Најекономично греење и ладење

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
поздрав до сите,
се убив од читање едно две недели и умов шашма ми е во моментов,

проблемот е следен,

дневна соба 50-тина квадрати 2 години ја греам со 3.5kw панасоник инвертер до почеток на декември некаде, потоа појачувам со термопечка и ептен по потреба централно парно на струја( шо е скапо у курац извинете на изразот) .

е сега сакам да ја елиминирам печката и прашањето ми е дали ако наместам уште една 3.5kw ќе биде таман или ќе се заебам скроз.

буџет околу 600-700 еур

да напоменам дека куќава нема изолација освен пвц дограма, на втори спрат со плоча горе и долу.

па ајде пред да почнам да ги шетам монтериве и сервисери да Ве замолам да слушнам некој совет.

Ви благодарам,
Поздрав,
Што и да слушнеш се ќе биде математика и нагаѓање.
Никој не може со сигурност да ти каже дали ќе се згрееш. Работата е до изолацијата инаку две 3,5 ки ќе греат 50 м2. Сега буџетот, 600-700 евра за бренд 3,5 ка се малку, ама за Carrier ,Haier, Vivax или Gree. пуна капа. Ризикот си е твој.

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
поздрав до сите,

проблемот е следен,

дневна соба 50-тина квадрати 2 години ја греам со 3.5kw панасоник инвертер до почеток на декември некаде, потоа појачувам со термопечка и ептен по потреба централно парно на струја( шо е скапо у курац извинете на изразот) .

е сега сакам да ја елиминирам печката и прашањето ми е дали ако наместам уште една 3.5kw ќе биде таман или ќе се заебам скроз.

буџет околу 600-700 еур

да напоменам дека куќава нема изолација освен пвц дограма, на втори спрат со плоча горе и долу.

па ајде пред да почнам да ги шетам монтериве и сервисери да Ве замолам да слушнам некој совет.

Ви благодарам,
Поздрав,
Moja preporaka ti e da zemes LG DUAL INVERTER do -15 stepeni na greenje odlicen model za cenata e best buy https://www.neptun.mk/categories/INVERTER_SISTEMI/LG-S-12-EQ-NSJ---S-12-EQ-UA3

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Пошто си 99% на струја те молам кажи колку ти била сметката за претходниве зими за јануари и ќе можеме да ти дадеме препорака. И што си вклучувал во тој период од греење дали клима и печка и панели.

Многу лесно ќе се види.

На пример ако ти била 16000 најголема сметка во годината рецимо јануари. Тоа значи дека 2000 е остали потрошувачи. 14000 било греење. Тоа е грубо 3100 киловати. Ќе земеме 3500 киловати за резерва. Или 115киловати дневно. Или 5 киловати на час. Ако си на панелки или термопечка вака ќе е грубо пресметката.
И сега знаеме дека 5 kw те покрива. Значи ти требаат клими кои на -7 ќе дадат барем 5kw. Тоа се две 3.5 kw клими кои се предвидени за греење. Со тоа што ќе работат со најмалку 3 COP значи ако со парно било 14000 за греење, со клими ќе е 14000/3 односно околу 5000 денари месечно.
Секако останати месеци COP ќе е над 4, па и над 5 и греењето ќе е 1500-2000 денари месечно.

Затоа ни треба сметка и со што си греел и ќе се пресмета одма.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.891
Поени од реакции
10.923
Дечки,после долго размислување,читајќи ја темава,а и информирајќи се одоколу...
Решив(иако сеуште невселен) ова зимо да го минам со ТА печка.Причината е проста математика,имам неискористена 4.5кв ТА печка во куќата на родителите за која ќе треба да платам ~50€ за разѕидување и повторно склопување во станот.Повторното воведување на ефтина тарифа од 2 до 4 кога и сум дома после работа,и кога ќе пресметам плус-минус ми испаѓа дека инвертер од 500-600€ ќе го отплатам после 10+ години!
Опција за која сеуште размислувам е обична он/офф клима која итекако ќе ми биде потребна преку лето,а ќе служи и за греење до 0C со COP од најмалку 2(веројатно и повеќе на повисоки надворешни температури).

Темава ми беше од голема корист(без разлика на сите препукувања) и многу научив од неа.За искуството од греењето ќе пишам повратна информација здравје боже,а и темава ми е интересна и ќе ја следам и понатака.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Имаш инвертери за 20000 денари сосе монтажа, зошто би ставил Он/оф во 2019та година освен ако не се работи за викендица во која се престојува страшно ретко?

Поготово ако се спомнува зборот "греење".

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Ке лади/грее ли две соби вкупно 25м2?
Dvete sobi se vkupno 25m2 ili vkupno se 50m2 ?
Inace ovoj model e odlicen i za ladenje i za greenje.[DOUBLEPOST=1535461371][/DOUBLEPOST]
Имаш инвертери за 20000 денари сосе монтажа, зошто би ставил Он/оф во 2019та година
Tocno taka ima odlicni a evtini inverter klimi primer ovaa do 22.000den
https://klimi.mk/product.php?id=310

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Na prijatelka i prodale od kineskive klimi,i rekle do -30 greela.
Fasciniran sum od najdobriot i najprodavan brend na svetot.
Dodeka ima ovci ke ima i volna

Член од
14 август 2018
Мислења
4.891
Поени од реакции
10.923
Имаш инвертери за 20000 денари сосе монтажа, зошто би ставил Он/оф во 2019та година освен ако не се работи за викендица во која се престојува страшно ретко?

Поготово ако се спомнува зборот "греење".
Точно има инвертери за 20000 сосе монтажа,ама дали се оптимизирани за греење?!? Барем за обична клима знам дека не е,ама исто така знам дека на + надворешна температура ќе грее двапати поефикасно од греалка или панел,а мене за тоа и ми треба.Зарем мора да биде инвертер?

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Не мора секако. Ама веќе кога се става.
Можеби не се оптимизирани за греење ама се подобри од он/оф за греење.

Како и да е кои модели ги гледаш, и колкава е разликата во цена за која дискутираме?

Член од
2 август 2014
Мислења
1.786
Поени од реакции
4.149
Решив(иако сеуште невселен) ова зимо да го минам со ТА печка.Причината е проста математика,имам неискористена 4.5кв ТА печка во куќата на родителите за која ќе треба да платам ~50€ за разѕидување и повторно склопување во станот.Повторното воведување на ефтина тарифа од 2 до 4 кога и сум дома после работа,и кога ќе пресметам плус-минус ми испаѓа дека инвертер од 500-600€ ќе го отплатам после 10+ години!
Опција за која сеуште размислувам е обична он/офф клима која итекако ќе ми биде потребна преку лето,а ќе служи и за греење до 0C со COP од најмалку 2(веројатно и повеќе на повисоки надворешни температури).

Темава ми беше од голема корист(без разлика на сите препукувања) и многу научив од неа.За искуството од греењето ќе пишам повратна информација здравје боже,а и темава ми е интересна и ќе ја следам и понатака.
Fala bogu sto ima zdravorazumni kako tebe., Ne kaza kolkava kvadratura sakas da grees, so kombinacijava termo pecka od 4.5kw i on/off klima od 3.5kw jas ti garantiram deka ce grees prostorija od 35m2 do -5C so prosecna izolacija, SO MNOGU RETKI DEFROSTI, poradi pomosta od TA peckata. Normalno peckata nema da ja izduvuvas, a klimata sosema pravilno si zaklucil vo ovoj slucaj i nema potreba da bide nekoj bezveze eftin inverter koj ima eden kubik elektronika podlozna na rasipuvanje, tuku ce si kupis sosema solidna on/off za 250E so gas R410a. ON/OFF so ovoj gas na T od 4-5C e so potpolno slicna efikasnost so eftinite inverteri, dodeka na T pod nulata do -5C ce bide maksimum za 20% ponefikasna od inverterot (toa e sosema korektno), pod -5 ce nemas nikakva korist od klimata pa ce ti treba dodatok za greenje koe vece ce go imas so TA peckata.......Toa se malce denovi i samo vo ranoutrinskite casovi....Za vakva prostorija racunot za el. energija vo januar nema da prejde 3000-3500den.
Ne zboruvam napamet, bidejci so slicna kombinacija i jas se gream. Ne mi pretstavuva problem da stavam kvaliteten inverter od 1000e, no ova pogore si funkcionira, a ne mi se frla starata klima.
Pozdrav.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Ако веќе спомнуваже Т/А печка да го врачунаме тајмерот за неа КОЈ Е ЗАДОЛЖИТЕЛЕН. И без кој неможе да функционира Т/А печка.

Значи мора да се стави тајмер кој ќе ја пали струјата во 22ч, ќе ја гаси во 07ч ќе ја пали во 14ч и ќе ја гаси во 16ч. И тоа ќе си го работи цело време.

А ти само ќе ја командаш на 1 или 1,5 или 2 или 2,5 во зависност колку е ладно надвор.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.533
Поени од реакции
2.831
поздрав до сите,

проблемот е следен,

буџет околу 600-700 еур

Ви благодарам,
Поздрав,
Od pricina sto imas seriozen budzet, zemi si konzolna 3,5kw ili Hansol 3,5kw. Nema da zgresis koja od dvete da izberes.[DOUBLEPOST=1535480823][/DOUBLEPOST]

Mislam deka ke zgresis. Smetkite nikako nema da bidat pomali od 3000 do 3500 den so kombinacijata koja ja kazuvas.
So seriozen inverter smetkata nema da pomine 1500- 2000 den.
Investicijata za TA i On/Off klima ke bidat vkupno min Eur 300. Investiraj uste malce i uzivaj, em ke imas malce poveke prostor vo garsonjerata, sepak TA ke ti zafati 2 m2 od prostorot...skoro 10% od nego.

Член од
19 септември 2011
Мислења
7
Поени од реакции
6
Пошто си 99% на струја те молам кажи колку ти била сметката за претходниве зими за јануари и ќе можеме да ти дадеме препорака. И што си вклучувал во тој период од греење дали клима и печка и панели.

Многу лесно ќе се види.

На пример ако ти била 16000 најголема сметка во годината рецимо јануари. Тоа значи дека 2000 е остали потрошувачи. 14000 било греење. Тоа е грубо 3100 киловати. Ќе земеме 3500 киловати за резерва. Или 115киловати дневно. Или 5 киловати на час. Ако си на панелки или термопечка вака ќе е грубо пресметката.
И сега знаеме дека 5 kw те покрива. Значи ти требаат клими кои на -7 ќе дадат барем 5kw. Тоа се две 3.5 kw клими кои се предвидени за греење. Со тоа што ќе работат со најмалку 3 COP значи ако со парно било 14000 за греење, со клими ќе е 14000/3 односно околу 5000 денари месечно.
Секако останати месеци COP ќе е над 4, па и над 5 и греењето ќе е 1500-2000 денари месечно.

Затоа ни треба сметка и со што си греел и ќе се пресмета одма.
па тука некаде се сметките , со тоа што пред две години во таа јаката зима највисоката сметка беше 24.000,00 ама парното лупаше 20+ дена.

инаку се греат два спрата, на едниот ТА печка 4.5 и панелка, на вториот ТА печка 4.5 + инвертер 3.5 + панелка. Најниска сметка е некаде 8.500,00 највисока 18.000,00 земајќи во предвид дека имам 5 сандаци за длабоко замрзнување поради бизнис потреби.
и една глупост што не знам да ја решам, а тоа е бојлер 150л демек на соларно поврзан ама кога нема сонце....... приказна за себе

Благодарам за советот,
решен сум да се пробам со 2x 3.5kw инвертери, а ТА печката ќе ја транспортирам во спална со што би ја елиминирал глупавата панелка.

панасоникот cs-ue12rke
што го имам ме чинеше 32.000,00 пред 3 години купен во сетек,па сега гледам некој ист во тој ценовен сегмент има со слични карактеристики, ама се двоумам и меѓу мицубиши
на клими.мк , малку поскапи ама овие scop i seer се подобри вредности, дали се толку битни или нема некоја позначителна разлика?!

Благодарам,
поздрав,

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Имаш бајаги големи сметки.

Имав и јас. Види задихтувај ги прозорите добро пред зимата. Тоа кај мене направи огромна разлика на едниот спрат.

Потоа сандаците не се проблем зошто и тие го греат просторот околу нив.

Како и да е Т/А е строго за со тајмер за ефтина струја иначе е отров скапо.

Имаш основа за подобрување како што имав и јас.

Утре ќе седнам една калкулација ќе направам, сега касно е и од мобилем неможам да штракам бројки. И ќе видиме како излага математиката штом знаеш точна сметка за најладното.

Kajgana Shop

На врв Bottom