Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Мора да познаваш некој џандар што работи во влада, собрание, претседател, прашај го кој смее да носи оружје. Еве ќе ти кажам пример. Ако дојде Претседателот во посета на собранието, неговото лично обезбедување носи оружје. Исто е и кога доаѓа некој од странство. Се шетаат бугари, срби, грци, со оружје во собранието. Овој на бјб сега што го ставиле, бил обезбедување на министерот привремен, изборен,за внатрешни работи. Тој значи има право да се шета во собрание со оружје. Нема право да влезе во салата кај што се одржува седница, кај претседателот на собранието итн.А за овој дали треба или не, да биде на таа позиција, тоа е друго.
Можеш ли да го посочиш законот каде што тоа е дефинирано? И да го прашува претседателот дали да пука? Кој претседател? Партиски?
Јас го најдов ова во законот за Собранието:

XIII. ОДРЖУВАЊЕ НА РЕДОТ ВО СОБРАНИЕТО
Член 43
(1) Одржувањето на редот во зградата на Собранието и во просториите во кои работи Собранието го обезбедува посебна служба. Лицата од посебната служба за одржување на редот во зградата на Собранието на истакнато место на облеката носи обележје на Собранието на Република Македонија.
(2) Овластените службени лица на органите на државната управа не можат без одобрение од претседателот на Собранието да имаат пристап во просториите од ставот (1) на овој член, ниту да преземаат мерки спрема пратениците, работниците во Службата и спрема други граѓани.
(3) Носење оружје во зградата на Собранието не е дозволено, освен за лицата овластени за одржување на редот во зградата на Собранието.
(4) За одговорноста за нарушување на редот во Собранието од страна на пратениците и надворешни лица кои учествуваат во работата на Собранието одлучува и донесува мерки претседателот на Собранието по претходна консултација со потпретседателите и координаторите на пратеничките групи.
(5) За одговорноста за нарушување на редот во Собранието од страна на вработените во стручната служба и надворешни лица поканети со нив, спроведува и изрекува соодветни мерки генералниот секретар на Собранието согласно со закон.

Последно уредено:
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Иначе за друго све им е полошо...
Добро, зашто после коа ви викаат дека сте ретардирани се љутите?
Ја кога викам дека си ти коњ мрсулав бан добивам, ама не можем да лажам.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
Ја кога викам дека си ти коњ мрсулав бан добивам, ама не можем да лажам.
Искрено, некој ко тебе кога има лошо мислење за мене, многу ми значи. Знам дека сум на добар пат.

Дали некој, некад од вас зборел со Бугари и ги прашал дали им било боље пред ЕУ?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Законски смее да носи оружје обезбедувањето на премиер,претседател,министер за внатрешни, и било каква делегација од било која земја.Вие го читате законот за обезбедување на собранието. Значи со тој закон е регулирано како се обезбедува собрание. Ако дојде Трамп или Путин, неговото лично обезбедување ќе влезе со оружје таму.Нема да влезат само таму кај што е средбата во четири очи.На прес,при влез излез, по ходници ќе врие амери и руси со оружје. Значи дечково бил бодигард (лично обезбедување на министерот за внатрешни работи поставен од МВР).Појма немаш околу овие работи, а коментираш.А тоа како е поставен сите знаеме. Гордана Јанкуловска министерката за внатрешни што е го поставила.
Јас го цитирав (дополнително) законот. Ти цитирај ми закон каде што е така како што велиш, па ќе споредиме? Ти тресеш од ракав и велиш појма дека немам. Цитирај.. па можеби си во право. Како што вели законот, така треба да биде.[DOUBLEPOST=1535031043][/DOUBLEPOST]
Искрено, некој ко тебе кога има лошо мислење за мене, многу ми значи. Знам дека сум на добар пат.

Дали некој, некад од вас зборел со Бугари и ги прашал дали им било боље пред ЕУ?
Море човече, јас не сум против ЕУ, не сум против НАТО (иако ми пречи насилството што го прават низ светот).
Да сме искрени, нам ни треба МНОГУ за да достигнеме некое ниво, како и на останатите држави што ги шлепаат политички во ЕУ. Има бенефити, на пример, има фондови за автопатишта. Ама, џабе ти е ако имаш плата од 300 евра. Луѓето сакаат плати од по 2-3000 евра. Кај нас тоа никогаш нема да е. Затоа, ЕУ ќе ни служи за лесно бегање надвор, во богатите ЕУ држави.
Јас не сум ЕУ скептик, не пропагирам против ЕУ, само ги кажувам приликите на државичките што како сирачиња ги прибира ЕУ. Не го велам тоа за Австрија.

(А не е лошо да внимаваш на речникот, така ли ќе одиме во НАТО и ЕУ? :) )

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.946
Поени од реакции
50.860
зависи, ако ги поставиш оние креативни пропагандни постери од Заев во кои објаснува кои се придобивките од ЕУ, (заборавајки со кои тонови беше испален од таму на последниот самит) , ондак неам зборено со ниеден Бугарин и молим те потсети не како сме на портите на рајот :icon_lol:

S

silmarillion

Гостин
Ова е омилено прашање последно време на оние кои сакаат да се преименуваме за да влезиме во ЕУ и НАТО.
ЕУ е поширок поим. И Грција е ЕУ, зошто нема миграција таму? Впрочем, зошто бегалците ја минуваа Грција, Македонија, Србија, Хрватска, Словенија... па и Бугарија, и одеа во неколку одбрани ЕУ земји. И Хрватска, и Словенија, и Грција, и Унгарија... се во ЕУ. Па таму беа само транзит.
Значи, се оди во богати држави каде што може добро да се заработи (и живее, можеби). Не дека се во ЕУ. Швајцарија не е во ЕУ, па сепак се оди таму.
Мигирираш во Германија која е членка на ЕУ, идеш на форум Кајгана и збориш дека ЕУ е лоша, не се селиш од Германија, не ја напушташ ЕУ. Незнам како попластично да ти објаснам каде е проблемот? Што ми мешаш Бугарија Романија во овој муабет? Друга работа, до кај сме со референдумите во Бугарија, Романија, Грција, Хрватска и Словенија за напуштање на ЕУ? Пошто нели се сиромашни и мигранти не одат кај нив, значи не ја бива работата. До кај сме со тие референдуми?

Ѓоко за тебе и за сите сероњи. ЕУ има миљон проблеми и грешки, ама и таква е подобра опција од моменталната наша ситуација. За некоја друга алтернатива незнам, пошто Русија ништо не понудила на маса.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ајде и Фокус да пиши, оти на букефаловци не верувате:

Владата планира да потроши околу 700 илјади евра за цвеќиња

https://fokus.mk/vladata-planira-da-potroshi-okolu-700-iljadi-evra-za-tsvekina/[DOUBLEPOST=1535034249][/DOUBLEPOST]Во врска со вчерашниот смртен случај на девојчето Ева Крстановска, Филипче рече дека сите процедури биле запазени.

https://news24.net.mk/filipche-platata-na-lekarite-sestrite-od-septemvri-ke-se-zgolemi-za-600-denari/

А да и платите на сестрите и докторите ќе се зголемат за 600 денари.

Последно уредено:
Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Дали се читате што пишувате?
Колкумина од вас се правни експерти, или си терате своја логика?

Ви предлагам малку онанија, да се средите со мислите

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.038
Поени од реакции
1.121
Можеш ли да го посочиш законот каде што тоа е дефинирано? И да го прашува претседателот дали да пука? Кој претседател? Партиски?
Јас го најдов ова во законот за Собранието:

XIII. ОДРЖУВАЊЕ НА РЕДОТ ВО СОБРАНИЕТО
Член 43
(1) Одржувањето на редот во зградата на Собранието и во просториите во кои работи Собранието го обезбедува посебна служба. Лицата од посебната служба за одржување на редот во зградата на Собранието на истакнато место на облеката носи обележје на Собранието на Република Македонија.
(2) Овластените службени лица на органите на државната управа не можат без одобрение од претседателот на Собранието да имаат пристап во просториите од ставот (1) на овој член, ниту да преземаат мерки спрема пратениците, работниците во Службата и спрема други граѓани.
(3) Носење оружје во зградата на Собранието не е дозволено, освен за лицата овластени за одржување на редот во зградата на Собранието.
(4) За одговорноста за нарушување на редот во Собранието од страна на пратениците и надворешни лица кои учествуваат во работата на Собранието одлучува и донесува мерки претседателот на Собранието по претходна консултација со потпретседателите и координаторите на пратеничките групи.
(5) За одговорноста за нарушување на редот во Собранието од страна на вработените во стручната служба и надворешни лица поканети со нив, спроведува и изрекува соодветни мерки генералниот секретар на Собранието согласно со закон.
Овој закон е за вработените во внатрешното обезбедување.Интерен закон за нив.Правило на служба.И они работат по овој закон.Јас првпат овој закон го читам,за друг неможам да најдам,ама сум работел на таква позиција ,и ти кажувам од прва рака.При јака делегација во собрание има тешко наоружување,поспецифично.И убаво пишува во ова што си го постирал,без одобрение од претседателот на Собранието да имаат пристап во просториите од ставот (1) на овој член, ниту да преземаат мерки спрема пратениците, работниците во Службата и спрема други граѓани.Истото ова важи и за тие што се бодигарди ,а не се вработени во собрание .Кај смеат да се движат,што да прават.И бодигардите имаат ист ваков закон.
Кога треба да употребиш оружје,поготово во ваков случај,или ќе бидеш во затвор,или главен.Таму нема веќе ни правило,ниту закони.Јас го почитувам твоето мислење ама мора малку да те корегирам.

Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
Незнам кој админ што пишал а е и тотално небитно..
Лажго. Исти сте како муртинскиот ви господар.
Еве го постот
Те молам немој вакви муабети да пушташ во Германија, уште доста не се заминати и треба да си идат, не стварај стереотипи таму.
И моментот на твојата преобразба од глиста во напален мајмун.
Чекај бе, сакаш да кажеш дека прорусов штрака од Германија?
Но нејсе, да не бегаме од темата. Кажи ми зошто си мигрирал у западниот свет наместо во Русија?
За инает твој.
Во коментарите давам мое мислење со аргументи кои ја ги ценам за релевантни.

Збориш за аргументи, а твојот ник е Прорус со ЕУ локација.
Селска теткица и аргументи:tapp:. Јак аргумент имаш, чим си прорус мора во Русија.
Истото важи сега и за тебе штом си пронато тогаш ќе им кажеш на твојте место сендвичи со вегета да ти купат билет за некоја нато земја.
У старт си помочан и не заслужуваш ништо друго сем спрдавање. Фино лепо сеа спакуј парталите и првиот Аерофлот до Домодедово па од таму кај ќе факаш твое си е. Се до тогаш си ирелевантен и небитен.
Феноменот дупнат шарен куртон, е у старт спрдок. Било што да напишеш во овој живот ти е ирелевантно и небитно.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Мигирираш во Германија која е членка на ЕУ, идеш на форум Кајгана и збориш дека ЕУ е лоша, не се селиш од Германија, не ја напушташ ЕУ. Незнам како попластично да ти објаснам каде е проблемот? Што ми мешаш Бугарија Романија во овој муабет? Друга работа, до кај сме со референдумите во Бугарија, Романија, Грција, Хрватска и Словенија за напуштање на ЕУ? Пошто нели се сиромашни и мигранти не одат кај нив, значи не ја бива работата. До кај сме со тие референдуми?

Ѓоко за тебе и за сите сероњи. ЕУ има миљон проблеми и грешки, ама и таква е подобра опција од моменталната наша ситуација. За некоја друга алтернатива незнам, пошто Русија ништо не понудила на маса.
Уште нешто забораваш, што ако пример, Бачето или Прорус, остануваат да живеат што живеат во ЕУ ама тука се крие смртна опасност. Постепено, спонтано, со тек на време западот им влијае, им се пика под кожа, па за 10 години од денес стануваат еуросодомити и почнуваат да се еуросодомизираат меѓу себе.
Како да ги спасиме, евакуираме оттаму, не мора да биде Москва ете и Минск нека биде, па не мора ниту Минск, може и Урошевац или Кочани.

Прорус бери ум го глава дури е време, бегај оттаму пошто ќе станеш еуросодомит еден ден, ќе заспиеш како во Боди снечерс и ќе се разбудиш со чуден осечај во задникот.

Не можам да престанам со зборчево "еуросодомит", а треба хахахах

S

silmarillion

Гостин
Лажго. Исти сте како муртинскиот ви господар.
Еве го постот

И моментот на твојата преобразба од глиста во напален мајмун.

За инает твој.

Селска теткица и аргументи:tapp:. Јак аргумент имаш, чим си прорус мора во Русија.
Истото важи сега и за тебе штом си пронато тогаш ќе им кажеш на твојте место сендвичи со вегета да ти купат билет за некоја нато земја.

Феноменот дупнат шарен куртон, е у старт спрдок. Било што да напишеш во овој живот ти е ирелевантно и небитно.
Иди бре изнаеби им се мајке у сред Берлин дека не им чини општеството, што мора тука да ти ги читаме шизофрениите. Голум синдром. На штрасе е Смигол, на форум е Голум :))))

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Иди бре изнаеби им се мајке у сред Берлин дека не им чини општеството, што мора тука да ти ги читаме шизофрениите. Голум синдром. На штрасе е Смигол, на форум е Голум :))))
Замисли го Прорус на сред Берлин пред Чек поинт Чарли, опнал Балаклава на тиквата, маица од Стрељцов, флаша вотка во џеб му вири, руска цокула и мафта со советско знаме хахахах

Член од
24 март 2010
Мислења
15.333
Поени од реакции
26.291
Овие од Левица треба свеќи да им палат на СДСМ. Во обид да ја дефокусираат јавноста од стандардните препукувања со ВМРО, од нигде никаде парламентарна партија ќе ги направат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom