Бројот на живородените деца во 2017 година, во споредба со минатата година, е намален за 5.4 %.

• Креатор на темата Креатор на темата StefusRefus
  • Време на започнување Време на започнување
Зависи каде како јас живеам во периферија на Скопје и во моја околина преку 90% од младите се мажени/женети и на прсти се бројат ергените и неомажените девојки. Инаку тие што се во брак се релативно на млади години влезени во истиот, да речеме после завршување на средното образование, значи на 18-19-20-21... год. и сите имаат по две деца, а има и голем број случаи со по три деца има и 2-3 брачни пара со по 4 деца да озбилен сум и сите се по националност православни Македонци и Срби, така да некако и чудно ми е како на ваквите теми се зборува за бела чума во МКД и тоа особено во православните средини од државава, а да излезам надвор на улица и да прошетам низ маало ќе видам купишта познати и непознати мали деца како трчаат на секој чекор, говорам значи за 99,9% православна средина, а не за Арачиново или Мала Речица !

Зависи каде како јас живеам во периферија на Скопје и во моја околина преку 90% од младите се мажени/женети и на прсти се бројат ергените и неомажените девојки. Инаку тие што се во брак се релативно на млади години влезени во истиот, да речеме после завршување на средното образование, значи на 18-19-20-21... год. и сите имаат по две деца, а има и голем број случаи со по три деца има и 2-3 брачни пара со по 4 деца да озбилен сум и сите се по националност православни Македонци и Срби, така да некако и чудно ми е како на ваквите теми се зборува за бела чума во МКД и тоа особено во православните средини од државава, а да излезам надвор на улица и да прошетам низ маало ќе видам купишта познати и непознати мали деца како трчаат на секој чекор, говорам значи за 99,9% православна средина, а не за Арачиново или Мала Речица !
Во Охридот и во Југозападна Македонија поинаква е ситуацијата... Јас работам во најпознатата пекара АД ЖИТО ЛЕБ Охрид од 120 вработени има едно 30 ергени и ергенки и тоа од 30 до 60 годишна возраст...

Да, внатрешноста на МКД се опустошува демографски без разлика дали станува збор за југо-западен регион, Пелагониски регион, југо-исток, исток, северо-исток и.т.н. но регионот на Скопје сеуште се држи солидно (зборам за христијанските делови од Скопје и Скопско) но сепак стандардот во Скопје е нешто повисок за разлика од провинцијата, а плус и Скопје секоја година добива нови неколку илјади жители токму од внатрешноста и затоа овде наталитетот, барем во мојава средина е навистина топ ... бејби-бум ... повеќето мои другари, познаници, роднини зедоа жени токму од Кумановско, Паланечко, Кратовско, Штипско... и имаат по 2-3 деца, а некои дури и по 4 !
Инаку има и од тука лица кои се отселија во странство последниве години, но сепак тоа е мала и незначителна бројка која не влијае толку многу негативно на демографијата !

Да, внатрешноста на МКД се опустошува демографски без разлика дали станува збор за југо-западен регион, Пелагониски регион, југо-исток, исток, северо-исток и.т.н. но регионот на Скопје сеуште се држи солидно (зборам за христијанските делови од Скопје и Скопско) но сепак стандардот во Скопје е нешто повисок за разлика од провинцијата, а плус и Скопје секоја година добива нови неколку илјади жители токму од внатрешноста и затоа овде наталитетот, барем во мојава средина е навистина топ ... бејби-бум ... повеќето мои другари, познаници, роднини зедоа жени токму од Кумановско, Паланечко, Кратовско, Штипско... и имаат по 2-3 деца, а некои дури и по 4 !
Инаку има и од тука лица кои се отселија во странство последниве години, но сепак тоа е мала и незначителна бројка која не влијае толку многу негативно на демографијата !

Секој има различна перцепција и гледиште врз основа на околината каде што се движи секој ден..еве и во Битола статистичките показатели се катастрофални со наталитетот и иселувањето, а баш кај мене во улицата каде што живеам врие од деца родени од 2009 до 2015 како никогаш досега..преку 35-6 ги има(пола се Албанци)..а мојата генерација крајот на осумдесетите и почетокот на деведесетите само 5 души на крст бевме.

Зависи до менталитетот на народот во една средина ... во моја средина на живеење народот е доста конзервативен и традиционален, а богами и онака националистичко-религиски настроен, не зборам за насилства и такви работи туку онака за ментален склоп, јас на пр. не сум националист и религија не ме занима, но во мое маало повеќето се националисти и мразат на пр. Муслимани и дури и некои мал број на Бошњаци, Турци и Роми се отселија од тука со тек на времето, секако не викам дека ова е позитивно, во 21 век луѓето не треба да се делат и мразат меѓусебе врз база на тоа кој каква припадност и потекло има, а тек па Албанци тука нема шанси да просперираат/живеат !
Се зависи до средината ... односно народот ја креира средината во кој правец една средина ќе се движи и развива ... не политичарите, туку народот, локалците !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom