Донекаде си во право но има и заебанции, на пример купуваш Мерцедес камион нов и фураш низ ЕУ. После 3-4 години ти викаат неможеш со тој Мерцедес да влезеш во ЕУ бидејќи нови стандарди има и те тераат да си купиш нов од кај нив. Една печатница во државава што работи ексклузивно за еден фабрика за лекови ја натераа да купи нова машина од 150 000 евра - нормално германска бидејќи тие точките за слепи имале нови стандарди и морало со таква машина да се прават. И за крај влези по маркетите да видиш колку роба има Македонска - 20%. Впрочем македонската економија беше најдобра до 2002 кога ни ги дадода првите препораки и ги урнаа царините. И пак луѓето возеа странски коли и пак лекови имаше од сегде овде.
Си мрдал подалеку од бјрм?
Словенија, Хрватска, Чешка, Италија дали знаеш како таму се работи и како се спроведуваат стандарди ? Абе во шупи и гаражи се работи со минимални наметнати стандарди од страна на државата, ама сите анализи мора да се направат дека производот е безбеден за пуштање на пазар, овде ти доаѓаат од општина ти велат аааа хтп документ ааааа немаш висина 2,80 зашо освеживачот у вц не е проктер, тоалетнава не е ко шо треба еве ти бројче од фирмава ептен добра тоалетна имаат, син ми е менаџер. Абе елаборат за екологија и безбедност да си напраиш, еве иди кај дечкине ептен се добри кажи им јас сум те пратил.
Сето ова што го напиша погоре е сосема точно, ако сакаш да работиш и да вртиш милиони ќе реинвестираш во економијата и ќе ги плаќаш работниците.
2002 пари имаше пошто по конфликтот од 2001 влегоа ненормално многу пари во државава, имаше македонски производи по маркетите ама имаше се додека не сфатија одредена групација у партија дека со увоз од турција можат милиони да прават, па така почна селективно спроведување на регулативи и закони, ти доажа инспекторон и ти вика ова не смее вака, ама како бе не смее ене во винчини е така... ГЛЕЈ СИ ТИ ЗА ТЕБЕ БЕ; КОЈ КУР СИ ТИ ДА КАЖУВАШ КАКО Е ВО ВИНЧИНИ!
И така чекор по чекор, фамилијата презема фирми, фарми, производство, превоз толку лесно и едноставно прати му инспекција да му бара тоа и тоа не може да спроведе... или ќе пропадне или ќе ни го продаде бизнисот па за нас нема да важат тие правила.
Да не ти спомнувам за фирмите должници на ддв и други даноци чиишто пријави седеа по фиоки во ујп и никој не смееше да ги чепка пошто нели наши се.[DOUBLEPOST=1533472633][/DOUBLEPOST]
Слободната трговија ни овозможува нешто полесно да го купиме она што секако мораме да го купиме.
Е дека ние ќе продаваме таму некаде и ќе конкурираме малку морген...
Кога ќе се тргнат дпмнеовските идиотско рекетарски ргулативи, тогаш ќе се произведува и извезува.
Затоа што моментално е полесно да увезеш мед отколку да извезеш, затоа што во моментов е полесно да увезеш алкохол отколку да отвориш дестилерија, затоа што сега е полесно да увезеш сирење од србија отколку да отвориш млекара. Се благодарение на фамилијата и дегените кој ги испоставаа по институциите, ја искорумпираа државата во сите сегменти и сега оправање за едно 100 години.
Не дека ги бранам сдсм или било кој друг политички фактор, туку тргнувам од себе и мене да ме постават директор на фирма каде што се експлотира работникот и парите се крадат и завршуваат кај мал број вработени а профитот е нула наместо да ја оправам структурата и фирмата мн полесно ќе ми биде да се фклучам и јас во крадењето пошто секако ќе наидам на отпор во секој сегмент и само нерви ќе изгубам. Додека има ќе си крадам кога ќе снема идам на плажа у друга држава.