Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
После 100 години кога ќе учат за Љубчо Георгивески, ќе го третираат како Бугарин или како Македонец? ИСта е причата и со Илинденското востание.
После 100 години можда тебе ќе те третираат како Индијка пример!?

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
НемаМе? - Мислиш НемаАТ.

И кој дел од "президиум" не ти е јасен? Немаат позиција претседател, таква им е структурата на партијата - одлуките се донесуваат со гласање, а не по збор на еден чоек, по запатистички систем.
Доста бе, од сто километри се гледа дека си у Левица. Прво ми беше чудно што хистерично рипаш да се расправаш со секој што ќе проќења за левица. Па вчера беше сумњив кога почна да објаснуеш како ти имаш поинаков однос со Хичкок кога никој не те таргетираше тебе у муабет. До сеа, милион пути, ти сереле дека си сдсм и те болел кур. Сеа наеднаш прв пут у живот, осеќаш силна потреба да негираш дека си член на Левица. Оо притаен интернет андеркавер агенту, ланс ви е некој дикој што ќе глуми дебил кој се декларира ко член на Левица? Као ок е пеер, олабави. И глеј пренеси у култот што иам пишано, немој ништо да си испуштил.
Фала за деталниот одговор, не сум знаел дека е таква ситуацијата во Левица, можеби затоа што и не познавам лично членови од таа партија, според ова напишаното, ако може да се направи религиозна аналогија, за нив класата е Бог а класната борба е божјата воља?
Не сум многу упатен во култови освен неколку подкасти што слушав, колку што разбрав имало повеќе карактеристики кои една организација мора да ги има за биде култ, ова што опишуваш со немањето свој став/мислење кај членовите е само една од нив.

1.Каков е односот на членовите кон лидерот Апасиев, дали кон него гледаат како на "више битие", дали е дозволена критика кон лидерот или тоа не смее?
2.Дали наметнуваат одвајање на членовите од фамилија, пријатели, околина?
3.Дали врбуваат, пример тие другарите твои дали се обиделе да те зачленат таму?
4.Дали собираат пари од членството?

Се тоа во ред, но прашањето беше како би се однесувала Левица ако веќе биде дел од власта, без разлика дали тие би составиле или би коалицирале, значи дали менталитетот на членството во однос на јавните средства е различен од оној кај вмро/сдс/дуи/дпа и други лоповски друштва.

Тоа што го пишуваш е твое искуство, ако не се лажам некаде наведе дека си работодавец и нормално да навиваш за "својот тим", природно е, но тоа искуство не е искуството на далеку најголемиот дел вработени тука, не сакам да се мешам во приватни работи и да претпоставувам дека си во ИТ а и не е важно на крај, најмногу работници има во текстил, услужни, малопродажба, граџевина каде што е срање.
Значи смрт на работно место, отпуштање на бремени жени, враќање на дел од плата од тековна на рака не се митови и еден куп други гомнарии, не знам како да ти објаснам, тоа е реалност за огромен дел од вработени.

@blackadder пишуваше пред извесно време за типовите кои изигруваат газди, може да објасни подобро.

Поимот incentive не знам како да го преведам, кога го имаш реалниот сектор со реалните состојби (опишани погоре) и државниот со реалните состојби (влечење за уши на митинзи, чистење на кола на локален шериф, дремење на -20 пред собрание) победува дупло поголемата плата, сигурниот одмор и остали бенефиции. Тоа беше државен проект цели 11 години.

Како бре човече од она што го напишав успеа да го испредеш ова, како, објасни?
Ја не сум гз и гаќи со членови од Левица, иако имам (имав) неколку пријатели од Левица. Другите членови ги знам од други места. Вчера на пример, со еден од пријателите си ја расипав калимерата поради тоа што сум го пишал на форум. Јебига. Не планирам да потпаѓам под гилт трипање за нешто што сум го пишал и за што знам дека сум у право.

Апасиев не им е култ лидер, пошто ко што ти пиша нивниот тастер тука, имаат хоризонтална структура. Мене Левица ми се срање и отворено сум серел за нив. „Ние против нив муабети", изразита параноја дека непријателот сака да ги сјебе, различен модус операнди пред јавност, со тој у партија, целта ги оправдува средствата пристап, очигледно и будно пратење и шпионирање на социјални мрежи (не оти ова е различно со било која друга утепана партија у Македонија). Мене ми е криво што ќе расипам односи со луѓе што ги сакам и ми значеле, пошто плукам по идеалите на глупа политичка партија. Али никад не сум отстапил од тоа што сум веруел дека е правилно, нема ни сеа.

Последно уредено:
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
5.486
Илинденското востание е турско.
Така е, и Делчев е грк, роден во Килкис.

Untitled.jpg
Пред 6 години беше само едно видување на стварите. Сега е тоа реалност.

T

Terroir

Гостин
Град Скопје ја повикува јавноста во 05.00 часот на спортскиот аеродром Стенковец, да присуствува на полетувањето на авионот кој треба да го изврши планираното прскање против комарци.

Црвена лента ќе се сече ли ? :facepalm:

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
881
Поени од реакции
1.411
Шок по изјавите на Заев за македонското Илинденско востание
Е јбг. Един народ, две држави. Само не знам зошто не реагираат против Грците за злосторствата напраени во Егејска чим сме един народ. Али чута ко пички за такви ствари.

Борисов му се закани на Заев со вето од Бугарија за ЕУ

Заев Заев им се извини на Бугарите што кажал дека Илинденското востание е македонско

Гледам во пријателска Бугарија се отвори јавна дебата и се постави дури и прашањето за тоа дали ние двете земји и двата народа градиме искрено пријателство и соработка. Сакам да им порачам на сите граѓани, дури и на критичарите во Македонија и во Бугарија, да немаат дилема дека пријателството и соработката се искрени, наведува Заев.
Знаев дека не е салам, ама не до толку.

– Јас сум првиот премиер на Македонија што во Бугарија (Благоевград) се поклони пред споменикот на Гоце Делчев при заедничкото одбележување на празникот. Претходно мојот пријател, господинот Борисов, беше прв бугарски премиер кој се поклони пред гробот на Гоце Делечев во Македонија (Скопје) при заедничкото одбележување на празникот. Заедно двајцата претседатели на влади се поклонивме и пред споменикот на Цар Самоил во Софија. Заедно во Рим, во Ватикан оваа година ги славевме Светите браќа Кирил и Методиј, заедничките сесловенски просветители. Премиерот Борисов дојде во Скопје специјално да се поклони пред споменикот на Холокаустот на Евреите, појаснува премиерот.
Чоеков многу се гордеј, додека братјата ич не го фермаат.
– Ние повторно го најдовме нашиот пријател и брат. Да не дозволиме да се враќаме назад. Тоа ни е обврска пред нашите деца. Некогаш можеби не сме доволно внимателни ние политичарите, некогаш правиме и грешки, но ве уверувам дека тоа е само невнимание, затоа што искрено сакаме соработка и пријателство како што тоа го потпишавме во Договорот за добрососедство и пријателство. Зарем можеме да заборавиме како премиерот Борисов и министерката Захариева се бореа за Македонија во Министерскиот совет на ЕУ и во Советот на Европа, за Македонија да добие датум за почеток на преговори со ЕУ? Се бореа како што се борат за својата земја. Зарем можеме да се правиме слепи и глуви кога гледаме и слушаме се што Бугарија направи и успее во тоа да и помогне на Македонија за добивање на поканата за членство во НАТО? Зарем цела Европа не виде како Бугарија помага за Македонија и Западниот Балкан да се приближат кон ЕУ? Никогаш нема да го заборавиме тоа пријателство кое е докажано на дело. Ние сме благодарни и многу го почитуваме тоа, вели Заев и доава дека затоа заедно ќе го славиме и чествуваме нашето минато и на темелите на тоа минато ќе продолжиме да ја градиме нашата заедничка иднина.
Интересно шо на вакви изјави и постови му веруваат само оние над 60 години шо имаат (можи и да се најдат луѓе под 60 година). Истите тие шо ги слушам во воз, или пак на некое друго место кај шо се караат "ВМРО, СДСМ". Истите тие експерти шо се јавуваат, на "очи во очи" и други дебати во живо. Истите тие шо мислат дека НАТО е некоја економска сила ко ЕУ, и ко че влезиме че бидиме заедно со Америка. Демек 51 држава че станиме.

24 часа: Борисов му се јави на Заев, по што Заев му се извини на бугарскиот народ
Се држи до правилата за добар сосед.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Да си тастер за партија од 100 души на јавен форум....no shit, Sherlok.

@LordDragonII Дај бе стајте captcha при зачленуење, ќе ви се олесни животот.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.184
Поени од реакции
3.430
Град Скопје ја повикува јавноста во 05.00 часот на спортскиот аеродром Стенковец, да присуствува на полетувањето на авионот кој треба да го изврши планираното прскање против комарци.

Црвена лента ќе се сече ли ? :facepalm:
Шо мислеш ти,
во 4:00 тамбураши
во 5:00 ДиЏеј
во 6:00 плех оркестар за прослава на успешното прскање :icon_mrgr:

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.031
Поени од реакции
7.145
@callejón de la muerte Не е Апасиев лидер. Левица има президиум со линеарна структура, пленарно.
Лидер не значи претседател, туку е човек што ја води групата, секоја група сакала или не сакала си има лидер, а во Левица од авион се гледа дека човекот што ги води е Апасиев, со што тој е лидер на групата (партијата).

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
https://fokus.mk/grad-skopje-ja-uvidovme-greshkata-so-videoto-ochekuvame-novo-za-prskaneto-koe-ke-se-napravi-utre/

:lolzz: :lolzz: ете и за денес ја исполнивме квотата од минимум еден блам на денот, до вечер се што ќе излезе ќе биде бонус.[DOUBLEPOST=1533919312][/DOUBLEPOST]
а од ургентен центар секое сабајле на утринска зборат да се носи лесна облека и светли бои :ROFLMAO: (што е нели, нормално за лето).

На твитер се во дилема дали ќе има и утрински чочек :icon_lol:

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.038
Поени од реакции
1.121
Коце бил најдобриот градоначалник што постоел во МК.[DOUBLEPOST=1533909101][/DOUBLEPOST]
Најдобар пиар' имаше Коце.'Пиар е антички македонски збор што во буквална смисла значи дупење во здрав мозок.А во поново време го задржува истото значење и важи за дупчење во нездрав мозок. Наменето е за Коце постов.Ѓорѓи не ми се лути што те цитирав тебе. Да живее Коце Шилегов.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom