ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Mortisha
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам дека од 2013та е ова променето, имаше некаде на сајтот објавена одлука од Сл.Весник.
Наскоро се планира да се смени и да биде 4+1 по старо, односно 4та да биде исто 200 евра, а не 1.000.[DOUBLEPOST=1534084871][/DOUBLEPOST]
Нели ова со колоквиумите беше укинато и индивидуално од предмет до предмет?
Од кај ова инфо?
Ако е вистина треба да се притисне да го убрзаат процесот.

Оставено е на избор на професорите дали ќе даваат колоквиуми за нивните предмети додека не ја средат програмата,ова ми беше кажано од професорот Зоран Илиевски.
Еј,и јас чув за тоа 4-та да се врати по старо.Многу убаво би било,но не знам кога би го направиле тоа.
Ја слушав 4 години дека ќе ја враќаат 4та по старо, ама ете, џабе ми е сега мене... :D

Од кај ова инфо?
Ако е вистина треба да се притисне да го убрзаат процесот.
Ова го слушав од разни професори и асистенти веќе 4 години, но и да се забрза, нема да се однесува на тие што веќе почнале по друга програма. Така што, ако си сега втора-трета, нема да те фати и тебе, туку тие што допрва ќе се запишат прва.

@Јефто нема везе што не би ме фатило за општо добро се работи :D
Иначе мислев има нешто покнкретно, вака само пусти желби. Математиката вика 3+2 годишно носи околу 150к евра помалку, а сите знаеме што е приоритет за мнозинството на нашиот ни фалултет.

@VardarVoSrceto
Се побуни мојата генерација (пред 2 години) зашто и нас не лажеа дека кога ќе дојдеме 4та ќе биде 200 евра, па после се договоривме со Борче божем 500 да било, па се смени деканот и он рече нема шанси такво нешто, против законско било. На кога решивме дека никој нема да се запише, односи со јавност и новинарство си почнаа да уплаќаат и деканот и Неда ни се смееа во лице, еве на вашите колеги не им смета, само вие сте тие проблематичните. На крај сите легнавме на брашно и си уплативме, со „олеснителна околност“ да можело на рати да се плаќа...

Затоа 5та година мастер ниту еден нема запишано од политички, мада не знам ни колку им значи нив тоа.

@VardarVoSrceto
Се побуни мојата генерација (пред 2 години) зашто и нас не лажеа дека кога ќе дојдеме 4та ќе биде 200 евра, па после се договоривме со Борче божем 500 да било, па се смени деканот и он рече нема шанси такво нешто, против законско било. На кога решивме дека никој нема да се запише, односи со јавност и новинарство си почнаа да уплаќаат и деканот и Неда ни се смееа во лице, еве на вашите колеги не им смета, само вие сте тие проблематичните. На крај сите легнавме на брашно и си уплативме, со „олеснителна околност“ да можело на рати да се плаќа...

Затоа 5та година мастер ниту еден нема запишано од политички, мада не знам ни колку им значи нив тоа.
Мислам дека ви ја "продале причата" дека за само за вас има на рати плаќање. Ја освен прва година и 10ти семестар, се друго плаќав на рати.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Мислам дека ви ја "продале причата" дека за само за вас има на рати плаќање. Ја освен прва година и 10ти семестар, се друго плаќав на рати.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
На сите ни беше јасно тоа, тоа беше нивното оправдување дека ни излегле во пресрет.

Дали предавањата на мастер на граѓанско право и на казнено право се задолжителни?

Колку изнесува ратата за трет семестар државна квота?

Колку изнесува ратата за трет семестар државна квота?
Најверојатно 100 евра, како и за секој семестар првите 3 години за државна квота.
Е сеа има повластувања за одредени категории на студенти, ама тоа најдобро е да се праша на студентски.

Најверојатно 100 евра, како и за секој семестар првите 3 години за државна квота.
Е сеа има повластувања за одредени категории на студенти, ама тоа најдобро е да се праша на студентски.

Ти благодарам на одговорот. Мислев во однос да не има некои дополнителни трошоци како што имаше минатата година кога се запишувавме (пример за индекс, знам дека сеа тоа нема да го има).

Јас сум матурант. Планирам да се запишам на правен. Планирам да одам на ПОЛИТИЧКИ НАУКИ на АНГЛИСКИ.

Не ме бива за природни науки, а не дека ме влече правото. Повеќето сакам да дебати, развивање ораторски вештини, историја, бла бла, барем за тоа ме бива.

Кое е вашето мислење за правниот факултет?
Исто така дали е меѓународно признаен? Односно дали може дипломата да се искористи во странство?
Планирам 3 години тука па потоа +2 во странство ако ја има таа можност.

На сајтот истражив ама не е добро уреден.

Ти благодарам на одговорот. Мислев во однос да не има некои дополнителни трошоци како што имаше минатата година кога се запишувавме (пример за индекс, знам дека сеа тоа нема да го има).
Секој зимски семестар се плаќа рата за школарина и оние трошоци за ИКСА и за штета и уште нешто.Секој летен семестар се плаќа само рата за школарина.И дополнителни трошоци за книги,скрипти и испити.Поевтино проаѓаат оние студенти кои се без родители или само со еден родител или се социјални случаи.
Јас сум матурант. Планирам да се запишам на правен. Планирам да одам на ПОЛИТИЧКИ НАУКИ на АНГЛИСКИ.

Не ме бива за природни науки, а не дека ме влече правото. Повеќето сакам да дебати, развивање ораторски вештини, историја, бла бла, барем за тоа ме бива.

Исто така дали е меѓународно признаен? Односно дали може дипломата да се искористи во странство?

Не е секаде признаен.За тоа ќе треба да се распрашаш на странски факултет доколку сакаш да продолжиш во странство.
Информирај се колку вкупно кредити бараат оти системот на студирање се разликува во многу земји.
Не само вебсајтот.На Правен ништо не е уредено.Испокршени амфитеатри и предавални,фалат столчиња,греењето за никаде,WIFI-то слабо фаќа,повеќето професори не можат да бидат најдени во приемно време и стално човек треба да ги брка за оцени и плус се терсене....

Па да, ќе ги имаш тие глупостите ИКСА, книжен фонд, за штета, за ова-она, шо беа, околу 3 бона мислам.
Нека не те лажат, ќе треба да ги платиш, не може да се избегнат тие, барем јас колку што знам.

Дали на македонски, дали на англиски, исто ти се фаќа. Како и да ја завршиш, појди си после 3та во Австрија во Салцбург, колега мој беше на размена и океј си помина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom