Најекономично греење и ладење

Член од
27 мај 2018
Мислења
932
Поени од реакции
1.591
@Gr-er
Prodavas Alat Bosch ?
Ili se falis deka si monter pa se falis so alatot za busenje? malce pomalce demek skromno ke si kazes i deka
deka montiras i dupis i toa Njemacki:P
Od dupki da bese bitna montaza oflele logika...
Ne ne prodavam bosch, nit montiram klimi, sosema tret biznis nadvor od rabotata vo fabrika, poentata bese deka ne mi trebaat hrvati ili srbi na forum da izmisluvaat topla voda tocno znam sto moze made in germany, kineski alat NE ...[DOUBLEPOST=1535230617][/DOUBLEPOST]
Temava gledam pak zabega.
Daj be veke ponudete nekoja klima, so konkretni pricini zosto ja preporacuvate.
Ne postirajte dupcalki.....mobilni.....ili delovi za koli...imate drugi forumi za toa.
Temata e na mesto, se diskutira okolu kvaliteto na japonsi uredi vs prc uredi ..

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.533
Поени од реакции
2.830
Nikoj ne go osporuva kvalitetot na japonskite uredi. Donesete gi veke ednas na nasiot pazar pa da gi vidime, da kaze nekoj nekoe iskustvo. Ne samo muabet vo prazno.[DOUBLEPOST=1535230808][/DOUBLEPOST]Ne samo Daikin, made in Turkey&Czech........Mitsubishi, made in Turkey.......Carrier, made in PRC.....[DOUBLEPOST=1535230892][/DOUBLEPOST]Dosta veke za japonski brendovi, a nieden ured made in Japan na pazarov.
Pricinata e jasna, nema koj da plati nesto tolku skapo za koe invisticijata ke se opravda za 20 godini.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Za Klima montaza najspremeni monteri vo gradov koristat Pro ili potocno digitalna OPREMA ZA KLIMATIZACIJA (i ne se falat so hilti Bosh za dupki) koja za vas monteri-prvacinja e isto novina kako i Back to the Future snimen vo 80ti :icon_lol:
Ke plati nekoj 1000evra klima a mu doagja monter za Japanecot so oprema za klimatizacija corak- nula, nit saglam manometar nit vakumira. Mitsubishi najizvikaniot "Japanec" kaj nas eden svoj monter nema.
IMG-f6e6dc030e0b575d4f8d0cf14b5def10-V.jpg IMG-96bec728d959918e5f02db0e424d838f-V.jpg
IMG-66a674dc8f4d0a881142aebaa5ab13b1-V.jpg

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
27 мај 2018
Мислења
932
Поени од реакции
1.591
Za Klima montaza najspremeni monteri vo gradov koristat Pro ili potocno digitalna OPREMA ZA KLIMATIZACIJA (i ne se falat so hilti Bosh za dupki) koja za vas monteri-prvacinja e isto novina kako i Back to the Future snimen vo 80ti :icon_lol:
Прегледај го приврзокот 195909 Прегледај го приврзокот 195910
Прегледај го приврзокот 195911
Top, bravo za tebe sto si profi so profi alat a ne prc tezgerinja vo slucajot toa beloto gore heheh

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.533
Поени од реакции
2.830
Gr-er, toa e BRAND No.1 vo svet. Mozes da komentiras kolku sakas, toa e vistinata, kolku i da ti e macno sto ne e nekoj tvoj japonec. Bilo nekogas, mozebi pred 10-15 godini, igracite se smenija.[DOUBLEPOST=1535232108][/DOUBLEPOST]Na nasiot pazar se vo momentov broj eden, odnos kvalitet/cena.

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Decko se izgubi vo vreme i prostor, eve kako odat rabotite (ti nikogas nema da go sfatis ova ) koga se proizveduva eden del za seriozen brend (mb, fe, vw, re, ma, ni...)ti stiga specifikacija kakov da bide toj del, a ne ti kako sakas, so koj kvalitet i site poprati raboti okolu toj del se do najmala sitnica, taka da pred da pocnes da prozveduvas za niv doaga kontrola (mercedes) i pravi audit na prozvodstveniot proces, i samo vo slucaj da gi zadovolis nivnite kriteriumi ti davaat dozvola da prozveduvas za niv po nivni standar i nivni baranja a za komentarot na dastan deka nema kvalitet cisto kako podatok naj dobra odcenka imame od mercedes od site nasi fabriki po cel svet vklucuvajki go i japan . Epa istoto vazi i va mitsu, dajkin, toshiba, i site ostanati ako gi zadovoluvas nivnite kriteriumi i baranja ke proziveduvas bez razlika dali ke piauva made i macedonia ili prc ...

Vazi sedi 1 ...
Prasaj nekoj germanec koj GOLF
bese dobar ke ti odgovori GOLF1
GOLF2. GOLF3 se trpi GOLF4 pa navamu gubre e.
A za kvalitetetot kaj nas znaeme
kabli za audi so mastiki za dvakanje zalepeni.

Bugarceto nosi japonski polovni modeli koi iako se polovni i stari modeli po 5-6 godini za evropskite modeli se avioni.

http://www.airqualitybg.com/климатици/mitsubishi-electric-0

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Saglam servis i moderna oprema ima samo prestavnik, uvoznik, Brend, prodavnica ..a monter ala Pazar3-brend so oglasi montiram eftino i sve zivo od klimi bilo Fuego bilo klima od 1000evra samo moze da ti stane stalen gostin i da ti ja poprava klimata....Pazargiite nadavaat ni fiskalna sto gi osloboduva od odgovornost zasto garancija bez fiskalna nigde nevazi, a u toj slucajl montazata vakumiranjeto i slicno e sosema nebitna za niv...mene monter sakase Mitsu od 1000evra da mi montira bez da vakumira i go odjebav instantno....a takvi mangupi ima kup niz gradov, glaven alat cekan i hilta ko da si viknal ekipa za rusenje a ne za klima.
Ke im dadat nesto popust za da gi zalazat a za montaza fiskalna i garancija gi zabole stapot.

Последно уредено:
Член од
13 март 2017
Мислења
110
Поени од реакции
182
Ај сеа повикајте некој админ по можност да нема купено клима од овие што се пукаат тука и да банира , се што е некултурно (деца,памперс итн).

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
темава е тотално уништена бандити само се рекламираат
никој друг не чине само нивниот производ
одите бе тамо на фејсбук рекламирајте се оставете ја тука темава за сериозна дискусија

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Ај сеа повикајте некој админ по можност да нема купено клима од овие што се пукаат тука и да банира , се што е некултурно (деца,памперс итн).

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Амди Бајрам муабет.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.962
Поени од реакции
8.159
Реално од 2-3ца членови препродавачи на Грее нит може нешто салам да се научи, нит може да се добие реална состојба на пазарот, а и доведуваат во заблуда со прикривање на недостатоци на нивните клими и преувеличување на добрите работи.

Некој прашува за греење за цела куќа тие му препорачуваат 5 клими. Мислам WTF, постојат системи со кои што можеш да грееш и бојлер и 3 спрата и цел комшилук тие ти викаат купи си 5 клими. Ок е, ќе си ги продадете климите но дај малку и друга дискусија освен препукувања меѓусебни

Наместо тоа може да објасните што значат сите оние ознаки кои што се напишани на климите. Кои се битни а кои се небитни работи. Реално дали бучела со 40дб или 44дб и тоа да го споредувате верувам речиси никој не го интересира.
Може и воопшто без спомнување на одредена марка да напишете што е тоа што треба една клима да го има за добро да затопли пример 40 квадрати соба. Дали 3.5кв би се справила со таква задача или треба 5.5кв. Доколку се работи за соба од 30кв, а може да ја затоплат и 3.5 и 5.5, која ќе потроши повеќе(од муабети викаат 5.5 ќе затопли побрзо, ќе изгасни и со тоа ќе се изедначи потрошувачката). Реално може за многу работи да се дискутира доколку некој се разбира и без да се фаворизираат брендови. Колкав издувен капацитет треба да има за да може да даде добра топлина. Што значи SCOP и колку тој придонесува кога би му верувале на Нептун, Сетек во карактеристиките што ги пишуваат(не ме колете за ова).

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.533
Поени од реакции
2.830
темава е тотално уништена бандити само се рекламираат
никој друг не чине само нивниот производ
одите бе тамо на фејсбук рекламирајте се оставете ја тука темава за сериозна дискусија
Nikako ne mi e jasen tvojov post, pa nitu eden do sega sto si go napisal odkoga si prisaten na temava.
Pa uste najde da davas mislenje koj e bandid, a koj ne....katastrofa.
Ako nemas poima i neznaes sto da preporacas, podobro ne komentiraj i ne dodavaj maslo na ogan.
Od takvi kako tebe temava zabeguva.
Gledam imas Vivax, ti i semejstvoto celo. Daj nekoj komentar za niv, zadovolen, ne si zadovolen....sto preporacuvas.....ne samo prazni muabeti.[DOUBLEPOST=1535308366][/DOUBLEPOST]
Реално од 2-3ца членови препродавачи на Грее нит може нешто салам да се научи, нит може да се добие реална состојба на пазарот, а и доведуваат во заблуда со прикривање на недостатоци на нивните клими и преувеличување на добрите работи.

Некој прашува за греење за цела куќа тие му препорачуваат 5 клими. Мислам WTF, постојат системи со кои што можеш да грееш и бојлер и 3 спрата и цел комшилук тие ти викаат купи си 5 клими. Ок е, ќе си ги продадете климите но дај малку и друга дискусија освен препукувања меѓусебни

Наместо тоа може да објасните што значат сите оние ознаки кои што се напишани на климите. Кои се битни а кои се небитни работи. Реално дали бучела со 40дб или 44дб и тоа да го споредувате верувам речиси никој не го интересира.
Може и воопшто без спомнување на одредена марка да напишете што е тоа што треба една клима да го има за добро да затопли пример 40 квадрати соба. Дали 3.5кв би се справила со таква задача или треба 5.5кв. Доколку се работи за соба од 30кв, а може да ја затоплат и 3.5 и 5.5, која ќе потроши повеќе(од муабети викаат 5.5 ќе затопли побрзо, ќе изгасни и со тоа ќе се изедначи потрошувачката). Реално може за многу работи да се дискутира доколку некој се разбира и без да се фаворизираат брендови. Колкав издувен капацитет треба да има за да може да даде добра топлина. Што значи SCOP и колку тој придонесува кога би му верувале на Нептун, Сетек во карактеристиките што ги пишуваат(не ме колете за ова).
Ima mnogu postovi, dobri na temava, od seriozni poznavaci na problematikata.
Gledaj gi tie, koj te nervira, za da ne go citas blokiraj i tolku.
Isto taka, ke procitas gluposti i ne soodvetni komentari mnogu, ama ne gi zimaj na srce...ne e sekoj strucnjak, kako poznatiov tuka ''klima ured". Toj na primer, segde ima prijateli..poznati...komsii....hahahah. uzas.[DOUBLEPOST=1535308439][/DOUBLEPOST]I daj veke, seriozno, pocnete da preporacuvate nesto so pricina i dajte seriozen komentar zosto toa go preporacuvate.

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.962
Поени од реакции
8.159
Ima mnogu postovi, dobri na temava, od seriozni poznavaci na problematikata.
Gledaj gi tie, koj te nervira, za da ne go citas blokiraj i tolku.
Isto taka, ke procitas gluposti i ne soodvetni komentari mnogu, ama ne gi zimaj na srce...ne e sekoj strucnjak, kako poznatiov tuka ''klima ured". Toj na primer, segde ima prijateli..poznati...komsii....hahahah. uzas. I daj veke, seriozno, pocnete da preporacuvate nesto so pricina i dajte seriozen komentar zosto toa go preporacuvate.
Не е финтата да блокираш некој и така да решиш проблем. Можеби баш тој може да кажи добри работи, ама освен препукување меѓусебно и препорачување на Грее намбер уан ништо друго не се пишува. Можеби и Вивакс или ST кријат добри клими доколку научиме кој дел што улога игра и што може да донесе. На крајот на денот се подразбира колку пари толку музика, но не секогаш е така. Истиот квалитет некогаш може да се добие и со далеку понерекламирани и поевтини производи зошто нормално колку повеќе пари се трошат на реклами толку повеќе ќе кошта производот, но тоа не значи дека ќе е најдобар.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Rojters intervju so glavniot na Daikin za Azija objaven pred 6 dena. Ja objasnuva expanzijata na prodazbata na Daikin uredi na globalnite pazari, Azija, Amerika, Afrika a Evropa nigde ne se spomnuva.
Targeti se Indija, Amerik, Afrika.
Kako sto moze da procitate, Daikin i den denes vo svoite uredi koristi delovi proizvedeni vo Gree.
Ili u prevod osnovni modeli na Daikin se Gree masini ili so Gree delovi, isto kako sto i osnoven model na Toshiba ili Carier e so Kineski delovi od Midea fabrikata...
Za nas konkretno problem se cenite i razni trolovi po temava od petni zili se trudat da objasnat primer: deka Fujitsu LLCC kaj nas vredi da se plati 700evra zatoa sto bil Japanec i imal Eurovent, a vo Srbija istiot model moze da se najde i za 480evra..
Daikinot FTXBC kaj nas kako osnoven model i gledam deka e pola vo Gree proizveden na ista fora imase visoka cena kaj nas.
Toshiba primer najeftina cena od okolinava drzi vo Hrvarska sto e vo EU ama sepak cenata kazuva deka kaj nas se naduvani cenite i na osnovnite modeli koi se poslabi i i od Kineskite na greenje.

https://www.reuters.com/article/us-japan-daikin/japans-daikin-thriving-in-asia-and-india-sets-sights-on-africa-idUSKCN1L608C

IMG_20180826_232401.png

Последно уредено:
Член од
19 септември 2011
Мислења
7
Поени од реакции
6
поздрав до сите,
се убив од читање едно две недели и умов шашма ми е во моментов,

проблемот е следен,

дневна соба 50-тина квадрати 2 години ја греам со 3.5kw панасоник инвертер до почеток на декември некаде, потоа појачувам со термопечка и ептен по потреба централно парно на струја( шо е скапо у курац извинете на изразот) .

е сега сакам да ја елиминирам печката и прашањето ми е дали ако наместам уште една 3.5kw ќе биде таман или ќе се заебам скроз.

буџет околу 600-700 еур

да напоменам дека куќава нема изолација освен пвц дограма, на втори спрат со плоча горе и долу.

па ајде пред да почнам да ги шетам монтериве и сервисери да Ве замолам да слушнам некој совет.

Ви благодарам,
Поздрав,

Kajgana Shop

На врв Bottom