава,а и информирајќи се одоколу...
Решив(иако сеуште невселен) ова зимо да го минам со ТА печка.Причината е проста математика,имам неискористена 4.5кв ТА печка во куќата на родителите за која ќе треба да платам ~50€ за разѕидување и повторно склопување во станот.Повторното воведување на ефтина тарифа од 2 до 4 кога и сум дома после работа,и кога ќе пресметам плус-минус ми испаѓа дека инвертер од 500-600€ ќе го отплатам после 10+ години!
Опција за која сеуште размислувам е обична он/офф клима која итекако ќе ми биде потребна преку лето,а ќе служи и за греење до 0C со COP од најмалку 2(веројатно и повеќе на повисоки надворешни температури).
Темава ми беше од голема корист(без разлика на сите препукувања) и многу научив од неа.За искуството од греењето ќе пишам повратна информација здравје боже,а и темава ми е интересна и ќе ја следам и понатака.
Ne zboruvam napamet, bidejci so slicna kombinacija i jas se gream. Ne mi pretstavuva problem da stavam kvaliteten inverter od 1000e, no ova pogore si funkcionira, a ne mi se frla starata klima.
Pozdrav.